-
Odp: Czy warto kupować jeszcze 5D classic ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin5D
na codzien pstrykam nikonem d300
i moim zdaniem 5d a d300 to przepasc, na korzysc d300 oczywiscie
glownie chodzi o ergonomie, opcje ustawienia, jakosc obrazu, dynamika, dostep do funkcji
obecnie mam 5d, ale przed nim mialem d300 i wnioski mam nieco inne:) ergonomia, opcje ustawienia i dostęp do funkcji - remis, tu i tu wszystko powyciągane na zewnątrz, ergonomia kwestia przyzwyczajeń z wcześniejszych puszek, canoniarz powie, że 5d ma lepszą, nikoniarz, że d300;) jakość obrazu - jak dla mnie 5d sporo lepszy i w ogóle nie ma co dyskutować:) powiem tak, moja żona na sprzęcie nie zna się kompletnie, ale odkąd mam 5d stwierdziła, że "ale ten aparat robi piękne zdjęcia" mówię Jej, że to zasługa fotografa, nie aparatu ale wiecie o co chodzi:) wiadomo, druga sprawa to jeszcze szkła... d300 nie powiem zacna pucha, ale z niej w 5d brakuje mi tylko af:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krystian_n
obecnie mam 5d, ale przed nim mialem d300 i wnioski mam nieco inne:) ergonomia, opcje ustawienia i dostęp do funkcji - remis, tu i tu wszystko powyciągane na zewnątrz, ergonomia kwestia przyzwyczajeń z wcześniejszych puszek, canoniarz powie, że 5d ma lepszą, nikoniarz, że d300;) jakość obrazu - jak dla mnie 5d sporo lepszy i w ogóle nie ma co dyskutować:) powiem tak, moja żona na sprzęcie nie zna się kompletnie, ale odkąd mam 5d stwierdziła, że "ale ten aparat robi piękne zdjęcia" mówię Jej, że to zasługa fotografa, nie aparatu ale wiecie o co chodzi:) wiadomo, druga sprawa to jeszcze szkła... d300 nie powiem zacna pucha, ale z niej w 5d brakuje mi tylko af:)
ja pisze o 5d classic, na pewno najnowsze puszki canona maja duzo lepsza ergonomie
ale jesli piszesz o 5d mk1 i d300, i stawiasz 5d wyzej lub na rowni jesli chodzi o ergonomie to sobie stroisz zarty
d300 jest identyczny jak d700 jesli chodzi o funkcje
5d i d300 funkcje remis?? haha w canonie masz 10 ustawien na krzyz, a w d300 tysiac
mam pare aparatow w domu
3 olympusy, 2 nikony, jeden analogowy f80 i canon 5d
moja zona uwielbia d300 z sigma 30mm 1.4
mowi ze ma najleposze kolory ze wszystkich i ze najlatwiej zrobic fotke niezaleznie od warunkow bez zadnych dodatkowych ustawien
i ja to potwierdzam, ergonomia jest taka, ze jak jej ustawie d300 i powiem jak przelaczac tryby to zawsze zrobi bardzo ladna kolorowa i czysta fotke
a fotki robi codziennie naszemu niespelnia 3 letniemu dziecku, wieczorem, w poludnie, rano, glownie w domu
na 5d ciagle trzeba zaglowac trybami iso, na wysokich trybach jest gorsza jakosc (szum, placki) i slabiutka dynamika
focus to w ogole mega przepasc
trupie kolory, a jak sie je podbijam to jest problem ze zbyt intensywna czerwienia na kazdym profilu
i konieczna jest praca nad rawem, a zona robi dziennie po kilkadziesiat fotek, kto ma czas sie bawic nad kazda fotka w psie
lub ustawianiem korekcji?
