jakie książki polecacie do nauki LR5?
Wersja do druku
jakie książki polecacie do nauki LR5?
Mi spolszczenie zmieniło skrót klawiaturowy do usuwania plam z Q na N. Można to zmienić aby było jak wcześniej?
Tak, możesz podmieć klawisz - w pliku "TranslatedStrings.txt" (plik znajduje się w katalogu "... Adobe > Adobe Photoshop Ligrtroom 5.2 > Resources > pl". Edytuj plik, znajdź skrót i przypisz inny klawisz (w tym przypadku zamień N na Q). Tłumaczenie od Wimalu, jeśli dobrze pamiętam z dyskusji z autorem, opiera sie na języku niemieckim, w którym kilka skrótów jest innych. W moim pliku przywróciłem sobie większość skrótów, jak jest w oryginale (English).
Jak podmienisz klawisze, efekt zobaczysz po ponownym uruchomieniu Lr.
Uwaga, to samo dotyczy opisów/tłumaczeń. Możesz sobie dużo pozmieniać, tylko pamiętaj o efektach, aby się nie pogubić.
Mam problem dotyczący wersji 5.2
W module develop, każda zmiana jakiegoś parametru (np ekspozycja, nasycenie, biele itd) powoduje rozmycie obracu. Nawet samo klikniecie na suwak bez jego przesunięcia, powoduje to rozmycie.
parametry komputera:
i3 - 370m 2,4 GHz
6 gb Ram
SSD
Import 01:01
Pracuje na monitorze fullHD
LR 3,6 działa bardzo szybko. W 5.2 zmiany również wprowadzane są szybko jednak na rozmytym obrazie, i poszczególne wartości ustawień ze sobą porównać.
Czy to rozmycie spowodowane jest jakiś ustawieniem, czy może po prostu procesor mam za słaby?
vaas dziękuję bardzo. Będę walczył.
A ja tak czytam i sie zastanawiam po co w tak prostym sofcie Wam spolszczenie potrzebne:-D
Witam, poczytałam troszkę ale i tak mam pytanie.
Wiekszość obróbki robię w LR, CS4 uzywam raczej do grafiki i drobnego retuszu zdjęć - jakieś plamki itp.
Czy warto wydawać te 300zł na aktualizację LR 2.7 do wersji 5.2 ?
Miałam zainstalowaną na chwilkę wersję traial, import biblioteki zdjęć poszedł fajnie ale był mały problem, LR 2.7 zaczął "gadać" po angielsku jak ten trial, po zmianie w ustawieniech na auto wogóle się nie włączał wiec wywaliłam 5.2 by wszystko wrócilo do normy.
Osobiście uważam, że zdecydowanie warto aktualizować z 2.7 do 5.2 (choćby dla proces Adobe 2012 - lepiej z odszumianiem, wyostrzaniem i kolorami, ale nie tylko, jest więcej wartych do używania "rzeczy") - używałem Lr3, Lr4 a teraz Lr5.2.
Pytanie tylko czy Twój komputer sprosta wymaganiom Lr5? Sprawdź dokładnie przez zakupem.
Komputer ma już prawie 4 lata ale chyba da radę - Intel i5 750 2.66 MHz, 4GB RAM, GF9800 GT 1GB + win7pro ;)
A co to - "proces Adobe 2012 " ? Czasem dobre odszumianie by się przydało dla ISO 3200 ;)
Mam jeszcze Capture One 4 i powiem, że z tego programu jakby lepsze jpg wychodziły - chodzi o kolory, odszumianie, ale już się przyzwyczaiłam do LR.
Mie mam presetów. Pooglądałam troszkę tutek na tv.adobe i powiem, że ciekawy ten LR5. Wydaję się troszkę bardziej rozbudowany w porównaniu do 2.7 tylko czy to warte tych 300 stówek ? Ogólnie wyjścia nie ma, i tak dobrze, że można upgad zrobić w LR bo już z CS4 którego mam do CS6 się nie da, ale CS4 w zupełności wystarcza, aż za nadtto.
Do 2 grudnia za 12,3 € w planie rocznym za PS CC oraz LR 5.2
Czy sie opłaca sami oceńcie.
W dolarach 9,99 plus lokalne taxy.
To opłata miesiączna. Nie opłaca się ! Jak ktoś ma za dużo kasy to mozę oprócz normalnych wersji może sobie używać tej sieciówki.
