Na skowronki też się nadaje. No i wreszcie ktoś coś.
Wersja do druku
Na skowronki też się nadaje. No i wreszcie ktoś coś.
Lubicie historie (przynajmniej niektórzy z Was), to ja też Wam coś pokażę. Strona techniczna zdjęć, sprawa drugorzędna. Otóż w mojej pracy, a właściwie przed moją pracą, jest dość spory trawnik, na który dość często przyjeżdżają ludzie z piesami, żeby się wylatały. Ostatnio jednak nikt nie przyjeżdża, albowiem mewy, które tam fruwają, dorobiły się potomstwa. Nie wiedziałem nawet, że to są "pisklęta", bo są tak duże, jak rodzice, tylko że mają inne upierzenie.
2082
https://i.imgur.com/MuTFOJN.jpg
Mój kolega wyszedł na przerwę i zarazem na fajkę, bo jest to zakład stolarski, więc żeby zapalić, trzeba wyjść poza ogrodzenie. Wkrótce musiał uciekać, bo mewy go zaatakowały. Najpierw z pozycji trawnika...
2083
https://i.imgur.com/6eqHr0E.jpg
A później z lotu koszącego. To było niesamowite! One zawołały kumpli i po kolei, jak bombowce podczas nalotu dywanowego, podchodziły do frontalnego ataku, każdy następny o parę cali niżej. Niektóre przelatywały z pół metra nad naszymi głowami. Wyraźnie "próbowały", na ile mogą się zbliżyć...
2084
https://i.imgur.com/zcp8Q9O.jpg
2085
https://i.imgur.com/FFF3eSI.jpg
2086
https://i.imgur.com/rogjzlU.jpg
To nie były żarty! Jak wyszedłem na przerwie, w podróż naokoło budynku, to one cały czas krążyły nade mną. Na każdym rogu, jak kamera CCTV, siedział jeden dorosły osobnik i ostrzegał pozostałych, gdzie się przemieszczam. Jestem pod wielkim wrażeniem, jak te ptaki są świetnie zorganizowane! To jest po prostu NIESAMOWITE! Największego stracha mieliśmy, gdy pisklęta stanęły w bramie...
2087
https://i.imgur.com/AMI8i10.jpg
Bo pod znakiem zapytania stanęła kwestia naszego wyjścia z pracy...
Super historia, a #2083, #2084, #2085 świetnie ujęte. Te szare to już nie pisklęta, lecz młode ptaki. Mewy w stadzie potrafią być groźne, więc obawy były uzasadnione.
Może nie pisklęta, ale samodzielnie jeszcze nie latają. Sam byłem zdziwiony, bo one są takie duże, jak dorosłe osobniki. Większość z nas (w tym ja) inaczej wyobraża sobie "pisklęta".
A to, że obawy były uzasadnione, to jak najbardziej! Przypomniały mi się "Ptaki" Hitchcocka! :shock:
Mi też się ten film nasunął.
A tymczasem jeszcze raz żurawie we mgle. Podejście po szutrowej drodze bezszelestnie było niemożliwe, więc uciekały praktycznie natychmiast.
Załącznik 8440
Załącznik 8441
Załącznik 8442
Załącznik 8443
Dwa dni wcześniej o tej samej godzinie mgły nie było, ale łatwiej też nie było.
Załącznik 8444
Załącznik 8445
Załącznik 8446
Trzy godziny później udało mi się bliżej podejść żurawie na innej łące.
Załącznik 8447
Załącznik 8448
Załącznik 8449
Załącznik 8450
Załącznik 8451
Załącznik 8452
Załącznik 8453
Załącznik 8454
Załącznik 8455
Załącznik 8456
Każda następna seria nastu zdjęć coraz lepsza. Na innych forach też się wystawiasz? Pytam asekuracyjnie, żeby się tam nie rejestrować. Spałperyzowałeś ten wątek, że tak po polsku zagaję. Mam wrażenie, że w czasach przedatsafowych ludzie poświęcali moment na autocenzurę, zanim wstawili tu POJEDYNCZE zdjęcie.
