Obsługuje bez problemów.
Wersja do druku
Obsługuje bez problemów.
Jestem stosunkowo nowym użytkownikiem Lightrooma, i mam do bardziej doświadczonych takie pytanie: czy jest możliwość eksportu obrobionych zdjęć z zachowaniem oryginalnej struktury folderów?
Podam przykład. Mam zlecenie, w którym zdjęcia musiałem posortować sobie w podfolderach.Wygląda to więc tak:
Katalog główny >
Podkatalog 1 > plik1, 2, 3, 4
Podkatalog 2 > plik5, 6, 7, 8
Podkatalog 3 > plik9, 10, 11, 12
itd.
Zawartość całego katalogu głównego obrabiam w Lightroomie hurtem, i przechodzę do eksportu. Niestety po eksporcie wszystkie pliki które wcześniej były posortowane w podkatalogach, trafiają do jednego wspólnego katalogu. Mogę je potem rozdzielić ręcznie, ale to trochę zabawy, bo podfolderów jest dużo. Z tego samego powodu eksport każdego podfolderu osobno z lightrooma również odpada. 500 plików po 4-5 w folderze daje mi ponad 100 folderów, więc trzeba się naklikać.
Z góry dzięki za sugestie :)
HTP to funkcja wyciągająca światła coś jak dro w sony/nikon tylko że działa na jasne partie obrazu a nie na ciemne
priorytet jasnych partii obrazu
Dzięki za podpowiedz ale to nie to :(
Ja już w module Library mam pliki, które są poukładane zgodnie ze strukturą folderów na dysku i z zarządzaniem tym nie mam problemu. Samo się poukładało przy imporcie. Chciałbym aby podczas eksportu pliki trafiały w nowe, wybrane miejsce, ale żeby również tworzone były odpowiednie foldery, tak żeby to drzewko folderów odpowiadało oryginalnemu, a nie tak, że wszystkie pliki -z różnych folderów- trafiają do jednego folderu
Pozdrawiam
Fakt, pytałeś o eksport, nie import - mój błąd.
W takim razie przy eksporcie, w sekcji "File naming" ustaw "Rename to" na "Edit". Wybierz z sekcji "Image name" opcję "Folder name" i wstaw ją w wybrane miejsce nazwy docelowej, możesz oddzielić od reszty jakimś znakiem, np. podkreślnikiem.
Eksport pójdzie dalej nie po Twojej myśli, bo wszystkie pliki znajdą się w jednym katalogu. Ale tym razem wszystkie nazwy będą poprzedzone przedrostkiem, który pozwoli Ci łatwo poprzerzucać je do odpowiednich folderów, niestety ręcznie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zawsze możesz też skorzystać z opcji "Export location/Export to/Same folder as original photo".
Faktycznie sprytnie pomyślane. Będę musiał się dokładnie przyjrzeć tym opcjom, bo przy pierwszej próbie i tak coś pomieszałem ;) Dzięki za pomoc, na pewno wykorzystam Twoje porady
Pozdrawiam
Szybkie pytanie odnośnie Lightroom. Czy ten program rozpoznaje, które zdjęcie było robione pionowo i automatycznie obraca w module Library? Aparat 5D. Hmm... w sumie pisząc to pytanie zastanawiam się czy aparat ropoznaje pionowe kadry, bo moze tu jest problem. Wcześniej miałem 50D i EoS Utility obracał automatycznie.