a nie ma mozliwosci wgrania swoich profili
na d300 mam ustawione krzywe i podniesione cienie i obnzone swiatlka
kolory zywe, jasne, focus szybki, pewny
na 5d zeby to osiagnac trzeba zaprzegac program i pracowac nad kazda fotka
no i dochodzi kwestia taka ze w slabhym swietle na 5d oprocz standardowych problemow z focusem
dochodzi problem z duzo mniejsza glebia ostrosci
przez to duzo ciezej zrobic fotke ostra tam gdzie sie chce, szczegolnie latajacemu dziecku
a nie da sie zwiekszyc glebi poprzez przeslone, bo trzeba by ustawic iso 128tysiecy ktorego 5d nie ma, nawet jakby mial to bedzie bardzo kiepsko
zona pstryka d300 na 1.4 wieczorami, czasem dopala lampa
i glebisa jest akuratnia, aby fotka byla ladna i zeby dalo sie zlapac ostrosc na tym czym sie chce
studnku do d5 to nie ma w ogole porownania jesli chodzi o jakosc fotek
moj 5d lezy w szafie i tylko ja go sporadycznie wyjmuje jak chce cos zrobic manualami
bo ona nie chce go tykac
5d jest ok do studia, zaprzegniety do odpowiedniego oswietlenia, raz ustawiony
ale nie do pstrykania codziennego w nieprzywidywalnych zmiennych warunkach
np do focenia dzieci, gdy aparat lezy i jest gotowy do uzyciua w ciagu sekundy gdy cos sie dzieje ciekawego
-
No faktycznie, D300 wręcz słynie z genialnych jpegów, a z kolorem skóry nigdy problemów nie było ;-)
-
No widzisz bo tu ludzie są ślepi. Do tego dochodzi jeszcze dusza której w Canonie nie uświadczysz :D.
A co ergonomii to wybacz kolego Mrcin5D ale chyba nie rozumiesz co to pojęcie oznacza jeśli stawiasz sprawę tak kategorycznie 8-).
-
-
Czytając powyższą wypowiedź kolegi Marcina5D zastanawiam się po co jeszcze trzyma to 5D w szufladzie, przecież to katastrofa nie aparat :-) No bo przecież chyba nie dla ksywki?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin5D
ja pisze o 5d classic, na pewno najnowsze puszki canona maja duzo lepsza ergonomie
ale jesli piszesz o 5d mk1 i d300, i stawiasz 5d wyzej lub na rowni jesli chodzi o ergonomie to sobie stroisz zarty
d300 jest identyczny jak d700 jesli chodzi o funkcje
5d i d300 funkcje remis?? haha w canonie masz 10 ustawien na krzyz, a w d300 tysiac
mam pare aparatow w domu
mowi ze ma najleposze kolory ze wszystkich i ze najlatwiej zrobic fotke niezaleznie od warunkow bez zadnych dodatkowych ustawien
i ja to potwierdzam, ergonomia jest taka, ze jak jej ustawie d300 i powiem jak przelaczac tryby to zawsze zrobi bardzo ladna kolorowa i czysta fotke
a fotki robi codziennie naszemu niespelnia 3 letniemu dziecku, wieczorem, w poludnie, rano, glownie w domu
na 5d ciagle trzeba zaglowac trybami iso, na wysokich trybach jest gorsza jakosc (szum, placki) i slabiutka dynamika
focus to w ogole mega przepasc
trupie kolory, a jak sie je podbijam to jest problem ze zbyt intensywna czerwienia na kazdym profilu
i konieczna jest praca nad rawem, a zona robi dziennie po kilkadziesiat fotek, kto ma czas sie bawic nad kazda fotka w psie
lub ustawianiem korekcji?