Masz jeszce PS'a w tej cenie. Dla amatora to pewnie drogawo 600 pln rocznie.
Po co mi jakaś chmura-bzdura jak mam CS4 pudełkowy i wg licencji mogę go instalować na dwa urządzenia itd. Zapłaciłam kiedyś za CS4 ponad 3000zł a za LR2 ponad 1000zł więc ewentualnie jak się będzie opłacać dokupię upgrade do LR bo nie widzę potrzeby kupowania CS6.
Co do amatorstwa i chmurek, to właśnie chyba bardziej oferta dla amatorów którzy nie chcą wywalać parę tysięcy na oprogramowanie.
Ogólnie moje pytanie było czy warto aktualizować LR z wesji 2.7 do wersji 5.x za te 300zł a nie czy opłaca mi się używać oprogramowania sieciówki-chmury za 600zł/rok !
Zrobię upgrade za 300 i mam spokuj na parę lat bo narazie body nie wymieniam.
A poco sie unosisz? Podałem to jako info o promo i ogólnie, a nie jako odpowiedź na Twe dylematy co masz zrobić. Może kogoś innego zainteresuje. Ty nie musisz korzystać kup sobie apgrejt.
Nikt się nie unosi, ja pisze o tym czy się opłaca wydawać pieniądze na aktualizację i nowe funkcjie a Ty piszesz o wydawaniu piniędzy na jakieś wirtualne oprogramowanie.
Załóż osobny temat o tym i tam się dziel spostrzeżeniami na temat działanie Adobe CC jak ci dostęp do internetu się urwie w przypadku np. awarii bo mnie "amatora" na to nie stać - "Dla amatora to pewnie drogawo 600 pln rocznie."
Chyba nie rozumiesz zasady dzialania "w chmurze" oprogramowanie masz na swym komputerze. Jedynie raz na miesiąc oprogramowanie musi miec kontakt z netem aby miec informacje czy zostal opłacony abo, jak nie ma opłaty lub brak połączenia z netem oprogramowanie przechodzi w 30-dniowego triala tak jest gdy masz plan miesięczny. Po ponownym połączeniu i gdy abo opłacony wszystko wraca do normy. Okres offline to 99 dni w przypadku planu rocznego.
Chyba nie wyobrażasz sobie pracy na oprogramowaniu zainstalowanym na serwerze adobe mając tylko GPRS pod ręką.
Rób co chcesz to jedna z opcji.
I prośba, nie wyganiaj mnie z nie swojego wątku OK?
Ok na koniec - 600 zł abonament roczny za korzystanie które jak przestaniesz płacić to nie masz oprogramowania a ~500zł za wersję pudełkową którą używasz ile chcesz bez uiszczania opłat abonamentowych. Faktycznie, złoty interes na dłuższą metę.
Iza, jeśli Win7 jest 64 bit to ma szanse pociągnąć Lr5. RAM-u mało ale da się pracować. Export do JPG będzie wolny - tak już jest z Lr.
Porównałaś Capture One 4 do Lr2 - tu o niebo lepiej jest w Capture One 4 (też mam Capture One 4 i kiedyś był moim głównym programem do obróbki CR2, dopóki nie przesiadłem się na Lr 3.6). Capture One 7 to prawdziwa poprawa jakości (właśnie odszumianie i wyostrzanie, ale nie tylko). Jest szybki i świetny. Mimo to używam Lr 5 - wygoda i przyzwyczajenia (ciągle najszybciej uzyskuję pożądane efekty).
Dla Ciebie to może słaby deal ale dla wielu to jedyna szansa aby przestać piratować.
w cenie masz zawsze najnowsza wersje, a w tym przypadku dodatkowo PS - nie mrozisz kasy dla mnie plusy wolę wydać przez dwa lata 1200 niz od razu 3600 i za rok szukac kasy na apgrejt do nowszej wersji. Przestaje płacić i tracę to prawda ale tak samo mogę powiedzieć o wersjach pudełkowych oprogramowania ktorego już prawie nikt nie używa mam ale sa bezużyteczne. Pracujac w domu nie jest to kłopotem ale dostając pliki ze świata takie najnowsze wersje przestaja byc problemem.
A wracając do tematu na i5 lr5 chodzi w miare płynnie lecz daleko mu do płynności z lr4 - na macu też czuć zadyszkę oba kompy mają normalne hdd oraz 8 gb ramu.
