-
Odp: Canon 85mm f/1.2 USM L II vs Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM
Cytat:
Chciałem tylko napisać, że MAM pierwsze testy są miażdżące... natomiast zasmuciło mnie, że słabo gada obiektyw z 1Ds który czasami jest kapryśny i ma FF. Ze starą 85tką był zawsze w punkt, ale z innymi szkłami czasami robi FF.
Kto to słyszał, by tak drogie szkło, z tak drogą puszką nie działało. :D
Czemu jeszcze nikt tego nie napisał? Jakby coś takiego zdarzyło się, z jakimś obiektywem innego producenta to taki komentarz by był. :P
PS.
Liczę że Ci to wyrychtują akuratnie na Żytniej.
-
Myślę, że z Sigmą też by nie działało :)
kapryśne to body, ale za to obrazek... mrrrr
-
Witam Canoniarzy,
Ktoś łaskawy podlinkował by topic nt. Canona 85 1.2 II , sample, opinie etc? Marnie ta wyszukiwarka działa..:)
-
Witaj.
Proponuję tą forumową wyszukiwarkę.
Popatrz na zdjęcia tej L-ki tutaj.
Wątki dotyczące 85L.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Chciałem tylko napisać, że MAM :) pierwsze testy są miażdżące...
...Ogólnie ma u mnie dożywocie.
Ja też byłem zachwycony przez pierwsze kilka dni. Nie to, że dalej nie jestem, ale człowiek jakoś tak się przyzwyczaja ;). Nie testuj, tylko weź w plener, tam dopiero zobaczysz różnicę. Zresztą chyba większość eLek tak ma, bo po przesiadce z 50/1.4 na 50L też miałem podobne wrażenie, same ochy i achy.
Cytat:
Zamieszczone przez
greg01
no wlasnie w polaczeniu z 5dIII, 85L sie wyrabia, ciekawe jak sie ma sprawa z 5dII czy tez daje rade z ruchomymi obiektami, mam obecnie 135L i 85/1.8 i zastanawiam sie czy nie zamienic tego na 85L, glownie robie sluby i portret, jak myslicie warto do 5dII?
Wczoraj miałem okazje podłączyć 85LII pod 5DII i nie zauważyłem specjalnie wielkiej różnicy w pracy AFa w porównaniu z 5DIII. W trudnych warunkach pracuje może minimalnie wolniej, ale bez problemu trafia w punkt. Serwo też się w miarę wyrabia, podobnie jak w 5DIII. W przypadku wolno i jednostajnie przemieszczających się obiektów trafia bez problemu, w innych przypadkach jest sporo pudeł. Ale mam wrażenie, że ten obiektyw nawet z super body na servo nie da rady, więc jak ktoś chce robić sport, to nie tym. To super obiekty do portretu i tyle.
-
Matsil nie mam w zwyczaju onanizować się nad testami tylko zawsze od razu idę w plener. Stąd wiem, że w tym tandemie mam lekki FF. W sobotę posprawdzam całą resztę dokładnie w różnych kombinacjach żeby ocenić gdzie leży problem, żeby nie słać wszystkiego na żytnią.
-
A pokażesz jakieś zdjęcia? Te takie które Cię tak zachwyciły. Lubię zachwycające zdjęcia.
-
Nie, bo to byłaby woda na młyn Twojej trollowskiej natury :) zainteresowanym wyślę na priv.
-
no to czyli znowu standard.
dużo pisania - zero konkretów..
nie wstydź się, pokaż zdjęcia ;)
jellyeater na pewno pokaże klasę i nic nie skomentuje.
Po prostu będzie podziwiać piękną fotografię.
Ja też nic nie napiszę, chcę jedynie obejrzeć i mieć swoje przemyślenia do dyskusji w przyszłości.
Ja swoje sample pokazałem (i to nie jeden)
Skomentowałeś je, a gdy pociągnąłem Cię za język to schowałeś głowę w piasek, zupełnie mnie ignorując.
