Ale o czym?
Wersja do druku
Moze temat nie adekwatny co do nikona, ale jestem ciekaw jak wypadnie jeszcze nie narodzony D4 w porownaniu z jeszcze nie narodzonym De esem.
Ale tu dyskutujemy o nowych Canonach nie Nikonach więc słusznie zauważyłeś, że temat nieadekwatny 8).
A co do Ds-a to póki co nie ma żadnych wiarygodnych przesłanek kiedy będzie, jaki będzie i czy w ogóle będzie więc o czym tu dywagować - o wróżbach z fusów z opacznych ;)?
Nie bij! Sorry :D
Powróżyć zawsze można. Nie mówię o "życzeniach" :D
Co Wy chcecie, link jest dobry - można sobie pogadać o 70-200/2.8 IS II oraz 24-70 IS , ale te obiektywy zostały obgadane jeszcze zanim Canon pomyślał o ich wdrożeniu ;)
Jaką cenę obstawiacie przy wejściu na rynek? Bo ja 6000-6500zł za 24-70 i ok 8000zł za 70-200. Jakbym miał € to bym kupił, a takich co mają jest pewnie niemało, więc cena będzie jakby adekwatna do możliwości finansowych klientów :)
Pogadać można zawsze, ale co mogą "biedni studenci i uczniowie" jak i tak ich na ten sprzęt nie będzie stać :D
Ale co być nie robił to i tak wychodziły kamienne twarze :D
Sorry za OT...
Wcale nie!
zdRAWki
Zastanawiajace jest cisza o nastepcach 50D (w pierwszej kolejnosci) i 5DmkII ktory juz ponad rok na rynku siedzi.
no dobra, ale tu nosnik jest jakby sporo przeterminowany ;)
troche za wczesnie po premierze 7D, zeby Canon "niechcaco przeciekal" informacje o jakims 60D. to sie nie kalkuluje - lepiej taki szum przed premiera
a nastepca 5DmkII - ale co? mam rozumiec, ze cos w 5D mkII Ci nie odpowiada? :mrgreen:
Uparcie szukam czegos zlego w 5D i znalezc nie moge :lol:
Zastanawiam sie czy mityczny 3D dojdzie do skutku, bawiac sie swoim 5 i kolegi 7 mozna zrozumiec osoby ktore by takiego miksu oczekiwaly. A trzeba przyznac ze od jakiegos okresu mozna miec zludne nadzieje ze Canon slucha uzytkownikow. Gdyby ktos rok temu powiedzial o specyfikacji 7 i mozliwosci M-filmow w 5D zostalby delikatnie mowiac wysmiany.
Nudno jakos z plotkami, nawet 1000D nie chca odswiezyc :neutral:
Cisza zdradza ze przez nastepne pol roku nie ma co liczyc na nowe puszki poza ds'em.
Obecne plotki o 24-70 i 70-200 mnie nie interesuja, moze jednak jakies UWA.
no jeszcze mi napisz, ze 17-40 Ci nie odpowiada? :mrgreen:
a na nowe 1000D to chyba rzeczywiscie juz by byl czas. filmy FullHD w tej cenie to by bylo pozamiatane na rynku. na choinke/gwiazdora juz za pozno, ale na komunie powinni sie wyrobic :mrgreen: juz sie boje majowego wysypu nowych u$Ytk0fN|k00FF :)
Jak sie go przymknie to zastrzezen nie mam, ale grzechem by chyba nie bylo wiecej od niego wymagac na pelniej dziurze. Nie zmienia to faktu ze jest to swietne szklo w relacji cena-waga-jakosc. Na przyszle wakacje zamieszka w mojej torbie.
Chociaz 24-70/2.8IS moze by skusilo do glebszego siegania w kieszen, obecnie bawiac sie 24-70 i 24-105 postanowilem ze skoncze na 28-135. Wiem, dziwny jestem, ale jak nie widac roznicy to po co przeplacac :mrgreen:
9-10 kPLN jak w pysk szczelil... 14L tyle kosztuje...prawie
Może będziemy mieli sytuację jak z 100L? Przed premierą prawie wszyscy obstawiali okolice 5000zł, a tu proszę.....surprise!
http://43rumors.com/ft3-canon-giii/
Do tego matryca FF i cena ponizej 2000$. Ech, marzenia.
Póki co - raczej tak... inni piszą na CR, że:
Cytat:
yamanako Says:
November 29th, 2009 at 9:11 am
Based on direct sources from inside Canon Japan, this rumor is not true, Canon is working on perfecting the Rebels in terms of ease of use, compactness, Live View & Movie mode, the main attractions to mirrorless systems like m4/3, they may lose their prisms and OVF’s. There is also a fixed-lens Pro2 in the making and plans to consolidate the other high end Powershots (S90 & G11 will be replaced with one model, a bit lower end than G11 to give space to the Pro2 which will become the Powershot flagship).
