Odp: 16-35mm F4L IS już oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Bo od f/11 nie ma istotnych różnic w rogach między tymi obiektywami.
Jako wieloletni posiadacz C17-40L też chciałem, żeby to była prawda. No ale nie była więc C17-40L poszedł do ludzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Jako wieloletni posiadacz C17-40L też chciałem, żeby to była prawda. No ale nie była więc C17-40L poszedł do ludzi.
marfot to jak to wyjaśnić:
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Sample w sieci czasem pokazują kolosalną różnicę między tymi obiektywami właśnie w rogach, a czasem wygląda jakby były tym samym obiektywem zrobione
Rozrzut jakościowy 17-40L, cropowanie, obróbka, czy może coś jeszcze innego?
Mam 16-35/2,8 II ale brak mi stabilizacji z 16-35/4 IS
Jak wygląda porównanie jakości zdjęć ?
Na wykresach /4 wygląda lepiej
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Mam 16-35/2,8 II ale brak mi stabilizacji z 16-35/4 IS
Jak wygląda porównanie jakości zdjęć ?
Na wykresach /4 wygląda lepiej
jp
jan pawlak a nie doszło do porównania w realu z chrislab?
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Mój egzemplarz 16-35/4 również to (@=8, 11) potwierdza :D.
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
Mój egzemplarz 16-35/4 również to (@=8, 11) potwierdza :D.
Ciekawe. Czy ktoś z Was miał możliwość robić bezpośrednie porównania, czy tylko tak się Wam wydaje, bo teraz jesteście zadowolonymi posiadaczami 16-35/4? :)
Jeśli ktoś robił porównania, to proszę o sample rogów przy f/11.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Ciekawe. Czy ktoś z Was miał możliwość robić bezpośrednie porównania, czy tylko tak się Wam wydaje, bo teraz jesteście zadowolonymi posiadaczami 16-35/4? :)
Jeśli ktoś robił porównania, to proszę o sample rogów przy f/11.
W moim przypadku to jest porównanie do starych zdjęć z 17-40/4 i 16-35/4 do własnego użytku (nie do pokazania) jak również porównania 16-35/4 z ts-e 17/4, który to wg niektórych mtf powinien być lepszy na brzegu, wg mnie jest bardzo podobny.
Przejrzałem jeszcze raz cały wątek.
Dzięki flipflap za link #320, decyzja podjęta.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Ja nie zdążyłem zrobić porównania bo szybko musiałem wysyłać sprzedany C17-40L (lekko nie zapinał się budżet ;)).
Porządne porównanie, które jednoznacznie coś wykaże wymaga zresztą przyłożenia się.
Moja przygoda z 17-40L wyglądała z gruba tak:
-kupiłem świadom marnych rogów - MTF-y Canona były okrutne;
-zrobiłem test i wyszło, że jest nieco gorzej niż sobie wyobrażałem;
-postanowiłem zmienić na C16-35L II - szybki test wykazał, że to niewiele daje - zrezygnowałem;
-ponieważ zdecydowana część kadru z C17-40L była wręcz znakomita nauczyłem się unikać wyrazistych elementów w rogach - tak zrobiłem tysiące udanych zdjęć;
-jak zadebiutował C16-35/4L IS i zobaczyłem MTF-y i rogi nie opanowałem się.
Porównanie linkowane przez flipflapa wspomniane przez jana pawlaka potwierdza twoją opinię nt. różnic między rogami 16-35/4 i 17-40/4 przy f/11 pomimo, że z testów np. na photozone.de wynika coś innego. :?