chyba wszystko ?
Wersja do druku
chyba wszystko ?
wszystko.
Wszystko... Z tego proponowałbym w kościele do 5d przypiąć 24-70/2,8 ew. 50/1,4 a do 30d Tokinę lub Samyanga. W ten sposób nie musisz za bardzo przekładać szkieł. W plenerze - 5d + 50/1,4 lub 85/1,8 a na weselu 5d + 24-70, ew. szerokie, gdy trzeba.
Z tą Sigmą 50mm trzeba uważać na FF/BF przy zakupie, choć ja miałem do czynienia z niewybieraną sztuką, pracującą idealnie.
troche taki sposób uzycia marnuje ten szeroki kąt bo Tokina będzie wówczas ekwiwalentem 20-38mm :) a to juz nie tak ah i oh
Ogólnie Tokinę 12-24/ 4 należy traktować jako niskobudżetowy zamiennik "czegoś lepszego". Choć bdb zamiennik. Na cropie da odpowiednik 19-38mm, na FF ok. 17 (nawet 16 z lekką winietą) - 24mm. Ja cenię ją właśnie za to (oprócz własności optycznych), że jest użyteczna zarówno pod cropa jak i FF.
tojak już tka naprawde chcemy UWA to zamiast Tokiny to lepiej wziąść Sigme bo ta na FF ma 12 mm
Olej Tokinę i zainwestuj w wiedzę - jakiekolwiek warsztaty - czarne jest białe, błyskotliwie repo czy może b2. Jeśli zamierzasz się poważniej zająć ślubną to raczej sprawa obligatoryjna (winna być)... Tylko czy można to wpisać w kosztorys/wniosek, hmm.
Do tych tokin, sigm, tamronów to raczej dużej dozy sceptycyzmu potrzeba. Mało kto tego używa.