też mam takie problemy z 50/1.4, pomaga wył/wł aparatu
Wersja do druku
też mam takie problemy z 50/1.4, pomaga wył/wł aparatu
Dzięki za opinie.
generalnie chciałem mieć takie porównanie jakiej klasy zoom dorównuje jakiej klasy stałkom. Ale tak to się chyba jednak porównać nie da :)
akurat 28mm w 16-35L jest bardzo slabe:
http://www.the-digital-picture.com/R...mp=3&APIComp=0
35 2.0 na pelnej klatce tez bedzie sporo lepsze od 16-35L
16-35L II:
35 2.0:
stałka to jednak stałka, ja 16-35L II uzywam wlasciwie tylko dla zakresu 16-20mm
Na cropie 28/1,8 na 2,8 jest porównywalnie ostry w centrum a nieco słabszy na brzegach, ma większą AC, mniejszą winietę i nieco większą dystorsję niż 16-35L na 28mm na 2,8;
35/2,0 na 2,8 jest nieco ostrzejszy zarówno w centrum jak i na brzegach, ma większą AC, mniejszą winietę i niewielką dystorsję w porównaniu z 16-35L na 2,8/który ma na 35mm dystorsję bliską 0//-0,05///.
:mrgreen:
...wrócę do lamp dodatkowych w kościele ... nie tylko chodzi o wysiłek czasem dodatkowa lampa poprawia plastykę obrazu...tak np. jak nad głową kotka w kasku są ładne refleksy świetlne ...jedną lampą bez światła z boku się nie da.
Ja noszę metza 45 ct4 na statywie i to często wystarczy. Kiedyś na d20 zakładałem tego metza na aparat obok lampy 58 .... swiatło metza do góry...teraz raczej wolę na statywie obok...lub z "chóru"...a ztym trudę to jest tak .Na torbę kładę statyw z matzem lokuję zestaw w ustronnym miejscu i po sprawie . Po ceremoni składam i do autka...
Też mnie to trochę dziwi. Zwłaszcza że po ceremonii nie bardzo jest czas na składanie gratów, jak trzeba łapać torbę i biec za młodymi.
A ja chcę zobaczyć zdjęcie kotka w kasku.