Nie fajnie to jest Panie kolego.
No chyba, że chcesz aby nie traktowano Cię poważnie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Nie, bo to byłaby woda na młyn Twojej trollowskiej natury :) zainteresowanym wyślę na priv.
Jeśli mógłbyś opróżnić swoją skrzynkę odbiorczą na CB, to wysłałbym do Ciebie prośbę na priv.
-
Cytat:
jellyeater na pewno pokaże klasę i nic nie skomentuje.
Obiecuję zachować milczenie.
-
Hehehe coś wkleję :) narazie byłem tylko na godzinnym spacerze i strzeliłem pięć portretów ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Hehehe coś wkleję :) narazie byłem tylko na godzinnym spacerze i strzeliłem pięć portretów ;-)
Oprznij...bo tez nic nie moge wyslac.
Pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Nie wklejaj tu, tylko:
http://www.canon-board.info/pozostal...x-800px-30707/
Tam się nie komentuje ;).
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Chyba lepiej jednak tutaj:
http://www.canon-board.info/sprawy-w...ic-foto-19347/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Wstawiam dobrze tylko wisi to na zippyshare i on chyba blokuje. Nie chciało mi się rejestrować na imageshacku ale finalnie doszedłem, że już mam tam konto. Poszło poprawione, jak nie będzie banglać to proszę mnie zbanować :)
-
No i co tu powiedzieć... bokeh z 85L jest tak charakterystyczny, że aż genialny 8-)
-
Tak się zastanawiam właśnie, bo obrabiam zdjęcia z pleneru, który zrobiłem 6D i naszła mnie smutna refleksja... dużą robotę robi chyba matryca Ds'a w tej kwestii. Mi się zdjęcia moje z 85 1.8 bardzo podobały, momentami mnie wręcz zaskakiwały, ale w dużej mierze to zasługa body. Raz w życiu obrabiałem zdjęcia dla kolegi z 5D mkII i już bardzo różnił się obrazek od 5D mkI. Powoli dojrzewa we mnie przekonanie, że chyba trzeba sprzedać 6D i zostawić starusieńki 1Ds, bo dla samego wideo i GPS tego się nie opłaca trzymać...ciekaw jestem jak to się ma do 1Ds mkIII, bo może warto oba zamienić na to body. Coraz większą mam ochotę zrobić porównanie obu matryc. Może w weekend jak będzie słońce to zrobię dla potomnych :)
-
To już lekki OT, ale jak mój stary 1ds3 jest wypluwa świetne zdjęcia. Wymień te świetne 6D na jakieś L
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Tak się zastanawiam właśnie, bo obrabiam zdjęcia z pleneru, który zrobiłem 6D i naszła mnie smutna refleksja... dużą robotę robi chyba matryca Ds'a w tej kwestii. Mi się zdjęcia moje z 85 1.8 bardzo podobały, momentami mnie wręcz zaskakiwały, ale w dużej mierze to zasługa body. Raz w życiu obrabiałem zdjęcia dla kolegi z 5D mkII i już bardzo różnił się obrazek od 5D mkI. Powoli dojrzewa we mnie przekonanie, że chyba trzeba sprzedać 6D i zostawić starusieńki 1Ds, bo dla samego wideo i GPS tego się nie opłaca trzymać...ciekaw jestem jak to się ma do 1Ds mkIII, bo może warto oba zamienić na to body. Coraz większą mam ochotę zrobić porównanie obu matryc. Może w weekend jak będzie słońce to zrobię dla potomnych :)
-
I nic? I kompletna cisza? :P
-
obiecalem nic nie pisac, ale moze uda mi sie tak dyplomatycznie.. :)
przy takiej odleglosci ostrzenia ja nie widze zadnych roznic, ktore moznaby opisac twoimi slowami "opad szczeny", "przepasc" itp wzgledem Sigma 85/1.4
nie widze tez niczego w kolorystyce, czego nie osiagnalbym S85/1.4
ani w kontrascie.
