Jeśli kupisz Hamę to będziesz psioczył, mam takową ale chyba 55 mm. Chcesz nie za drogi polar a już przyzwoity to może spróbuj z Hakubą, niestety kosztuje trochę więcej niż 110 PLN.
Wersja do druku
Jeśli kupisz Hamę to będziesz psioczył, mam takową ale chyba 55 mm. Chcesz nie za drogi polar a już przyzwoity to może spróbuj z Hakubą, niestety kosztuje trochę więcej niż 110 PLN.
Po dłuższym namyśle, zdecydowaliśmy wydać trochę więcej ;)
http://www.allegro.pl/item101830825_...mm_f_vat_.html
http://www.allegro.pl/item101268517_...mm_f_vat_.html
Prawdopodobnie zamówimy te dwa filtry. Z tego co zdążyłem poczytać na forum, jakościowo (dla amatora) - wystarczające. No, ale poczekamy do wieczora. Może ktoś doradzi nam jeszcze coś innego. ;)
Hoya to też dobry wybór. Myślę, że nie będziecie żałować.
Dzięki za zainteresowanie ;)
pozdrawiam
marlon
Musisz tylko mieć świadomość że są to kołowe filtry i stopień polaryzacji jest rególowany pierścieniem. Czyli w obiektywach z ostrzeniem zewnętrznym podczas ostrzenia zmienia się polaryzacja filtru i musisz na nowo ją ustawić co nie sprawdza sie w sytuacjach kiedy potrzebujesz szybki AF :D
Moja Sigma nie kręci "mordką" ;) u kuzyna już troche gorzej, ale sądze że będzie uzywał głównie do krajobrazów, więc spieszyć się specjalnie nie będzie musiał. Ale dobrze, że o tym mówisz, bo prawde mówiąc nie pomyślałem ;).
To jest właśnie cały ból związany z obiektywami, które kręcą mordą a przy polaryzacji kołowej to ból podwójny ale cóż coś za coś.
mam hoye, ale półkę wyżej (seria szara) i jestem zadowolony... czytałem na różnych forach, że źle się je czyści ale nie miałem do czynienia z innymi firmami, więc nie mam porównania.
W foto-raju mają promocję na szarą 58 - to tak na marginesie (3 dychy więcej)
Polary to ciemne filtry . mam hamę 58mm do kita i z redukcją do 50/1.8 kupiłem za 82zeta i byłem zadowolony a teraz mam kupić 67mm do tamrona i radzą mi w sklepie czarną hoyę.Ma więcej powłok i jest mnie ciemny od tych tanich?? jak to jest z relacją cena jasność??
Idealny polar wytnie połowę światła. Powłoki takie czy inne dają różnice pojedynczych procent. IMHO nie o jasność się walczy powłokami w polarze.
wiem, że różnica w cenie to głównie ilośc powłok, ale czy tylko??Cytat:
Zamieszczone przez piast9
Ja posiadam tanią Hamę z allegro (ok. 70 zł), którą wiele osób krytykuje. Szczerze mówiąc nie przejmuję się tym ;) , ponieważ nie jest znowu aż taka zła (uwaga- nie bawię się w testy porównawcze, tablice etc.) Co prawda tracę światło, nie jest bowiem super jasna, ale i tak często korzystam ze statywu, więc ten problem odpada. Zdjęcie zrobione filtrem polaryzacyjnym, kołowym Hama: http://www.galeria.i365.pl/alexlie/widoki/osiek2.htm Dla mnie jest ok.
Pewnie jeszcze jakość polaryzatora. Za dużo różnych polarów nie miałem, kupiłem Hamy HMC, ale miałem fizykę w szkole. Moim zdaniem można jakoś polaryzatora łatwo sprawdzić korzystając ze źródła światła spolaryzowanego liniowo - np. wyświetlacz LCD w aparacie :)Cytat:
Zamieszczone przez marekb
- trzymając tak, jak przy nakręceniu na obiektyw, a więc polaryzatorem liniowym w stronę źródła światła, powinno dać się uzyskać w pewnym położeniu całkowite zaczernienie.
- trzymając odwrotnie, a więc kołowym w stronę źródła światła, zmian nie powinno być widać.
Przyleciała już do mnie HOYA standard ;)
Narazie efekt oglądałem tylko w wizjerze no i jestem pozytywnie zaskoczony.
