-
Odp: Canon 5D Classic do ślubów w 2015r ???
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
A skąd wiesz jakie mam słoiki?
Nie zmienia to nadal faktu, iż to dobry aparat i co najważniejsze nadal robi świetne foty.
Pewnie stalki 1.4 w najgorszym przypadku zoomy 2.8.
Imo lepiej kupic 5d niz xxxd.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Pewnie stalki 1.4 w najgorszym przypadku zoomy 2.8.
Widzisz, nie wiesz więc proszę Cię nie wypowiadaj się nie mając twardych danych.
Fakt jest taki, iż jak piszesz kiedyś robiło się zdjęcia nie gorsze jak dziś a nie było tyle ficzerow. Blokadą jesteśmy my sami, bo wmawiać sobie, że starszym aparatem nie damy rady nic zrobić, a co najgorsze patrząc na posty na fb koniecznie musi być lustrzanka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Widzisz, nie wiesz więc proszę Cię nie wypowiadaj się nie mając twardych danych.
No to zostaja kundle z 1.8 up :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
No to zostaja kundle z 1.8 up :)
Napisze Ci tylko tyle, nie ma dla mnie znaczenia marka ani znaczek liczą się zdjęcia ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Napisze Ci tylko tyle, nie ma dla mnie znaczenia marka ani znaczek liczą się zdjęcia ;-)
Tak tylko troluje, sorry. Przyjelo sie ze slubniacy (tak ladnie napisze) siedza na jasnych stalkach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Tak tylko troluje, sorry. Przyjelo sie ze slubniacy (tak ladnie napisze) siedza na jasnych stalkach.
Spoko, lubię sobie popisać a poza tym nie zajmuje się tylko ślubami, te robię tylko w sezonie w tygodniu masa innych zleceń :-)
A szkła mam przeróżne ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Spoko, lubię sobie popisać a poza tym nie zajmuje się tylko ślubami, te robię tylko w sezonie w tygodniu masa innych zleceń :-)
A szkła mam przeróżne ;-)
Co to za zlecenia? Jesli mozna wiedziec.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Co to za zlecenia? Jesli mozna wiedziec.
Fotografia wnętrz, biznesowa, reklamowa, są i taneczne jak i reportaże. Jak widzisz mam co robić ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Fotografia wnętrz, biznesowa, reklamowa, są i taneczne jak i reportaże. Jak widzisz mam co robić ;-)
Dobrze, bo sie nie znudzi jeden typ fotografii.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Dobrze, bo sie nie znudzi jeden typ fotografii.
Dokładnie tak
-
Też stałem się szczęśliwym posiadaczem 5Dc :) stan jak ze sklepu i niech tak będzie. Te body warto brać nawet za 2500zł jak jest w dobrym stanie. Jeśli nawet było by jako zapas to i tak trzeba nauczyć się korzystać z niego w trudnych warunkach. Nowsze body ogłupiają... Faktycznie kolory z 5Dc są zdecydowanie lepsze i przyjemniejsze jak z 6D ;) Czarne szyny szkoda rysować lampą ;)
-
mam to samo, czasem mam myśli o sprzedaży, są jeszcze inne body częściej używane ale jak wezmę piątkę, zrobię kilka zdjęć to natychmiast mi przechodzi. Jak dla mnie 6d ze swoim "kompaktowym" obrazkiem do pięt nie dorasta staruszkowi. Oczywiście mówię to z punktu widzenia osoby której do szczęścia wystarcza iso 100-400:)
-
No tak, ale wysokie iso z 6D naprawdę jest mądrym dodatkiem i w trudnych warunkach nie zastąpione ;)
-
5d jest nadal bardzo dobrym rozwiązaniem tym bardziej przy obecnej jego cenie. Dla mnie obrazek z 5d classic jest niezastąpiony - wszystko co powyżej tj. 5d II i 5d III to zupełnie inny obraz...
P.S.
W stopce mam większość fot wykonanych 5d + niektóre nikon.
-
Podepnę się pod temat aby zadać pytanie.
Panowie/Panie czy warto kupić Canon 5d tzw clasic z przebiegiem 40 tyś (ponoć potwierdzonym) za 1400, czy lepiej dozbierać do mark II?
Wiem już co nieco o fotografii i ff wiem do czego posłuży. Idąc dalej. Nie jest mi niezbędne wysokie ISO i piksele w wersji miliard. Robię głównie portrety, czasem fashion i krajobrazy jak podróżuję, do tej pory miałem aps-h (Canon 1d mark II). Jednak nie wykluczam że będę czasem robił śluby.