ot, zwykly pstryk z duzym potencjalem na ladna konwersje do b&w (bo kolorow skory na twarzy nie uratujesz imho) ;)
w poprzednim przykladzie dobrze widac super bokeh i "efekt 3D" z 85L:
http://www.canon-board.info/pozostal...ml#post1193361
-
Zważ na to, że to jest praktycznie surowy plik.... rozumiem, że z sigmy finalnie otrzymasz taki sam wynik, rozchodzi się tylko o to jakimi środkami.
-
BeatX - w dobrych rękach to wspaniałe narzędzie.
Z drugiej strony pokaż mi, który wujek Heniek kupuje sobie taki dla pstrykania żonie przy robieniu obiadu ?!
-
Cytat:
Z drugiej strony pokaż mi, który wujek Heniek kupuje sobie taki dla pstrykania żonie przy robieniu obiadu ?!
Jak widać po wątku przykładowym sporo kupuje, żeby pstrykać swoje lepsze połówki na spacerach, lub pociechy przy obiedzie. :) Nie wiem czy mają siostrzeńców / siostrzenice / bratanków / bratanice i czy mają na imię Henryk.
Zdjęcie MMM jest z klasą. Ale ono by wyszło takie czymkolwiek o podobnej ogniskowej. :) Po prostu dobrze wypatrzony moment.
A w dobrych rękach to każdy obiektyw jest dobrym narzędziem.
-
Koledzy, spuszczamy się tutaj nad możliwościami obiektywu. Wklejam surowe zdjęcie ze szkła, a Wy wklejacie obrobione zdjęcia i gadacie, że to samo. No świetnie, ale porównujmy materiał źródłowy (pierwotny).
Nie miałem sigmy ale z sampli nie podoba mi się bokeh oraz kolorystyka. Miałem 85 1.8 więc mogę do niego się odnosić.
Porównując 85L i 85 1.8:
- duża różnica w kontraście
- duża różnica w ostrości
- gigantyczna różnica w korygowaniu abberacji
- 85L sporo winietuje (akurat mi się podoba taki obrazek)
- dużo lepsza kolorystyka z 85L.
- głębia ostrości wg mnie nie powinna być porównywana z wiadomych przyczyn.
BeatX wklej surowe zdjęcie z 85 1.4 i wtedy udowadniaj ile szkło potrafi.
-
85 1.8 to plastikowe tanie szkiełko ciemniejsze o 1 i 1/3 EV. To jakbyś porównywał Audi A3 z Audi A8. Nie ma to większego sensu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
85 1.8 to plastikowe tanie szkiełko ciemniejsze o 1 i 1/3 EV. To jakbyś porównywał Audi A3 z Audi A8. Nie ma to większego sensu.
Z testów Cichego wynikało zupełnie coś innego...
-
liquidsound, wiem ze to moze zabrzmiec jak tania wymowka, ale ja serio na te chwile nie mam zadnego surowego zdjecia z Sigmy 85/1.4 ;)
dla oszczednosci miejsca na dysku, kasuje rawy gdy je obrobie i wywolam do .jpg
jakies surowe pliki mysle ze znajde za niebawem, bo 2-3 stycznia bylem w Karpaczu na plenerze (niestety pogoda kompletnie nie dopisala - zero sniegu :( ), ale to wpierw musze zrobic chociaz wstepna selekcje.
cos niebawem pokaze, stay tuned.
ja mam takie sceptyczne nastawienie do podniety ludziów z obiektywu 85L, bo jestem "po przejsciach" z 50L :mrgreen:
tzn, chodzi mi o to, ze juz chyba ze 200x czytalem opinie, ze po przesiadce z C50/1.4 na 50L to zdjecia nabraly piatego wymiaru, kolory wypas, plastyka miod, kontrast ojpdl i wogole och i ach.