To mi się wydaje dużo bardziej prawdopodobne. Wyrzucenie lustra z Rebeli ;) i pozbycie się mechaniki (podobno pracują też nad pierwszą w pełni elektroniczną migawką w CMOS) - "kuli u nogi" w tym segmencie ;). Do tego zachowanie pełnej kompatybilności z resztą szkieł i nabiera to bardzo dużego sensu.Cytat:
Canon is working on perfecting the Rebels in terms of ease of use
co jest złego w migawce mechanicznej?
ja już sobie z zasadzie odpowiedziałem: fajnie, że elektroniczna będzie cichsza
to chyba nie dyskwalifikuje wizjera?
ale migawka mechaniczna jest juz teraz przeciez cichutka, to lutro jest glosne,
nie halas jest problemem tylko jej zuzywanie sie i wymiana (koszta), dlatego tez pewnie tak niechetnie producencji lustrzanek chca migawke eletroniczna wprowadzic, bo wedlug mnie to zaden problem
Na jakby był żaden problem to by już gdzieś była póki co wciąż nie mamy - chyba że coś mi umknęło.
Co do kosztów to te koszty w okresie gwarancji ponosi producent więc to się może bilansuje. Może być argumentem ze strony producenta to, że w aparatach się coś zużywa, a to może w jakimś zakresie napędza sprzedaż nowych. Zresztą czasami koszt wymiany migawki jest na tyle nieopłacalny, że lepiej kupić nowy sprzęt niż naprawiać stary.
Tylko że trzeba uwzględnić wszystkie koszty - w tym produkcji, a tu już sprawa jest ewidentna.
Niestety.
No "jello" jak diabeł ;) - nie jest to jeszcze rozwiązane optymalnie. Do tego dochodzi smużenie, "zatykanie" się matrycy przy nagłym błyśnięciu światła (zjawisko znane z nawet drogich kamer z CMOS). Jeszcze muszą popracować nad tym żeby to dobrze działało na dużych matrycach.
Przy tym nie wiem też na ile to wpływa na szumy czy inne parametry matrycy - zawsze to dodatkowe elementy.
Jest to łatwiej rozwiązać w CCD - były chyba nawet w Nikonach ale tylko przy krótkich czasach.
Zobaczymy - podejrzewam że to tylko kwestia czasu jak zniknie migawka mechaniczna. Zresztą lustro z czasem pewnie też.
Pewnie najpierw się zacznie od entry level.
W Nikonie D70s chyba było przy 1/500s.
Psuje się po czasie :D
/Edit : fak, przeoczyłem jeszcze jedną stronę wątku :D
Były w nikonach, określano je jako migawka hybrydowa. W D70, D70s, D50, D40 (matryca CCD, 6 Mpx). Migawka szczelinowa mechaniczna była do czasu ... 1/90 s o ile pamietam. Krótsze niż 1/90 to juz była migawka elektroniczna. Migawka elektroniczna miała wady - blooming. Nie spisywała się przy zdjęciach słońca :)
czas synchro z lampami systemowymi był ustawiony przez producenta na 1/500. Ale to pół prawdy. Aparaty synchronizowały w całym zakresie czasów, czyli do 1/8000 w D70, o ile nie wiedziały, że w stopce znajduje sie lampa:mrgreen:. Należało po prostu zakleić styki (poza centralnym). Oczywiście wtedy się pozbywano TTL. Ale w M i A - działało z każdym czasem. Dlaczego producent dał ograniczenie softem do 1/500 można się domyślać. Poniżej zaczynały się pokazywac pewne wady obrazka (poniżej 1/2000) no i juz były to czasy porównywalne (czasem i dłuższe) z czasami błysku lampy, gdy ta odpalała z pełna mocą.
CR coś mówi o zoomie ze światłem /2. pobozne zyczenie? :)
do kamer nie mają już czegoś takiego przypadkiem?
Do kamer tak, ale tam masz dużo mniejszą klatkę od FF
Dobra, pytanie do znawców...
czy ktoś cokolwiek wie o 35L mark2? Chodzi mi właściwie kiedy ewentualnie można się spodziewać?
Pare miesiecy temu mowilo sie o pozniej jesieni 2009. Ale mówiło to się z powodu premiery Ds4, którego nie było. Można liczyć na to szkło z premierą Ds4, który pewnie wypłynie całkiem niedługo?
Ma to sens bo uciekają (innym) w MPx, nie jest powiedziane nic co to za zoom, oczywiście mi marzy się update ef-s 15-55 f/2.0 IS :mrgreen: ale pewnie zrobią EF 24-70 f/2.0LIS i weselni znowu będą na psychotropach... jedno jest pewne: nie będzie łatwo wybrać stąd moja uwaga do weselnych o Core2Duo :mrgreen:
Photokina jest w 2010, ztcp pokazywali 1Ds zawsze na tej imprezie, z kluczowych stałek została się tylko ta eLa, więc jeśli nie w 2010 (realnie 2011) to w 2012, chyba, że Nikon zamiesza ze swoimi stałami. Poza tym 2010 to futbolówka więc i super-telasy muszą gdzieś wcisnąć (praktycznie zostaje luty 2010)
ps. To tylko gietrzy, żaden znawca ;)
jak już, to ten zoom f/2 po APS będzie, bo łatwiej to zrobić
35-70/2 ?