No, ale AF z 18-55mm jest szybkie i nie wiem od czego to zależy, ale przy dobrym oświetleniu działa zadowalająco, ale np. w gorszym potrafi 10s myśleć, a i tak nie może złapać.
Pomyłka, DSC-HX50.
Wersja do druku
Ja czegoś takiego z AF nie widzę, ale na pewno AF potrzebuje więcej światła bez wspomagania niż lustrzanki.
Cena M jest mylaca, bo nie jest to sprzęt tej samej klasy co Sony HX50. Ceny zostały dramatycznie obniżone kiedy Canon wycofał M z rynku USA i EU i chciał wyprzedać szybko zapasy. W tej chwili M ani M2 nie sa już oferowane przez Canon USA. Wg mnie ta cała afera z wycofaniem M to najgłupsza rzecz jaka zrobił Canon w ciagu znanej mi historii tej firmy. No jeszcze był komputer Canon Cat, ale to w zeszłym stuleciu. :confused:
Tzn. ten problem występuje tylko z 55-250mm, z 18-55 i 11-22 nie ma. Skontaktowałem się z Canonem i ich technik ma sprawdzić czy to problem ogólny, czy tylko mój.
Ale, że wycofali M również w Europie? To faktycznie głupie posunięcie, zwłaszcza jak za 1200zł mamy świetny sprzęt z szkłem i lampą. Chociaż ta lampa imho kiepska, tak jak nigdy nie używałem tej wbudowanej w lustrzanki, tak ta również się nie u mnie kurzy.
Dotychczas chciałem kupić sobie RX-100, gdyż po paru tygodniach z nim spędzonych strasznie mi się spodobał - głównie przez f/2.8 na całym zakresie ogniskowych, ale teraz patrzę, że za 4k mogę mieć EOS M z 18-55m, adapterem i jakąś stałką f/1.8. Nie wiem dlaczego krytykują ten aparat...
Po IFA, tak? Jak ma się pojawić coś jeszcze lepszego od EOS M, to chyba poczekam z zakupem.Cytat:
Ma się pojawić sporo nowości w tym i zapowiedzi zupełnie nowych zabawek. Wtedy będzie można ocenić realnie sens tych działań.
Używam z M - ką podpiętych przez adapter (oryginalny) 40mm 2.8 i próbowałem też 20-35 i o ile 40-tka nie sprawiała żadnego problemu to stary 20-35 trochę marudził ale nie aż tak
Canon oferuje długa listę słoików, głównie już nie produkowanych, które moga na M ostrzyć leniwie albo w ogóle nieskutecznie.
Jest to wyraźnie zaznaczone w instrukcji do M.
Nie ma wśród nich 55-250, ale lista jest dosyć tajemnicza. Sa na niej np. tylko kity bez IS. To znaczy, że nie wsystkie zmiany wprowadzane w nowszych wersjach obiektywów sa oczywiste. Nie wiadomo, co przeszkadza w pracy AF.
Ja zauważyłem, że 50/1.4 niby ostrzy, ale wyniki sa kiepskie.
Canon U.S.A., Inc.
Kooka Adapter - obiektyw Canon EF/EFS korpus EOS M | e-Fotojoker
Taka ciekawostka. Dawno już pisałem, że adapter powinien być rozdawany za darmo lub kosztować < 100 PLN. Spokojnie tego doczekamy, choć ze względu na małą popularność systemu pewnie potrwa to nieco dłużej...
^^
dokładnie.
Ta cena już zaczyna być interesująca. Swoją drogą dziwną politykę stosuje wobec Mki nasza wspaniała firma. Tymi cenami praktycznie zabili całkiem niezły aparat.