a nie ma mozliwosci wgrania swoich profili
na d300 mam ustawione krzywe i podniesione cienie i obnzone swiatlka
kolory zywe, jasne, focus szybki, pewny
na 5d zeby to osiagnac trzeba zaprzegac program i pracowac nad kazda fotka
no i dochodzi kwestia taka ze w slabhym swietle na 5d oprocz standardowych problemow z focusem
przez to duzo ciezej zrobic fotke ostra tam gdzie sie chce, szczegolnie latajacemu dziecku
a nie da sie zwiekszyc glebi poprzez przeslone, bo trzeba by ustawic iso 128tysiecy ktorego 5d nie ma, nawet jakby mial to bedzie bardzo kiepsko
zona pstryka d300 na 1.4 wieczorami, czasem dopala lampa
i glebisa jest akuratnia, aby fotka byla ladna i zeby dalo sie zlapac ostrosc na tym czym sie chce
studnku do d5 to nie ma w ogole porownania jesli chodzi o jakosc fotek
moj 5d lezy w szafie i tylko ja go sporadycznie wyjmuje jak chce cos zrobic manualami
bo ona nie chce go tykac
5d jest ok do studia, zaprzegniety do odpowiedniego oswietlenia, raz ustawiony
ale nie do pstrykania codziennego w nieprzywidywalnych zmiennych warunkach
np do focenia dzieci, gdy aparat lezy i jest gotowy do uzyciua w ciagu sekundy gdy cos sie dzieje ciekawego
zarty to Ty sobie robisz skoro porownujesz apsc do ff i zarzucasz mniejsza glebie ostrosci w 5D. D300 szumi az glowa boli o kolorach juz nie wspominajac wiec juz dalej sie nie pograzaj
-
A pokazesz nam kolego dwa jpegi z d300 i 5d?
-
Chłopaki, Marcin5D jest crazy pisząc takie rzeczy:)
Moja żona zna się trochę na foto i podobnie jak poprzednik napisał, fotki wyplute z 5D, z i bez PSucia, uważa za najładniejsze (bez sugestii, którym aparatem czy obiektywem robione). Więc coś w tym musi być. Habemus Papam, Habemus Messi i Habemus 5D !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin5D
mam pare aparatow w domu
Może lepiej pójść w kierunku jakości i przemyśleń, a nie w ilość sprzętu i zdjęć ;)
Jedna świetna - niepowtarzalna fotografia zastępuje 1000 zdjęć.
Jeśli dokumentujecie "godzina po godzinie" pierwsze lala dziecka w dziesiątkach tysiącach ujęć to dużo lepiej od 5d czy 300D sprawdzi się np. jakiś GX Canona, zniknie problem z płytką głebią, musem ciągłych zmian ustawień itd... a tak pozatym to lepiej chyba przejść na filmować przy takim natłoku ujęć.
Za mała głębia :?: na FF :?: - pierwsze słysze, ale to normlane że ludzie w niemocy na siłę robią z zalet wady.
Różnica między głębią na FF a APS-C nie jest przepastna, zresztą nie wiem jakie warunki musiały być aby uniemożliwiły przymknięcie z 1.4 do 2.0 gdzie głębia na FF była by już o wiele większa niż f1.4 na APS-C.
Fotopolis.pl: Wpływ wielkości matrycy na głębię ostrości w praktyce
-
Ja natomiast kupiłem 5D mk II a później zrobiłem downgrade na 5D mk I i nie żałuję :) Jeśli ktoś jest amatorem lecz zależy mu na świetnej jakości obrazka to Classic jest jak znalazł. Mniejsza rozdzielczość = mniejsza waga plików RAW, ku mojemu zaskoczeniu znacznie lepszy autofocus. Poza tym zostało w kieszeni 3 tys zł bo mk I kupiłem z Austrii za 2200 z przesyłką i jest w super stanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mikel
ku mojemu zaskoczeniu znacznie lepszy autofocus.
To jest raczej wynik tego, że w poprzedniej puszce miałeś coś zwalone. Te AF-y są co najmniej porównywalne - ten sam moduł, ten sam procesor, mkII ma nowe oprogramowanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
To jest raczej wynik tego, że w poprzedniej puszce miałeś coś zwalone. Te AF-y są co najmniej porównywalne - ten sam moduł, ten sam procesor, mkII ma nowe oprogramowanie.
Procesor to akurat Mark II ma nowszy i szybszy (Digic II vs. Digic IV). Jedynie czujnik AF ma takie same rozmieszczenie poszczególnych sensorów, chociaż zważywszy na trzy lata różnicy między korpusami, można się spodziewać, że nowsza rewizja ma jakieś udoskonalenia.