+1 ... niestety.. kolega atsf mógłby założyć swój wątek i tam szukać fanów,bo tutaj to bardziej spamowanie obrazkami.. :(
Ja aktualnie opowiadam historyjki obrazkowe, a autocenzura spowodowała, że zamiast 120 zdjęć wstawiam np. 12 ;)
Nie jest to forum dla miłośników dzikiej przyrody, jak widzę, a nawet wątki autorskie jakoś chyba nie mają wielkiego wzięcia. Z kolei, jak ktoś w takim wątku wstawia 12 zdjęć niedźwiedzia po kolei w trzech odsłonach, to Wam to nie przeszkadza? No niestety, ja nie bywam tam, gdzie bywają niedźwiedzie.
Przy okazji zupełnie pokazuję, na co stać- albo nie stać- mój nowy zestaw sprzętu, a z pojedynczych zdjęć czasem trudno wyciągać generalne wnioski.
--- Kolejny post ---
A co byś tu chciał kolego oglądać, skoro praktycznie nikt tu nic nie wstawia miesiącami? Oglądać Ci się tego nie chce, a wstawić nie masz co, a ja bym z chęcią obejrzał jakieś cudze zdjęcia, a nie tylko swoje i dwóch-trzech kolegów na krzyż. Ten wątek jest niszczony przez totalny marazm, który staram się przełamać swoją nadaktywnością.
@atsf, Twoją argumentację powtarzaną milion razy już większość osób zna. A Ty znasz żart o ośle?
No i to jest rozwiązanie! Więcej postów- mniej zdjęć w poście! Że też ja na to wcześniej nie wpadłem...
Rokitniczka.
Załącznik 8457
Załącznik 8458
Załącznik 8459
CIĄG DALSZY NASTĄPI ;)
Powiesz coś więcej o #2106? To jest cropp?
To jest 100% crop 1200 x 1800, Canon EOS 7D II i EF 100-400L II, z odległości ca 3-4 m. Oszukana ogniskowa tego obiektywu (ma nie więcej, niż 379 mm, a na tym dystansie chyba jeszcze mniej, co jest skutkiem wewnętrznego ogniskowania) powoduje, że uzyskuje mniejsze skale odwzorowania, niż z Tamrona 100-400 mm, a dodatkowo matryca 7D II jest mniejsza od matrycy C 80D, więc pod względem uzysku w pikselach mam w plecy, ale sprzęt ma inne zalety.
trasa Silbergrundl @Singltrek pod Smrkem, Nove Mesto
uwielbiam to miejsce, jestem tu 3ci raz, i z pewnością nie ostatni :)
tym razem zabrałem aparat i Sigmę 12-24 + Canona 40
aczkolwiek jazda z aparatem to gucio nie jazda :P
Załącznik 8460
Autor wątku zapewne spodziewał się, że ludzie tłumnie tu zwalą i jak stu autorów wpakuje po jednym zdjęciu dziennie, a jeszcze jak się komuś będzie chciało pisać, to będzie i co oglądać, i dyskusje się będą toczyły do świtu, ale tak się nie stało. Czasami tylko ktoś wstawi świetne zdjęcie, a czasami byle jakie, a dyskusji nie ma. Ja wstawiam ostatnio całe cykle i nikt się nie odezwie (z wyjątkami), że konkretne zdjęcie jest fajne, a reszta do kitu, a jest z czego wybierać. W mojej tematyce zawsze może się zdarzyć tak, że najgorsze zdjęcie z cyklu będzie jedynym ostrym w całej serii, a najlepsze totalnie rozmyte, więc kiedy oba są ostre, to się cieszę. Żeby zrobić 10 ostrych zdjęć ptaka w locie przeciętnie naświetlam teraz 10 x więcej klatek, a zdarzały mi się z poprzednim sprzętem dużo gorsze wyniki.
--- Kolejny post ---
Tak zwane zdjęcie legitymacyjne ;) Obciąłem, chociaż generalnie wolę zdjęcia panoramiczne obejmujące szerszy kontekst sytuacyjny, ale tu było bardzo dużo potarganego badyla.
--- Kolejny post ---
Fajny las, zwłaszcza jak się da po nim jeździć rowerem. Ja miałem na wczasach dramat, bo ze względu na suszę i osadników budujących domki letniskowe, z budów których wykopany pod fundamenty piasek jest rozsypywany na traktach leśnych, te trakty stały się kompletnie nieprzejezdne dla mojego roweru, i do większość miejsc, do których normalnie dojeżdżałem, nie byłem w stanie dotrzeć, bo trzeba było kilometrami pchać ciężki rower i 7 kg sprzętu plus inne szpeje na piechotę po piachu.
