agentj23 - generalnie Ameryki nie odkrywasz - to dotyczy tego co napisałeś. A ponadto filtr moze służyć też jako osłona obiektywu.
A Tobie dekielek się przekręcił? :-)))))
Wersja do druku
agentj23 - generalnie Ameryki nie odkrywasz - to dotyczy tego co napisałeś. A ponadto filtr moze służyć też jako osłona obiektywu.
A Tobie dekielek się przekręcił? :-)))))
Kolega może i Ameryki nie odkrył, ale dobrze, że przypomniał o jej wadach. ;)
Osłanianie nienajlepszego obiektywu w kompakcie marnej jakości szkiełkiem, niekoniecznie jest posunięciem rozsądnym. To tak na marginesie, o osłanianiu obiektywu filtrem UV.
Jak sami zobaczymy z testu filtrów UV podanego przez agentj23, możemy zauważyć, że 3 pierwsze miejsca okupują Filtry Hoya, więc nie rozumiem dlaczego zostały one porównane do szyby przez kolegę?
Trochę gorzej wychodzi to w polaryzacyjnych, ale Hoya jest i ta pośrodku stawki.
Więc jak ktoś chce osłonić obiektyw, a przy okazji mieć fajny filtr w góry ze spokojnym sumieniem może kupić sobie filtr UV Hoya (polecam również z praktyki, są naprawdę OK).
Krytycy SX - ów są tu powszechnie znani. Nie sądzę jednak żeby SX1 IS był kompakcikiem marnej jakości co sugeruje Juriko. A post dotyczył filtrów do SX1 IS. Tym razem Panie Juriko to Ty nie odkryłeś Ameryki swoim wpisem.
Ale zauwaz ile jest tych typów filtrów Hoya:
Typ G, STANDARD, HMC, Super HMC, PRO 1 Digital, Super HMC PRO 1, no i ta seria, która wyszła ostatnio: Hoya HD.
Wszystkie one różnią sie od siebie parametrami takimi jak ilośc odblasków, transmsja światła, winietowanie, grubość, ilość i jakość powłok antyodblaskowych.. Dlatego właśnie tak dobrze w testach wypadła seria HMC i Super HMC, a tak słabo seria G8-)
Pozdrawiam
To jeszcze raz radzę przeczytać, a potem komentować:
Nienajlepszego obiektywu w kompakcie, nawet SX1 , co co którego absolutnie nie jestem uprzedzony, jak i nie mam kompleksu do kompaktów, sam się kompaktem posługuję obecnie najczęściej.
Poza tym uwaga o niezasłanianiu obiektywu marnej jakości szkiełkami, tyczy się wszystkich obiektywów, łącznie z eLkami.
No chyba, że strach przed porysowaniem przedniej soczewki jest większy od lęku przed kiepskimi technicznie zdjęciami
Słowem zawsze i wszędzie wskazany umiar.
Nie twierdzę też, że posługując się kompaktem nie wolno/warto korzystać z filtrów. Uwaga tyczyła filtru UV w roli osłony obiektywu.
ps. Nie mam też ambicji do odkrywania już odkrytej (Ameryki?), chyba że przedtem sam zakryję. ;)
Czytanie ze zrozumieniem- tę umiejętność posiadłem już jakiś czas temu. Ale ze zrozumieniem też trzeba pisać Kolego Juriko. No i na temat. Na temat na Boga!!! Piszę w poście o filtrach do SX1 IS a Ty z damskimi majtkami w marnych kompakcikach się włączasz. Z szacunkiem - pozdrawiam.
Jakrysz, musisz mieć zawsze rację, nawet jak jej nie możesz mieć?
Nieba bym Ci uchylił, żeby tak było, ale brak mi mocy, żeby takowy cud się stał.
Jeśli posiadłeś umiejętnosć czytania ze zrozumieniem, to używaj jej.
Ja jak pisałem mam kompakta, mam filtry i nie mam z tym problemu.
A marnych szkiełek(czyt. filtrów) Jakrysz, nie radzę zakładać ani na SX1, ani na żadne gorsze, lepsze, szkiełka (czyt. obiektywy).
Ku przypomnieniu co Ty pisałeś:
Ja się odniosłem do tej wypowiedzi, a czego dotyczy Twoja polemika ze mną, to trudno się doszukać.Cytat:
A Tobie dekielek się przekręcił? ))))
Nikt nie ma racji, nikt nie odkrył Ameryki, nawet jak nie chciał, tylko Jakrysz ma patent na wszystko. Brawo! I gratuluję dobrej samooceny.
Juriko. Cuda się zdarzają czego dowodem wczorajszy mecz. Jeśli mocy Ci brakuje - trudno. Marny filtr do dobrego obiektywu to własnie Twoje odkrycie na miarę Ameryki. Wszystkie moje wpisy dotyczą jednego i tego samego aparatu. Odkrywanie ogólnych prawd doskonale wszystkim tutaj znanych nie wnosiły do postu żadnych nowych treści i nie rozwiazały problemu. I stąd moja polemika. Forma Cię przerosła nad treścią. To że masz kompakta z filtrami ma się nijak do możliwości zakładania filtrów w SX1 IS. A tego dotyczył post. Patenty zostaw w gestii odpowiednich urzędów. Pozdrawiam. :-)
Witam mam pytanie czy do wspomnianego wyżej modelu można zastosować pilota no ewentualnie wężyk spustowy ?
Doszukałem się w dwóch opisach że polot jest możliwy (WC-DC300)http://manager.money.pl/hitech/apara...arat,9060.html
oraz na akcji na allegro http://hoga.allegro.pl/item486737609...0_is_fvat.html