-
Sam mam jeszcze 5D mkI i sobie chwalę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Procesor to akurat Mark II ma nowszy i szybszy (Digic II vs. Digic IV). Jedynie czujnik AF ma takie same rozmieszczenie poszczególnych sensorów, chociaż zważywszy na trzy lata różnicy między korpusami, można się spodziewać, że nowsza rewizja ma jakieś udoskonalenia.
W 5D MkI i mkII AF jest obsługiwany przez osobny procesor risc. Procesor obrazowy o którym piszesz to osobna sprawa.
-
Jakby AF nie był obsługiwany, jest inny, trzeba się go nauczyć.
Ja używam aparatów (5dI oraz 5dII) do fotografii zamiennie. Obrazek idealnie się matchuje, przynajmniej z RAW w Lightroomie. Tak samo 5dII z 5dIII (w tym drugim wypadku video również).
5dII mniej szumi, ale jeśli miliony fotografów dały radę się wychować w reżimie max ISO400-800 to nie sądzę, żeby 5dI komukolwiek nie wystarczał.
Mniejsze RAWy możesz sobie ustawić na 5dII, ale jedyneczka jest naprawdę OK. W zasadzie wszędzie poza filmem ;) wolałbym mieć 2x5dI niż 1x5dII.
Niby bardziej szumi, niby nie ma autoczyszczenia sensora, niby nie ma malego rawa, niby niższe ISO, ale daje radę, jest tani i dobry, ma klatkę rozmiaru 135, dobry korygowalny kolor, jest w miarę szybki.
Zostanie Ci kaska na obiektywy, to Ci rzeczywiście może dać jakieś większe możliwości, niż zmiana puszki.
Jeśli ktoś marudzi, że mu 5dI nie wystarcza to ma chyba za dużo czasu na czytanie specyfikacji ;)/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
W 5D MkI i mkII AF jest obsługiwany przez osobny procesor risc. Procesor obrazowy o którym piszesz to osobna sprawa.
Oficjalna dokumentacja mówi tak: The AF systems on both the EOS 50D and EOS 5D Mark II are very similar to the systems on the models they replace,with the same improvements appearing in both new cameras. Among these are faster AF data processing made possible by the DIGIC 4 Image Processor, improved AF precision, and AF Microadjustment for individual lenses. Czyli AF w Mark II jest szybszy dzięki nowszemu Digicowi. Dodatkowo jest mowa a większej sprawności w świetle sztucznym, ale to juz najprawdopodobniej są algorytmy.
-
W białych papierach kiedyś o tym pisali jak znajdę to podlinkuję. Tak czy tak można się spodziewać że w mkII AF powinien być co najmniej tożsamy z poprzednikiem (jeśli nie lepszy) - ergo - przypadek kolegi jest wynikiem albo złej obserwacji albo wady w puszce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
W białych papierach kiedyś o tym pisali jak znajdę to podlinkuję. Tak czy tak można się spodziewać że w mkII AF powinien być co najmniej tożsamy z poprzednikiem (jeśli nie lepszy) - ergo - przypadek kolegi jest wynikiem albo złej obserwacji albo wady w puszce.
Tak, to na pewno. Ja cytowałem właśnie white paper, ale może znajdziesz tam coś jeszcze :-) Jednak bym się nie spodziewał, szczególnie kiedy taki 1D X ma osobnego Digic-a 4 tylko do liczenia AF.
-
Rob Galbraith też o tym wspominał zaraz po premierze mkII - jak znajdę chwilę to poszukam, bo samego mnie to nurtuje :).
-
Cytat:
Mniejsze RAWy możesz sobie ustawić na 5dII, ale jedyneczka jest naprawdę OK. W zasadzie wszędzie poza filmem wolałbym mieć 2x5dI niż 1x5dII.