A co byś tu chciał kolego oglądać, skoro praktycznie nikt tu nic nie wstawia miesiącami? Oglądać Ci się tego nie chce, a wstawić nie masz co, a ja bym z chęcią obejrzał jakieś cudze zdjęcia, a nie tylko swoje i dwóch-trzech kolegów na krzyż. Ten wątek jest niszczony przez totalny marazm, który staram się przełamać swoją nadaktywnością.[/QUOTE]
Z całym szacunkiem ale prezentowanie tutaj serii zdjęć nikomu się tutaj nie podoba a Ty usilnie sam je wrzucasz i się dziwisz, że nie chcemy oglądać. Sam fotografuję sporo przyrody i bardzo lubię tego typu zdjęcia.
Żeby nie było wrzucę boćka
Załącznik 8463
Pisząc "nikomu" przesadzasz, bo zwykle tylko ci, którym się coś nie podoba, drą się w niebogłosy. Chciałem szybko wykończyć jeden temat- mojego ostatniego wyjazdu, który uważam za całkiem udany fotograficznie, i nie spodziewałem się takiej alergicznej reakcji. Wolałbym, aby utyskiwaniu nad nadmiarem ujęć towarzyszyły opinie, czy każde dowolne z ujęć jest do zaakceptowania jako samodzielne zdjęcie, i które jest wg oglądającego najlepsze. Np. #2075 wg mnie jest ciekawsze, niż #2077, ale chciałbym je mieć w jego skali odwzorowania, a tego nie powtórzę wcześniej, niż za rok, o ile w ogóle się coś takiego uda, bo im bliżej, tym trudniej. Ale żadnej merytorycznej oceny nie ma, a kto się w ogóle odezwie, to ma zastrzeżenia jedynie do ilości.
W trakcie pisanie przeze mnie postu podmieniłeś zdjęcie boćka na znacznie ciekawsze ;)
Szybki rewanż:
Załącznik 8464
Zapraszam do wątku Aparaty foto a smartfony, #197, 200
Załącznik 8467
jp
Jak Jan p...lnie zdjęcie, to jeśli mam wybierać między dżumą a cholerą, wybieram serię 300 zdjęć atsf :mrgreen:
Patrząc na pozycję, prawdopodobnie nietoperz...
Załącznik 8468
Bocian 2110, całkiem zabawne zdjęcie. Wygląda jak "sztuczny", a w każdym razie, jakby "kij połknął" :mrgreen:
A ja mam coś takiego. Ulica w środku miasta (co pokazuje wyłaniający się zza chałup wieżowiec), a wygląda, jakby się tam zatrzymał czas, gdzieś... W latach 80. To są typowe osiedla robotnicze, które zostały wybudowane właśnie wtedy, albo dekadę wcześniej. W niewielu miejscach jeszcze dziś są na przykład drewniane słupy, kiedyś elektryczne, dziś telewizyjno internetowe...
2112
https://i.imgur.com/Qw8viRj.jpg
2113
https://i.imgur.com/S25BvzM.jpg
A na deser... Nigdy wcześniej nie widziałem dzikiej róży z tak gęstymi i dużymi kwiatami.
2114
https://i.imgur.com/7h8eexY.jpg
Szybował tak przede mną prawie całe 180°, więc nie ująłem go podczas machania skrzydłami. Dopiero po nawrocie, który z opóźnieniem dostrzegłem, zaczął fruwać, ale już nie pokazałem tego ujęcia z litości nad publiką, która się jeszcze spod poprzednich moich zdjęć nie wygrzebała :mrgreen:
A Twoje foty mają taki nostalgiczny wyraz, który mi się bardzo podoba. Czy to skany z 6 x 4,5?
Bardzo mi przykro, ale obawiam się, że to tylko moje małe oszustwo w postaci dodanych ramek, mających udawać większy format filmu. No i ten nastrój... :mrgreen:
Tak czy owak- działa!
Kawka się chłodzi.