Pierwsza rolka będzie już jutro do odebrania, więc jeżeli coś ładnego wyjdzie, pokażę efekt ;)
W tym przypadku nie ma znaczenia "kołowość" filtra, ponieważ liniowe też są regulowane pierścieniem, lecz sposób mocowania filtra do obracającej się podczas ostrzenia końcówki obiektywu, co powoduje również obrót filtra i zmianę polaryzacji.Cytat:
Zamieszczone przez Zaibatsu
Hmmm... a może uniwersalny adapter Cokina na śrubki dałoby się przykręcic do nieruchomej części obiektywu, ale to raczej przerost formy nad treścią...
Na którymś forum czytałem, że niektórzy radzą sobie przez przytrzymanie ręką ruchomego pierścienia filtra podczas ostrzenia, aby się nie obrócił w stosunku do fotografowanej sceny (obraca się luźno na ostrzącym obiektywie :wink: ).
Pozdrawiam
IMHO dobrze Ci koledzy poradzili i dobrze wybrałeś. Wg mnie dla przeciętnego amatora to wystarczy.Cytat:
Zamieszczone przez marlon
Istotne, że filtr ten posiada powłoki przeciwodblaskowe. Dla siebie również wybrałem filtry na podobnym poziomie (Hakuba MC), ponieważ uważam, że drogie filtry wielopowłokowe (HMC, SHMC) mogą pokazać swoją wyższość dopiero w przypadku obiektywów klasy "L".
Ponizej kilka linkow do moich wcześniejszych opinii na ten temat:
http://canon-board.info/showpost.php...42&postcount=7
http://canon-board.info/showpost.php...1&postcount=17
http://canon-board.info/showpost.php...1&postcount=14
Trzymam za słowo :-)Cytat:
Zamieszczone przez marlon
No to dotrzymuję słowa ;) Nie rozpatrujcie tego pod kątem artystyczno/technicznym, bo cudów nie ma :D Powiedzcie tylko czy tak powinien działać polar ;)Cytat:
Trzymam za słowo
tu IMO wszystko jest dobrze jeżeli chodzi o efekt.
a tu już niestety gorzej. Być może, a może nawet NA PEWNO to mój techniczny błąd ;)
polary zwykle dzialaja w jeden sposob ;-) .. jesli niebo jest bardziej niebieskie (a widze, ze jest:-) a refleksy na szybach znikaja (domyslam sie, ze pod tym wzgledem Twoj polar nie odstaje od całej reszty polarow ;-) to wszystko jest OK!!! udanej zabawy z nowym nabytkiem :-)
aha, najlepiej robic zdjecia pod katem 90 stopni w stosunku do slonca - daje najlepsze rezultaty..na szerokim kacie, gdy slonce jest w kadrze lub blisko kadru, moga sie pojawic nieladne przejscia tonalne z bieli w blekit - niestety filtr nie dziala pod slonce :-(
Dołączę się do wątku z pytaniem:
Czy bywają zauważalne różnice w "sile polaryzacji" różnych filtrów. Tzn czy bywaja takie, które polaryzują mniej a inne bardziej?
Gdybyś miał szkło klasy L, to różnica między np. Hoyą STANDARD, a SHMC byłaby na pewno zauważalna. Jeśli jednak dysponujesz obiektywem z tej niższej półki, IMO - nie ma co rzucać się na bardzo drogie filtry, często przekraczające wartość samego obiektywu ;).
witam
A jaka jest wasza opinia o polarach firmy Marumi? Używa ktoś, a jesli tak to jakich i z jakim skutkiem? Prosze o opinie również użytkowników innych filtrów tej firmy (np. połówkowy szary i niebieski). Dodam, że zamierzam je stosowac do Canona S2. Przy okazji może polecicie jakieś dobre tuleje do mocowania filtrów na tym aparacie
pozdrawiam
Mam kilka filtrów wielopowłokowych Marumi i jestem z nich bardzo zadowolony. Polar moim zdaniem jest lepszy od filtru firmy Hoya SHMC - nie robią się "smugi" podczas czyszczenia - jakość porównywalna.
Robson a czy polar Marumi za około 100 zet bedzie sie nadawał, czy trzeba kupić jakis bardziej wypasiony?
to chyba zalezy jeszcze jakie masz szkło ;)
Ja bym powiedzial ze zasada jest prosta : Kup najlepszy ( najdrozszy :mrgreen: ) na jaki Cie stac !!!
