Przeciez mozesz sobie ustawic na zwyklym S8 wartosc posrodku 5.6 a 3.5. To, ze nie pisze, nie znaczy, ze nie mozesz. Nie ma tam skoku, ale mozna bezproblemowo i bedzie tak samo jak w tej wersji VIDEO, ktora nie posiada skokow.
Prosze bardzo:
Wersja do druku
Przeciez mozesz sobie ustawic na zwyklym S8 wartosc posrodku 5.6 a 3.5. To, ze nie pisze, nie znaczy, ze nie mozesz. Nie ma tam skoku, ale mozna bezproblemowo i bedzie tak samo jak w tej wersji VIDEO, ktora nie posiada skokow.
Prosze bardzo:
niczym, w wersji nie-video też da się bez przeszkód ustawić f/4
edit: sorry nie zauważyłem posta Siudyma.
:idea: A czy przypadkiem pierścień przysłony ustawiony pomiędzy 3,5 a 5,6 nie ześlizguje się przypadkowo w pozycje 3,5 lub 5,6 :?:
nie, siedzi jak trzeba :)
Nigdy tym sie nie interesowalem, ale dzisiaj zostalem odkrywca ameryki i zauwazylem, ze obiektyw nie ma w pelni wewnetrznego ogniskowania. Podczas krecenia pierscieniem widac jak szklo przy oslonie wysuwa sie i wsuwa (podobnie jak np. Sigma 10-20). Nie wiem czy bylo juz to wspominane, ale skoro tak jest to dlaczego w nazwie jest skrot IF?
hmmm mnie raczej interesuje SAMYANG 14mm pod pełną klatkę... oraz jak spisuje sie na cropie... Cichy można liczyć na jakiś test??
Na pewno będzie, jeżeli tylko Cichy będzie to szkiełko będzie miał.
Siudym - marketing :D
a ja mam pytanie do fisherów. Nie wydaje wam się czasem że pierścień ostrości działa jak chce? to znaczy kręcimy do nieskończoności a tu na 100% w ogóle nieostro? u mnie przy 3.5 nieskończoność jest najostrzejsza przy 0,6m. Nie żeby mi to przeszkadzało specjalnie ale ciekawi mnie czy wy też się z czymś takim spotkaliście?