Firmware 1.2.2
http://web.canon.jp/imaging/eosd/fir.../firmware.html
Wersja do druku
Firmware 1.2.2
http://web.canon.jp/imaging/eosd/fir.../firmware.html
cos ten link nie działa
http://web.canon.jp/imaging/eosd/fir.../firmware.html :-)
Cytat:
EOS 7D Firmware Update Version 1.2.2
Firmware changes
Firmware Version 1.2.2 incorporates the following fixes.
1. Fixes a phenomenon in which the set aperture moves when shooting movies in manual exposure mode using some Canon lenses (such as macro lenses).
2. Fixes the AF point-selection behavior of the C.Fn III-7 (Manual AF pt. selec. pattern) custom function when set to [1].
3. Fixes the AF point display for the viewfinder electronic level when shooting in the vertical position.
4. Corrects misspellings in the Spanish and Thai menus for applicable products.
The Version 1.2.2 firmware is for cameras with firmware up to Version 1.2.1. If the camera's firmware is already Version 1.2.2, it is not necessary to update the firmware. Note that cameras with the Version 1.2.2 firmware (and also Versions 1.2.0, 1.2.1) cannot be downgraded to a previous firmware version (such as Version 1.1.0).
AF działa teraz 2 razy lepiej,aparat robi więcej klatek od 1D Mark i nie szumi nawet przy ISO12800... :D
Głównie mnie cieszy 3 poprawka, teraz punkt AF zmienia się płynnie przy przekręcaniu aparatu, wcześniej to było lekko irytujące.
Ciekawe czy oprócz tego poprawiają też niewygodne błędy, które zapewne się pojawiają..
witam,
czy jest opcja w 7d żeby miec skonfigurowane przyciski w trybie M w ten sposób:
szybkość migawki: kółko na górze
przysłona: wcisnięty przycisk AF-ON (albo któryś przycisk z tych trzech na górze pionowej ścianki AF-ON / * /punkty AF) + górne kółko
ISO: wcisnięty przycisk * (albo któryś przycisk z tych trzech na górze pionowej ścianki AF-ON / * /punkty AF) + górne kółko
jest mi bardzo niewygodnie zmieniać jedna opcje jednym palcem (wskazujacym) wykonując 2 ruchy, znacznie lepiej jeśli moge kciukiem kontrolowac którą opcje zmieniam a wskazującym zmieniać wartośc tej opcji krecąc kółkiem przy spuscie migawki
..z góry dzięki za pomoc
jeszcze tylko 1000 zł i kupuje ten wspaniały aparat!
A w czym jest taki wspaniały? :)
A autogain jak był przy filmach tak jest nadal ;(
A co gorsza FW nie sprawił żeby lcd było uchylne choćby o 1st...:wink:
Yes!
Przebrnąłem przez 247 tego tematu czytając każdy post :O i donoszę dziwne wrażenie że w Polsce niektórzy zajmują się bardzo profesjonalną fotografią tylko że jeszcze żadna firma nie wynalazła dla nich aparatu.
albo po prostu Ci profesjonalisci nie chca pomoc innym i zatrudnic sie w tych fiirmach, zeby poprawic co nieco... wyglada na to, ze tam same "nieodpowiednie" osoby pracuja ;)
... i w dodatku żadna z firm, a już w szczególności canon, nie ma pojecia o aparatach...
Czytałem tydzień :D , i szczerze radze nie czytaj bo się zniechęcisz ;)
Ja już się zdecydowałem że kupuje 7D bo oglądam codziennie zdjęcia z niego a do tego idealne nadaje się do moich celów :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak będę chciał robić wydruki na ścianę to sobie 5D kupię ;)
Albo i nie bo przeca nikt się jeszcze nie zna na produkcji DOBRYCH aparatów..
Tegoroczna nagroda EISA dla zaawansowanej lustrzanki należała się temu sprzętowi jak żółwiowi skorupa! :)
lamerskie pytanie ale potrzebuje pewności
czy nowy firmvare zawiera poprzedni
mam wersje 1.2.1 czy muszę wgrać 1.2.2. czy od razu 1.2.3
PS. uprzedzając pytanie napiszę że używałem wyszukiwarki.