To już nie RAW. Tylko sRAW czyli s(hit)RAW. RAW to zrzut danych z matrycy, a nie zrzut danych z matrycy który jest przeskalowany.
5D MkII Raw vs SRaw comparison | Timothy Armes' Blog
Też potwierdzam, że 5 mk I ciągle robią zdjęcia. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Jelly chyba się czepiasz :) masz zapisane 12-14 bitow informacji o swietle i kolorze, bez kompresji stratnej, tylko rozdzielczość zniżoną (chociaż nie sprawdzałem, czy mały raw kwantyfikuje piksele np z 2x2 do jednego czy po prostu wycina co drugi, jesli to ta druga opcja to faktycznie gorzej).
-
Cytat:
czy mały raw kwantyfikuje piksele np z 2x2 do jednego czy po prostu wycina co drugi, jesli to ta druga opcja to faktycznie gorzej).
Przy 5 to właściwie może to jakoś pomniejszać z 2x2. Przy 10 musi przeprowadzić demozaikowanie i potem jakieś pomniejszanie bikubiczne. :) 5 byłoby do łyknięcia jeszcze. Chociaż 5 mpx to już mało i jak chce się zdjęcie naprostować to może być zonk.
48 MPX jakby było to by mogło dawać ładne RAW 12 MPX. :) Czy Nikon ma tak opcję?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
48 MPX jakby było to by mogło dawać ładne RAW 12 MPX. :) Czy Nikon ma tak opcję?
Nie ma.
A wracając do tematu wątku, czyli czy warto jeszcze kupić 5D?
MZ, już nie warto: na egzemplarz w dobrym stania trafić coraz trudniej, technologia poszła nieco do przodu i ceny są raczej wygórowane w stosunku do jego wartości, bo zaczyna go otaczać aura "Classic".
Takim "nowym" 5D zrobił się obecnie...5Dmk2 ;) i myśle, że jest to obecnie bardziej racjonalny zakup.
Jeżeli już brać puszkę w przedziale cenowych obecnego 5D, to za nieco mniej nawet, można nabyć w bardzo dobrym stanie Fuji S5Pro. Ale to już inna historia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
technologia poszła nieco do przodu i ceny są raczej wygórowane w stosunku do jego wartości, bo zaczyna go otaczać aura "Classic".
Chyba kolega przespał ostatnie parę miesięcy.
O aurze "classic" można było mówić, jak ciężko było kupić starą piątkę poniżej 4 tysięcy złotych, teraz spokojnie można kupić za 2500.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
Nie ma.
A wracając do tematu wątku, czyli czy warto jeszcze kupić 5D?
MZ, już nie warto: na egzemplarz w dobrym stania trafić coraz trudniej, technologia poszła nieco do przodu i ceny są raczej wygórowane w stosunku do jego wartości.
O dziwo ostatnio kupilem uzywke z malym przebiegiem i wizualnie jak nowy za 2600.
-
2500-2600 za nieskatowany egzemplarz (niektórzy kupują jednak po to by mieć, a nie po to by fotografować) to bardzo dobra cena.
Cytat:
Jeżeli już brać puszkę w przedziale cenowych obecnego 5D, to za nieco mniej nawet, można nabyć w bardzo dobrym stanie Fuji S5Pro. Ale to już inna historia.
Nikkor, crop, mało MPX, taka sytuacja. Szkoda, że Fuji nie zrobiło czegoś na FF.
-
Niekoniecznie miałem na myśli tylko polski rynek. Jaka jest obecnie cena, to ja wiem. Właśnie dlatego uważam, że nie warto.
-
Wątek nie najnowszy ale może znajdziesz w nim podpowiedź: http://www.canon-board.info/canon-ds...mark-ii-83333/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Tak, to na pewno. Ja cytowałem właśnie white paper, ale może znajdziesz tam coś jeszcze :-) Jednak bym się nie spodziewał, szczególnie kiedy taki 1D X ma osobnego Digic-a 4 tylko do liczenia AF.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Rob Galbraith też o tym wspominał zaraz po premierze mkII - jak znajdę chwilę to poszukam, bo samego mnie to nurtuje :).
