Odp: Jaki statyw AD 2012-2013
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Przepraszam, jeśli czułeś się urażony.
I nawzajem :)
Absolutnie nie poczułem się urażony. Przecież po to jest forum aby podyskutować. To, że upieram się przy swoim zdaniu ( i ocenie) nie ma nic wspólnego z obrażaniem się. Wręcz przeciwnie - dziękuję za podjęcie polemiki. Zawsze coś dobrego można wyciągnąć. Tak, że pozdrawiam i do następnej wymiany poglądów.
Słuchajcie szukam statywu do 7D i Tamrona 70-300 VC USD. Zastanawiam się nad dwoma statywami, podpowiedzcie czy jest sens któryś kupić czy zbierać dalej na coś lepszego. Statyw nie będzie używany podczas sztormów ;)
Statyw SLIK PRO 330DX MAX 5kg 29-160cm+TORBA*W-WA* (3704147029) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Velbon Sherpa 250R - 162cm - 4kg udzwig + Gratis (3694659552) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Cytat:
Zamieszczone przez
Boogie
Słuchajcie szukam statywu do 7D i Tamrona 70-300 VC USD. Zastanawiam się nad dwoma statywami, podpowiedzcie czy jest sens któryś kupić czy zbierać dalej na coś lepszego. Statyw nie będzie używany podczas sztormów ;)
Nie wiem jaki jest Twój zamysł, ale najpierw lepiej przetestować to u kogoś. Rzecz w tym, że taki zestaw będzie prawdopodobnie wpadać w wibracje.
Czy ktoś używał Triopo gx-1127 lub 1027?
Chcę dokupić sobie lekki statyw bo Manfrotto 190proxb swoje waży (ponad 2,5 kg)
W zaprzyjaźnionym sklepie polecili mi właśnie Triopo co pozwoliłoby mi zredukować masę miej więcej o połowę.
Jestem w stanie pogodzić się z mniejszą wysokością, ale nie z drganiami albo rozpadnięciem się w rękach.
Na statywie stanie 5Dmk3 + zazwyczaj 24-105 czyli ok 2kg
Cytat:
Zamieszczone przez
Roy P
Czy ktoś używał Triopo gx-1127 lub 1027?
Chcę dokupić sobie lekki statyw bo Manfrotto 190proxb swoje waży (ponad 2,5 kg)
W zaprzyjaźnionym sklepie polecili mi właśnie Triopo co pozwoliłoby mi zredukować masę miej więcej o połowę.
Jestem w stanie pogodzić się z mniejszą wysokością, ale nie z drganiami albo rozpadnięciem się w rękach.
Na statywie stanie 5Dmk3 + zazwyczaj 24-105 czyli ok 2kg
Weź pod uwagę jednak że dopuszczalna wysokość bagażu podręcznego (samolot) to 56cm a nie zawsze się podróżuje z bagażem do luku.
Są statywy o długości po złożeniu rzędu 45-48cm, co po "wsadzeniu"/przytroczeniu do plecaka mieści się w limicie.
Sprawdzony sposób to przytroczenie z boku plecaka (wsadzenie nóg do bocznej kieszeni), nie osłanianie niczym, otwarcie klapy plecaka w którym widać body i obiektywy i położenie na taśmie do kontroli.
Ja głowice przewożę osobno ale widziałem Japończyka (?) z BENRO i głowicą przykręconą gdy przechodził kontrolę.
Gdyby wpadał statyw + głowica w wibracje to zawsze możesz opuścić statyw ("wsadzić" dolne nogi).
Dobry test to LV + powiększenie.
Gdy używam statywu to zawsze pracuję w trybie LV, widać histogram przed i sprawdzam stabilność
jp
W zaprzyjaźnionym sklepie ściągną mi do porównania 1027 (1127 już mają) i zobaczymy.
Za 1027 przemawia mniejsza masa i cena, przeciw mniejszy udźwig i wysokość.
Samolot to tylko wyjazdy wakacyjne z rodziną więc może iść do luku, bo właśnie pogoniłem eksport komu innemu i żadne wyloty służbowe mi już nie grożą :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Roy P
W zaprzyjaźnionym sklepie ściągną mi do porównania 1027 (1127 już mają) i zobaczymy.