tymczasem ja nie zanotowalem nic z powyzszego.
lepsza praca pod swiatlo, owszem.
nieco lepsza ostrosc, owszem.
i na tym koniec zaowazalnych roznic.
tzn. jest jeszcze oczywiscie zaowazalna roznica w cenie miedzy C50/1.4 vs 50L, no ale tego nawet nie skomentuje..
w kazdym badz razie, cos mam przeczucie ze podobne wnioski mialbym do napisania, gdybym sprzedal Sigma 85/1.4 i zanabyl 85L
poprawa jakas tam bedzie, owszem - ale najwieksza zaowazalna i odczowalna roznica bedzie w stanie konta bankowego ;]
jeszcze raz powtarzam: nie twierdze, ze Sigma 85/1.4 jest lepszym narzedziem niz 85L (ani na odwrot)
twierdze jedynie, ze opierajac sie na wlasnym doswiadczeniu, opiniach wyczytanych na forum oraz samplach obejrzanych na sieci - Sigma 85/1.4 ma zdecydowanie lepszy stosunek jakosci do ceny.
innymi slowy jest bardziej oplacalna i szybciej sie zwroci, w postaci czystego zarobku (jezeli rozpatrujemy kryteria zarobkowe)
bo jak kryteria czysto hobbystyczne to panuje wolna amerykanka, czyli no limits :D
lubisz zbierac i przy okazji uzywac sprzet foto? - jest taka firma na L ktora ma niesamowicie ladna biżuterie foto, cene z ****, ktora daje +10 do prestizu i samozadowolenia z hobby ;)
-
Różnica między 50 1.4 a 50L jest warta 20% ceny, którą trzeba dopłacić.
Różnica między 85 1.8 a 85L wg mnie jest warta 100% ceny, którą trzeba dopłacić...
To tak jak z 1Ds i 6D, obrazek finalnie otrzymam podobny, ale ile muszę się napracować przy 6D...z 1Ds obrazki w rawach wychodzą często takie, że naprawdę niewiele przy nich trzeba robić...
tak samo jest z dobrymi szkłami. Po prostu wypluwają świetny obrazek, który nie wymaga aż tyle obróbki.
Dla tego światla i bokehu warto dopłacić.
-
To jest tylko 1/2 EV więcej. Bokeh kwestia gustu.
Cytat:
To tak jak z 1Ds i 6D, obrazek finalnie otrzymam podobny, ale ile muszę się napracować przy 6D...z 1Ds obrazki w rawach wychodzą często takie, że naprawdę niewiele przy nich trzeba robić...
Zrób proszę jedno zdjęcie tym samym szkłem i na tych samych ustawieniach z obu aparatów i wrzuć RAW.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
To jest tylko 1/2 EV więcej. Bokeh kwestia gustu.
Zrób proszę jedno zdjęcie tym samym szkłem i na tych samych ustawieniach z obu aparatów i wrzuć RAW.
No właśnie mam taki plan.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
obiecalem nic nie pisac, ale moze uda mi sie tak dyplomatycznie.. :)
przy takiej odleglosci ostrzenia ja nie widze zadnych roznic, ktore moznaby opisac twoimi slowami "opad szczeny", "przepasc" itp wzgledem Sigma 85/1.4
nie widze tez niczego w kolorystyce, czego nie osiagnalbym S85/1.4
ani w kontrascie.
ot, zwykly pstryk z duzym potencjalem na ladna konwersje do b&w (bo kolorow skory na twarzy nie uratujesz imho) ;)
Wiesz, przy takim porównaniu, to nie ma najmniejszego sensu. Wklejanie zdjęć, które aż zioną PSem czy półgodzinną zabawą suwakami w LR mija się z celem w tym wątku obranym. Z byle jakiego szkła można uzyskać fajne efekty a metodą nałożenia kilku filtrów niepowtarzalny bokeh. Każde ze szkieł i sigma i canon da super efekt w rękach dobrego fotografa. Ani Ty swoimi zdjęciami z sigmy ani nikt inny z canona nie udowodnił wyższości jednego szkła nad drugim. Każdy swoje chwali i każdy ma pełną rację.
