z mojego punktu widzenia - korpusy to Canon juz ma. do wyboru do koloru. a mydelniczka nadal bedzie mydelniczka ;)
mnie osobiscie rozchodzi sie o szklarnie do EF-S.
z tym ze te OLED-y co Panasonic laduje sa w zupelnosci wystarczajace IMHO.
Wersja do druku
z mojego punktu widzenia - korpusy to Canon juz ma. do wyboru do koloru. a mydelniczka nadal bedzie mydelniczka ;)
mnie osobiscie rozchodzi sie o szklarnie do EF-S.
z tym ze te OLED-y co Panasonic laduje sa w zupelnosci wystarczajace IMHO.
Tłumaczenie wywiadu z konstruktorami:
Canon: The EOS-M is made for women. No plan to make FF mirrorless (for now) | Mirrorless Rumors
W skrócie:
Cytat:
Zamieszczone przez DC.watch
No cóż - "EOS-M is made for women" - musi że działa, bo moja się od razu zapytała kielo to kostuje i kiedy jej kupię ;):lol:.
A poważnie to zapowiedzi buńczuczne widać się diabelnie pewnie czują. Widać że z GX1 też trafili.
BTW: o APSH też mówili że nie ma nic lepszego i będzie trwał w jedynkach do końca świata, a tu ..... widać ile takie zapowiedzi są warte ;).
Ciekawi mnie jedno. Sugerowana cena tego bezlusterkowca, to ponad 3,5k złotych. Jeśli plotki są prawdziwe, to cwanon wpuści na rynek jeszcze jeden model, a jego cena to pewnie ponad 5k będzie, oferując przy tym nieco wiecej możliwości, ale wciąż za mało by dorównać om-d Olka czy innym producentom.
Co do bezlusterkowca FF. Za te kilka lat ktoś wejdzie z inicjatywą, to i cwanon da radę.
Sent from my iPad using Tapatalk HD
Ja nawet mam już dlań nazwę: EOS MF (6x6)!
PS
Albo FM - for men! ;)
Mnie się podoba, APS-C w małej obudowie do tego niewielki naleśnik i zapewne następne niebawem. Tylko ta cena.
Gdyby tak po 2k były, to bym się nie zastanawiał
Sent from my iPad using Tapatalk HD
Z dużym zainteresowaniem przeczytałem dyskusję o EOS M, choć trochę się spóźniłem z wyłapaniem zapowiedzi tego produktu.
Osobiście uważam, że bardzo dobrze, że Canon coś takiego chce wypuścić a jedyny mankament jest taki, że mógł to zrobić wcześniej ale pewnie marketingowcy C uważali, że jeszcze nie czas. Koncepcja tej puszeczki czy jak niektórzy wolą mydelniczki jest bardzo dobra dla posiadaczy szkieł EF i EF-S, którzy czasem chcą czy muszą gdzieś zrobić kilka ujęć a nie chce się im ciągnąć dSLRa ze sobą. Sam to mam i mnie to się podoba, że taka mydelniczka się pojawi. Podejrzewam, że jakość tego aparatu będzie lepsza niż kompaktu a jednocześnie zyskuje się na elastyczności optyki. Słowem bardzo dobry pomysł. Poza tym dziwię się tym, którzy z uporem maniaka próbują ową eMkę porównywać do dSLR'ów to nie ma sensu!!!
Czekam kiedy ów produkt pojawi się w sprzedaży i wybiorę się do zaprzyjaźnionego sklepu na potestowanie puszki a potem pewnie zakupię. Dla tych, którzy zaraz mnie zaatakują, że może szkła EF nie będą pasowały odpowiadam, tak wiem i widziałem stosowny adapter Canona, który pozwoli mi je podpiąć do EOS M.
