To zależy jaka ogniskowa, światło i jakie odległości. Już lepiej kupić sobie ViewFindera i ostrzyć przez LV. Dodatkowo 7D nie ma wymiennej matówki...
Wersja do druku
To zależy jaka ogniskowa, światło i jakie odległości. Już lepiej kupić sobie ViewFindera i ostrzyć przez LV. Dodatkowo 7D nie ma wymiennej matówki...
Wizjer w 7D jest tylko ODROBINĘ większy od xxD. Bez znaczenia jesli chodzi o latwosc ostrzenia recznego.
Szkoda.
A matówka w porównaniu do standardowej i precyzyjnej w 40D? Bo z tego co doczytałem, nie jest wymienna.
Ja używam z kilkoma (50/2,0 135/2,8 35/2,8), nie ma rewelacji ale w porównaniu np. do 30D jest niebo a ziemia :)Cytat:
Witam.
Czy ktoś z posiadaczy 7D używał z manualnymi obiektywami bez potwierdzenia ostrości? Czy wizjer jest naprawdę na tyle duży, że ostrzenie manualne jest znacząco łatwiejsze w porównaniu do np. 40D?
ło kurcze... własnie zastanawiam się nad 7d do sportów extreme-czy ktoś z Was fotografuje sporty i używa jednocześnie 7d?
251 stron forum z tego połowa to o softwerze, jakoś nie przekonuje mnie do chęci czytania całości.
byłbym mega wdzięczny za jakieś linkacze do fotografii-w max rozdziałkach-lub jak ktoś może podesłać coś na maila lub wypowiedzieć się w temacie...
alakomy@vp.pl
z góry dziekuję!
użytkownicy canona 7d jak oceniacie foramt mraw vs raw przy fotografowaniu w ciemnych sytuacjach??? test z optyczne itp. znam mam na myśłi jak te formaty mają się w praktyce, ps z tego co wiem to nie ma opcji fotografowania mraw+raw??? pozdrawiam
W manu dostępne jest ustawienie opcji mieszanych jpeg + raw.
mraw+ raw nie miałoby większego sensu ponieważ mraw to nic innego jak interpolowany raw o mniejszej rozdzielczości i przy takiej konfiguracji drastycznie spadłaby ilość miejsca na karcie CF. Może weź poprostu wykonaj swoją puszką kolejno po jednym zdjęciu w każdym z formatów raw w ciemnym pomieszczeniu i sam ocenisz co Tobie najbardziej odpowiada.
Z trzech kresek tylko 2 juz mam na zielono, a % mam 95 i pozotale dwa oryginały tez maj ju tylko dwie kreski.
Jak to wyglada u was?
te 3 kreski pokazują stopień zużycia akumulatora. W moich obu po półtora roku użytkowania pokazuje drugą kreskę ( na początku były zawsze 3 kreski). Ciekaw jestem, czy jak spadnie do zera przestanie ładować akku i poprosi o nowy. Te z 20D mające 6 lat użytkowania pracują bez zauważalnych spadków pojemności.
przepraszam ale w czym problem? właśnie sprawdziłem u siebie: aktualny ładunek 50 %, wykonano zdjęć 316. czy 20D podawał tak dokładne informacje?
średnia liczba zdjęć z każdego naładowania nie zmieniła się od początku użytkowania i mimo że widać tylko 2 kreski mogę spokojnie spać ;-)
Oczywiście, ze podaje i zielone prostokąciki i procent sprawności baterii. jednakże niue warto sie tym przejmować. Moj pokazuje 2 kreski i 95% naladowania a i tak trzaśnie ok 1000 zdjęć :)
Witam wszystkich serdecznie,
na forum jestem nowy, więc najpierw chciałbym się przywitać.
Mam taką prośbę: czy jest ktoś tak dobry na forum i udostępnij by mi dwa rawy z 7d? Chodzi mi o raw i mraw tej samej(kontrastowej) scenki... może gdzieś już są, ale nie mogę znaleźć.
Chciałbym sprawdzić jak wygląda wyciąganie z cieni z powyższych, wiem, że 7d dynamiką tonalną nie grzeszy..., ale na mraw powinno być znacznie lepiej.
