Odp: Canon EF 28 mm f/1.8 USM
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Teraz mamy chyba to samo zdjęcie 8-) Przeanalizujmy: jedyne skośne linie mogące "prowadzić wzrok", prowadzą go do...lewego dolnego rogu...:D
No nie zupełnie kończąc OT nie mogąc się powstrzymać :D zobrazuje moja anlizję ;)
A poważnie wracając do miękkich rogów:
Czy na którejś z tych przykładowych fotografii przeszkadzają?
Nie, wręcz przeciwnie.
Idąc nawet krok dalej powiem że patrząc na niektore zdjęcia (z linków parę postów wcześniej jak i te powyższe z niego) nie wiedząc wcześniej czym robione powiedziałbm że może to być 1.4/24mm.
Nie bronie tego szkła na siłę bo go nie mam nawet ;) ale wydaje mi się że nie jest tak złe jak niektórzy próbują je przedstawić.
Można poprostu rozważyć jego zakup, jeśli nie ma się w planie fotografowanie architektury (choć tu ja osobiście umiałbym go okiełznać), umieszczania MP w rogach czy kraobrazowania nim - i ja ten zakup osobiście mocno własnie rozważam, choć oczywiście gdyby mial wolne 6k pln napewno bym tego nie czynił.
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Idąc nawet krok dalej powiem że patrząc na niektore zdjęcia (z linków parę postów wcześniej jak i te powyższe z niego) nie wiedząc wcześniej czym robione powiedziałbm że może to być 1.4/24mm.
Bo sposób obrazowania 28/1.8 i 24/1.4 jest podobny przy tego typu fotografiach. eLka ma wiele zalet ponad 28/1.8 ale ma również "wadę" - nie jest to ogniskowa 28mm;-) Ahh, Canon mógłby wypuścić 28/1.4..:D
Chyba wszyscy na Starówce w tym miejscu robią takie zdjęcie. :D Też je kiedyś zrobiłem. Jeszcze za pomocą S6500 FD. Powrót do czasów młodości. :)
Róg nieostry. Zastanawiam się czy przy okazji nie pomogła mu mniejsza GO. 2.8 to stosunkowo duża przysłona.
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Nie bronie tego szkła na siłę bo go nie mam nawet ;) ale wydaje mi się że nie jest tak złe jak niektórzy próbują je przedstawić.
Jestem chyba jednym z nielicznych forumowiczow posiadajacych zarowno 35/1.4 jak 28/1.8 - i oba sa w uzytku i dobrze mi sluza. I z zadnego nie zrezygnuje - 35/1.4 uzywam zazwyczaj do planow bardzo kolorowych, z "aktywn'a" scena, ludzmi i akcja. 28/1.8 czescie do architektury i krajobrazu (ostatnio pokazalem zdjecie gor z Andorry).
28/1.8 to male, wygodne szklo, na szybkie wyjazdy bez nadmiaru kilogramow z ktorego mozna duzo wycisnac.
Cytat:
Zamieszczone przez
Max13
Jestem chyba jednym z nielicznych forumowiczow posiadajacych zarowno 35/1.4 jak 28/1.8 - i oba sa w uzytku i dobrze mi sluza. I z zadnego nie zrezygnuje - 35/1.4 uzywam zazwyczaj do planow bardzo kolorowych, z "aktywn'a" scena, ludzmi i akcja. 28/1.8 czescie do architektury i krajobrazu (ostatnio pokazalem zdjecie gor z Andorry).
28/1.8 to male, wygodne szklo, na szybkie wyjazdy bez nadmiaru kilogramow z ktorego mozna duzo wycisnac.
Też jestem teraz w takiej sytuacji - posiadania tymczasowo zarówno 35L jak i 28/1.8. 35L to jednak lepsze kolory na wyjściu, lepsza praca pod światło, od f/1.4 można robić i się niczym nie martwić, ładniejsze bokeh. ALE 35L to nie jest ogniskowa 28mm :D Tutaj kilka sampli z 28/1.8 - szkło rewelacyjne na FF (exif mam nadzieję, że jest):
Już nie posiadam tego szkła, ale mogę powiedzieć, że to słoik wobec którego ma się ambiwalentne odczucia. Z jednej strony się go kocha, bo może generować wspaniałe fotografie, ale z drugiej strony nienawidzi się go za jego wady. Miałem wiele szkieł, których wyzbyłem się, ale zaczynam żałować, że właśnie tego. Popieram przedmówcę - 35 niby blisko 28, ale jednak bardzo daleko ( P.S. - z Piątki do Moka polecam szlak przez Szpiglasową, moim zdaniem ciekawsze widoki i więcej adrenalinki dzięki łańcuchom).
