Odp: Ile sprzętu dzwigaleś/laś w górach?
Na ostatnia wyprawę zabrałem do plecaka jeszcze G12 głównie dla filmików i gdy kiepska pogoda i nie ma po co piątki wyciągać. Znów się poczułem jak szczeniak, co pstryka wszystko co wyda mu się ciekawe :D Ostatnio doszła jeszcze Sigma 12-24, którą zamierzam sprawdzić w Alpach BAwarskich w przyszłym tygodniu. W sumie cały mój sprzęt jaki zabieram waży niecałe 3.3kg (85 raczej zostaje w domu/na kwaterze).
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
... W sumie cały mój sprzęt jaki zabieram waży niecałe 3.3kg ...
W sumie cały mój sprzęt foto w góry waży tyle co kostka masła...i wystarczy w zupełności :)
Było to jakieś 2 lata temu, w Gorce zabrałem plecak zawierający 1dmk2, 40d, 70-200/4, 17-40/4, 85/1.8 i 430EXII. Nie pamiętam ile to ważyło, ale po jednej kilkugodzinnej wyciecze przepakowałem do samochodu część sprzętu bo rwało mi szyję... :D
Do tej pory zabierałem w góry 5D, 17-40, 70-200, 580EX i kamerę wideo. Tym razem zabrałem tylko Panasonic GH-2 i daje radę :)
Ostatnio w Karkonosze polazłem z zagrypionym 50d, EF-s 17-85 IS USM, EF 70-300 IS USM, Olympia 28/2,8... Trochę żałowałem, że nie zabrałem statywu (zarąbiste chmury do timelapse były) i wcale nie uważam, żeby było za ciężko, ale ja kowal artystyczny z praktyką elektroakustyka jestem (noszenie kolumn głośnikowych, statywów, setek metrów kabli, walizek z mikrofonami... Słowem praca lekka, łatwa i przyjemna:-P).
lepiej nie myśleć ile się niesie, byle do góry i do przodu ;)
chociaż ja osobiście z gripów, gadżetów raczej rezygnuje - zawsze to troszkę mniej :)
No i wyszło na to, że 150/350 fotek zrobiłem na ogniskowej 12mm.. jestem super zadowolony z Sigmy. 17-40 przesiedział w szafie cały wypad. Chyba pójdzie pod młotek...
Niedawno na Szczeliniec Wielki zabrałem 5D, 17-40/4, 50/1.4, 70-200/4, Metz50af1, ładowarkę i inne pierdoły. Przeszedłem trasę bez problemu.