Póki co znalazłem tyle:
Cytat:
The 5D and 5D Mark II share one other notable AF hardware similarity: both utilize a dedicated 32-bit RISC microprocessor to perform AF calculations (in contrast, Canon's Mark III models utilize DIGIC III for this).
This should mean the speed of autofocus will feel about the same as before, with one caveat: because the 5D Mark II's main CPU, DIGIC 4, is much faster than DIGIC II in the 5D, certain functions of the new model may end up enjoying a slight speed boost, even if they don't directly depend on the DIGIC processor to perform their specific function. Autofocus speed could well be one such function that is improved in this way, though whether any speed jump is noticeable or leads to a higher percentage of in-focus pictures is impossible to say without actually using the camera.
The 5D Mark II does include two more obvious changes in its AF system, relative to the 5D: it now has the ability to detect scene colour temperature and light flicker, then incorporate that as part of the camera's autotofocus calculation, plus AF Microadjustment, to compensate for focus calibration error in the camera body or combination of body and attached lens, has been added.
ale to jeszcze nie to. Gdzieś był dokładny opis łącznie ze zdjęciami płyty głównej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Póki co znalazłem tyle:
ale to jeszcze nie to. Gdzieś był dokładny opis łącznie ze zdjęciami płyty głównej.
Nie wiem czy jest sens dalej szukać. Bardzo prawdopodobne, że sensor AF jest po drodze do Digica spięty z jakimś dodatkowym kontrolerem, co nie zmienia faktu, że cały układ pomiaru ostrości będzie na Mark II pracował szybciej - dzięki głównemu procesorowi w aparacie. Chyba to jest najważniejsze.
-
Co z tego, że procesor szybciej coś wyliczy kiedy element wykonawczy (obiektyw) będzie i tak wolniejszy? A do tego będzie taki sam w przypadku 5D jak i 5DII bo przecież nie ma obiektywów dedykowanych specjalnie do "szybszego" AF w body.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Co z tego, że procesor szybciej coś wyliczy kiedy element wykonawczy (obiektyw) będzie i tak wolniejszy? A do tego będzie taki sam w przypadku 5D jak i 5DII bo przecież nie ma obiektywów dedykowanych specjalnie do "szybszego" AF w body.
Pytanie tylko jak rzeczywiście wygląda komunikacja korpus-obiektyw, jakie informacje, w jakiej sekwencji i jak często przelatują po pinach. Bez tej wiedzy teoretyzujemy tak czy siak. Natomiast początkowa teza o tym, że pierwszy 5D ostrzy szybciej od drugiego jest, przy zachowaniu identycznych warunków pomiarów, błędna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Wiesz ale gdyby tak było to AF z jedynkami by nie był tak szybki, a życie pokazuje że śmiga aż miło ;).
-
Szybkość układu AF będzie mieć istotne znaczenie w przypadku AI-Servo bo tam rzeczywiście jest co liczyć ale w przypadku One-Shot to już roboty za dużo nie ma.
A co do AF 5D vs. 5DII to kilku zawodowych (weselnych) fotografów mówiło mi to samo czyli że AF w 5D jakoś lepiej im leżał niż ten w 5DII. Wszyscy oczywiście mieli 5DII a wcześniej 5D.
-
Sam wiesz, że to jest takie gadanie - ja też znam kilku co to różne rzeczy mówili 8-). Natomiast realnie najbardziej przychylałbym się do zdania że praktyczne różnice w działaniu tych AF są minimalne i raczej pomijalne :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
A co do AF 5D vs. 5DII to kilku zawodowych (weselnych) fotografów mówiło mi to samo czyli że AF w 5D jakoś lepiej im leżał niż ten w 5DII. Wszyscy oczywiście mieli 5DII a wcześniej 5D.
To bardziej mi pachnie psychologią niż obiektywną rzeczywistością. Trzeba wziąć pod uwagę, że duże piksele w pierwszym 5D łatwo zjadały ewentualne pomyłki AF. W drugim 5D z mniejszymi pikselami wszystko co nie tak widać jak na dłoni.
