No dobra, nie bawię się w HDR'y ale ciekawość zmusiła mnie do sprawdzenia MACHINER'ów- w zasadzie automatyczne ustawienia.
a tu oryginał
Wersja do druku
No dobra, nie bawię się w HDR'y ale ciekawość zmusiła mnie do sprawdzenia MACHINER'ów- w zasadzie automatyczne ustawienia.
a tu oryginał
Po podwójnym kliknięciu na zdjęcie program pyta czy zdjęcie zapisać.
Po kliknięciu "nie" i tak otwiera się okno dialogowe zapisu zdjęcia.
Po kliknięciu "tak" a następnie wciśnięcie przycisku "anuluj" również powoduje otworzenie ponownie okna dialogowego zapisu zdjęcia.
W sumie mi to nie przeszkadza ale mało to logiczne ;)
Znany z wielu programow okolograficznych 'skrot' CTRL+rolka myszy, czyli zoomowanie, zawiesza program
Kilka stron wcześniej ktoś prosił o sample w pełnej rozdzielczości.
W galerii http://www.marekduda.pl/machinery/gallery.php jest taki sampel z wrakami ze szrota.
Niżej cropy 100% z pełnowymiarowego przetworzonego obrazu 2336x3504 (30D + EFS-10-22). Nic nie ruszane, nie wyostrzane, jedynie crop z TIFFa zapisany w jpg z jakością 80%.
Na Twoim komputerze, ile czasu zajmuje programowi wykonanie obliczeń na pełnowymiarowym obrazku?
Ten ze szrota z takimi ustawieniami jak w galerii robi się 2min 05s. Procesor DualCore 2200, winXP.
Planuję zrobić jakiś tryb "preview" który będzie działał na pomniejszonej wersji obrazka żeby sobie szybko dobrać parametry a na koniec przełączy się tylko na pełny żeby program wykonał obliczenia na pełnowymiarowym obrazku.
No i jeszcze spróbuję powalczyć z algorytmem przetwarzania. Jeśli uda mi się zmienić złożoność z wykładniczej na wielomianową to całość przyśpieszy kilka razy.