Co sądzicie.
I nie wiem czy się przyda. Nie cropuje często, staram się tak komponować kadr aby nie musieć tego robić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
abi85
Podepnę się pod temat aby zadać pytanie.
Panowie/Panie czy warto kupić Canon 5d tzw clasic z przebiegiem 40 tyś (ponoć potwierdzonym) za 1400, czy lepiej dozbierać do mark II?
Wiem już co nieco o fotografii i ff wiem do czego posłuży. Idąc dalej. Nie jest mi niezbędne wysokie ISO i piksele w wersji miliard. Robię głównie portrety, czasem fashion i krajobrazy jak podróżuję, do tej pory miałem aps-h (Canon 1d mark II. Jednak nie wykluczam że będę czasem robił śluby.
Co sądzicie.
I nie wiem czy się przyda. Nie cropuje często, staram się tak komponować kadr aby nie musieć tego robić.
Do tego co piszesz warto, obrazek odwdzięczy Ci się :-)
-
-
-
Tylko sprawdź czy była akcja wymiany lustra zrobiona. Bo teraz to już trochę kosztuje.
-
30 zł chyba kosztuje.Miałem 3 piątki zrobiły sporo zdjęć i w żadnym się lustro nie odkleiło, myślę że z tym nagminnym pisaniu o lustrze to trochę przesada.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemasl1985
30 zł chyba kosztuje.Miałem 3 piątki zrobiły sporo zdjęć i w żadnym się lustro nie odkleiło, myślę że z tym nagminnym pisaniu o lustrze to trochę przesada.
Jest to wada fabryczna więc to chyba nie jest przesada. Sporym kosztem jest wymiana migawki a pewnie niedługo dostępność tej części
-
Niestety oba z którymi miałem do czynienia zgubiły lustro, na szczęście w czasach darmowej naprawy. Nie zdziwiłbym się, gdyby na Żytniej kosztowało to ok. 100-130zł (chyba gdzieś mignęła mi taka faktura, koszt łącznie z dodatkowymi mocowaniami lustra). Doklejenie lustra w jakimś niezależnym serwisie to może być 30zł, ale na taką cenę na Żytniej raczej bym nie liczył.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Niestety oba z którymi miałem do czynienia zgubiły lustro, na szczęście w czasach darmowej naprawy. Nie zdziwiłbym się, gdyby na Żytniej kosztowało to ok. 100-130zł (chyba gdzieś mignęła mi taka faktura, koszt łącznie z dodatkowymi mocowaniami lustra). Doklejenie lustra w jakimś niezależnym serwisie to może być 30zł, ale na taką cenę na Żytniej raczej bym nie liczył.
I tylko przykleili czy coś więcej zrobili ?
-
Żytnia? Standardowo jest to montaż lustra i "elementów zabezpieczających".
Inne serwisy? Jakaś "magia w płynie" (klej) z nadzieją, że nie odpadnie w trakcie "gwarancji na naprawę".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Żytnia? Standardowo jest to montaż lustra i "elementów zabezpieczających".
Inne serwisy? Jakaś "magia w płynie" (klej) z nadzieją, że nie odpadnie w trakcie "gwarancji na naprawę".
Dlatego pytam, przykleić można sobie samemu
-
Super wątek ,ale dalej mam wątpliwości.
Mam Classica, ślubów nie foce ani sportu poprostu chce mieć druga puszkę bez szalenstw finansowych.
1 Classic około 10tys klapniec £400
2 5d mark2 około 10tys klapniec £500
3 6d nowy roczną gwarancja £692
4 7d ,70d niewiem bo to już nie ta plastyka .
Obawy to że 5d MK2 z małym przebiegiem filmy kręciła , Classic jest fajny jedynie w ekranie mało co widać :-) 6d achy echy ,bo ISO użyteczne super ,ale budowa i klafiszologia już nie taka. Zresztą co do budowy spotkałem się że 5d Mark 2 też odstaje od Classica. No i crop 7d dodatkowo uszczelnienia panerniak AF lepszy ,ale już nie ta plastyka.
-
A filmy niby co zrobiły w 5d. W bezlustrach, tel czy kompaktach matryca dziala caly czas i nic sie nie dzieje.
Nie ma co przesadzać.
-
Ktoś wcześniej napisał ,że się matryca przegrzewa i zużywa i gorące pixele się robią czy jakoś tak.