Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Focisz tą Sigmą śluby??
Mam taki zamiar, bo tak jak pisałem mam ją od miesiąca i jeszcze żaden ślub mi się nie napatoczył, czekamy na sezon ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
roja
Canon 85/1,8 i sporadycznie Sigma 10-22 w plenerze (bez ultraszerokiego kąta można się spokojnie obejść, ale ja go lubię czasem używać "wycieczkowo", więc na plenery ślubne też zabieram).
85-tką w kościele? Ja mam 100-tkę, ale 2.8 i może być za wąsko, tak??
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
100mm na 40D da Ci ekwiwalent ogniskowej 160 na FF. Moim zdaniem to już bardzo wąsko. Oczywiście zależy to wszytsko od koscioła i możliwości poruszania się po nim.
kat widzenia 160mm jest zdecydowanie za waski na cokolwiek, no chyba ze ma sie zamiar focic z churu ktory jest na tylach kosciola.
Ok, rezygnuję z setki, a szkoda, bo to fajny obiektyw. Kurczę w domu robię fajne ciasne portreciki tym szkiełkiem, więc myslałem, że w kościele z dystansu kilka fotek bym strzelił. W takim razie słynna 85-tka, też raczej odpada. Może rzeczywiście zaryzykuję i wezmę tylko Sigmę...
100mm jest typowo pod FF, jak tak bardzo potrzebujesz to sprzedaj albo wymień się na 60mm MACRO też 2.8f ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
100mm jest typowo pod FF, jak tak bardzo potrzebujesz to sprzedaj albo wymień się na 60mm MACRO też 2.8f ;)
Ta setka właśnie pasuje mi pod cropa idealnie, dlatego chyba nie sprzedam, ale kościoła i wesela, to ona chyba nie zobaczy:)
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
85 w ogóle nie zapinam w kościele - jest niezastąpione na plenery. Całą uroczystość w kościele robię Sigmą 18-35
No to o czym my tu w ogóle dyskutujemy:) Z setką najgorzej nie będzie w plenerze, a jesli Sigmą można rzeczywiście cały ślub objąć, to ja już nie mam więcej pytań:)
Dziękuję!
Zależy co masz na myśli, pisząc "objąć" - oczywiście ciasnego portretu Panny Młodej tym nie zrobisz (choć szczerze mówiąc, są chyba lepsze miejsca niż kościół na takie zdjęcia), no i generalnie będziesz musiał być dość blisko akcji, co może być trudne dla nieśmiałych fotografów;) Ale spokojnie bez zmiany szkieł da się zrobić całość Sigmą.