-
Odp: pokaz zdjecie ktore lubisz
Miałem w tym roku jechać sfocić tające stawy i wejść na mały Kościelec, oczywiście prognozy weekendowe wszystko krzyżowały, ostatnia nadzieja na najbliższy weekend, jeszcze Czarny staw pod Rysami trochę ma śniegu, jeszcze trochę w 5tce jest, jeszcze pod Terinką coś jest i może przy Zielonym Stawie. Nie jestem fanem śniegu, stanowi spore niebezpieczeństwo, choć oczywiście jest fotogeniczny.
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
Też pieseł.
Załącznik 8112
-
1 załącznik(ów)
#1855 Kaszeby
Załącznik 8113
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
#1855 Kaszeby
Ładne. Ładne światło.
--- Kolejny post ---
nr 1856
Też Kaszuby, jak byłem z psem na spacerze. Panorama z 4 zdjęć.
Załącznik 8114
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
#1855 Kaszeby
Bardzo fajne!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Bardzo fajne!
Thx! :)
-
2 załącznik(ów)
Sorry, taki mamy klimat :mrgreen:
Załącznik 8121
A tu nie Kaszeby, lecz gliździarstwo stosowane, jednakże tym razem złowiło się drzewo :lol:
Załącznik 8122
-
1 załącznik(ów)
C 6D, manualny Zuiko OM 4/75-150 mm, @ f/4, 75 mm, przycięte z pełnego kadru do formatki APS-C.
Załącznik 8125
-
2 załącznik(ów)
to ja z dalszych miejsc...
Załącznik 8139
lub w wersji ciezka "sztuka przez wielkie G"
Załącznik 8140
-
#1859 gdyby nie te baby (i reszta towarzystwa) na dalszym planie, to byłaby klatka z dobrego, nostalgicznego filmu. Zdecydowanie to zdjęcie ma więcej sztuki w sobie niż cz-b. Fajne reasumując.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
#1859 gdyby nie te baby (i reszta towarzystwa) na dalszym planie, to byłaby klatka z dobrego, nostalgicznego filmu.
dzieki!
cos w tym jest co mowisz. po wielu wielu latach bledow mlodosci i bezwzglednego "pozbywania sie" ludzi ze zdjec miejskich w tej chwili najczesciej jednak odruchowo kombinuje kadry z jakims czynnikiem ludzkim. a w Paryzewie to w ogole... jakos tak sami sie ci ludzie foca, nawet komus takiemu jak ja ;)
ale ten kadr, w tych kolorach, faktycznie ma swietna racje bytu zupelnie pusty. nawet przejrzalem sobie LR, bo w tym pasazu "wystrzelalem z poltorej rolki" :D niestety, na kazdym jednym ktos lazi :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Zdecydowanie to zdjęcie ma więcej sztuki w sobie niż cz-b. Fajne reasumując.
pomijajac kolory, wydaje mi sie ze szerszy kadr z symetrycznym podzialem gdzie wieksza role gra odbicie rzeczywistosci, ma po prostu mocniejszy efekt graficzny. moze po prostu to odbicie daje wszystkiemu bardziej charakter komiksowy/graficzny (czyli ze "sztuka")?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
dzieki!
cos w tym jest co mowisz. po wielu wielu latach bledow mlodosci i bezwzglednego "pozbywania sie" ludzi ze zdjec miejskich w tej chwili najczesciej jednak odruchowo kombinuje kadry z jakims czynnikiem ludzkim. a w Paryzewie to w ogole... jakos tak sami sie ci ludzie foca, nawet komus takiemu jak ja ;)
ale ten kadr, w tych kolorach, faktycznie ma swietna racje bytu zupelnie pusty. nawet przejrzalem sobie LR, bo w tym pasazu "wystrzelalem z poltorej rolki" :D niestety, na kazdym jednym ktos lazi :)
Jest w tej fotografii po prostu klimat, który uwielbiam (kolor, scena). Odbicie w szybie przenosi miejsce w czasie o dziesiąt lat wstecz. I tam te panny przy stoliku robią robotę. A tych na dalszym planie trzeba było wystrzelać (chyba obecnie żart nie na miejscu). Niemniej serio brawo, bo pierwsze skojarzenie jak spojrzałem było niczym kadr z filmu Coppoli.
-
2 załącznik(ów)
Załącznik 8160
--- Kolejny post ---
Załącznik 8161
-
2 załącznik(ów)
świeżynki z Siekierkowskiego
Załącznik 8162
Załącznik 8163
-
Ad #1863. Matecznik czipsojadów w całej swej okazałości :lol:
-
#1862 super! Czym tak pobełtane?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
#1862 super! Czym tak pobełtane?
A dzięki, dzięki! :D
Niczym nie pobełtane, to jest naturalne zdjęcie poprzez prześwit między liśćmi zrobione obiektywem EF-S 4-5,6/55-250 mm IS STM.
-
2 załącznik(ów)
-
4 załącznik(ów)
C 6D + manualny Tamron SP 01A 2,8-3,8/35-80 mm CF Macro.
Załącznik 8170
Załącznik 8171
Załącznik 8172
Załącznik 8173
-
#1867 #1869 nie mam dowodów ale #1868 świeciłeś czymś ?
Nie ze krytykuję, bo przyjemnie się ogląda
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
cosinus
#1867 #1869 nie mam dowodów ale #1868 świeciłeś czymś ?
Nie ze krytykuję, bo przyjemnie się ogląda
Absolutnie niczym nie świeciłem, ani nie używałem blendy. Tak wyszło, jedynie w postprocesie pokombinowałem z winietkami. W ogóle były specyficzne warunki, bo nastąpił gwałtowny opad liści, i w lesie zrobiło się bardzo widno. Efektem ubocznym były grzyby mocno zakopane w liściach, jak na poniższym przykładzie:
znajdź 5 dużych prawdziwków :D
Załącznik 8174
-
4 załącznik(ów)
-
5 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Absolutnie niczym nie świeciłem, ani nie używałem blendy. Tak wyszło, jedynie w postprocesie pokombinowałem z winietkami. W ogóle były specyficzne warunki, bo nastąpił gwałtowny opad liści, i w lesie zrobiło się bardzo widno.
Właśnie miłe, lekko kierunkowe światło z górnej pólstrefy ...
-
4 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
Dawno nic nie wrzucałem ze zdjęć a widzę, że był poruszany temat ptaków to proszę papuszka napotkana gdzieś w Barcelonie :)
Załącznik 8202
-
4 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Dawno nic nie wrzucałem ze zdjęć a widzę, że był poruszany temat ptaków to proszę papuszka napotkana gdzieś w Barcelonie :)
Fajne wróble tam mają :D
Załącznik 8221
--- Kolejny post ---
Załącznik 8222
--- Kolejny post ---
Załącznik 8223
--- Kolejny post ---
Załącznik 8224
-
1 załącznik(ów)
[QUOTE=atsf;1434288]Fajne wróble tam mają :D
Takie bardziej kolorowe i nieco większe ale tak wróble :P
Przy okazji wrzucam jeszcze jednego "wróbla" z gołębiem obok :)
Załącznik 8225
-
1 załącznik(ów)
pieseł rogaty
spróbuję w kolejnych tygodniach zasadzić się na borsuka, ale z uwagi na masę ludzi w lesie może to być mission impossible
600mm / f6.3 / ISO3200 / 1/200s
Załącznik 8233
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
pieseł rogaty
spróbuję w kolejnych tygodniach zasadzić się na borsuka, ale z uwagi na masę ludzi w lesie może to być mission impossible
Wygrałeś walkę z ISO :D Ostrzenie na pysku nawet ciut za mocne, ale w porządku, jestem pod wrażeniem :D
A ludzi z lasu gonić! Wywieś tabliczki: "Achtung minen!", "Uwaga COVID", "Uwaga szerszeń azjatycki" albo coś w tym stylu, to 3/4 nie wlezie zanim się zastanowi :mrgreen:
-
A'propos lasu i grzybków. Tak oglądam sobie te Twoje zdjęcia Atsf i dochodzę do wniosku, że to w sumie bardzo fajna sprawa, takie "bezkrwawe łowy". Moja mama uwielbia chodzić na grzyby i łaziłem z nią, chyba od kiedy umiałem chodzić na własnych nogach. Też lubię las i grzyby, ale od mniej więcej 15 lat nie mam takiej możliwości, bo nie mieszkam w Polsce, a takich lasów i takich grzybów, jak w Polsce, nie ma nigdzie indziej na Świecie. Natomiast zdjęcia... Który moment w całym grzybobraniu jest najlepszy? Kiedy dostrzeżesz znajomy kapelusz wśród liści. Podchodzisz bliżej, taaak... To Prawdziwek. Albo kozak. Ewentualnie muchomor. Wykręcasz, albo wycinasz i... Cały czar pryska Grzyb w łubiance, i później na stole, czy później suszony, uduszony, tudzież zamarynowany, nie ma w sobie już nic z tej swojej urody.
Dlatego chyba warto robić zdjęcia. Ja nie robiłem ich wiele, ale mam jedno, które jak najbardziej w zgodzie z tytułem wątku, bardzo lubię.