Dziękuję z góry.
Cudów nie oczekuję, bardzo rzadko się zdarzają...
Można sobie na ten temat polemizować do bólu, jednak przykład jednego zdjęcia wart jest więcej niż tysiące słów.
Oczywiście, że można obrabiać raw... jednak mraw tą drogę skraca.
Jeśli wierzyć optycznym, na mraw DR sporo wzrasta,ale jak to wygląda w rzeczywistości? chciałbym się przekonać na podstawie jakiegoś wspólnego kadru dla raw/mraw.
Jeżeli nie zależy Ci na wysokiej jakości, bo nie robisz dużych formatów, to spokojnie możesz wybrać mRAW. Jednak wybierając standard RAW masz większe pole monewru, chyba że ogranicza Cię karta CF ( jej pojemność ).
Na jakości mi zależy, jednak jakość to nie tylko rozdzielczość. Spadek rozdzielczości po zmniejszeniu jest nieunikniony i to jestem w stanie zaakceptować. Pytanie tylko czy zyskam większy DR i mniejsze szumy? jeśli tak to będzie ok.
Dlatego proszę Was jeśli macie/wiecie gdzie leżą, dwa przykłady z RAW i mRAW tego samego ujęcia... podeślijcie linka:-D.
Pamiętaj jednak,że zawsze lepiej jeśli obróbka robiona jest porządnym programem na kompie niż bezpośrednio w puszce.
Przeciez zawsze zmniejszajac rozdzialke masz mniejsze, drobniejsze szumy. Nie ma w tym magii mRAW. A z DR jest tak samo, nawet jak optyczni tak napisali, to pewnie dziala to na tej samej zasadzie jak szumy - zmniejszajac zdjecie poprawila sie jakosc ogolna zdjec i ich metody/algorytmy testowania uznaly to jako "zwiekszenie DR". Bo co ma mraw do dynamiki? nic... To resize czystych danych z matrycy do mniejszej rozdzialki przez sam aparat. Tyle.
Jak masz mala karte pamieci i wiecej jak 10mpix do szczescia nie jest potrzebne to klepac zdjecia na mraw, w przeciwnym razie to wg. mnie - czysta glupota uzywania. Takie moje zdanie, bo nie raz i nie dwa bawilem sie w sraw1 i 2 w 5dmark II i robilem porownania z pelnymi rawami oraz resize w sofcie.
Wez sobie jakis RAW 18mpix, wywolaj go do TIFF, w PS zrob resize do 10mpix i porownaj obie fotki 18 i 10mpix. To jest dokladnie to samo, ale robi to body (dodatkowo gorzej moim zdaniem)...
Tak właśnie zrobiłem, wziąłem jednego RAWa wywołałem do TIFFa, później resize... następnie oba zdjęcia zostały podciągnięte o 4ev.
Na zdjęciu z RAWa oprócz tego, że jest więcej szumu, również więcej detali się przepaliło. Oczywiście to taki extremalny test, ale pokazuje on, że rozpiętość tonalna się zmienia dosyć znacznie na plus, jak również maleją szumy... niby oczywiste, bo z każdym aparatem możemy coś takiego zrobić, tylko problem jest taki, że nie w każdym jest tyle zapasu pikseli:).
Nie mniej jednak, chętnie zobaczyłbym jak to robi puszka(mniej siedzenia przy kompie a więcej w plenerze).
Dzięki za porady.
Dość często korzystam z trybu mRAW z uwagi na wielkość plików i co się z tym wiąże szybkość obróbki. Wnikliwych testów nie robiłem ale widoczny jest niewielki spadek ostrości i mniejsze szumy.
Jutro postaram się zrobić dwa zdjęcia o jakie prosiłeś i prześle Ci na skrzynkę.
Pozdrawiam Marcin.
Zdjęcia zrobiłem rano w biegu i właśnie wrzucam na http://chomikuj.pl/Marcinsx , mam nadzieje że pomogą.
Pozdrawiam Marcin.
502 - Web server received an invalid response while acting as a gateway or proxy server.
