Raczej prawda jak "w koszyku woda" jak mawiała moja prababcia 8).
Wersja do druku
To że nie produkują to pikuś, są jeszcze stany magazynowe no, ale czekamy:Cytat:
Zamieszczone przez canonrumors
nowy silnik, nowe powłoki, nowa cena :mrgreen:
To zaskakująca kwestia. 70-200/2.8L IS to w zasadzie standard dla fotoreportera - wystarczy popatrzeć na konferencje prasowe, wydarzenia polityczne, społeczne, sportowe, etc. Zawsze jest sporo fotoreporterów z tym 70-200 oraz drugim korpusem z jakimś szerokim kątem (tutaj to różnie, 16-38, 24-70 - bo jasne, ale widywałem też 24-105, 17-40)... Wycofanie 70-200/2.8L IS i pozostawienie pustej "dziury" jest nieprawdopodobne.
Samo stwierdzenie ,,słaba sprzedaż popularnego obiektywu,, zawiera w sobie sprzeczność.
ale trzeba dodać, że raczej tego z FF, bo na APS-C to jest już nieco za długi:)
ale niektórzy 'portretowcy' twierdzą, że to jedno z lepszych szkieł ze względu na niesamowitą jakość obrazu dla f2.8, więc dziwi takie stwierdzenie:)
chociaż może to marketing typu:
canon - "kończymy ze sprzedażą"
klienci - "NIE!!! wykupujmy wszystko z magazynów bo nie będzie!"
canon - "ha ha! wreszcie wszystkie poszły!"
:wink:
Kilka razy wracałem do 70-200/2,8. Nie wyobrażam sobie pracy redakcyjnej bez tego lensa. Używam go codziennie. O ile waham się co do 17-40 (ale tylko w tym zakresie, czy nie wejść w 16-35 - a nie pozbywać się szkła) o tyle 70-200 to mój obowiązkowy lens w torbie. Odkładam go tylko, gdy mam jakieś nocne manewry - nie lubię ,,spawary'' więc wówczas jako tele pracuje 85mm 1,8 na cropie 1,3. Czy warto zamienić 70-200/2,8 na 2,8 IS - dla funkcjonalności oczywiście tak, ale biorąc pod uwagę, że dziś za tego lensa wołają 8 koła to stanowczo nie.
Moze faktycznie maja pelne magazyny 2,8IS i na jakis czas starczy. Wstrzymanie produkcji to jakis sposob na ograniczenie kosztow w czasie kryzysu, a jak wzrosnie popyt to wystartuja z wersja mkII, prawdopodobne. Ewentualne "ssanie" usprawiedliwi wygorowana cene.
Co do fisheye, moze szykuje sie L?