Kontynuując pytanie, w formie trochę rozszerzonej : czy ktoś wie jaka jest kolejność nakładanych na RAWa opcji?
Wersja do druku
W euro dość podobne ;)
Darmową wysyłkę dostałem przy ponownym zamówieniu także finalnie 674,59 PLN
Teraz czekam na paczkę.
Kolejność nie ma znaczenia - efekt ten sam będzie w LR3 na pewno.
http://lightroomkillertips.com/2011/...doesnt-matter/
Wiem, że kolejność moich działań nie ma znaczenia, ale chcę poznać kolejność nakładania działań zaimplementowaną przez lightrooma :)
Możnaby to ogarnąć metodą doświadczalną, ale jakoś nie mam zapału. Wiem tylko, że jak w grę wchodzą korekcje większe niż +1EV, to lepiej robić je z poziomu Graduated Filters (gradient poza obrazem, więc na całym obrazie mamy "100% efektu"), żeby mieć większą możliwość regulowania czerni.
Mam pytania odnośnie importu rawów, picture styles i profilów kolorystycznych LR2.
1. LR2 zawsze domyślnie ustawia mi profil kolorystyczny Adobe Standard, a ja bym chciał przy imporcie zawsze domyślnie Camera Standard. Da się to zmienić gdzieś w ustawieniach LR2?
2. zanim pierwszy raz zobaczymy podgląd rawa w LR, trochę to trwa, ale przez te pierwsze kilka sekund naszym oczom ukazuje się wstępny obrazek o nieco innej kolorystyce. Czy to jest:
a) kolorystyka domyślnego profilu aparatu Camera Standard? (takie mam wrażenie)
b) podgląd tego obrazka, który widzieliśmy na ekraniku LCD uwzględniający Picture Styles?
c) jeszcze coś innego?
3. Jeżeli LR przez chwile wyświetla podgląd taki jak z LCD aparatu, a później ładuje swój podgląd, to można wrócic do tego wcześniejszego obrazka? Czy w takim celu nie pozostaje nam nic innego, jak korzystac z DPP (bo domyślam się, że DPP potrafi wyświetlić dokładnie ten podgląd, co na LCD aparatu?)
1. Tak. Po zaimportowaniu zdjęcia przechodzisz do modułu Develop, nie ruszasz żadnych suwaków tylko zjeżdżasz na ostatni panel Camera Calibration, wybierasz profil który chcesz, następnie przytrzymując Alt wciskasz przycisk Set Default na samym dole prawego panelu i wybierasz Update to Current Settings.
2. Podgląd JPEG zaszyty w pliku RAW.
3. DPP lub JPEG prosto z aparatu.