http://www.youtube.com/watch?v=lmf9Yvzj85o
Wersja do druku
Filmik potwierdza, że Canon nie chciał zabić swoich lustrzanek. A szkoda :)
Wygląda na to, że AF jeszcze nie jest na poziomie odpowiednim dla aparatu PRO. W zasadzie uwagi tego człowieka pokrywają się z moimi, ale dotyczącymi LV w 6dmkII. Z tym, że kupując mój aparat DPAF i face detection traktowałem jako miły dodatek. Tu jest to podstawowy sposób łapania ostrości i wydając 12k zł pewnie nie byłbym zadowolony. Delikatnie to ujmując ;)
6DII chyba nie ma wcale Eye AF. Żeby to ogarnąć potrzebny jest sprawny procek a Digic 8 jest chyba za słaby. No chyba, że się opracuje jakiś genialny algorytm.
Na dodatek jeżeli sensor jest ten sam co w 5DIV to ten Digic 8 tak się skupia na tym AF, że marnie sczytuje obrazek z matrycy - wychodzi to gorzej niż w 5DIV (szum, banding itp).
Nie ma eyeaf. Jest tylko wykrywanie twarzy. Korzystam czasami, ale skuteczność jest średnia. W video małego nietrafienia nie widać i ten dpaf spisuje się świetnie, również z wykrywaniem twarzy.
Bardzo chętnie kupię ff ML canona, ale dopiero jak już to będzie skuteczne w fotografowaniu z jasnymi stałkami. W tym teście możliwe, że ten gość trafnie to ujął, że system af jest zaczerpnięty z zastosowań video.
Poruszył też inną ważną kwestię - pozostali "znani youtuberzy" prace eyeaf pokazywali filmując mały ekran aparatu gdzie wszystko było OK. Po obejrzeniu zdjęć na monitorze nie było już tak różowo. 50% nietrafione. Zajebiście. Aparat za 12k zł + 50mm za tyle samo.
Może też być zupełnie odwrotnie. Ten gość pitoli głupoty.
Mnie się to przynajmniej kłóci z opiniami osób które miały możliwość porobienia zdjęć Rką i twierdzą że jest bardzo ok.
Zobaczymy. Jak zwykle szum informacyjny przy premierze i głosy typu: matkoboskaczęstochowska jaką qpę znów Canon wypuścił. Po czym realnie w użyciu okazuje się że sprzęt bardzo używalny. Przećwiczyłem to już tutaj tyle razy że jestem bardzo sceptycznie nastawiony do takich opinii.
No na razie w filmiku Toniego [0:52]:
https://www.youtube.com/watch?v=IwUHBolbCbU