Na podstawie opisów widzę dwie wady EOS M:
- ergonomia puszki i tu zgadzam się z jednym z poprzedników, że mogli użyć coś z serii G
- brak WiFi
Kiedy to będzie do dostania? Wiadomo coś więcej?
w październiku 2012 r. powinien pojawić się, tak źródła donoszą:). Tutaj już pisze, że wkrótce dostępny http://www.redcoon.pl/B400202-Canon-...?refId=skapiec
W którym październiku?
Zawsze do usług :) Chciałbym zwrócić jedynie uwagę, że pomiędzy powinien trafić a trafi istnieje pewna subtelna różnica, a zamiłowanie firmy do poślizgów staje się normą.
Niemniej obstawiam, że pod choinkę będziesz mógł go sobie sprawić.
Nooo - ale jak sobie przypomnę, że za adapter przyjdzie zabulić $200 co najmniej, to łatwiej mi się czeka... ;)
A póki co:
Cytat:
Zamieszczone przez B&H
W hipermarketach choinki już powinny stać w połowie października? ;)Cytat:
Zamieszczone przez Adorama
a ja obstawiam październik tak jak wcześniej to napisałem i tak będzie:). Zapowiedzi eos m były w lipcu.
To tak jak z 6D premiera była niedawno i za 2 miechy może być u nas dostępny, wcale nie jest powiedziane że w grudniu:).
No Viewfinder For Canon’s EOS M, Nor Any Lens Roadmap | CanonWatch
Cytat:
Customers are used to using smartphones and compacts. We are not seeing a requirement for EVFs in that area.
Ja odebrałem to tak, że ten cały M będzie o wiele bardziej zaniedbywany niż lustrzanki APS-C.
Pytanie, czy jego sensor to znany dotąd 18mpx, czy nowy (oplotkowany), okrojony do APS-C 46mpx FF.
PS
Ten sam, co w 650D...?
Ten sam co w 650d.
--- Kolejny post ---
Swoją drogą jestem ciekaw czy do czasu wprowadzenia do sprzedaży zdołają cokolwiek AF poprawić.
Wątpliwe jest czy Canon w ogóle taką potrzebę poprawy odczuwa:Cytat:
1. Hybrid CMOS AF system
The hybrid CMOS AF system takes full advantage of the camera's mirrorless system. The hybrid CMOS AF system uses the CMOS imaging sensor for contrast AF*1 and phase-difference AF.*2 Using these two types of AF detection together makes it possible to reach focus quickly, just like on the Kiss X6i, while displaying the Live View image. The user does not need to be particularly aware of the hybrid CMOS AF system when shooting because the system operates automatically.
It should be noted that the hybrid CMOS AF system focuses only in the center area of the frame.
*1. This AF method locates the point of best focus by moving the lens to find the peak contrast.
*2. This AF method uses the same principle for autofocusing with viewfinder shooting. It locates the point of best focus by dividing the light passing through the lens into two images and measuring the image distance and overlap (the phase difference) between the two images.
Canon Camera Museum - Technology Hall - Technical Report September 2012
Canon EOS M review: was Canon's first mirrorless ILC worth the four-year wait? -- Engadget - pierwsza recenzja...
AF
BaterieCytat:
It's not the most sluggish focusing we've seen, but it's darn close.
ObrazekCytat:
we were completely dead shortly after the battery displayed two bars, after capturing just over 250 stills and 12 minutes of 720/60p video.
Cytat:
The M's f/2.0 prime kit lens not only enables low-light captures with faster shutter speeds, but it also yields beautiful bokeh, as you can see in this frame below. We focused on the shopper's reflection in the mirror for a pleasing soft focus effect in the foreground. Color balance, exposure and sharpness are superb.
Dla porządku - fragment odpowiedzi na mój list do Canon.pl, z pytaniem o "tethered shooting":
Cytat:
[...]
Do aparatu EOS M dołączane jest oprogramowanie EOS Utility wraz z programem Remote Capture.
Tak więc wspomniana przez Pana opcja jest dostępna w tym modelu.
[...]
Niesamowite. Cieszymy się że mamy tu tej klasy specjalistę co to nam maluczkim oznajmia co warto, a czego nie warto kupować ;).