Sens ma to co czasem robił Cichy. 2 takie same ujęcia z 2-ch szkieł, ta sama obróbka lub jej brak itd. Proponowałem komuś z sigmą z Warszawy takie ćwiczenie, chętnych brak. Może i dobrze, bo interpretacja bokehu a do tego główne porównanie tych szkieł się sprowadza, jest kwestią gustu.
Cytat:
Zamieszczone przez
maroxan
A ja sobie po to między innymi kupiłem ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
ja mam takie sceptyczne nastawienie do podniety ludziów z obiektywu 85L, bo jestem "po przejsciach" z 50L :mrgreen:
tzn, chodzi mi o to, ze juz chyba ze 200x czytalem opinie, ze po przesiadce z C50/1.4 na 50L to zdjecia nabraly piatego wymiaru, kolory wypas, plastyka miod, kontrast ojpdl i wogole och i ach.
tymczasem ja nie zanotowalem nic z powyzszego.
lepsza praca pod swiatlo, owszem.
nieco lepsza ostrosc, owszem.
i na tym koniec zaowazalnych roznic.
Jak nie zauważyłeś różnic w kontraście i pracy AFa, to też szkoda mi komentować.
Jak w weekend znajdę wreszcie trochę czasu, postaram się zrobić i wrzucić parę swoich wypocin z 85L, może zonę przy obiedzie? :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Jak nie zauważyłeś różnic w kontraście i pracy AFa, to też szkoda mi komentować.
uzywalem C50/1.4 przez okolo 3 lata (wpierw z 30D, pozniej z 5DII)
zrobilem nim mase portretow, sesji modelkowych i sporo slubow.
przez te 3 lata naprawde nauczylem sie sporo jak ten obiektyw rysuje i jak pracuje.
50L uzywalem przez jeden sezon (mialem wtedy jeszcze 5DII).
roznice w AF pomiedzy tymi dwoma obiektywami zaowazylem, owszem - ale typu ze w C50/1.4 modul AF to mechanizm plastikowych zębatek (identycznie jak w zegarku), wiec z czasem sie zwyczajnie zużyje.
i u mnie zużył.
po okolo 3 latach intensywnego uzywania, mechanizm AF zaczal zbyt "chrobotac" przy ustawianiu ostrosci - odeslalem na Zytnia, gdzie wymienili mi caly uklad AF (koszt naprawy niecale 800 pln)
w 50L AF padl mi po okolo pol roku uzytkowania, na zytniej wymienili w ramach gwarancji caly uklad AF.
szybkosc ostrzenia taka sama.
celnosc rowniez (oba b. celne na centralnym punkcie), na bocznych C50/1.4 pudlowal, a 50L mial regularny, potezny FF
mikroregulacja nic nie pomagala, bo zmieniala nastawe globalnie, wiec jak ustawilem spoko na boczne punkty, to mialem BF na centralnym (i na odwrot)
roznice w kontrascie?
jakie? gdzie?
zadnych roznic nie zobaczylem.
oba szkla daja tak samo dobry obraz.
jedyne co jest lepsze w 50L, to praca pod swiatlo.
a reszta? zadnych fajerwerkow.
to jest najgorsza eLka Canona, a przy tym kosztuje smiesznie duzo w stosunku do tego co oferuje.
no ale jak Ci pasuje 50L, to uzywaj brachu, rob zdjecia i ciesz oko ile wlezie ;)
ja do tego szkla na pewno nie wroce.
swoja droga ciekawi mnie ta nowa Sigma 50/1.4 A ..
tutaj masz moje zlote mysli o 50L
http://www.canon-board.info/obiektyw...sm-lens-84069/
a ja juz koncze OT ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Wiem, czytałem już dawno i swoje wrażenia też tam opisałem ;). Miałem dużą chęć na 50L jakiś czas temu, ale ten wątek i Twoja ocena ostudziła mnie dość mocno. Dopiero po jakimś czasie jak spróbowałem go namacalnie, ochota ponownie naszła. Trafiła się używka w dobrej cenie, kupiłem i cieszę się z obrazka jaki daje. 50/1.4 miałem chyba ze 4 lata, 50L mam od 2-ch miesięcy.