Tak, ale wiecie forum to forum przecież tutaj wszystko wszyscy wiedzą najlepiej.
Pytanie do użytkowników, bo sam chyba nie znajdę. Czy w 7D można ustawić tzw. "pułapkę AF"? Chodzi z grubsza o to, że ustawiam ostrość na jakiś punkt, wciskam przycisk spustu migawki, np za pomocą wężyka i czekam aż w polu ostrości pojawi się obiekt, np. ptaszek co sprawi, że aparat zrobi fotkę, lub serię fotek. Takie coś jest na pewno w Nikonach.
Czy ktoś znalazł taką opcję w Canonie?
nie ma
A to szkoda :(((
Witajcie,
mam okazję nabyć używane 7D, ale chciałbym sprawdzic migawkę (ilość pstryków). Oczywiście przekopałem się przez cały wątek o sprawdzaniu licznika migawki, ale poza informacją w tytule to nic tam konkretnego nie znalazłem.
Troszkę się obawiam o jej przebieg, bo firmware jest dość wiekowe (1.0.7), więc może nawet fabryczne, a właściciel nie bardzo ma o nim pojęcie i używa ... trybu zielonego i zapisuje zdjęcia w JPEG :D. Aparat dostał w rozliczeniu za samochód, wiec to co najmniej druga ręka ;)
Ktoś mnie pokieruje na jakis program do odczytu czy pozostaje mi serwis ??
Pozdrawiam i Wesołych Świąt wszystkim
J.
Sprecyzuj o co Ci dokładnie chodzi i o jakiego Canona Ci chodzi ?. W necie masz wszystkie , pełne instrukcje obsługi .
Czy to ma być działanie aparatu na zasadzie wzbudzenie ruchem - np. fotokomórka ?.
Zawsze możesz ustawić ostrość na jakiś punkt , przytrzymać spust do połowy i wykonac fotkę gdy w zasięgu tego punktu znajdzie się jakiś obiekt - Ciebie interesujący .
Jeśli twierdzisz , że taką funkcję posiada "na pewno " Nikon - opisz mi dokładne jej działanie !. Podaj też typ body tego Nikona - czy to np. D90 , D300 itp. Nigdy nie miałem nikona na dłużej niż kilka minut i dlatego jestem ciekaw . Jednak o robieniu fotek przez działającą fotokomórkę lub jakiś inny czujnik ruchu jeszcze nie słyszałem . Oczywiście poza dodatkowym wyposżeniem specjalnym oraz specjalistycznym sprzętem foto !?.
wlodal chodzi mi oczywiście o 7D, w Nikonie mają to zarówno D300, jak też D90 o wyzszych modelach nie wspominając. Działa to z grubsza tak: (żeby niczego nie pokręcić, pozwoliłem sobie skopiować wypowiedż użytkownika Ark z forum fotoprzyroda.pl, oto ona:
"Ja często używam tego przycisku do aktywowania tzw. "pułapki AF". Nie wiem jak w Canon'ie, ale w Nikon'ie działa to następująco:
- w menu ustawiam przycisk AE-L/AF-L na AF-ON;
- za pomocą przyciski AE-L/AF-L ustawiam ostrość na wybrany punkt;
- kadruję, tak żeby to co mam w zaznaczonym polu AF było nie ostre.
- wciskam przycisk wyzwolenia migawki do oporu i trzymam w tej pozycji - wykorzystuje wężyk spustowy w pozycji HOLD;
- teraz pozostaje tylko czekać aż np. ptaszek znajdzie się w polu AF, a tym samym wyzwoli migawkę. Ustawiając tryb zdjęć seryjnych funkcja pozostaje aktywna, aż do całkowitego zapełnienia karty pamięci."