Pozdrawiam
Nie wiem po co to dywagowanie :) To szkło budżetowe. Jak ktoś nie ma kasy to kupi to bo w tej cenie nie ma nic lepszego, od niedawna jest za 2x tyle 35mm od Sigmy, a wcześniej alternatywą było tylko 24mm albo 35mm od Canona w cenie niedostępnej dla dużej części fotoamatorów. Jak już ktoś wspomniał wyżej do reporterki szkło jest zacne, szybkie i niezawodne. Do portretów również się nadaje, jeżeli znamy jego wady i potrafimy je ukryć. Do krajobrazu raczej odpada bo rogi nawet po przymknięciu są słabe, ale da się - często używam na wyjazdach i nie ma tragedii.
Podchodząc tak do sprawy to wiele szkieł przez wielu polecanych jest słabych, bo wiadomo są lepsze ale i droższe. Co nie zmienia faktu, że większość budżetowych stałek odpowiednio użytych może urwać głowę i zachwycić niejednego posiadacza L-ek.
Cytat:
Zamieszczone przez
poszukiwacz2006
Już nie posiadam tego szkła, ale mogę powiedzieć, że to słoik wobec którego ma się ambiwalentne odczucia. Z jednej strony się go kocha, bo może generować wspaniałe fotografie, ale z drugiej strony nienawidzi się go za jego wady. Miałem wiele szkieł, których wyzbyłem się, ale zaczynam żałować, że właśnie tego. Popieram przedmówcę - 35 niby blisko 28, ale jednak bardzo daleko ( P.S. - z Piątki do Moka polecam szlak przez Szpiglasową, moim zdaniem ciekawsze widoki i więcej adrenalinki dzięki łańcuchom).
Pozdrawiam
Odnośnie do tych ambiwalentnych odczuć - to prawda. To szkło lubi pracować raczej na niewielkich dystansach przy takich fotografiach gdzie rogi nie mają wiekszego znaczenia - "szerokie" centrum kadru jest bardzo ostre od f/2.8. Ale po domknięciu do f/8 - f/11 ładne są i narożniki - można oczywiście lepiej, ale nie w tym szkle.
Co do trasy do Morskiego Oka - na pewno przez Szpiglasową byłoby ciekawiej (i taki był plan), ale 2 osoby z grupy nigdy wcześniej w Tatrach nie były:-) a śniegu już pod Siklawą było tyle, że adrenaliny nam nie brakowało ;-)
@PioterD - bardzo fajne albumowe fotografie, takie sample "z życia" są najlepsze,...
Z koleii pierwsze to wręcz świetne repo!, a czwarte to solidny pejzaż (po małej korekcie czerne partie).
Świetne szkiełko,... coś czuje że szerokość i solidność (oprócz AF`u) Sigmy przegra z dwudziestoósemką.
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
@PioterD - bardzo fajne albumowe fotografie, takie sample "z życia" są najlepsze,...
Z koleii pierwsze to wręcz świetne repo!, a czwarte to solidny pejzaż (po małej korekcie czerne partie)....
Dzięki ;-)
Nie tak dawno robiłem zdjęcia na 2 chrztach i przyjęciach po nich. Na pierwszym 28/1.8, a na drugim 35/1.4.
No i proszę bardzo sample z 28mm:
A tutaj z 35mm:
Aha - jakby co - zdjęcia nie były docinane na kompie, są to pełne kadry z 5d. Można sobie porównać GO itd. Exif jest.
I tak naprawdę, to żal mi się rozstawać z 35L bo to naprawdę porządne narzędzie. Ale z efektów z 28/1.8 wcale nie jestem mniej zadowolony i ogniskowa jakaś taka fajniejsza do szerokokątnych ujęć. Jeszcze dam sobie trochę czasu. 35tką trzeba pracować nieco dalej od obiektu no i zniekształcenia są zauważalnie mniejsze. Ale używanie 28mm z kolei motywuje do wyciągania 50/1.4, żeby trochę zróżnicować materiał. Jak fotografowałem 35/1.4 to ani razu nie sięgnąłem po 50/1.4. A w sumie szkoda ;-) A może i nie szkoda.