-
Cytat:
Zamieszczone przez
micles
Takie pytanie : nie możnaby wstawić na matrycę 5d2 jakiegoś szkiełka działającego jak Optical Low-Pass Filter dedykowany dla rozdzielczości przykładowo 3mpix? (nie na stałe, tylko wtedy kiedy chciałoby się kręcić filmy)
I dlaczego napisali takie zdanie :
(druga jego część - czemu?)
Teoretycznie - OLPF to filtr dolnoprzepustowy, więc jeśli jest dopasowany do rozdzielczości Full HD, to nie powinno by problemu. W praktyce pewnie nie da się takiego filtra zrobić/zapiąć do gotowego już aparatu bez szkody na np. rozdzielczości.
Tylko czekać, jak któryś producent zacznie reklamować - i to nie bez całkowitej racji - mydlane obiektywy (które same z siebie - jak każdy obiektyw - działają jak OLPF) jako "Full HD Lens" ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
dzik
Nowa matryca, 4 linie na jedna linie obrazu w 1080p, jeden piksel video budowany z szesnastu. Moze 2K albo 3K? Matryca mialby ok 25-26mpix. Godny upgrade dla 5dmkIII ;)
Nowy digic 5 z natywna obsluga video. Zapis RAW jako seria sRAW'ow. Obraz w pelnej rozdzielczosci na hdmi podczas filmowania.
Pewnie tak będzie - i pewnie z powodu obecnych wad w Canonie nie brali opcji filmowania całkiem serio, gdy ją wprowadzali.
Ale skoro ludzie głosują portfelami za 5D/7D, to znaczy, że wady te nie są w praktyce aż tak dotkliwe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bahrd
W praktyce pewnie nie da się takiego filtra zrobić/zapiąć do gotowego już aparatu bez szkody na np. rozdzielczości.
Bo nie dałoby rady zrobić OLPF'a który połączyłby się z tym istniejącym już w 5d2 i dał nam tylko tyle (ale nie mniej), ile potrzebujemy do tego fullhd? (w sumie nie wyobrażam sobie montowania go na matrycy przez "zwykłego użytkownika" :D)
Może zrobimy zrzutę na jeden OLPF i zobaczymy co z tego wyjdzie? :
http://www.alibaba.com/product-gs/22...ined_OLPF.html
Cytat:
When the OLPF which in common use can't satisfy the customer's request, there need to produce all kinds of special OLPF which according to the customer's actual request. Our company can design every different OLPF according to the customer's all kinds of request, to satisfy the customer.
Size: Base on the customer's request.
Angle:45/0, 45/45 etc. various special angle and type of cut.
Thickness: Above 0.1mm all is OK. (Can satisfied customer's request which is little tolerance and high quality.)
Optic axis deviation: +/- 30'
Flatness: According the customer's request.
Exterior request: According the customer's request.
Agglutination layer: 1~7 layer all is OK.
Spectrum characteristic: According the customer's request.
A może jakieś rozmydlające filtry nakręcane na szkła?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
micles
A może jakieś rozmydlające filtry nakręcane na szkła?
Wystarczy mieć spory BF/FF ;)
http://www.canonrumors.com/2009/12/c...atents-review/ - a 24-70IS nie ma...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bahrd
Kupa! Właśnie kupiłem Tamrona ;) Jak wyjdzie ef-s 60/2.8 IS ktoś sobie fajnie kupi Tamrona a jak wyjdzie 14-24L (szkoda, że nie skąpią **** Sigmie) to dopiero będzie jazda systemowa :mrgreen:
himi..... ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Kupa! Właśnie kupiłem Tamrona ;) Jak wyjdzie ef-s 60/2.8 IS ktoś sobie fajnie kupi Tamrona a jak wyjdzie 14-24L (szkoda, że nie skąpią **** Sigmie) to dopiero będzie jazda systemowa :mrgreen:
himi..... ;)
Jak dla mnie to niech wydadzą 16-35L mark3, ale takie jak powinno być i będe zadowolony. Zdecydowanie wolę 24-35, aniżeli 14-16.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
allxages
Jak dla mnie to niech wydadzą 16-35L mark3, ale takie jak powinno być i będe zadowolony. Zdecydowanie wolę 24-35, aniżeli 14-16.