Dareczku brzmi to bardzo tajemniczo i enigmatycznie . Z tego co przeczytałem puszki te powinny posiadać fotokomórki - a tak nie jest . Może wypowie się ktoś zaznajomiony z "bratnią" firmą ?. Ja osobiscie wątpię by coś takiego istaniało w N . Ze względu jednak na to , że nie dyskutuję na tematy o których nie mam pojęcia - poszukam instrukcji i poczytam . Później się wypowiem w tym temacie .
Nie muszą mieć żadnych fotokomórek.
Wystarczy ciągły AF (w Canonie AI Servo AF) włączany i wyłączany odrębnym od migawki przyciskiem (AF-ON) i wyzwalanie migawki ustawione w trybie "wyzwól kiedy ostre" (a nie "wyzwól zawsze"). Wduszony przycisk spustu migawki i aparat zrobi zdjęcie wtedy, gdy dostanie sygnał detekcji fazy z sensora AF.
Cfn III-2 - 0 lub 1, Cfn III-4 - 1
http://www.eosdoc.com/manuals/?q=ATrapFocus
To co proponujesz nie jest zgodne z zadanym pytaniem , które w części cytuję poniżej .
- wciskam przycisk wyzwolenia migawki do oporu i trzymam w tej pozycji - wykorzystuje wężyk spustowy w pozycji HOLD;
- teraz pozostaje tylko czekać aż np. ptaszek znajdzie się w polu AF, a tym samym wyzwoli migawkę. Ustawiając tryb zdjęć seryjnych funkcja pozostaje aktywna, aż do całkowitego zapełnienia karty pamięci.
To nie jest to samo .
To co proponujesz nie jest zgodne z zadanym pytaniem , które w części cytuję poniżej .
- teraz pozostaje tylko czekać aż np. ptaszek znajdzie się w polu AF, a tym samym wyzwoli migawkę. Ustawiając tryb zdjęć seryjnych funkcja pozostaje aktywna, aż do całkowitego zapełnienia karty pamięci.
To nie jest to samo .
Opis w artykule Almost Trap Focus
dotyczy macro i FTM , ale tak z ciekawości popatrzę jak to działa w innych ustawieniach . Sprawdzali tę funkcję w E)S 1000 - nie wiem dlaczego - czyżby w innych mogła nie działać . Jets tam jeszcze jedna uwaga - że trzeba tak jakby oszukac AF .
Zawsze coś nowego , co warto wypróbować - ale czy stosować ??.
To nie jest to samo .
To nie jest to samo .
dotyczy macro i FTM , ale tak z ciekawości popatrzę jak to działa w innych ustawieniach . Sprawdzali tę funkcję w EOS 1000 - nie wiem dlaczego - czyżby w innych mogła nie działać . Jest tam jeszcze jedna uwaga - że trzeba tak jakby oszukac AF .
Zawsze coś nowego , co warto wypróbować - ale czy stosować ??.[/QUOTE]
no niestety, canon chyba bardzo nie lubi tej funkcji, nazywa się to pułapką AF albo priorytetem AF, ale praktycznie nie występuje w większości puszek.
ależ oczywiście, że istnieje, i to od dawien dawna (już w analogach to było) i to niekoniecznie w najwyższych modelach. podobnie jak zasłonka do wizjera - te dwie "drobnostki" zawsze mnie bardzo drażniły jako wyznawcę canona :roll:
właśnie to robisz... :wink:
w nikonie? zdaje się większość tych lepszych.
w canonie? tylko jedynki i to nie wszystkie. :evil:
Czytaj do końca, z komentarzami - to działa na wszystkich eosach.
Nigdy nie było mi potrzebne, a teraz nie sprawdzę bo nie posiadam, ale wszystko jest w zgodzie z regułami sztuki. Wciśnięty spust migawki (pozbawiony oczywiście funkcji ostrzenia przez odpowiednie ustawienie Cfn) wyzwoli ją natychmiast po detekcji fazy.
