a czy ktoś próbował w ogóle zamiast lamp canona używać np. metza?
Wersja do druku
a czy ktoś próbował w ogóle zamiast lamp canona używać np. metza?
właśnie skończyłem się bawić zwracając uwagę na to co napisałeś powyżej..
tak jak prosiłeś na PW sprawdzałem zarówno na 5d1 i 5d2..
i jeśli chodzi zarówno o pierwsze zagadnienie to i z założonym ZC jak i bez (w trybie auto) błyskają tak samo albo różnica jest niewielka (wg mnie jej nie ma)
sprawdzane konkretnie na 5d2 z 85/1.2 i na 5d1 z 135/2..
co do drugiego problemu to za dużo nie kręciłem mocą ale też raczej jest ok - nie wiem jak często się to powtarza.. na aparacie mam tt1 zawsze bo flex za duży jest imho
niestety za dużo nie pobłyskałem bo mi się żona zbuntowała że nie mam litości dla jej oczu :mrgreen:
aha, firmware 5.150
ok, już chyba wiem w czym tkwi problem i dlaczego mi wychodziło przeswietlanie o 1EV,
bawilem sie grupami i jak na jednej lampie jest grupa A a na drugiej B to wtedy przeswietla o 1EV! jesli uzywamy 3 lamp na grupach A, B i C to przeswietli o 1,5EV!
Sprawdziłem przy okazji jak działa oryginalny system Canona i jest inaczej, tzn niezaleznie od ilosci grup i lamp zawsze naswietla tak samo.
Jeśli zamiast AC3 podepniemy jako kontroler lampe to tez jest ok i naswietla prawidlowo. Jest to ewidenty błąd Zone Controllera w takim razie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ktoś może skrobnąć maila do serwisu technicznego PW?
aha, ważna sprawa, mimo założonego AC3, korekcja w body cały czas działa, czyli sumując mamy regulacje +-6EV lub +-5EV zaleznie od body
hmm.. u mnie nie zauważyłem tego - mam co prawda tylko dwie lampy ale zarówno jak są obie w grupie A, jedna w A a druga w B, i jak nie było zone controllera klatka wyglądała na tak samo naświetloną..
a na jakich parametrach robiłeś.. tzn. czy lampami tylko dopalałeś zastane czy lampy były jako główne bo tu też może być różnica w metodzie testowania.. ja przy swoich testach lamp używałem tylko do doświetlania (światłomierz w aparacie pokazywał -1 do -2 EV)
a o tym też już czytałem - to chyba metoda na ustawienie manualne siły błysku mniejszej niż 1/64
witam
a ja mam inne pytanie czy zone ma jakieś wersje eu/us , sprzedawca się pyta o part no eu , bo mu napisałem ze mam eu.
darek