zgadzam sie calkowicie, tez wolalbym 16-35 2.8 mark III z ostrymi rogami, no i z mozliwoscia zalozenia filtrow
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
I do tego mityczny 3D ;)
-
No 14-24/2.8 byłby mile widziany :). Żeby tylko rogi miał ostre ;)8).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Od f/5.6 :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Od f/5.6 :mrgreen:
Nie kracz :mrgreen:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ale po co mają robić szkło z ostrymi rogami, skoro i tak kupujemy 17-40 i 16-35 :mad:
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
zgadzam sie calkowicie, tez wolalbym 16-35 2.8 mark III z ostrymi rogami, no i z mozliwoscia zalozenia filtrow
16-35 ma możliwość założenia filtrów. Nawet nakręcanych ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nie kracz :mrgreen:.
co nie kracz!? to by bylo, jak na Canona, i tak wybitne osiagniecie. modlic sie, zeby az tak sie udalo, a nie wylacznie f/11 i ostrosc "wyborna" (=i tak nie ma wyboru, wiec musi byc, ze owszem, jest ostre) :mrgreen:
-
no... mam nadzieje ze do wiosny sie wyrobia i bedzie mozna go kupic. Bo juz na ten sezon MUSZE miec cos z ostrymi rogami :) Z tymi filtrami troche szkoda ale moze uda sie cos domowymi sposobami zrobic.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
co nie kracz!? :mrgreen:
Dokładnie ;)
Wyjazd z takim szkiełkiem przy obecnych i 14II i 16-35II imho ma sens tylko w przypadku kiedy jakość optyki jest - plan minimum - na równi z Nikkorem.
Niech sobie będzie nawet większy :mrgreen: od Nikkora.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bevik
Hmmm, skoro 5D2 może mieć Full HD/24/25/30fps, to może 500D też będzie mógł...? Mogliby nawet w zamian zlikwidować 20fps, nie?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
co nie kracz!? to by bylo, jak na Canona, i tak wybitne osiagniecie. modlic sie, zeby az tak sie udalo, a nie wylacznie f/11 i ostrosc "wyborna" (=i tak nie ma wyboru, wiec musi byc, ze owszem, jest ostre) :mrgreen:
Ciekawe, czy dla Annie Leibovitz będzie wystarczająco ostra? :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Niech sobie będzie nawet większy :mrgreen: od Nikkora.
Dobrze, że go nie potrzebuję. Nie mam nerwów do takich wyłupiastych szkieł, strach szybko odłożyć aparat, strach wrzucić do torby, ehhh... ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bahrd
Ciekawe, czy dla Annie Leibovitz będzie wystarczająco ostra? :mrgreen:
Nie ma wątpliwości. Dla Annie w aparatach może nawet nie istnieć AF, zdjęcia NY z lotu ptaka robiła 1DsMKIII+70-200 i 24-70 w trybie MF. :)
-
jak by dla mnie nie był wazny AF to bym kupił... kolekcję Zeiss`a ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
plan minimum - na równi z Nikkorem.
Nie no może bądźmy realistami ;). Dotąd Canon nigdy w szerokich nie brylował (pomińmy 17 TS - to wypadek przy pracy :mrgreen:) także jak będzie trochę lepszy od 16-35 to wystarczy ;-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Dotąd Canon nigdy w szerokich nie brylował (pomińmy 17 TS - to wypadek przy pracy :mrgreen:)
Przeca się chwalili, że zcrackowali najnowszą/najszybszą wersję lensCAD'a.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
także jak będzie trochę lepszy od 16-35 to wystarczy ;-).
Jak będzie trochę lepszy od 16-35 to why tha **** bother? Przecież już jedno 14mm od Canona znamy ;)
-
http://digitaljournalist.org/issue0912/tech-tips.html - Mr. CW zapytany o EyeControl wije się jak ichni piskorz: ;)
Cytat:
Eye Controlled Focus in future Canon products cannot be ruled out,
but there is no evidence to support the notion that it will reappear anytime soon.
Prawie jak Pinokio ze Shreka III: ;)
Cytat:
It wouldn't be inaccurate to assume that I couldn't exactly not say that it is or isn't almost partially incorrect.
-
Hah! Ile niebinarnych przymiotników! :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bahrd
Prawie jak Pinokio ze Shreka III: ;)
"nie jestem wkrecajacym drewniakiem, jestem zwyklym marketoidem" :)
i jeszcze nosi damska bielizne... :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bahrd
No wije się, bo podobno prawda jest taka, że póki co łapy na tym położyła armia. EC weszło na terytorium w którym przestają działać prawa rynku, patenty, marketing czy inne tego typu bajdury ;). Dlatego może być tak, że w ogóle już tego nie zobaczymy.
-
Możliwe. Z drugiej strony, pokojowe zastosowania są coraz powszechniejsze: http://torun.gazeta.pl/torun/1,90815..._na_swiat.html
-
Ktory ma takie słodkości w domu :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez www.northlight-images.co.uk
A 14-24 is added to the Patent list at CR. This is a lens that we first heard of last year, as a design priority.
Still no mention of the 100-400
This was from a collection of Canon info we received in September 2008.
* Replacing core primes and zooms with higher resolution lenses more suitable for the newer 50-65MP FF sensors that are coming over the next few years. This includes the 24L [announced 3 weeks after we had this info] , 35L, 16-35L (done) and 100-400L, 200 L (done) and over time several of the longer Ls
* Upgrading IS in all lenses to current 4 stop designs while they do the lenses.
* They are also looking at a couple to match specific Nikon / Sigma lenses (think 14-24 and 200-400 2.8 style)
No to czekamy na pompkę - szykuje się nowy best eL seller set - 14-24L, 24-105L, 100-400II
Jeszcze raz pokłony dla Nikona za Nikkora 14-24, nie wyobrażam sobie by Canon puścił eLe drożej niż Nikon Nikkor'a (obecnie $1780), chyba, że zrobią eLę w filtrze no to "dwójka na dzień dobry" :mrgreen:
200-400/2.8 poprawcie mnie jeśli się mylę, ale to będzie obowiązkowy lens do futbola i innych igrzysk na stadionach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
chyba, że zrobią eLę w filtrze no to "dwójka na dzień dobry" :mrgreen:
Z patentu można wnioskować, że przód będzie wyglądać jak Nikkor i 17TSE.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
200-400/2.8
Obawiam się, że kosztowałby tyle co bratni 200-400VR z doczepionym z tyłu D3s... ;) + jakiś gimball ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bahrd
Obawiam się, że kosztowałby tyle co bratni 200-400VR z doczepionym z tyłu D3s... ;) + jakiś gimball ;)
I dwóch niewolnikow w kontrakcie na 2 lata... Juz bardziej uwierze w 35-70/2..
Mnie tylko martwi tylko ten MP Race .. nawet w puszkach profi sie nie skonczy... o ile w Ds niech sobie dokladaja po sam pryzmat to w takim 1d mogliby sie zatrzymac juz w miejscu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
Mnie tylko martwi tylko ten MP Race .. nawet w puszkach profi sie nie skonczy... o ile w Ds niech sobie dokladaja po sam pryzmat to w takim 1d mogliby sie zatrzymac juz w miejscu.
no ale to nie do FF/APS-C licza te 50Mpix, tylko zapewne do 7D mkII i do 2000D :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
Pociesz się, że jak już kupisz aparat, to Canon Ci już ani jednego piksela nie doda! ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
No to czekamy na pompkę - szykuje się nowy best eL seller set - 14-24L, 24-105L, 100-400II
bądź kolega, nie zapominaj że tam 35L wymieniono nowe ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bahrd
Pociesz się, że jak już kupisz aparat, to Canon Ci już ani jednego piksela nie doda! ;)
Z czasem to nawet może ująć...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Jeszcze raz pokłony dla Nikona za Nikkora 14-24, nie wyobrażam sobie by Canon puścił eLe drożej niż Nikon Nikkor'a (obecnie $1780), chyba, że zrobią eLę w filtrze no to "dwójka na dzień dobry" :mrgreen:
200-400/2.8 poprawcie mnie jeśli się mylę, ale to będzie obowiązkowy lens do futbola i innych igrzysk na stadionach.
Jakby te "rumorsy" potwierdziły się,to cud-miód.
O ile nie będzie to drobny face lifting,a porządnie zaprojektowana optyka,szeroki rzeczywiście na miarę N14-24;24-105 ze światłem 2,8 chociaż takiej jakości na 2,8,jak obecny przy f/4-dla mnie gitarrrrrra.8-)
-
Cytat:
Napisał
www.northlight-images.co.uk
* Replacing core primes and zooms with higher resolution lenses more suitable for the newer 50-65MP FF sensors that are coming over the next few years. This includes the 24L [announced 3 weeks after we had this info] , 35L,
.
.
.
.
16-35L (done)
chyba danone a nie done... ehh
-
Jak ten canon 14-24 okaże się prawdą i jego cena będzie oscylować c.a.5kzł, chętnie pozbędę się sigmioka 12-24 :). Inna sprawa, to ciekawie jak w zestawieniu osiągów tej trójki uplasuje się ten manualny samyang 14mm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mellan
Jak ten canon 14-24 okaże się prawdą i jego cena będzie oscylować c.a.5kzł, chętnie pozbędę się sigmioka 12-24 :).
oj, jesli takowy obiektyw wyjdzie bedzie duzo drozszy od 14L II ktory kosztuje... no wlasnie
cena na starcie 14-24L 2.8 to ~11 000 zł
nie ma szans na nizsza
-
jest szansa na nizsza cene. 14-24/f4 z jakoscia optyczna jak Nikkor w tym samym zakresie.
albo f/2.8 takie, ze faktycznie to i tak f/4 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
oj, jesli takowy obiektyw wyjdzie bedzie duzo drozszy od 14L II ktory kosztuje... no wlasnie
nie ma szans na nizsza
...czyli nowy 14-24L 2.8 będzie też prawie 2 x lepszy od 14-24G :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mamiyka
...czyli nowy 14-24L 2.8 będzie też prawie 2 x lepszy od 14-24G :mrgreen:
cena nie ma nic do rzeczy porownujac dwa systemy
14L II jest sporo drozszy od 14-24 Nikona i zarazem sporo gorszy
-
Jeśli proroctwo sebcio80 okaże się prawdą, trzeba będzie być cholernie zmotywowanym żeby je kupić...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
allxages
bądź kolega, nie zapominaj że tam 35L wymieniono nowe ;)
Pisałem tylko o najsensowniejszym zoom zestawie, który nie będzie za ciężki a pokryje "wszystko".
35II to inny target ;) - spoko powinien być za rogiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
mamiyka
porządnie zaprojektowana optyka,szeroki rzeczywiście na miarę N14-24;24-105
Inaczej imho nie będzie to miało sensu przy 16-35II, 17-40 i 14II.
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
nie ma szans na nizsza
Nie jestem na bieżąco, ale sprawdź ile w chwili wyjścia 14-24L będzie kosztował D700 NIB/LNIB w duecie z N14-24G.....
Nie ma bata, cena musi oscylować w okloicy Nikkora tj. $1780-2000.
Mieli szanse, gdyby wypuścili swoje przed Nikonem - wtedy podejrzewam ludzie bez problemu (oporu ;) ) płacili by za niego $2300-2500.