A jest już realnie dostępny ? Mam na myśli PL...
Do tego co mam taki EOS-M z 22/2 byłby fajnym uzupełnieniem
Ja - zdaje się - będę szukał emki z naleśnikiem pod choinką... ;)
--- Kolejny post ---
W krajach 2. świata też bida... (preordery i outofstocki):Pewnie AF dopieszczają.Cytat:
Pre order. Released in limited qty
Expected availability: October 31 2012
Jasne - nie wiem jeszcze tylko dwóch rzeczy:
- czy w ogóle dostanę coś pod choinkę,
- czy Św. Mikołaj w tym roku przyjdzie wg kalendarza gregoriańskiego, czy juliańskiego... ;)
PS
Liczę też po cichu, że miarodajne opinie na temat M pojawią się niedługo.
Za CW...
Recenzja (a raczej przychylny opis):
Canon EOS M: Finally, a Tiny Camera Designed to Slurp HD Video That Slays
I nasz mały (tytanowo-skórzany) bohater:
PS
Ten "tytan" to farba (która zejdzie szybko na kantach przy normalnym używaniu), czy taki plastik?
Jak to jest w kolorowych EOSach?
Przeczytałem zalinkowane w poście powyżej omówienie i przyznam, że jak mi się ten aparat podobał od pierwszych o nim wiadomości, tak dalej mi się podoba.
Do noszenia na co dzień z 22mm f/2, przejściówka jakby co daje podczepić te obiektywy, które już mam.
Lustrem nie kłapie, co najważniejsze.
Choć tak sobie spekuluję, że za tym pierwszym M przyjdzie kolejny, już z ruchomym ekranem i możliwością podczepienia wizjera elektronicznego i czym tam jeszcze, na pewno droższy, ale w końcu czy tylko pieniądze się liczą....
Aby tylko taki sam ładny, jak ten pierwszy ;)
Hah, wpadłem na to:
Canon EOS M review: was Canon's first mirrorless ILC worth the four-year wait? -- Engadget
W skrócie:
- autorzy dopadli egzemplarz już z normalnej produkcji,
- sprawdzili jak działa,
- stwierdzili, że Canon zaoferował w zasadzie pełną funkcjonalność lustrzanki za 800$ (i to z obiektywem),
- ale aby nie zepsuć sobie sprzedaży lustrzanek mocno okaleczył autofokus.
Same zdjęcia i filmy są bardzo chwalone, główna krytyka sprowadza się właśnie do powolnego autofokusa, wspominają też o krótkiej pracy na baterii.
W podsumowaniu stwierdzili - za dużo dla początkujących, za mało dla zaawansowanych, mających już w torbie lustrzanki.
podkleje jeszcze link do takiego artykulu:
LensRentals.com - EOS-M First Impressions
No więc albo:
Tak, czy owak, podsycają jak mogą: EF-M 55mm f/1.3 Coming in 2013? [CR1]|Canon Rumors
- coś Canonowi nie gra w implementacji PD AF na matrycy (raczej nie),
- mają słabe algorytmy (równie mało prawdopodobne),
- implementacja dla DIGIC 5 jest jeszcze niedopieszczona (raczej tak),
- albo nie wiem co... (najpewniej ;))
ja powiem Canonowi tak: dajcie mi 22/2 do normalnego cropa, a M wsadzcie sobie w wasza japonska... mala raczke ;)
ja powiem tak: nie kazda. Panasonic i Olympus maja jasne odpowiedniki 35mm do malych korpusow, wiec Canon moze sobie i testowac moja cierpliwosc i marzenia, ale nadmiernie duzo czasu na te testy nie ma...
ale tak ogolnie - mam nie tyle marzenia, co pieniadze i dosc konkretnie sprecyzowane na co bym je wydal. kombinacja 50D + 22/2 bylaby perfekt, ale jesli ten drugi punkt jest nie do zrealizowania, to niech sie Canon idzie bujac...