Owszem, nie wart jest ceny jaką canon za niego rząda, ale jest wyraźnie lepszy od 50/1.4 i to w każdej kwestii. Dziwi mnie, że nie widziałeś różnicy w kolorach i kontraście, bo to chyba wszyscy widzą. Cichy też to opisywał.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
swoja droga ciekawi mnie ta nowa Sigma 50/1.4
Po tym co pokazała sigma 35/1.4, to chyba wszyscy są ciekawi.
Ale fajnie, że jest forum, bo możemy sobie pogadać o tym i tamtym ;).
-
Ja też chwile się bawiłem 50L i potwierdzam, że kolory wyraźnie lepsze. Ale nie o tym ten temat, rozmawiamy o 85L.
Natchnęło mnie to porównanie dwóch body i jeśli wyniki okażą się takie jak myślę, to będzie okazyjna 6D do kupienia :)
-
Wy ciągle wałkujecie to samo? Szacun :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
będzie okazyjna 6D do kupienia :)
W razie co daj znać ;).
-
Heh BeatX oszczędź nas już proszę przed swoimi opowieściami o 50L. Ględzisz jak pijana baba. Naprawdę nie chce się czytać tego wywodu w co trzecim wątku.
To ograniczone spojrzenie bo jak sam przyznajesz nie widzisz tego co widzą inni - bokeh, kontrast i kolory, wykonanie, jakość AF. Dla Ciebie jest bez różnicy. W dodatku patrzysz z perspektywy własnej kieszeni i swoich priorytetów i nie potrafisz spojrzeć szerzej. Różnice istnieją. Zarówno między 50 1.4 a 50L jaki i tak samo między 85 1.4 a 85L. Naprawdę. Bardzo mi przykro, że nie możesz ich dostrzec...
Tysiące ludzi to widzą, ale to Ty zawodowo zajmujesz się fotografią i nie dostrzegasz różnicy. Nie uważasz,że to trochę żenujące?
Nie będę pokazywał Ci swoich przykładów z 85L dlatego,że w internecie są ich tysiące 11k jest tu ,i tu też kolejne 11k podobnie jak sampli z Sigmy 85mm 13k tutaj i kolejne 2k tutaj jeśli na ich podstawie nie widzisz różnicy kilka sztuk więcej nic tu nie pomoże.
-
Bartas, ale rozluźnij poślady chłopie ;)
naskakujesz teraz na mnie z taka sama namietnoscia, jaka twoim zdaniem ja bronie swojego zdania o 50L
no wiec jak to jest? przygadal kociol garnkowi?
-
Cytat:
Tysiące ludzi to widzą, ale to Ty zawodowo zajmujesz się fotografią i nie dostrzegasz różnicy. Nie uważasz,że to trochę żenujące?
Bardziej żenujące jest to, że te różnice widać głównie na zdjęciach z obiadu, lub parku. Bo przy normalnych, trochę ciekawszych ujęciach stają się one nieistotne.
Pól roku to dość długi okres by wyrobić sobie opinię o szkle. Zwłaszcza jak się go użyło zawodowo w na co najmniej kilku plenerach.
Cytat:
Nie będę pokazywał Ci swoich przykładów z 85L dlatego,że w internecie są ich tysiące
Twoje byłyby lepsze. Bo Twojsze. Pewnie treść nie rozpraszałaby uwagi. A przykład z netu nic nie daje. Trzeba by wziąć dwa szkła w to samo miejsce i zrobić to samo zdjęcie. I potem tak samo obrobić.