Załącznik 8469
O, to ja mam wrone, co się chłodzi! I to właśnie kawką. Nie wiem tylko czy nie pokazywałem wcześniej. Ale to zdjęcie właśnie bardzo lubię, więc jakby jest uzasadnione jego wstawienie, choćby i powtórne :mrgreen:
2116
https://i.imgur.com/YIhcdJi.jpg
Skoro boćki to mam ich na prawdę całą masę w różnych pozach :)
Załącznik 8470
To jest czarnowron, podgatunek wrony siwej. Rzadki okaz.
--- Kolejny post ---
Bociany na wieżyczkach obserwacyjnych, a reszta stada poluje.
Załącznik 8471
Załącznik 8472
Załącznik 8473
nr 2021
Załącznik 8474
nr 2022
Załącznik 8475
Boćków ciąg dalszy :)
Załącznik 8476
Załącznik 8477
Załącznik 8478
Porównaj fotę bociana i tego z uszami i znajdź różnice. Pierze kontra futro... Ale to mniej znaczące IMHO. Po prostu BEZNADZIEJNIE wyglądają zdjęcia ptaków na tle niebieskiej plamy nieba. Bez kontekstu, bez naturalnego środowiska, bez bokeh które w zdjęciach przyrodniczych jest mega ważne, po prostu bez polotu, mimo, że w locie. Zając to ma.
Mega udane technicznie to nie jest. Ale chodzi mi o przykład...
Załącznik 8479
ale jesteście nuuuuudni z tymi ptaaakaaami
Załącznik 8480
Gdyby takich "beznadziejnych" zdjęć nie robiło wielu znanych fotografów przyrody, to nawet skłonny byłbym przyjąć krytykę, jednakże niebo jako tło jest właśnie także naturalne dla zdjęć w locie. Oczywiście, że jest lepiej, gdy się w kadrze załapie jeszcze jakieś inne "otoczenie", ale to jak próba wmówienia komuś, że ptaki latają góra metr nad ziemią.
Załącznik 8481
Załącznik 8482
Nic nie wmawiam. Odkrywcze, że może 95% latają wysoko, z rzyg-tłem nieba. W takim razie staraj się robić zdjęcia w tych 5% pozostałego czasu. Jest się od kogo uczyć https://mateuszpiesiak.pl/galleries/best-of-birds/ :mrgreen:
Zdjęcia są takie, jaka była okazja do ich zrobienia, i żadne nauki nie grają tu roli, a AF namiętnie łapie tło, a gubi ptaka.
A to zdjęcie z linkowanej galerii zapewne w tle ma jakieś krzaczory :mrgreen:
https://mateuszpiesiak.pl/galleries/...lery-9751014/6
@atsf - to nie mój problem, gdzie gubisz ptaka :mrgreen: Ale g...niane okazje łapałeś do zrobienia zdjęć w takim razie. Złap lepsze i nie wstawiaj tu czegokolwiek, co Ci wleciało w kard. Wstaw tu zdjęcia udane - "które lubisz". I nie piszę tu jako teoretyk. Moje próbki poniżej. Nic mnie nie przekona, "że białe jest białe a czarne jest czarne", że blue-sky to najlepsze tło dla ptaków, bo tam najczęściej fruwają, i że takie zdjęcia robi "wielu znanych fotografów przyrody". Widocznie obserwujemy innych fotografów. Brakowało Ci dyskusji nad zdjęciami - to masz.
#2030.
Załącznik 8483
Załącznik 8484
Załącznik 8485
Załącznik 8486
Załącznik 8487
Załącznik 8488
Załącznik 8489
Załącznik 8490
Załącznik 8491
No i sam wstawiasz po kolei 3 zdjęcia na tle nieba, a czy w nich jest jakaś infrastruktura, czy czyjaś czapka, to chyba raczej przypadek, niż świadomy zamiar.
Ponadto negujesz kolejny kanon fotografowania ptaków nad wodą, czyli z jak najniższej pozycji.
Załącznik 8492
Załącznik 8493
Załącznik 8494
Załącznik 8495
Załącznik 8496
Załącznik 8497
--- Kolejny post ---
Dla mnie już się coś dzieje na niebie, jak ptak leci :mrgreen: A owada lecącego na spotkanie z bocianem pomylić z paprochem na matrycy?! :shock: