Faktycznie teraz to zdjęcie wygląda lepiej, niż to, co ja przedstawiłam. Jak będę miała chwilkę, to trochę poćwiczę i zobaczę co mi wyjdzie :)
Wersja do druku
Ma ktoś dzisiaj ochotę na popołudniowo - wieczorne fotografowanie?
teraz dopiero tu zajrzałam :( a właśnie chciałam iść pofocić, ale samej to mi się nie chciało ;)
No szkoda bo słoneczko fajnie świeciło. Załączam wcześniejsze foty o które prosił Yoshi.
1. Test ISO 3200
2. Test ISO 6400 - photo by JaBlam
3.
4.
5.
6.
I jeszcze kilka z pleneru popołudniowego:
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
Robert: Fotki CI się nie pokazują...
Które się nie pokazują? Widzę wszystkie.
1 i 8 - bardzo fajne, 12 - takie wyprane, ze względu na fotografowanie przez szybę, podbij nieco kontrast lub dodaj cieni
http://www.wykop.pl/ramka/435241/spo...szcz-meteorow/
Może by się tak ruszyć gdzieś poza Kraków?
Na Kudłaczach k. Pcimia odbywa się zlot (spotkanie) astroamatorów (astroobserwatorów i astrofotografów). Podejrzewam że w nocy z czwartku na piątek w noc maksimum perseidów będzie tam sporo osób. Jeśli pogoda dopiszę to i oczywiście ja sie tam zjawie ze swoim teleskopem.
Niezły pomysł, można się gdzieś wybrać. Niekoniecznie od razu do Pcimia :) Kilkanaście km od Krakowa w kierunku Olkusza, za Białym Kościołem kojarzę miejsce z którego może być dobry widok. Ale może też bliżej coś się znajdzie.
Ja myślałem raczej wybrac się gdzieś bliżej Krakowa. Na 6 rano musze być w pracy...
Hmm jasne bliżej też można - tylko należy wziąć pod uwagę że jeżeli chcemy fotografować czy obserwować nocne niebo (tym bardziej perseidy) to im ciemniej tym lepiej, czyli im dalej od Krakowa tym lepiej. Polecałbym gdzieś raczej wyjazd na południe od Krakowa, żeby zostawić łunę od miasta na północy, a mieć lepszy szerszy południowy horyzont.
Może okolice Chorągwicy/Raciborska? Blisko, lekko na południe a i jest pagórek z którego przy dobrej pogodzie widać tatry!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=4...29604&t=p&z=14
Na zdjęciu satelitarnym widać tam sporo drzew, ale jeśli znasz to miejsce to chyba mogłoby być.
Nie znam dobrze. Byłem ze dwa razy u znajomych.
Ja jak najbardziej jestem chętny na noc z czwartku na piątek. Mam cały samochód wolny, ale nie znam okolic Krakowa na tyle dobrze aby mieć pomysł gdzie jechać.
Podajcie mi numery telefonów do siebie. Jeśli bedę sie wybierał (na 99%) to będziemy jechać ok 24tej z tego względy że o 6 MUSZĘ być w pracy. Chyba znalazłem fajne miejsce za Trąbkami na drodze na Gdów. Stok nachylony na południowo-wschodnią stronę. Powinno byc w miarę ciemno.
Ja też jestem na 99% zdecydowany.
Canis o 24 chcesz jechać czy wracać? Bo myślę, że wyjechać to można koło 20.
Pokazałbyś na mapie to miejsce, które znalazłeś.
Na PW wysłałem Ci numer telefonu.
Jechać! Przeciez musimy byc tam w nocy. O 20tej nie ma sensu. Maximum jest 1-4.
miejsce: http://maps.google.com/maps?f=q&sour...,0.043945&z=15
aaa bo zrozumiałem, że skoro masz na 6 do pracy to o 24 będziesz chciał wracać. A tu widzę noc zarwana się szykuje.
Ja jestem praktycznie zdecydowany. Też dysponuję samochodem, to jakoś się zabierzemy :) Numer telefonu poszedł na PW
Ja tez dysponuję. Tzn jadę z kolegą samochodem. tak więc z transportem problemu nie ma. Proponuję sie umówić gdzieś o 24-tej. Gdzieś na drodze na Wieliczkę i dalej juz jechac razem. Proponuje parking przy stacji benzynowej: http://maps.google.com/maps?q=50.010...75,0.0081&z=18
Może być. Godzina pasuje do Twojego avatarka :)
Jako, że w temacie zdjęć nocnych mam nikłe doświadczenia to oświećcie mnie. Co da się robić - pewnie smugi na niebie zostawiane przez spadające obiekty z Perseidów? Zdjęcia pewnie ze statywu ale robione szerokim kątem? Jakie czasy, żeby były sensowne wyniki? Raz tylko wybrałem się na zdjęcia w nocy i efekty nie były najlepsze.
Gdzie ustawiać "ryjek" aparatu - na stronie http://roboczy.wat.edu.pl/Astro/inde...h=7&year=2010& piszą, że początek na północnym wschodzie (przewędruje po niebie dokąd).
Dlaczego wybieracie południowo-wschodni stok?
Stok południowo-wschodni bo z tamtej strony jest gradient roju. Myślę że f/2.8, ISO ~800 i czasy dowolnie długie. Nie zależy nam na zatrzymaniu ruchu gwiazd tylko na zarejestrowaniu meteorów.
P.S. Właśnie za symulowałem ten rój i wyszło mi że stok powinien być bardziej wschodni, ale na szczescie w tym miejscu co proponowałem wschodni stok również jest dostępny.
Będę o 24. Jakbym się spóźniał to poczekajcie parę minut.
Wszystko wskazuje że będę.Wozem:] Nr pójdzie zaraz na priv.
Ja też jestem chętny. Będę na stacji. jak możecie podajcie ktoś do siebie na prv nr telefonu.
aha, mam wolne 3 miejsca w samochodzie,
Gdzie za Trąbkami jest to fajne miejsce? Będzie gdzie postawić samochód - z tego co widzę to wybiera się kilku samochodziarzy. Przewidujecie długie fotografowanie?
Dzięki za wspólny wypad. Co prawda perseidy nie dopisały i chyba żadnej nie udało mi się złapać na zdjęciu, ale i tak było warto.
Ja jedną mam na bank...
Jak nie dopisały? Byłem na NE od Krakowa i zaobserwowałem kilkadziesiąt sztuk. Kilka konkretnie jasnych, pozostawiających długi ślad, utrzymujący się przez kilka sekund. Może za bardzo patrzyliście w ekraniki aparatów? ;) Obserwowałem mniej więcej od 23:15 do 2:15
T.
Ja dopiero po pracy sprawdzę co mam na karcie, ale obawiam się że nic nie upolowałem.
temol, widzieć to też widzieliśmy, tylko że mniej niż zapowiadano, była mowa nawet o 100 na godzinę. Poza tym jakoś złośliwie latały nie w tej części nieba w którą akurat był wycelowany aparat :)
Dzięki za wypad.Jedna jest i kilka samolotów...tak nawet takie zjawiska potrafią być złośliwe.
Zdjęcia sprawdzone. Kilka samolotów i ani jednego meteoru :(
Mam dwa meteory, Jowisza z księżycami i plejady :D. Wrzucę wieczorkiem...
Będę pierwszy:
1.
2.
Tutaj ciekawostka - Meteor złapany zaraz poniżej galaktyki M31 (Andomedy)
3.
Jowisz wraz z księzycami
4.
Jedyna zdobycz... ale podwójna :) (8mm f3,5 15s ISO 3200)
Kadr ze zdjęcia powyżej.. Czy ktoś z Was potrafi fachowo to nazwać?? :D
Link do zdjęcia
Link do kadru ze zdjęcia
ale o co chodzi?
Linki za pierwszym razem się nie wkleiły dlatego są pod spodem, a nie między tekstem
ok napiszę jeszcze raz:
Link do zdjęcia
Jedyna zdobycz... ale podwójna (8mm f3,5 15s ISO 3200)
Link do kadru ze zdjęcia
Kadr ze zdjęcia powyżej..
Czy ktoś z Was potrafi fachowo to nazwać??
Czy faktycznie są to dwie Perseidy..??
Na cropie z prawej to raczej meteor, z lewej samolot, widać kolejne błyski świateł pozycyjnych.
Aberracje chromatyczne na wybuchu meteoru.
Canis drugie zdjęcie bardzo fajne.
aberracja na przysłonie f/3,5 niestety jest bardzo duża, Samyang w tej kategorii chodzi dobrze dopiero po przymknięciu do f/11
Witam wszystkich. Nie macie ochoty na jakiś plener w ten weekend albo w poniedziałek/wtorek?
Robert Dy: może byśmy się na te stawy, o których mówiłeś, wybrali?
Najbliższy weekend u mnie odpada. Może w następny lub w tygodniu?