Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV
To teraz ja mam pytanie do starszych Kolegów/Koleżanek. Otóż mam bardzo duży problem z doborem obiektywu szerokokątnego. I mam takie opcje:
1. C17-40 - pasuje mi ogniskowa, cena, wszystko... ale niestety światło 4...
2. Stałka C24 2.8 lub C28 2.8
3. T17-50 lub S17-50
4. Punkt alternatywny, jeżeli nie da rady z żadnym z powyższych jestem w stanie kupić C16-35
W związku z tym, że jeszcze nie fotografowałem ślubów nie wiem co może mi się w największym stopniu przydać. Może wcale z f4 nie będzie tak źle? Może odpada w przedbiegach? Pomocy :). Dodam że będzie grało z 50 1,4 oraz 85 1,8. Wszystko podpięte pod 5mk3.
Cytat:
Zamieszczone przez
leirbag
To teraz ja mam pytanie do starszych Kolegów/Koleżanek. Otóż mam bardzo duży problem z doborem obiektywu szerokokątnego. I mam takie opcje:
3. T17-50 lub S17-50
4. Punkt alternatywny, jeżeli nie da rady z żadnym z powyższych jestem w stanie kupić C16-35
W związku z tym, że jeszcze nie fotografowałem ślubów nie wiem co może mi się w największym stopniu przydać. Może wcale z f4 nie będzie tak źle? Może odpada w przedbiegach? Pomocy :). Dodam że będzie grało z 50 1,4 oraz 85 1,8. Wszystko podpięte pod 5mk3.
Jakbym miał kasę to bym kupił 16-35II a tak biegam z Samyangiem 14mm i musi wystarczyć.
A może 24L ? Meega szkło.
Cytat:
Zamieszczone przez
leirbag
3. T17-50 lub S17-50
W związku z tym, że jeszcze nie fotografowałem ślubów nie wiem co może mi się w największym stopniu przydać. Może wcale z f4 nie będzie tak źle? Może odpada w przedbiegach? Pomocy . Dodam że będzie grało z 50 1,4 oraz 85 1,8. Wszystko podpięte pod 5mk3.
a nie zastanawiałeś się nad tokiną 16-28 2,8? alternatywa dla 16-35 canona. Użytkownicy dobrze się wypowiadają, a i w testach jest ok.
ze stałek sigma 35 1.4.
Testy obu, z samplami znajdziesz na forum, optycznych
Cytat:
W związku z tym, że jeszcze nie fotografowałem ślubów nie wiem co może mi się w największym stopniu przydać.
Teraz poważniej, nie mam jakiegoś super doświadczenia w biznesie, ale...
dobry dodatkowy korpus, 2-3 lampy, wyzwalacze radiowe, baterie, karty- tych dwóch ostatnich nigdy nie jest za dużo, a warto mieć więcej niż na styk i się stresować.
Cytat:
Zamieszczone przez
skura
a nie zastanawiałeś się nad tokiną 16-28 2,8? alternatywa dla 16-35 canona. Użytkownicy dobrze się wypowiadają, a i w testach jest ok.
Bardzo dobry wybór, też długo się zastanawiałem co wybrać, za kilka dni powinna dotrzeć do mnie Tokina 16-28 f2.8, Canona 17-40 f4 odpuściłem sobie po testach własnych i przeczytanych oraz wielu postach na forach. Canon jest super, ale do pejzarzy,gdzie można go przymykać do np. f8.
Wysłane z mojego GT-S5830i za pomocą Tapatalk 2
Ja używam 16-35 II.
PLUSY
- ostry od 2,8
- szybki ze szybciej na weselu itd nie trzeba
- znakomicie radzi sobie pod światło. ( czasami zespół dopali ostro swoimi światełkami, czasami kamerzysta lampka , czasami trzeba coś pod zwykłe słońce pstryknąć) z tym szkłem " pod wodę i w ogień ". konkretne repo. szkło.
- abberajce chromatyczne znikomeee ( występują tylko w specyficznych sytuacjach)
- dodatek taki jak zamszowe ( nie odbijające światła) wyklejenie wewnętrznej części osłony przeciw słonecznej ,
MINUSY
- średnica filtra, a za razem średnica osłony ( ciężko to jakoś upchać do torby, nie zdejmując jej)
- waga (mi nie przeszkadza ale zdaje sobie sprawę, że delikatne kobiety też fotografują.)
- cena
-winieta na szerokich ogniskowych nawet po domknięciu do malutkiej dziurki ( programowo usuwalna w całości )
- szukam teraz na siłe i nic mi nie przychodzi do głowy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Veox
Jakbym miał kasę to bym kupił 16-35II a tak biegam z Samyangiem 14mm i musi wystarczyć.
A może 24L ? Meega szkło.
Ja używałem przez prawie 2 lata 28mm 1.8 - teraz przesiadka na 35 1.4. Wraz z 50 1.4 i 85 1.8 stanowił wspaniały zestaw. Sprawdził się doskonale na kilku ślubach. Naczytałem się mnóstwo negatywnych opinii o tym szkle na forum, ale mimo to je nabyłem. Nie żałuję - wspaniałe małe i szybkie szkło (chyba że miałem tak wybitny egzemplarz).
P.S. Używane z 5dII.
Ja mam 17-40/4 i jestem bardzo zadowolony, często używam przy repo na ślubach nawet częściej jak 24L czy 35L. A światła F/4 w żadnym wypadku nie postrzegam jako wady.
Bardzo Was proszę o opinię odnośnie monitora (przesiadam się z kineskopu... ) Zastanawiam się nad tym modelem... ale nie wiem, jak poradzi sobie z odwzorowaniem kolorów i kalibracją pod fotolab... Gdybyście mogli spojrzeć na parametry to będę wdzięczna
Chodzi o model Iiyama 23'' T2336MSC Multitouch 10P IPS
lub:
IIYAMA 24'' XB2485WSU IPS
Cytat:
Zamieszczone przez
migawkanatalia
Bardzo Was proszę o opinię odnośnie monitora (przesiadam się z kineskopu... ) Zastanawiam się nad tym modelem... ale nie wiem, jak poradzi sobie z odwzorowaniem kolorów i kalibracją pod fotolab... Gdybyście mogli spojrzeć na parametry to będę wdzięczna
Chodzi o model Iiyama 23'' T2336MSC Multitouch 10P IPS
lub:
IIYAMA 24'' XB2485WSU IPS
Żaden z wymienionych. Minimum (cenowe) to NEC EA244WMi. Generalnie tylko NEC i EIZO, w tej materii nic od lat się nie zmienia...