Kolosalna. I nie chodzi tylko o moc, głównie o szybkość ładowania i ilość błysków w serii. Do tego są zdecydowanie trwalsze. Mam 4szt, wiem co piszę.
Wersja do druku
a może ktoś podpowie jaki uchwyt dodatkowy do 580Ex. Przleciałem wątki w lampach ale nic mi się w oczy nie rzuciło
Witajcie,
Mam jeden z ważniejszych dylematów na tą chwilę.
Do setu 400D+18-55m+50mm+8mm dołożyć lepiej uniwersalnego Tamrona 17-50, czy lepiej zainwestować w 430/580EX?
ten wątek to już chyba należy zamknąć...
No wiesz.. zamykac watek tylko dlatego ze komus nie chce sie odpowiac na czyjes posty... to juz by byla przesada ;) Zawsze mozemy wyslac pytajacego do 'szukajki', pomimo ze to niegrzeczne i be :D
Witam wszystkich
Staram sie o dotacje z UP więc muszę wypełnić wniosek, w którym podam sprzęt, który chce zakupić. Profil mojej firmy chciałbym skierowac głównie na oferte ślubów. Tzn. reportarz z kościoła, plener. Ewentualnie jakies inne foty wnętrz do celów reklamowych bądź sesje. Staram sie o najwyższą dotacje więc sprzet, który wstepnie zaplanowałem oscyluje w granicach 20000zł. A więc tak:
- Canon EOS 5D Mark II + 24-105mm f/4L IS USM(chciałem kupić osobno obiektyw ale w zestawie wychodzi taniej:))
- CANON EF 17-40 f/4 L USM
- Canon EF 50 mm f/1,8 II
- Canon EF 70-200 mm f/4.0 L USM
- Canon Speedlite 580EX II
- Sigma 15 mm f2.8 EX Diagonal Fisheye
- TAMRAC PRO 12 / 5612
- ALPHA Digital BG-E6 (użytkownicy forum są bardzo zadowoleni)
Chciałbym też jakis statyw ale jeśli zostanie mi kasa.
No i to by było na tyle. Z listy podanej wyżej chyba zamienie Sigmę fiseye na Samyanga bo na forum zbiera dobre noty, jest o wiele tańszy a tak naprawde robi sie nim mały odsetek zdjęć. Starałem się miec każdy zakres ogniskowych ale jeżeli uważacie, że to mija się z celem to prosze o poprawę. Co do torby to jest bardzo duża ale posiadam jeszcze Olympusa E-520 z dwoma kitami, którego chciałbym od razu zastapić Canonem 30D/40D (jeszcze się nie zdecydowałem) także nosiłbym w niej 2x body a w razie spacerku mam jeszcze niewielka torbę na body i 2 obiektywy więc nie będzie problemu. Jeżeli już udałoby mi sie kupić drugie body to od razu myślę o zakupię lampy (może 430EZ lub 530EZ?). Byłoby to body zapasowe no i pod nie mógłbym podpiąć fisheye. Co myślicie?
Pozdrawiam