Aż żal czytać
po prostu wkleję zdjęcie pokazujące ekran serwisowy z 2407WFP
w nim można ustawiać co się widzi... czyli kanały kolorów itp.
Wersja do druku
Aż żal czytać
po prostu wkleję zdjęcie pokazujące ekran serwisowy z 2407WFP
w nim można ustawiać co się widzi... czyli kanały kolorów itp.
Emm, a ja mam wrażenie, ze chodzi o coś innego, BIOS z zasady potrafi obsługiwać tylko jedną kartę graficzną i tylko jeden RAMDAC, jeśli do wyjście analogowe karty graficznej jest ustawione podczas startu na sztywno na 'głowne' to tylko i wyłączenie na nim będzie obraz ... do czasu zainicjowania sterownika grafiki przez system. I IMO taka właśnie sytuacja ma miejsce.
Może być w tym część racji. W niektórych kartach DVI jest wyłączone do czasu startu sterownika. Jednakowoż nie jest to ani dobre rozwiązanie, ani pożądane i moim zdaniem należy to traktować jako wadę karty.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Widać 8 bitowe sterowanie wag kanałów, różne dla różnych wejść, przesunięcie fazy i parę innych nieistotnych. To jest całkiem normalne, regulacja wag RGB występuje w praktycznie każdym monitorze i nie ma w tym nic nadzwyczajnego.
Na moim poprzednim monitorze LCD Samsung 171P też tak miałem. Jak podłączyłem przez analog, to wyświetlał wszystko od razu, jak podłączyłem przez DVI to obraz pojawiał się dużo później z brakiem wczesniejszych informacji. Nie było to związane na pewno z kartą graficzną. Na ATI 9800Pro oraz na GF 7800GS było identycznie. Na moim obecnym monitorze obraz pojawia się natychmiast i widzę wszelkie informacje uruchamiającego się komputera.
Jak najbardziej wada, toż nawet stary GF2 traktował jako główne podłączone wyjście sygnałowe (nawet jeśli był to TV) i na nie bez cyrków podawał obraz od samego początku.
Mam jeszcze dwie uwagi, intarface DVI wymienia dane z minimalna prędkością 21MHz, zakładając, ze od uruchomienia karty graficznej do zakończenia negocjacji strumienia minęło 10 sekund, to ... karta z monitorem wymieniła ~600MB danych, długie te negocjacje.
A po drugie, aby sprawdzić co jest przyczyna - proponuje podłączyć monitor do wyjścia DVI i podczas startu nacisnąć F12 czy Del (cokolwiek uruchamia 'setup' BIOSu) i poczekać chwile, jak po jakiś czasie obraz się pojawi - no to monitor ma problem z dogadaniem się z karta, a jak nie ... spróbować przełączyć monitor na wyjście VGA, jeśli na nim będzie sygnał, to problem karty graficznej*.
* - jeśli to problem monitora to na wyjściu VGA sygnału też nie będzie, głowne wyjscie video jest wybierane podczas inicjowania karty i zostaje nim do czasu resetu lub załadowania sterownika.
mam takie wkurzające coś
Po odłączeniu kabla dvi i podłączeniu go ponownym lub do innego nawet takiego samego lcdka robi mi się kaszana z literek..... mam to dzięki wymianie karty graficznej z 6600GT na 8800GTS/640MB... Ma ktoś pomysł jak usnąć ten efekt ?
Apropo Eizo jest jeszcze jedna kwestia kto robi takie tanie wersje, czy nie jest tak jak w przypadku Asusa dla którego tańsze wersje są wykonywane w ECS.....
/witam
ostatnio widzialem opis HD2441W, to jest cos warte?
pozdrawiam
f.
Eee tam :) Ja mam podlaczone 2 monitory jeden pod DVI drugi DSUB i na obydwu widze start kompa i bios (jak w trybie klonowania).
Napisz jaka karta nie ma wlaczonego DVI od startu to bedziemy wiedzieli czego nie kupowac. Acha i zebe nie bylo testowalem takie ustawiania na kilku kartach i na kazdej mialem na obydwu monitorach obraz POST'a