Nikon musiał spuścić z tonu bo walczył o swój kawałek tortu w cropie 1.0 :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
...
Ten brak sensu bardzo mnie cieszy, bo kiedyś "wieszczyliśmy" z akustykiem, że może nadszedł czas na nowy 17-40. Byłbym cały happy, gdyby TYLKO ;-) brzegi poprawili i trochę rogi :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
cena nie ma nic do rzeczy porownujac dwa systemy
14L II jest sporo drozszy od 14-24 Nikona i zarazem sporo gorszy
Rzecz właśnie w tym,że są to konkurencyjne systemy,więc taka dalsza polityka cenowa to swoisty strzał w stopę.Istotnie, przypadek 14L II to kuriozum,które nie powinno się powtórzyć,całkowity brak racjonalnego uzasadnienia dla ceny nie mającej pokrycia w jakości.
...no,chyba,że produkcja "czerwonej obwoluty" pochłania takie pieniądze;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
:
Też podejrzewam,że nie wypuściliby kolejnego średniaka, jedynie powiększonego o parę milimetrów na ognisku.
Inne zagadnienie,czy wizjonerzy Canona są w stanie stworzyć takie cacuszko i czy marketing C przepchnie taki pomysł na rynek?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
35II to inny target ;) - spoko powinien być za rogiem.
Ty już kiepskich rogów nie kracz! :)
Zastanawiam się nad tym 14-24L...jeżeli będzie na poziomie Nikorra to znaczy, że 14L zaprzestaną produkcji?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
allxages
Ty już kiepskich rogów nie kracz! :)
Z tego co widać na samplach z 24II to 35II może być odjechany na maxa (jak N12-24 w swojej klasie) lens. Patrz rogi na 24II.
Cytat:
Zamieszczone przez
allxages
Zastanawiam się nad tym 14-24L...jeżeli będzie na poziomie Nikorra to znaczy, że 14L zaprzestaną produkcji?
Honor i inne "japońskie pierdoły".... napiszę wprost, nie zaprzestali produkcji 14II po wyjściu Nikosia, nie zaprzestaną po wyjściu Samyanga ;)
Zupełnie jak w przypadku 50L i Sigmy 1.4 :mrgreen:
-
No cóż argumenty są jak najbardziej racjonalne tylko, że trudno mi uwierzyć że będziemy mieli za niemal 9 tyś stałkę 14mm i lepszy jakościowo zoom o tym samym świetle za 6 kzł - przepraszam za mój brak wiary ale coś mi tu zupełnie nie pasuje :mrgreen:.
-
otóz to,
najbardziej racjonalnym wyjsciem z sytulacji bylo by zrobienie 14-24L F/4 - żylety w całym kadrze, wtedy cena mogła by być w granicach 5k zł - idealne szklo dla widoczków,
pisze o F/4 bo analizujac czy mi takie szklo o tak waskim zakresie sie przyda ze swiatlem 2.8 to swierdzam ze raczej nie, pozostane przy 16-35 mimo ze bedzie sporo gorszy
z drugiej strony taki 14-24 na cropie 1.3 bedzie dawal juz nieco bardziej uzyteczny zakres 18-31mm - ale to i tak za malo, bo te 35 mm czesciej sie uzywa w reporterce niz 14-18mm
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No cóż argumenty są jak najbardziej racjonalne tylko, że trudno mi uwierzyć że będziemy mieli za niemal 9 tyś stałkę 14mm i lepszy jakościowo zoom o tym samym świetle za 6 kzł - przepraszam za mój brak wiary ale coś mi tu zupełnie nie pasuje :mrgreen:.