Za 1027 przemawia mniejsza masa i cena, przeciw mniejszy udźwig i wysokość.
Samolot to tylko wyjazdy wakacyjne z rodziną więc może iść do luku, bo właśnie pogoniłem eksport komu innemu i żadne wyloty służbowe mi już nie grożą :)
Niedawno robiłem to samo co Ty, po dłuższym noszeniu na sobie redukowałem ciężar i rozmiar tego co noszę, też mam 5D3.
Moje "dane wejściowe" :
- musi się zmieścić w bagażu podręcznym
- coraz mniej używa się, przy 5D3, statywu, tylko wtedy gdy zdecydowanie chcesz drukować powiększenia
- musi łatwo być noszony też w zestawie bez plecaka, "tylko body z obiektywem i statyw" gdy idziesz w miasto wieczorem/nocą w określonym celu
Niestety, w danych w internecie nie znalazłem wysokości (dla tych statywów) przy złożonej kolumnie centralnej. Jestem wysoki i ten parametr jest dla mnie istotny. Tylko na podstawie informacji z netu ja wybrałbym 1027. Przy trudnych warunkach (wiatr) składam dolny segment no i kucam, pracuję w LV (widać na powiększeniu drgania i histogram przed)
A głowicę kupiłbym o większej nośności. Mam też (inny zestaw) głowicę BENRO gdzie jednak zamieniłem szybkozłączkę na Manfrotto z zabezpieczeniem przeciw przypadkowemu wypięciu.
I chyba najważniejsze.
Jeśli nie chcesz za 1-2 lata kupować nowego statywu to niech cena nie będzie najważniejszym kryterium
jp
PS
Teraz mój zestaw podróżny to :
- udźwig statywu 5 kg, głowicy 10 kg,
- ciężar (statyw + głowica) 1,1 kg
- wysokość (z głowicą)
--wysunięta centralna 155cm, schowana 132cm
--wsunięty dolny segment 104cm
-wysokość "samolotowa" bez głowicy 47cm
- łatwo wsuwa się do bocznej kieszeni plecaka, łatwo nosi na pasku bez plecaka
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Sprawdzony sposób to przytroczenie z boku plecaka (wsadzenie nóg do bocznej kieszeni), nie osłanianie niczym, otwarcie klapy plecaka w którym widać body i obiektywy i położenie na taśmie do kontroli.
Ja głowice przewożę osobno ale widziałem Japończyka (?) z BENRO i głowicą przykręconą gdy przechodził kontrolę.
Przydałaby się jakaś lista lotnisk, na których jest szansa przemycić statyw w bagażu podręcznym.
Ja nawet taki wypierdek jak moje Sirui T-1005X (30cm z głowicą) musiałem dawać do luku. Lotnisko Sofia.
Ale to było jakieś 3 lata temu i czasy być może się zmieniają chociaż tak obserwując nie widzę ludzi ze statywami.
W końcu coś co na pierwszy rzut oka wygląda jak 3 lufowe działko Vulkan ma ograniczone szanse na wniesienie na pokład.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
tak obserwując nie widzę ludzi ze statywami.
W końcu coś co na pierwszy rzut oka wygląda jak 3 lufowe działko Vulkan ma ograniczone szanse na wniesienie na pokład.
Też nie zdarzyło mi się widzieć kogoś ze statywem wnoszonym na pokład :?
Sam nigdy nie próbowałem przypinać go do plecaka, wychodząc z założenia ze nie przejdzie przez kontrole. Zawsze pakuję go w bagażu głównym.
Statyw mozesz przewiezc w bagazu podrecznym. Co do glowicy to juz inny problem, bo jesi kulowa to bez problemu a jesli 3D to w bagazu glownym (ze wzbledu na odkrecane raczki ktore obsludze lotniska moga kojarzyc sie z niebezpiecznym narzedziem). Wiem to z wlasnego doswiadczenia bo moja pierwsza glowica Manfrotto zostala bez tycze elementow ktore zostaly zabrane przez ochrone lotniska w Nicei :(