Nie możecie być źli na BeatX, że używał tego szkła i nie poczuł magii. Miał do tego prawo. I jeszcze mu niezniszczalna L wzięła i padła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Wy ciągle wałkujecie to samo? Szacun :-)
Też jestem pod wrażeniem :mrgreen:. To jeden z bardziej "produktywnych" wątków w ostatnim czasie ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Bardziej żenujące jest to, że te różnice widać głównie na zdjęciach z obiadu, lub parku. Bo przy normalnych, trochę ciekawszych ujęciach stają się one nieistotne.
Pól roku to dość długi okres by wyrobić sobie opinię o szkle. Zwłaszcza jak się go użyło zawodowo w na co najmniej kilku plenerach.
Twoje byłyby lepsze. Bo Twojsze. Pewnie treść nie rozpraszałaby uwagi. A przykład z netu nic nie daje. Trzeba by wziąć dwa szkła w to samo miejsce i zrobić to samo zdjęcie. I potem tak samo obrobić.
Nie możecie być źli na BeatX, że używał tego szkła i nie poczuł magii. Miał do tego prawo. I jeszcze mu niezniszczalna L wzięła i padła.
Pewnie, tak samo jak nie można też negować że są tacy którzy pewnych różnic nie widzą, a one mimo tego są 8-). To zupełnie jak z kwarkami :lol:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Święta prawda, każdy ocenia szkło ze swojej perspektywy, potrzeb i tego w żaden sposób podważać ani komentować nie można. Z drugiej strony nie można też mówić, że różnic nie ma, skoro je widać. Być może dla kogoś mogą nie mieć one znaczenia, ale to już inna sprawa.
-
Cytat:
Też jestem pod wrażeniem . To jeden z bardziej "produktywnych" wątków w ostatnim czasie .
Fotografowie gawędziarze. :) Łatwiej jest pogadać tutaj niż iść porobić zdjęcia. Zwłaszcza, że ostatnio głównie ciemno, lub pada. :( Bo jeszcze mnie nie powaliło by brać urlopy na żądanie gdy trochę słońca wyjdzie.
Cytat:
Pewnie, tak samo jak nie można też negować że są tacy którzy pewnych różnic nie widzą, a one mimo tego są . To zupełnie jak z kwarkami .
Głównie w cenie. :)
Wszystkim polecam: cheap camera challenge - YouTube
--- Kolejny post ---
Cytat:
Z drugiej strony nie można też mówić, że różnic nie ma, skoro je widać.
No przecież są. No przecież są. No przecież są. No przecież są. No przecież są.
-
Przypomina mi się słynna "rozmowa" pomiędzy producentami samochodów:
Zaczęło BMW:
Audi nie pozostało dłużne:
Do rozmowy włączyło się Subaru:
No i finał dyskusji w wykonaniu Zeissa, wróć, Bentleya:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
hahah! :lol:
az sie na glos zasmialem :D idealnie pasuje do sytuacji :mrgreen:
-
-
Witam serdecznie.
Tak się akurat składa, że mam możliwość porównania obu obiektywów na bieżąco.
Chciałbym tylko napisać, że zarówno sigma jak i canon są warte swojej ceny.
W cenie 3000-3500 ciężko dostać dostać tak jasny obiektyw, o takich właściwościach optycznych jakim jest sigma 85 1.4.
Natomiast co do Canona 85L II 1.2 to w mojej opinii to najlepszy optycznie obiektyw z jaki miałem do czynienia i na pewno będzie ostatnim, który sprzedam jeśli zajdzie taka konieczność - dla mnie to dzieło sztuki jeśli chodzi o portrety.
Tak czy inaczej polecam oba obiektywy i niezależnie od wyboru każdy korzystający z jednego czy drugiego będzie zadowolony.
-