1903
https://i.imgur.com/GUk3Sx5.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
A'propos lasu i grzybków. Tak oglądam sobie te Twoje zdjęcia Atsf i dochodzę do wniosku, że to w sumie bardzo fajna sprawa, takie "bezkrwawe łowy". Moja mama uwielbia chodzić na grzyby i łaziłem z nią, chyba od kiedy umiałem chodzić na własnych nogach. Też lubię las i grzyby, ale od mniej więcej 15 lat nie mam takiej możliwości, bo nie mieszkam w Polsce, a takich lasów i takich grzybów, jak w Polsce, nie ma nigdzie indziej na Świecie. Natomiast zdjęcia... Który moment w całym grzybobraniu jest najlepszy? Kiedy dostrzeżesz znajomy kapelusz wśród liści. Podchodzisz bliżej, taaak... To Prawdziwek. Albo kozak. Ewentualnie muchomor. Wykręcasz, albo wycinasz i... Cały czar pryska Grzyb w łubiance, i później na stole, czy później suszony, uduszony, tudzież zamarynowany, nie ma w sobie już nic z tej swojej urody.
Dlatego chyba warto robić zdjęcia. Ja nie robiłem ich wiele, ale mam jedno, które jak najbardziej w zgodzie z tytułem wątku, bardzo lubię.
Ja z kolei jak chodzę na grzyby, a głównie idziemy z żoną, to przeważnie w ogóle nie zabieram aparatu, bo jest to zbyt absorbujące zajęcie, a żona jeszcze bardziej :mrgreen: aby robić zdjęcia. Parę razy byłem sam i zrobiłem wyjątki, dwa razy poszedłem z APS-C i stwierdziłem, że to nie jest to, więc wziąłem 6D i manualny obiektyw. Finalnie jednak zbieranie grzybów wzięło górę nad robieniem zdjęć, no bo bym nic nie zebrał, a najbardziej wkurzające było to, że najładniejsze owocniki rosły w tak nieprzystępnych miejscach, że się ich fotografować nie dało :evil:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Ja z kolei jak chodzę na grzyby, a głównie idziemy z żoną, to przeważnie w ogóle nie zabieram aparatu, bo jest to zbyt absorbujące zajęcie, a żona jeszcze bardziej :mrgreen: aby robić zdjęcia.
cos w tym jest. moja moze nie jest jakos gadatliwa, ale jak pojdzie w las to i tak wszystkie grzyby przeploszy... ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
cos w tym jest. moja moze nie jest jakos gadatliwa, ale jak pojdzie w las to i tak wszystkie grzyby przeploszy... ;)
U mnie problem polega na czymś innym. Żona po operacji nerwiaka na nerwie słuchowym nie słyszy na jedno ucho, więc nie lokalizuje dźwięków, a więc muszę jej nieustannie pilnować, aby mi się w lesie nie zgubiła, a o to nietrudno.
-
Tak czy inaczej, nie dziwota, że zdjęć grzybów jest tak mało. Gdy się pojawiają, są jako te rodzynki w cieście. Bo teraz to ino każdy foci jakieś pierze, albo robactwo. :mrgreen:
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Cudo :)
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
-
no... wreszcie jakis artysta... :D
-
-
1 załącznik(ów)
w ramach kontrapunktu do ardyzmu...
klasyk z glebokiego archiwum. kontekst: jest rok 2003, pierwsze cyfry to malpki HP-kowe, chetnie kupowane przez informatykow lub innych takich bez umiejetnosci artystycznych ale z mocnym szkielkiem i okiem. dobra ostrosc i mocne kolory o podowczas rzadkosc (kroluja domowe skany tanich odbitek z Koniki albo Superii) a pierwsze DSLR to ewenementy...
https://plfoto.com/zdjecie,inne,skal...ona,71548.html
Załącznik 8243
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
no... wreszcie jakis artysta... :D
No bo ile można te kolorowe wiatraki oglądać!? :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
w ramach kontrapunktu do ardyzmu...
klasyk z glebokiego archiwum. kontekst: jest rok 2003, pierwsze cyfry to malpki HP-kowe, chetnie kupowane przez informatykow lub innych takich bez umiejetnosci artystycznych ale z mocnym szkielkiem i okiem. dobra ostrosc i mocne kolory o podowczas rzadkosc (kroluja domowe skany tanich odbitek z Koniki albo Superii) a pierwsze DSLR to ewenementy...
To był inny Leon.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
No bo ile można te kolorowe wiatraki oglądać!? :mrgreen:
a chcesz punkty karne za taka mowe nienawisci? :mrgreen:
Załącznik 8244
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
Motyw kiedyś tak popularny na C-b, a teraz tak zaniedbany - cegły artystycznie.
nr 1909
Załącznik 8246