-
To jeszcze jej nie kupiłeś :), na co czekasz , af to koszmar ale obrazek czasem to rekompensuje na <f2 ja wytrzymałem z nim 2 miechy bo mnie krew zalewała i nikona kupiłem D90.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WiatruMistrz
To jeszcze jej nie kupiłeś :), na co czekasz , af to koszmar ale obrazek czasem to rekompensuje na <f2 ja wytrzymałem z nim 2 miechy bo mnie krew zalewała i nikona kupiłem D90.
Moja siostra zrobiła odwrotnie, sprzedała D90 i kupiła teraz 5d i mówi, że problemy z AF zniknęły jak ręką odjął. W sumie się jej nie dziwię, D90 to koszmar jeśli chodzi o AF.
-
No właśnie, mam 5d, w rodzinie jest też D90 i jakoś nie pałam chęcią zamiany ze względu na AF.
-
Kurcze ja to zastanawiam się czasami czy mam inną puszkę czy co... Miałem 50d gdzie pomyłek praktycznie nie było, zamieniłem na 5D i o ile boczne są gorsze to centralny jest tak samo skuteczny. Wiadomo, że jak się ustawi punkt na całkowicie czarna suknie bez kontrastów to się pomyli no ale to chyba normalne nawet w 1D :) Jak się pamięta o tym to i nawet bocznych da się używać przy mniejszych odległościach ( jakieś pomyłki czasami są ale głównie na 50/1.4). Ogólnie jest tak, że szkła które mają USM są bezbłędne jedyny problem robi u mnie czasami 50/1.4 ale to już domena tego szkła jeśli chodzi o dalsze plany :)
-
Ja w zeszłą niedziele fotografowałem motocross i staruszek dał radę jak zawsze, nawet w AI Servo :) Polecam niezdecydowanym jak najbardziej ten aparat
-
Nie da się dostać lepszego obrazka w takich pieniądzach. Brać, focić i nie marudzić ;)
-
Z AF jest tak, ze po jego wlaczeniu wiele osob wylacza myslenie i stad niestworzone problemy z AF.
-
Taaak...
Z AF w tym aparacie może być zadowolona jedynie osoba, która wcześniej miała albo korpus zepsuty, albo naprawdę jakiś tragiczny (starsze modele xxxD). AF radzi sobie jedynie w warunkach statycznych, dynamiczne ujęcia rozkładają go na łopatki i procent odrzutów jest spory.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
Taaak...
Z AF w tym aparacie może być zadowolona jedynie osoba, która wcześniej miała albo korpus zepsuty, albo naprawdę jakiś tragiczny (starsze modele xxxD). AF radzi sobie jedynie w warunkach statycznych, dynamiczne ujęcia rozkładają go na łopatki i procent odrzutów jest spory.
A doczytałeś mój wpis o sportowych zdjęciach jakie robię tym aparatem ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
A doczytałeś... ?
Co innego jest przeczytać o cudownych zdjęciach robionych na AI-servo, co innego je zobaczyć. KPW?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
Taaak...
50D ma chyba lepszy Af i sprawny był na pewno- miałem 2 sztuki. Mimo tego jestem zadowolony z AF w 5D.
Może to Ty miałeś walniętą sztukę body ?;)
Pozdrawiam i udanej deszczowej majówki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Co innego jest przeczytać o cudownych zdjęciach robionych na AI-servo, co innego je zobaczyć. KPW?
A jaki problem zweryfikować to o czym piszę ? żaden więc nie rób problemu i nagonki na ten aparat
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
...nagonki na ten aparat
Dobre :) Używając sformułowań równie niefortunnych i nieprzystojnych ciśnie mi się na klawiaturę: nie bądź taki obrońca uciśnionych. Zweryfikować nie jest trudno to fakt. Wystarczy tylko pokazać te trafione zdjęcia z motocrossa. Tylko tyle.