Mam jakiś problem z połączeniem i się bardzo powoli ładuje:(
rafrr, zapewne najlepiej zrobisz, jak zmniejszysz zdjęcie z pełnej rozdzielczości do mniejszego rozmiaru samodzielnie. Szum w cieniach będzie mniej widoczny, przez co rozjaśnione obszary będą bardziej użyteczne, a ostrość powinna być jednak nieco lepsza, niż bezpośrednio z mRawa.
Jeszcze nie widziałem aparatu, który z automatu zrobiłby lepszą miniaturę niż człowiek z PSem. Oczywiście zakładam, że człowiek nie będzie na siłę próbował niczego zepsuć.
Sprawdzałem to na kilku aparatach, akurat 7ki nie mam, ale nie sądzę, żeby akurat stanowiła wyjątek.. A jak już mam rawa i potrzebuję większej rozpiętości, to z dużego zawsze łatwiej jest coś wyciągnąć..
Już tak zrobiłem.
Nigdy nie miałem puszki Canona i dlatego też chciałem się przekonać jak to jest z mRAWami... dużo o tym było pisane, przy okazji różnych testów.
Dziś już wiem, że to w zasadzie prawie to samo co przeskalowany RAW, prawie, bo nie tak dobry jak przeskalowany samodzielnie.
Dzięki za zainteresowanie.
Panowie, a ja mam pytanie odnośnie 7d i bezprzewodowego wyzwalania lamp. Do tej pory miałem tylko jedną 430exII, a więc nie miałem jak sprawdzić. Mając dwie w/w lampy jest możliwość przy jednej założonej na sankach wyzwolić tę druga bezprzewodowo?
Sent from Galaxy S
To, że 430EXII nie może być masterem to wiedziałem, miałem tylko nadzieję, że 7D spełni rolę zdalnego wyzwalacza, bez konieczności podnoszenia wbudowanej lampy.
dlaczego nie miałeś jak sprawdzić?
7D bardzo ładnie wyzwala zdalnie też jedną 430ex.
już koledzy odpowiedzieli - nie ma takiej możliwości.
580EX wyzwala przecież światłem widzialnym.
ST-E2 z resztą też, tylko ma założony filtr near-IR.
Ustaw wbudowana na min. mocy. Dwie 430 i tak dadzą silniejszy błysk. Więc światło z kukułki zginie w tłumie.
Jak próbowałem 7D i zdalnie wyzwalaną 430 do makro. Gdzie niestety aparat masz stosunkowo blisko obiektu. To wspomagałem się kawałkiem ciemnej i grubej kartki. Przyklejałem ją na taśmie zaraz przed "kukułką", tak aby światło z niej było kierowane w górę, w boki, gdziekolwiek. Jeżeli zasłonisz ją całkiem to nie wyzwolisz błysku na 430. Kartka czy cokolwiek innego musi być delikatnie pod kątem. Lampa wbudowana i zewnętrzna nie muszą się widzieć w 100% aby wyzwolić błysk.
Co się to dzieje, że canon na śląsku tak mało dostępny z swoim modelem 7D. Fotojocker nic.. w każdym sklepie brak asortymentu.. Ciekawe.. i to bardzo dlaczego tak się dzieje.
Pewnie dlatego, że zaczynają już szeptać powoli o 7DmkII :-D
http://www.northlight-images.co.uk/c...non_7dmk2.html
W USA rabaty 100$ na 7d i 60d; jednak wciąż niewiele słychać o następcy 7d. Skoro 5Dmk3 ma być dopiero pod koniec świata (2012) to pewnie na 7d trzeba będzie czekać do końca świata i jeszcze jeden dzień dłużej.
Przypuszczalnie następca 7D wyjdzie na wiosnę 2012 a już teraz porządne sklepy stacjonarne sprzedaja 7D tylko na zamowienie i cena gdzieś w okolicy 5000 - 5500zł.
Na aukcjach można trafić czasami lekko uzywane body dużo taniej, bo za ok 3000 - 3500zł i to wydaje sie IMHO rozsądna propozycja.
Tylko po co nowy, pewnie będzie gorszy :D
A ja mam problem natury Video w 7D.
Nagrałem ostatnio kilka urywków i nie wiem jak to odtworzyć, bo niby dźwięk idzie, a obrazu nie mam. Jaki kodek jest potrzebny tudzież program do tego?