aha to teraz juz wiem :), myslałem iż będzie taka mozliwość skoro jest to lista rozwijalna
Wersja do druku
aha to teraz juz wiem :), myslałem iż będzie taka mozliwość skoro jest to lista rozwijalna
a ja mam pytanie dotyczace temperatury barwowej... zauwazylem, ze ustawiajac w 5d mark2 na sztywno 5500 stopni i otwierajac rawa w LR dostaje WB (as shot) 5100 stopni... czy to normalne?
tak, tint na +2... no i powstaje pytanie, ktora temperatura jest wlasciwa? z LR czy z Canona?
Odpowiem trochę wymijająco: najwłaściwsza będzie temperatura barwowa dobrana do gotowego pliku RAW w sposób wizualny - czyli tak, żeby obraz był zgodny z Twoimi oczekiwaniami. Drugi w kolejności sposób to użycie DPP do wywołania obrazu, bo dzięki temu będziesz miał zachowaną skalę parametrów producenta. DPP i ACR korzystają z różnych silników do przetwarzania danych, które najpewniej są nieco inaczej wyskalowane - stąd różnice w samych wartościach WB. Zwróć też uwagę na to, że w ACR balans bieli określasz dwoma parametrami, a w DPP - trzema.
tak tez robie :) na szczescie na necu pa241w mozna to spokojnie ustawic zeby bylo zadowalajaco ;) ale troszke to irytujace, ze az taka roznice w danych dostaje sie miedzy aparatem a softem :/
Dane są raczej takie same: RAW na karcie i RAW w pamięci komputera to raczej ten sam plik :-)
zle sie wyrazilem, jasne ze dane sa te same, ale dlaczego az taka roznica we wskazaniach softu w stosunku do korpusu?
Prawdopodobne wyjaśnienie podałem powyżej.
no to prawdopodobnie wszystko w tym temacie ;) dziekowac :)