Odp: TEST Canon 35/1.4L vs. 35/2
że 35/1.4L to straszny aberrofon to przecież wiadomo. Legenda tego obiektywu urosła w czasach gdy Nikon nie miał swojego odpowiednika co sprzyjało budowaniu mitów "magicznego szkła, którego nie ma w żadnym innym systemie". Teraz są tego skutki - zaszokowani użytkownicy, którzy myśleli że to cud optyki :D
cud nie cud, aberruje faktycznie brzydko, co nie przeszkadza robić tym obiektywem świetnych zdjeć, w nowej wersji pewnie to podciągną i będzie "magia" ale w cenie x2. :/
35L abberuje. Na szczęśćie gdyby nie to forum to pewnie nie zauważyłbym tego wcale, bo nie oglądam każdego pixela zdjęcia, chociaż wierze że są takie fotografie gdzie to rzeczywiście może być problem.
To co widzę na tym zdjęciu to jest jakaś masakra. Ale też totalne mydło. Moje 35L używałem z 1DsIII, 1DsII i 5DII i na wszystkich było pod każdym względem lepiej niż na ytm samplu. Mowa o f/1.4.
Cytat:
Zamieszczone przez MMM
że 35/1.4L to straszny aberrofon to przecież wiadomo. Legenda tego obiektywu urosła w czasach gdy Nikon nie miał swojego odpowiednika co sprzyjało budowaniu mitów "magicznego szkła, którego nie ma w żadnym innym systemie". Teraz są tego skutki - zaszokowani użytkownicy, którzy myśleli że to cud optyki
Mam 35L, mam też najnowszą wersję Leica Summilux 35/1.4. Oczywiście ten drugi aż tak nie abberuje. Ale jakoś zauważyłem, że plastycznie bardziej lubię obrazki z 35L, który produkuje bardziej "tradycyjny" obraz.
Cytat:
Zamieszczone przez
allxages
To co widzę na tym zdjęciu to jest jakaś masakra.
Moim zdaniem zdjęcie sam fakt, że zdjęcia były robione przez szybę powoduje, że nie należy ich traktować zbyt poważnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Moim zdaniem zdjęcie sam fakt, że zdjęcia były robione przez szybę powoduje, że nie należy ich traktować zbyt poważnie.
Wiesz, ludzie się naczytają różnych rzeczy, dokupują do tego jakieś zielone hoye i mają to samo :)
Cytat:
35L abberuje. Na szczęśćie gdyby nie to forum to pewnie nie zauważyłbym tego wcale,
Nie ma szkła bez aberracji...
Nie ma też fotografa bez nich.Tak już jest :lol:
Forum też miewa aberracje,gdyż jest zbiorem powyższego.
A tak na serio to szkło idealne do street i nie tylko.warte każdej złotówki.Różnica między nim a 35/2 jest w przybliżeniu taka sama jak między 85/1,2 a 85/1,8 miedzy 50/1,4 a 50/1,2 między.....itd,itp.
Lepsze lecz droższe.Ogniskowa potrzebna w FF bardzo,a które szkło ? Wybrać zgodnie z potrzebami i możliwościami.
Cytat:
Zamieszczone przez
janmar
...
Forum też miewa aberracje,gdyż jest zbiorem powyższego...
:)
Jak ktoś się specjalizuje w fotografowaniu aberracji to bardzo jasne stałki się do tego idealnie nadają...ale 35/2 też potrafi ładne kwiatki puścić (ale nie takie jak 85/1.8). :)
wiecie co... jakbym był przyklejony tylko do tego forum to nie wiem czy bym kupił ten obiektyw... bo ciągle tylko narzekanie ze coś jest nie tak... a wystarczy pooglądac jakieś sample w sieci np. Flickr: The Canon EF 35mm f/1.4L USM Pool porobić samemu kilka zdjęć tym szkłem (35L) i człowiek sam się przekonuje ze tym szkłem trzeba się cieszyć a nie testować pod kątem wyszukiwania wad... ja się nie zraziłem i czekam na kuriera.... testów żadnych nie zamierzam robić tylko podpiąć i strzelać :) a jeśli coś zauważę to od tego mamy np. LR lub PS do ukrywania drobnych wad od których nie jest wolny chyba żaden obiektyw
Cytat:
Zamieszczone przez
adino
...i człowiek sam się przekonuje ze tym szkłem trzeba się cieszyć a nie testować pod kątem wyszukiwania wad...
Wiesz, każdym szkłem można się cieszyć i najnormalniej w świecie fotografować. Ale najprzeróżniejsze są potrzeby, oraz - nazwijmy to po imieniu - dewiacje :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
nazwijmy to po imieniu - dewiacje
i chyba głównie o to chodzi