Właśnie odpaliłam CO, zrobiłam porównanie z LR. Fotka z CO 4.8.3 wyszła praktycznie bez szumów (nic nie robiłam suwakami) z ISO 3200 a z LR było widać szum.
A pytanie, jak wygląda takie porównanie CO4 z LR5 ?
Ale co zniechęca do CO to brak polskiego zaplecza technicznego (adobe ma bezpłatną infolinię), brak kontaktów na terenie polski, i co można przeżyć - brak polskiej lokalizacji.
Druga niezbyt ciekawa sprawa to cena, nowy CO 7 pro kosztuje 220 euro a upgrade z wersji którą mam 199 ! Przegieli.
A teraz do kolegi benicjusz, widzisz gdybym korzystała z tego wynalazku co nazywają "chmura" zapewne nie mogła bym już korzystać z CO kiedy chcę, no chyba, że opłacałabym licencję od 2007.
A jakie to masz bezużyteczne programy?
Na wszystkim da się pracować, nie widzę np. powodu by inwestować w CS4 który i tak jest potężny pomimo, że ma 4 lata i zapewne jeszcze długo będzie służył.
Co do Maca, nie chce się wypowiadać bo się ktoś obrazi ale to przereklamowany z zawyżoną ceną sprzęt więc porównywanie działania LR nic nie daje.
Błąd w twoim rozumowaniu polega na tym, że zakładasz iż należy upgradować co roku do najnowszej wersji. Otóż nie należy, jest to wręcz marnotrawstwo pieniędzy.
Adobe doszło już do takiego punktu jak Microsoft ze swoim Excelem - oprogramowanie jest na tyle dobre, że normalny użytkownik nie odczuwa żadnej korzyści z upgradu do nowszej wersji. Myślisz że pomysł na zmianę formy licencjonowania to skąd się wziął? Bo tak wygodniej dla użytkowników? :-)
PS: Wiesz jaka jest dla mnie najważniejsza zmiana w CS6 w stosunku do wcześniejszych (oprócz ACR oczywiście)?
Ciemny interfejs. Serio.
Iza, one są dalej pełnoprawnymi programami, stają sie bezużyteczne z chwilą próby otwarcia w nich nowszych wersji plików (nie fotki czy proste loga w ai.), niby się otwierają ale większość nowych filtrów nie działa, a część w ogóle nie da się otworzyć. Są pliki wymiany ale działa to tym słabiej im dokument ma większą objętość lub ma nasadzone jakieś efekty. W zasadzie też powinienem być zły na chmure ale całe szczescie jestem użytkownikiem wersji pudełkowych cs6 i co z tego jak np. pliki w indd dostaje w cs7 :( i nie stać mnie na upgrade do najnowszej wersji, i tak przyjdzie czas na chmure, będziemy zdani na nią czy chcemy czy nie. A MACi nie są takie złe. :)
Wiadomo mając zamknięty system, zaxzynasz i kończysz sam daną pracę bez sensu wydawać kasę co rok czy nawet co 2.
Adobe planuje wycofanie się z licencji wieczystych bo poprostu nie maja wielkiego zysku na tym :)
Dlaczego opóścili cenę LR - płaciłam ponad 1000zł za Lr2 teraz to chyba 500zł za LR5
Co do tej chmury, śmieszy mnie to określenie bo to się nazywało programy sieciowe czy miejsce na dysku sieciowym no ale marketing musi działać :D
Nie jestem pewna czy będziemy zdani na oprogramowanie sieciowe, można się poprostu wypiąć na adobe i tyle.
Iza cytujesz merde ale pozwolę sobie odpowiedzieć, jasne w przypadku fotografii mamy COne czy na macu Aperture ale do składu jesteśmy niestety zdani na Adobe, sa corele i inne wynalazki ale praca na nich jest powolna po części z braku ich znajomości (spaczenie adobim) jak i słaba prędkość oraz ergonomia. Aha nie pracuję dla adobe, ot muszę używać ich softu bo nie mam innego wyjścia.
Nie do końca się to da. W którymś momencie będzie brak kompatybilności i leżysz i kwiczysz. Producenci znajdą sposób żeby zmusić użytkowników do kupowania.
Chmura to klasyczny przykład na pomysł jak wygenerować maszynkę do robienia pieniędzy na stałe. Niestety obawiam się że to się przyjmie w wielu dziedzinach.
Dokładnie, chyba, że aktualizację będą w rozsądnej cenie.
benicjusz ale do druku nie musisz mieć najnowszej wersji Adobe, sama czasem coś zamawiam w drukarni i mają tam CS4 tak jak ja, a nie jest to drukarnia mała.
Ogólnie, te 300zł za aktualizację LR jestem w stanie dać ale ani grosika wiecej.
Spodobało mi się kilka funkcji które można od razu użyć na poziomie obróbki RAW a nie cackać się w CS.
Tym bardziej, że jak adobe idzie w strone chmur i tym podobnych rozwiązań to warto mieć pudełeczko z wieczystą licencją :)
--- Kolejny post ---
Jak kupię nowe body i będzie brak kompatybilności RAW z moimi programami zostaje zawsze oprogramowanie producenta ;)
iza dostaje materiały do przerobienia czy uzdatniania na różne rynki i nie mogę ich otworzyć bo zgniły zachód tak przysyla i już, odtworzenie też nie wchodzi w gre... do druku wymyślono PDF'a który to wogole unifikuje posiadane pakiety ale co z tego jak nie mogę otworzyć pliku i kółko sie zamyka, a w większości przypadków robiąc od podstaw ogarnął bym to wszystko w CS3 ;)
Znów nadmierne uogólnienie. W zasadzie macie rację, ale konkretnie w przypadku fotografii co nam może grozić? Że nowy sprzęt będzie niekompatybilny ze starą wersją ACR?
Lr ciągle funkcjonuje jako standalone, nawet jeśli wpadną kiedyś na pomysł na przymusowe wrzucenie go do chmury, to:
a) stracą OGROMNĄ bazę klientów, bo chmura to jest rozwiązanie do którego można skłonić firmy, ale amatorzy odwrócą się od Adobe
b) zostaje DNG converter (ok, jego też można ud^H^H^Hpić)
c) coraz sensowniej będzie wyglądać przesiadka na C1
d) w ostateczności można się przeprosić z DPP
Mając soft do przetwarzania rawów nie ma takiej siły by uwalić kompatybilność z Photoshopem.
No ale jak będziesz chciała używać PS-a to może być kicha - i to miałem na myśli.
To samo jak zmienisz kompa - a to zawsze kiedyś nastąpi. Nagle się okaże że nijak ten stary PS na nowym nie pójdzie, bo coś tam. Oczywiście pewnie będą jakieś możliwości ominięcia, itd. ale realnie użytkowo jak ktoś będzie chciał pracować a nie doktoryzować się z kompa to chcąc używać tego konkretnego oprogramowania będzie zmuszony "wejść w chmurę" i tyle.
Jedyna nadzieja w tym co napisał Merde że użytkownicy zaczną odwracać się od takich firm - oby. Tyle że w innych branżach (np. video) jest jeszcze gorzej i tam kwestia kompatybilności + praktycznie brak sensownego open source pozwala producentom robić co im się żywnie podoba.
W CS4 to obrabiam w wiekszości przemielone RAW'y w LR do *.jpg wiec nic nie grozi ;)
A teraz jak LR5 będzie robił to co robię w CS to może sprzedam CS'a :D
Bo tak naprawdę LR wystarcza do obróbki. Zawsze uważam, że trzeba robić dobrze zdjęcia a nie naprawiać warsztat fotograficzny w programach graficznych.
Stare programy pójdą na nowym sprzęcie, bez przesady, co ile wymieniamy ten sprzęt.
Myślę, że np. stary Corel 3.1 pójdzie na win 7 :)
Nie widzę powodów by w najbliższym czasie wymienać mojego win7pro na coś w rodzaju 8 itp. Win 7 zagości na naszych PC jak XP.
To samo dotyczy mojego czteroletniego "czterocylindrowca" i5 2,66MHz + reszta "podrobów" w obudowie.
Dla przykładu - mój PC był zrobiony na zamówienie w jednej z wiekszych polskich firm, kosztował 3k 4 lata temu.