To nie jest to samo .
dotyczy macro i FTM , ale tak z ciekawości popatrzę jak to działa w innych ustawieniach . Sprawdzali tę funkcję w EOS 1000 - nie wiem dlaczego - czyżby w innych mogła nie działać . Jest tam jeszcze jedna uwaga - że trzeba tak jakby oszukac AF .
Zawsze coś nowego , co warto wypróbować - ale czy stosować ??.
i crop 50%:
7d, ISO 3200, 300mm, f/2.8
To tak a'propos dyskusji w innym wątku, gdzie napisałem, że uzyskanie podobnego kadru za pomocą G1 (m43) było możliwe na ISO 800.
Witam.
Odkopie wątek bo mam pytanko do użytkowników 7d,otóż dzis przy czyszczeniu aparatu zauważyłem że z pokrętła/kółka trybów PASM miejscami zaczął mi jak by odchodzić matowy lakier którym kółko jest pomalowane i teraz jest świecące , zauważyliscie coś takiego u siebie po dłuższym uzytkowaniu?
Nie to zeby mi to przeszkadzało mocno ale pytam z ciekawości ;)
U mnie jeszcze nie odchodzi ;), więc wszystko przede mną :mrgreen:.
A może w 5d coś takiego zaobserwowałeś?:) teraz obejrzalem to dokładnie i wydaje mi się że to chyba wina paska i on w kontakcie z kółkiem go obciera przez co farba schodzi...Cytat:
U mnie jeszcze nie odchodzi , więc wszystko przede mną .
Zerknijcie jak to u was wyglada
I jak tam sprawdził ktoś?? Bo jestem ciekaw czy to tylko moja przypadłość :)Cytat:
Zerknijcie jak to u was wyglada
Nic nie odłazi. Może za mało używam? ;)
Moj też nie jest jakoś mocno używany ok 4tys klatek więc dużo to nie jest a jednak takie rzeczy się dzieją ,ciekawe jak u innych czy ktos się z tym spotkał :)
To chyba ja mam jakiegoś pecha z tą przypadłością :)Cytat:
Ani 7d ani 5dmkII nie mają u mnie takich historii.
Jako świeżak z 7D mam jedno pytanie odnośnie pomiaru światła; jak to jest z tym punktowym pomiarem?
Z instrukcji oraz specyfikacji wynika, że punktowy pomiar światła jest na sztywno na środku wizjera (ciut ponad 2% kadru).
Z kolei z tych samych źródeł można wyczytać, że przy pomiarze wielosegmentowym istnieje "możliwość" powiązania pomiaru z punktowym pomiarem ostrości. W związku z powyższym rodzą się w mojej głowie pytania:
1. Czy owa "możliwość" to jakiś ficzer, którego trzeba uaktywnić (w co wątpię, bo nic takiego nie widziałem)?
2. Czy powiązanie punktu AF ma tylko związek z punktowym czy też z tym mniejszym punktowym?
3. W końcu co oznacza powiązanie w tym wypadku, to, że pomiar światła robiony jest tylko na miejsce punktu ostrzenia czy pomiar jest wielosegmentowy z uwzględnieniem w jakichś proporcjach owego punktu?
Mam nadzieję, że nie zamotałem.
Z tego co się wywiedziałem, przy pomiarze wielosegmentowym jest tak, jak napisałeś punkcie 3 w drugiej jego części . Jest to opcja "niewyłączalna".
Oznacza to, że pomiar wielosegmentowy jest w zasadzie czymś na wzór pomiaru centralnie ważonego, tyle że centrum nie znajduje się w środku kadru, a tam, gdzie jest aktywny punkt AF. Nie da się tego wyłączyć, masz to od razu "w gratisie" gdy tylko włączysz pomiar wielosegmentowy.
OK, dzięki. Działa to tylko z punktowym tj. z tym klasycznym punktowym czy Spot AF też?
Witam.
Czy ktoś z posiadaczy 7D używał z manualnymi obiektywami bez potwierdzenia ostrości? Czy wizjer jest naprawdę na tyle duży, że ostrzenie manualne jest znacząco łatwiejsze w porównaniu do np. 40D?