5% czy 10% lepszy od canona 85 1.2 v2?:p
Wersja do druku
5% czy 10% lepszy od canona 85 1.2 v2?:p
Co do tego ze sony sprzedawalo konsole ponizej kosztow produkcji i ze z puszkami moze robic podobnie .. hmm nie sadze.
W przypadku konsol sprawa jest prosta. Moga sobie na to pozwolic. Tak samo jak MS czy Nintendo, na poczatku do kazdej z tych konsol doplacali niezle. Wprawdzie w ciagu calego zycia produktu (konsoli) pracuje sie nad tym aby zmniejszyc koszty ich produkcji (wersji PS2 jest/bylo kilka jesli nie kilkanascie) to jednak nie dzieje sie to z dnia na dzien. Poza tym jak ktos zauwazyl Sony glownie i w sumie w wiekszosci zarabia na grach. Z kazdej kopii (dane sprzed 4 lat) gry zdziera 11$( xbox 10$, nintendo 9$). Niestety nie da sie na konsole wypuscic gry bez zgody producenta konsoli (co kosztuje) wiec kontroluja caly rynek. Dodatkowo aby rozpoczac produkcje gry producent gry musi zakupic tzw Devkit, tzn kosole umozliwiajaca Debug + soft do tego. To tez swoje kosztowalo (10tys $ do ps2 o ile dobrze pamietam).
Analogiczne rozwiazanie w przypadku obiektywow kiepsko bedzie funkcjonowac. Przede wszystkim ze wzgledu na ilosc sprzedawanych obiektywow oraz tego ze np tamron/sigma sprzedaje obiektywy z ktorych
Sony w ogole nie zobaczy pieniedzy. Dodatkowo duzo szkiel jest w obiegu wiec nie kazdy musi kupowac. Nie kazdy wchodzacy w system tez kupi 85/1.4 + 35/1.4 + 70-200SSM + 24-70SMM. Dodatkowo jest to sprzet dla zaawansowanego amatora ktory potrafi sobie policzyc co mu sie oplaca jako system całosciowo..
Reasumujac: Sony moze uruchomic agresywna polityke cenowa bo maja dobrze opanowana elektronike, natomiast sprzedaz puszki ponizej kosztow produkcji ... czornyjo to widze ;)
chyba czegoś nie rozumiesz. On pisał o tej puszce Sony, która ma mieć 24Mpx i być topowym modelem firmy na rynku. Coś a la 1Ds. Stare 5D ma najlepszą na świecie jakość obrazu i absolutnie nic więcej. Skoro taki piękny kastrat kosztuje dzisiaj 1800 dolarów, to po rzeczonej premierze studyjnego Sony musiałby spaść w granice tysiąca, a może i mniej.
W weekend miałem okazję trzymać w łapach a700 ze szkłem 16-105. I powiem szczerze, że zestaw naprawdę przyjemny. Zupełnie inne menu w porównaniu z Canonem. Stosunkowo szybki autofokus choć nie mogłem sprawdzić panoramy.
I może nie odkryję Ameryki, ale Sony zawojuje mocno rynek! Po pierwsze ma stabilizację ( i nie ważne, że trochę gorszę od Canonowskiej) dla każdego szkła po drugie ma markę do której łatwo przyciągnąć klientów z kompaktów, a po trzecie i najważniejsze dla większości pstrykaczy świata: ma wyjście HDMI. Jak podłączyłem swoja piątkę pod telewizor LCD to moje fotki przy Alfie chowają się pod kołdrę bo zwykły kabel video nie pokaże pełnej jakości obrazu.
A foty puszczane po HDMI z Soniaka dla osób, które fotografują amatorsko po prostu powalają.
A przecież często o to chodzi żeby pokazać swoje pstryki rodzinie na telewizorze...
Podobno 14 sieprnia ma być jakaś konferencja Sony. Czy pokażą nową Alfę???
Podobno to nie ten moment ;)
Mysle ze pora na nich. O A900 mowi sie na tyle dlugo, ze chyba pora go w koncu zaprezentowac.
tani FF od Sony?
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=28876988
Sumie z grubsza się pokrywa z zapowiedziami z czasu premiery d700. Co prawda nie 2000 a 2300 i nie USD a GBP, ale z grubsza się zgadza:mrgreen: