Mam wycenę na wymianę stopki w 430 EXII. Cena 130 złotych.
Wersja do druku
Mam wycenę na wymianę stopki w 430 EXII. Cena 130 złotych.
No dopiero aparat przysłali dzisiaj. Bardzo jestem ciekaw jak będzie działał po zmianie płyty głównej. Oby wszystko chodziło
Wiecie może od kiedy "Żytnia" nie kalibruje obiektywów pod swoje serwisowe body? Wysłałem im 35L (z FF zwiększającym się z wraz z odległością ogniskowania) i dostałem informację, że wyregulują szkło dopiero gdy dostarczę im swoje body (5DII). Jutro szykuje się wycieczka do stolicy, jeśli serwisant potwierdzi, że będzie w stanie mi to zrobić w ciągu jednego dnia roboczego.
JA potrzebuję plastikowa osłonkę górnego wyświetlacza do 5D.
Panowie na Żytniej mówią, że samej części zamówić mi nie mogą bo oferują tylko usługi + części...
Do tego każą mi przysłać body i czekać 12 dni na szybkę! :|:|:|
Czy to aby zgodne z prawem jest, że jedyny w Polsce serwis nie może mi sprzedać samej części?
Czy ktoś się orientuje, ile może kosztować wymiana matówki, podkładki pod nią oraz płytki z punktami AF do Canona 30D?
Witam,
Proszę o wybaczenie jeśli mimo starań powtórzę się w swoim pytaniu. Ze względu na potworną ilość "faflunów" w moim 400D postanowiłam oddać go na czyszczenie do serwisu. Samodzielne próby wyczyszczenia lustra i jego komory tylko sprawę pogorszyły teraz mam jeszcze włókna pędzelka i to we wszytkich możliwych miejscach (część wychodzi na fotografiach, a część nie). Na Żurawiej życzą sobie za kompleksowe czyszczenie 250zł, na Solcu 200. Jako, że w temacie jestem zielona i nie chciałabym być nabita w butelkę proszę o informacje o rzetelności tych serwisów i ewentualną propozycję innego/tańszego serwisu.
może Ci pomogę choćby teoretycznie - wiem, że przy pierwszym czyszczeniu ręce mogą się bardzo spocić ;) ale to naprawdę nic strasznego.
1. otwieramy k.l. w czystym , nie zakurzonym pomieszczeniu. najlepiej takim, do którego nikt nie wchodził przez jakiś czas.
2. puszka do góry, k.l. do dołu i przedmuchujemy solidnie całą k.l. wpierw z lustrem opuszczonym, po chwili to samo z podniesionym, przedmuchując również matrycę.
3. Potem odpowiednią szpachtułką z niepozostawiającą resztek chusteczką i płynem czyścimy matrycę. do tego celu kup sobie zestaw - płyn eclipse do matryc, jeden patyczek sensor swab bodajże w odpowiednim do matrycy rozmiarze i niepylące husteczki pec pady. Nazwy mogłem pokręcić.
Na taki zestaw stracisz ok 50zl a nie 250zl w serwisie. Sporo pieniędzy zostanie w kieszeni a sprzętu do czyszczenia bedziesz miała na najbliższe 10 lat wystarczająco dużo aby wyczyścić sprzęt swój i jeszcze poratować wielu przyjaciół wokół :)
4. wyciągamy matówkę i solidnie ją przedmuchujemy gruszką. jeśli umiemy się posługiwać sprężonym powietrzem to można i nim jak najbardziej, gdyż do matówki śmieci bardziej się kleją. Solidnie, z dwóch stron przedmuchać, jak nie widać pod ostre światło większych zanieczyszczeń to wkładamy spowrotem. Matówki nie dotykamy. Chyba, że posiadasz myjkę ultradźwiękową.
5. skąd masz resztki pędzelka w komorze lustra?? Tam się niczego nie pędzluje, tym bardziej tak kiepskim pędzelkiem, który zostawia śmieci, a co gorsza resztki samego siebie :)
To naprawdę żadna kosmiczna technologia, każdy bez oznak poważnego delirium poradzi sobie znakomicie. Uszkodzić też cokolwiek trudno jeśli dobrze przedmuchamy matrycę przed czyszczeniem mechanicznym.
Powodzenia :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak poza tym to 250zl za kompleksowe czyszczenie? Cóż tam takiego wielkiego do roboty, ileż tam elementów do "kompleksowego czyszczenia" żeby kasować za to 250zl??? :shock:
Za te pieniądze to zostawiam na cały dzień auto w myjni, gdzie jeden człek męczy się pół dnia z karcherem, szczotkami, płynami, myjkami doprowadzając w pocie czoła calutkie autko do stanu niemal nowości - zarówno wewnątrz jak i na zawnątrz :) A roboty na bite 5 godzin w pocie czoła co nie miara :)
W ubiegłym tygodniu wysłałem na Żytnią swego 28-70/2.8L. Szkło już nie pierwszej młodości, jestem jego trzecim właścicielem. Spore luzy na pierścieniu regulacji ogniskowej, sam pierścień "nie dobijał" do 70mm, zatrzymując się na na 67-68mm, paprochy wewnątrz obiektywu. Wszystkie te mankamenty + "regulacja optyki obiektywu" mają kosztować mnie 300zł. Cena przyzwoita, dlatego z dużym zniecierpliwieniem oczekuję rezultatu naprawy (szkło ma wrócić do mnie najpóźniej w najbliższy czwartek).
Dziś odebrałem swoje 30D z serwisu na Żytniej.
Wymienili dwie matówki (ponoć płytka z punktami AF to też matówka), wyczyścili środek. Wszystko jest jak nowe, bez paprochów itp.
Zapłaciłem...108 złotych.
Dodam, że jeden z warszawskich serwisów, który mocno się tu ostatnio reklamuje wycenił to samo na 260 zeta + 250 czyszczenie (fakt, obiecywali gruntowne czyszczenie a nawet sprawdzanie połączeń elektronicznych).
Pozostawiam bez komentarza.
Wlasnie dzwonilem , mily pan poinformowal mnie ze wymiana migawki w 20D kosztuje 600zl i nie ma na nia zadnej gwarancji:)
Troche nie kumam, wymienie dam 600zl. Za 2 dni padnie i moge ich pocalowac w d...?