Jednym słowem, szybciej dociera do celu.
Wersja do druku
Po przesiadce z MKII zauwazylem ze AF MKIII poprostu dziala jak powinien,nie szuka, nie bladzi. AF jest tam gdzie powinien bardzo szybko i bez zadnych zbednych ingerencji operatora zmieniajac kadr etc.
AI SERVO z 85 L II, Mistrzostwa Polski 2012 w Four Crossie. Seria 5 zdjęć. Szybka zmiana obiektu. Wysokie wyskoki i spora prędkość :-)
Wow. Przekonuje sie... do MKIII :)
MKII dawno by się pogubił....
Masakra, ładnie AF pracuję, w końcu reporterskie FF :)
Af Cieszy :)
W sumie ktoś mi powiedział na tym evencie, że af w 5D III jest za wolny do takiej roboty... :roll:
Ale rezultaty z takim "wolnym" szkłem jak 85L II sami widzicie - jak już złapie to nie puszcza. Dodam tylko, że mam jeszcze kilka takich serii po 3,4,5 zdjęć gdzie wszystkie są trafione w punkt :-) Jak coś mi czasem nie wyszło to wiem, że było to z mojej winy.
Jakbym podpiął 70-200L to podejrzewam, że by była jeszcze większa skuteczność, ale nie posiadam póki co tego zoom'a xxxxxxxxxxxxx. W sierpniu będą Mistrzostwa Europy i chcę się trochę pobawić z panningiem, bo af już sprawdzony i wiem, że w AI Servo będzie poprawnie śledził.
no no - taka współpraca korpusu z 85L to jak dla mnie pierwszy argument do wymiany 5d3 na 5d3.
5D II na 5D III? :-) Powiem Ci, że sporo zależy od umiejętności i każdy chwali tylko sprzęt itd., ale naprawdę trzeba się w tym połapać jaki tryb AF wybrać do danych warunków, jaki przypadek AI Servo, potem go skonfigurować do swoich potrzeb etc., nie mówiąc już o innych aspektach. Ja nadal się tego uczę i testuję w praktyce, bo przeczytanie tutoriali na temat af ma malutkie znaczenie.
W każdym razie polecam Ci to body, bo jak lubisz ergonomię swojego 7D to poczujesz się jak w domu a z gripem BG-E11 nie sądzę, że będzie Ci dużo gorzej niż z jedynką :) Możesz jedynie tęsknić za cropem biorąc pod uwagę ptaki i przyrodę.
Z kolei ja bym chciał wypróbować 5D II z 85L II; chociażby na centralnym tylko, bo nawet nie mam porównania. Z chęcią pofociłbym z kimś np. na ślubie w okolicach Wrocławia i wymienił się na body na kilka godzin :)
Wracając do tematu wątku, 85L II jest moim zdaniem dużo bardziej niezawodnym szkłem niż niektórzy o nim mówią/piszą. Jedynie zdarzyło mi się 2 razy, że dłużej szukał ostrości w złych warunkach oświetleniowych na nie krzyżowym punkcie, a tak to zero problemów. Jeszcze raz podkreślam, że sporo zależy od umiejętności; zwłaszcza jak ma się do czynienia z papierową głębią ostrości.