Zakurzone czujniki AF?
Wersja do druku
Sprzed paru minut na POTN:
http://photography-on-the.net/forum/...postcount=2321
Nie wiem czy pisałem już to w tym wątku: czy sytuacja z błędnym ustawieniem ostrości ma miejsce kiedy używacie innych punktów niż centralny czy tylko na centralnym?
Warto sprawdzić bo udowodniono, że 50L nie lubi się z centralnym.
Swoją drogą Canon to jednak mega konserwa, nie rezygnuje ze swoich standardów wypracowanych przez lata ;) tak łatwo.
Do osób kupujących swój egz. 24II i pytających innych o opinie:
nie oczekujcie, że wam ktoś prawdę napiszę, kiedyś będą musieli sprzedać swój egzemplarz - archiwum kupującego jakby pod ręką a środowisko na takie drogie szkła jakby hermetyczne...
@tezmarek - nie sądze, a jeśli już to tak, że grucha nie sięga.
@filharmoniusz - no to mój wpis, tyle osób tam wychwala swoje cuda, że liczyłem, że uda się sprowokować jakiś komentarz/dyskusje, zwłaszcza, że - dla przeciwwagi - było już kilka przypadków podobnych do mojego (N-testowanych szkieł i zawsze to samo).
@gietrzy - niby racja, ale 1) środowisko chyba nie tak hermetyczne bo ten lens schodzi na pniu, 2) jeśli 4 kopie zachowują się w sumie podobnie, to:
- albo mam masakrycznego pecha (nie wierzę),
- albo wszyscy tak maja, tylko nie zauważają (nie przeszkadza im to),
- albo jest coś co sprawia, że na niektórych puchach jest ok a na innych nie.
Fajnie by było jakby ktoś przyznał, że miał podobny problem i regulacja w serwisie załatwiła sprawę. Z drugiej strony mam obawy do kręcenia w puszce, bo mam 35L zestrojoną przez Żytnią z body, która sprawuje się wyśmienicie..
Sprawdzę pozostałe punkty AF, ale na 5D jakoś nie wierzę, że będą celniejsze...
Mój post miał właśnie uchronić potencjalnych kupujących przed serwisem, który jak przyjdzie co do czego... w każdym bądź razie nie dalej jak wczoraj czytałem na dpreview o podobnym do mojego doświadczeniu/eksperymencie tej wiary w serwis... osobiście uważam, że są na rynku egzemplarze, których nie naprawią serwisy nawet producenta (CA czy NJ w USA), nie wspominając o innych... nadają się tylko do fabryki.
Podkreślam jeszcze raz boldem
eot
[QUOTE
Z drugiej strony mam obawy do kręcenia w puszce, bo mam 35L zestrojoną przez Żytnią z body, która sprawuje się wyśmienicie..
Sprawdzę pozostałe punkty AF, ale na 5D jakoś nie wierzę, że będą celniejsze...[/QUOTE]
Może trzeba puszkę zamienić na 5dII ?;), co do szkieł u mnie była sytuacja odwrotna : 35L było gorsze optycznie od 24II :-D.
Robiłem tym szkłem wczoraj zdjęcia na targach w Frankfurcie, przy oświetleniu wystawowym = bardzo duże kontrasty, i punktowe oświetlenie i bardzo dobrze śmigał AF.
Tyle, że ja przecież mam II-jkę ;-)
Bo optycznie jest 24L faktycznie lepsze. Ostrość jak trafi podobna do 35-tki, ale kolory miażdżą. Ogniskowa też ciut bardziej efekciarska.Cytat:
co do szkieł u mnie była sytuacja odwrotna : 35L było gorsze optycznie od 24II :-D.
Ja mam nadzieję wybrać się w weekend na targi motoryzacyjne i tam pomęczyć drania. Póki co postraszyłem trochę kota, o dziwo większość strzałów mam trafionych, ale robiłem z dość bliska, a tu zawsze jest łatwiej.Cytat:
Robiłem tym szkłem wczoraj zdjęcia na targach w Frankfurcie, przy oświetleniu wystawowym = bardzo duże kontrasty, i punktowe oświetlenie i bardzo dobrze śmigał AF.
Tak czy siak, przy próbie ostrzenia kilka razy na to samo, ostrość zawsze trochę pływa. Czuć to zresztą nawet wciskając kilka razy spust migawki do połowy bez zmiany pozycji aparatu - silniczek dość często kręci, mimo, że przecież powinien mieć już ostrość złapaną. Może nie jest tak, że te nietrafione kadry to od razu do kosza (poprzedni egzemplarz generował więcej totalnych faili), niemniej widać wyraźnie kiedy jest topowa ostrość a kiedy nie.
Mialem to samo - z bliska istny potwor ostrosci. Od 3 metrow i dalej... trafial jak chcial, przewaznie 3 klatki na 10 trafione tylko... Mysle o 35L, ale wasko, wiec chyba zostane z 28...
Krótko - kolejny egzemplarz sprawdzony - zero różnicy. Dodatkowo weryfikacja na innym 5D2 mojego aktualnego szkła oraz kandydata - ta sama śpiewka. Czy ten obiektyw robi Sigma???
Misiek87 - aż tak, źle że 3/10 trafione to u mnie nie jest. Bardziej 1/4, czasem 1/3 spudłowanych. Bywa, że dłuższą chwilę ostrzy poprawnie, za chwilę znowu ma humory.
Ale nie będę więcej zaśmiecał wątku. Szukam dalej, choć to tragikomedia normalnie. Dam znać dopiero jak się sprawa zakończy.
Żeby nie było, że tylko marudzę: kilka sampli do obejrzenia w mojej galerii.
tomdz - na tych Twoich samplach to wszędzie 24L??