W sumie to każdy z nas może mieć rację, jedno jest pewne: D700 i 14-24G będzie raczej tanieć niż drożeć a jest to o tyle niebezpieczne (patrz trampek 14-24 i już 70-200VRII), że nie stracą tylko na 14-24L (2300-1800) tylko na reszcie szkieł bo (nadchodzące latami ;) jasne Nikkory) mogą być lepsze na brzegu przy f/2.8, np. :mrgreen:
D700 to nie jest Rebel czy 5D. Warto się dla tej puszki nauczyć odwrotnie zakręcać szkło czy pierścień zooma. Będą chłopcy mieli powtórkę z rachunku prawdopodobieństwa.
Chyba, że dadzą fi jak filtry i lepszą optykę... OK już milczę ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
najbardziej racjonalnym wyjsciem z sytulacji bylo by zrobienie 14-24L F/4 - żylety w całym kadrze, wtedy cena mogła by być w granicach 5k zł - idealne szklo dla widoczków
Pupa, nie nie nie ;)
Po pierwsze Keith pisze o design priority.
Po drugie gdyby chcieli f/4 naprawili by 17-40 - łatwiej, taniej.
Po trzecie każdy pro (target) czy wszystkie liczące się portale zrobią benchmark N14-24 vs. 14-24L, f/4 vs. f/2.8 - jakoś tego nie widzę bo
Po czwarte D3/s jest w FX a 1D4 w cropie; Marek musi walczyć mocniej o fotony a nie oszukujmy się h-iso raw sample z D3s wgniatają w ziemię (AA dużo słabsze niż z D3 a i poziom detali na 6400 zauważalnie poprawiony). Tu Nikkor miałby dodatkową działkę przewagi.
Po piąte jest Samyang 14/2.8, który największą sprzedaż ma (jak każdy) w USA ;)
Wyobrażasz sobie porównanie tych szkieł na tych puszkach na 102400...
Prędzej uwierzę, że przydzwonią za to szkło z grubej rury (2300-2500) niż będą robić konkurencję dla jedynego (wciąż) budżetowego UWA na świecie tj. 17-40.
Póki co jeszcze go kupują ;).....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
wiesz... ale to jest watek o plotkach, a w takich watkach errory logiczne nigdy nie stanowily problemu. przeciez kazdy kolejny model Canona od 20D poczawszy byl 10x lepszy i 3x tanszy przed swoja premiera niz po :lol:
ja w 14-24 Canona poki co nie wierze. bardziej w jakies budzetowe (a wiec i ciemniejsze) 12-18(~24) pod FF, dzieki ktoremu Canon bedzie mial po swojemu* oflankowane 14-24.
* - bedzie mial alternatywe, jednoczesnie nie wypuszczajac w wesji mkI szkla szerokiego, ktore byloby sensownie ostre, ale ktore za to bedzie sie sprzedawac w wiekszym woluminie niz znacznie drozszy 14-24. plus nie bedzie robic konkurencji do jakze dogodnie wycenionego 14/2.8 :mrgreen:
a za 5~6 lat wyjdzie takie 12-18(~24) mkII z ostrzejszymi rogami (nie zaryzykuje, ze ostrymi) i jedziemy od nowa z klepaniem kasy...
-
Hmm, nikonowski 14-24 to bardzo fajne szklo. Ale nie jest pozbawiony wad: relatywnie ciezki, duzy, brak mozliwosci zastosowania normalnych filtrow (co w landszaftach jest nie do przyjecia). Kolega mial D700+14-24 i sprzedal. Wlasnie z tych powodow.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Hmm, nikonowski 14-24 to bardzo fajne szklo. Ale nie jest pozbawiony wad: relatywnie ciezki, duzy,
Proszę... to jest FX 14mm, ni jak nie da rady go zrobić w wydmuszce po 18-55VR.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
brak mozliwosci zastosowania normalnych filtrow (co w landszaftach jest nie do przyjecia).
Jedyna wada tego szkła (z punktu widzenia projektu, nie egzemplarza; słyszałem o odpadających gumach na pierścieniu zooma, Nikon dba o dobry PR ;) )
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Kolega mial D700+14-24 i sprzedal. Wlasnie z tych powodow.
Niech sobie kupi 16-35II albo 17-40 :mrgreen: