Jak dla mnie spoko. Jest w tym jakaś magia
Wersja do druku
145.
Załącznik 5689
146.
Załącznik 5690
147.
Załącznik 5691
148.
Załącznik 5692
Witam! Na 148 doświetlenie tła za modelką od dołu ładnie wyciągnęło kibić modelki, aż się prosi o prawe, boczne, może lekko tylne delikatne światło na głowę i włosy. Na 147 chyba rozjaśniłeś tło wokół głowy programem - efekt nijaki, bo wlosy i tak zostały wklejone w tło. Wydaje się, że masz za mało źródeł światła, stąd przepaly, bo natężenie światła łatwiej ogarnąć niż moc, nie bądź na mnie zły, modelki robią większe postępy. W miejsce modelek postaw wieszak z płaszczem i na spokojnie pomęcz się ze światłem, co na obiekt, co za obiekt i z której strony, bo na powtarzanie tych samych mankamentów, to trochę szkoda czasu tych uroczych dam.
@totamten przy tych zdjęciach użyłem tylko jednej lampy... Na zdjęciu 147 nie rozjaśniłem tła, to źródło światła z deep octy która była nad modelka skierowana w dół pod delikatnym kątem.
Jak znajdę trochę czasu to może poćwicze na sucho.
Wrzucam jeszcze jeden kadr, źródło światła nad modelka a od dołu blenda 120.
149.
Załącznik 5693
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Zgrabnie ogarnąłeś temat przepałów, ale coś za coś, bo w punkcie "co autor miał na myśli" nieodgadnona zostaje kwestia, czy chodzi o subtelnie prowokujący portret,czy zdjęcie reklamowe z efektem użycia kremu do pielęgnacji skóry. Jedną lampą i blendami można porządzić w plenerze w słoneczny dzień, w zamkniętym pomieszczeniu choć bohatersko walczysz, temat się nie przebije.
Wszytskie te zdjęcia zrobiłem jedna lampa i blendą. Uważasz że to nie wystarczające? Mam jeszcze jedna reporterkę ale niestety statyw został w bagażniku a auto jest na serwisie[emoji846].
Następnym razem pokombinuje z drugą lampą.
150.
Załącznik 5701
Bardzo ładnie! Spróbuj tez fotografować w innym ułożeniu. Osobiście lubię gdy tułowie jest bardziej obrócone do tyłu, ale tak też jest dobrze.
Przy 149 też ładnie , ale też bym bardziej odwrócił plecami.
Zrób sobie taki set, że modelka powoli obraca się dookoła , a Ty robisz zdjęcia pod różnymi kątami obrócenia postaci. Zobaczysz o co mi chodzi.
Nie bój się tego, że modelka patrzy do tyłu przez ramię, to też bardzo dobre ustawienie.
Popatrz w sieci na zdjęcia innych fotografów i tego , jak ustawiają swoje modelki. Po pewnym czasie będziesz miał już takie ustawienia w głowie.
@@candar dziękuję [emoji4]... chciałbym jeszcze dopytać o szczegóły w temacie obrotu, czy modelka jak będzie się obracać, to głowę powinna mieć skierowaną w jednym kierunku?
A zdjęcia 145 i 146 są zrobione w podobnym stylu tylko innym modyfikatorem, też są ok?
A jak widzisz kwestie oświetlenia, odpowiada Ci czy byś coś zmienił?