W tamtym roku Apple wystawiło coś podobnego jako super nowość tyle że np. z jednym dyskiem 500GB (u mnie 2 dyski 1TB) za "jedyne" 9500zł
Przez te "nowości" apple mięśnie brzucha bolały mnie przez tydzień ze śmiechu :D
dostałem dzisiaj maila od Adobe ze w dniu dzisiejszym jest 40% rabatu na zakup LR5 - moze kogos to zainteresuje. dziwne ze oferta wazna tylko jednego dnia?
dokładnie, 77.49 €
To troszkę więcej co Upgrade który zamówiłam (280zł) :evil:
Ale teraz z innej beczki.
Jak zoptymalizować pracę LR5.2 pod win7pro 32 bit bo faktyczne Adobe dedykuje go dla win 64 bit.
Bawię się wersją trial i przyznam, że to pierwszy program który potrafi się lekko przyciąć przy zabawie w efekty i bardziej zawiłą obróbkę graficzną.
Eksport jpg jest mniej wiecej tak samo szybki jak w LR2.7
Druga sprawa, stare biblioteki zaimportowały się i są jako "proces 2003", nowe RAW'y jak importuję to się zapisują w "proces 2012".
Ale czy warto importować wszystko jako proces 2012 ?
Czy da się importować w innym procesie, nie znalazłam żadnej konfiguracji tego, może coś przeoczylam ?
Witam, robię przymiarkę do LR, mam triala i sie nim bawię. Ale nie moge opanować jednej rzeczy. Dlaczego LR5 podczas importu zdjeć je poprawia od razu. Gdzie to wyłączyć? Już chciałem puszkę do kosza wywalić bo jakiś czerwony szum mi wyszedł na zdjęciu jak przeglądałem ( wystraszyłem sie że to matryca poszła w diabły ) a to LR powyciągał sobie cienie tak że czerwony szum wyszedł. Po zjechaniu wszystkich suwaków na "0" było juz OK.
Napisz jakie suwaki dałeś na 0
Konkretnie co zrobiło "czerwony szum"
A tak od siebie, nikt nie potrafi odpowiedziec na moje pytanie ?
zdjęcie było mocno niedoświetlone, bo takie miało być, a LR powyciągał cienie, dodał ekspozycję i powstało cos takiego
Może zrób inne zdjęcie jako przykład. Ja nic nie zauważyłam by LR coś zmieniał, wręcz przeciwnie, nic nie robi.
Druga rzecz, to co widzisz na wyświetlaczu aparatu czasem jest inne od tego co zobaczysz na monitorze w programie graficznym 8-)
dookoła tv ma byc czarno, i tak widac w kazdym innym programie łacznie z LR4 a w LR5 juz nie jest czarno tylko czerwono
Nie miałam LR4, miałam i mam LR2.7 + 5.2. Też robiłam foty z TV wywalałam do LR2.7 i było OK.
Nie rozumiemy się. Potrzebuje wiedzieć gdzie w LR5 wyłaczyć autokorektę, bo z tego co zauwazyłem jest ona aktywna i poprawia mi wszystkie zdjecia podczas importu, czy tego chcę czy nie.
Najprościej zadzwonić do infolini Adobe - 00 800 44 11 935 tylko nie jestem pewna czy udzielają pomocy dla wersji trial.
Ja nie wiem gdzie zmienić wielkość pamięci RAM dla LR i czy da się, narazie nikt tu nic nie napisał więc będę dzwoniła do Adobe.
z tego, co wiem, autokorektę włącza się (bądź nie) w Develope, ale należy zrobić to ręcznie, program nie koryguje zdjęć automatycznie
w LR działam od niedawna, więc mogę się mylić, jednak takie auto byłoby bez sensu
To wiem, ale to chyba nie to.
--
Wersja Lightroom: 5.2 [922700]
System operacyjny: Windows 7 Business Edition
Wersja systemu: 6.1 [7601]
Typ procesora: x86
Architektura sytemu: x86
Ilość procesorów: 4
Szybkość procesora: 2,6 GHz
Pamięć fizyczna: 3579,4 MB
Wymagana ilość pamięci dla pr. Lightroom: 716,8 MB
Użycie pamięci fizycznej przez pr. Lightroom : 208,3 MB (29,0%)
Użycie pamięci wirtualnej przez pr. Lightroom : 192,9 MB
Chodzi mi o zwiększenie tego co na czerwono i podkreślone.
W CS 4 mam 1.6GB
info z programu - informacje o systemie :
- Pamięć dostępna dla programu Photoshop: 1642 MB