Myślę sobie, że niepotrzebnie ją w ogóle dźwigasz. Przecież "tym" się nie da robić zdjęć !
Wytalkowane z GT-I9100
Wersja do druku
Niestety 5mk2 jest barxziej profi lecz z powodu AF skazany jest na porazke z 6D
Po wypróbowaniu 6D powiem to samo co strideer, że daje bardzo fajne kolory. Najfajniejsze jest to że RAW z puszki już wychodzi niemalże idealny (dla mnie). Nie trzeba zbytnio suwakami machać. Pozytywnie zaskoczyło mnie fakt, jak wychodzi skóra w odniesieniu do całej zielonej sceny. Coś pięknego.
A w porownaniu do 5dc kolory jak wygladaja na 6d?
Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2
Zostaw sobie, jakbyś potrzebował 1/8000 w plenerze przy jasnych szkłach.
W każdym razie, u mnie 6D jest aktualnie jako główne body, 5dII jako backup. Jakość obrazka jest lepsza od 5dII i faktycznie mniej trzeba suwaczkami latać. Jedynie co zauważyłem, to balans bieli AWB nieco czasem odbiega... Ale po to sa RAWy. Do guzikologii można się przyzwyczaić. Jedno co denerwuje, to korekcja błysku w porównaniu z 5dII. Tu prędzej na lampie. AF napewno jest lepszy niż w II, ale też ma wpadki np. z 85/1.8, szczególnie kiedy drugi plan jest jasny np. otwarte wrota kościoła za plecami. 5DII jakby lepiej sobie radziła. Ale to może jakaś przypadkowa anomalia... Po gorącym plenerze zauważyłem, że część górna aparatu z tworzywa lubi łapać paprochy i pyłki, których ot tak nie zdmuchniesz :)
Myślę, że to kwestia odbioru (przyzwyczajenia się) do tego co się posiada.
Jak uważam, że różnica pomiędzy 5DII a 6D jest niewielka. Kolorki i m.in. ISO na plus 6D. Pierwsza 5-tka w moim odczuciu jakby "narzucała" film analogowy na RAWa. Widać to szczególnie na zieleni w RAWach z 5D. Jest ona od razu bardziej kontrastowa.
Z całym szacunkiem dla analogowej fotografii, ale ja jako pokolenie cyfrowe bardziej lubię obraz z "cyfrowego" 5DII, 5DIII, 6D niż "analogowego" 5D 8-)
Przecież ktoś już tu wrzucal rawy porownawcze 5d i 6d można sprawdzić. Obraz z 6d jest bardziej kontrastowy.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Pytanie troche z innej beczki, czy w 6d tez tak łatwo uszkodzić matrycę podczas filmowania jak w 5d II (patrz video) ?
https://www.youtube.com/watch?v=onkey5D3Yfk