Przekonałem się o tym na własnej skórze :-)Cytat:
Zamieszczone przez Kubak82
http://fotogalerie.pl/fotka/2631861144589614992
Nie wiem o jakim filtrze mówisz (średnica) , jeżeli masz jakiś na oku to wklej linka. Generalnie polar Marumi z oznaczeniem MC (polepsza kontrast, chroni przed odbiciem bocznego światła w soczewkach obiektywu) - wielopowłokowy będzie ok.Cytat:
Zamieszczone przez Piotrek74
dzieki Robson za odpowiedź. Właśnie o polarze MC myślałem. W ofercie rays foto polar liniowy MC kosztuje 137 zet a zwykły 9bez powłok MC) 76 zet. Szukam średnicy 58 mm. Jesli ktos zna sklep (obecny w sieci) z lepszymi cenami to proszę o podwowiedź.
marlon moje szkło to ... szkło od S2, tak jak napisałem w moim pierwszym poście.
przepraszam, niedoczytałem ;)
Z tego co sie orientuje to oni maja najtaniej filtry Marumi. Cichy tez cos czasem miewal.Cytat:
Zamieszczone przez Piotrek74
Nie ma tanich i dobrych polarów. Są albo tanie albo dobre.
Taka jest niestety brutalna prawda o filtrach.
Ale do "tanich" obiektywów IMO nie ma się co porywać na "dobre" filtry :)
Jeżeli ma się eLki, to inna sprawa :D
A na tamrona 28-75 to jakiego polara byście zamontowali??
ja np. mam marumi DHG i jestem zadowolony..Cytat:
Zamieszczone przez szycho
Ja kupilem www.eltec.pl D&J i juz zaluje nie polecam. Jakosc warta tyle ile cena :-( Nastepnym razem bede madry i nie dam sie naciagnac na tanioche i zapewnienia sprzedawcy ze porywnywalny z klasowymi.
Czyli nic nowego? Jesli cos jest tanie to niestety nie jest zbyt dobre.
Temat wątku "tani (dobry) polar" jest zatem nieprawidłowy:-?
Oczywiście, że NIE ! Jesli o mnie chodzi to po prostu prosiłem o opinię odnośnie tego jaki filtr jest najlepszy z tych tanich. Canon S2 to nie rakieta ale myslę, że warto poeksperymentować z filtrami. Jednoczesnie doskonale zdaje sobię sprawę, że za niewielkie pieniędzorki nie kupię rewelacyjnego filtra. Jestem realistą :)
Jesli ktoś ma jednoznacznie negatywne zdanie o jakiejs firmie, czy o konkretnym tanim filtrze i w pore odradzi zakupu to juz bedzie sukces (dzieki zdz za uwage o D&J)
A tak przy okazji prośba do uzytkowników canona S2 - jakie tulejki polecacie?
Mam polar liniowy Marumi 52mm z Rays (ten podstawowy z 2 powłokami za 60 parę zł). Jeśli chodzi o "liniowość" to nie ma problemu z kompaktem Canon S1.
Jeśli chodzi o ilość powłok, to jeśli w fotografowanej scenie lub w pobliżu jest silne źródło światła, to bliki są spore.
Porównywałem podobny kadr ze słońcem w rogu z gołym obiektywem i UV Hoya HMC - jest duża różnica, przy Hoyi HMC ciut większe bliki niż przy gołym obiektywie, ale przy polarze już znaczne.
Nie zauważyłem innych wad tego Marumi (jakieś niedokładności wykonania itp). Nie podejrzewam też, aby pod względem "mydła" itp. był gorszy od wielopowłokowych Marumi -> prawdopodobnie polaryzator jest ten sam, różnią się tylko ilością "napylonych" powłok, co wpływa głównie na redukcję blików.
A jeśli chodzi o bliki, cóż, liczę się z tym i kadrując mogę przewidzieć, czy wystąpią. Zabawne jest to, że niektórym nawet taki blik na zdjęciu się czasem podoba (byle nie na każdym, hehe).
Z drugiej strony jak już wspominano polar najlepsze efekty daje, gdy fotografuje się prostopadle do słonca, pod słońce efekt polaryzacji jest dużo słabszy.
Polar ten przyciemnia scenę o ok 1 2/3 EV i bywa to czasem dla mnie zaletą, ponieważ nie mam jeszcze filtra szarego i fotografując Córę w południe na tle nieba mogę w końcu doświetlić lampą (w S1 lampa ma minimalny czas synchronizacji z wbudowaną lampą 1/250s i najmniejszą przesłonę f8, a przy takim czasie i przesłonie bez filtra w słoneczne południe zawsze prześwietlało).
Tu jest przykład takiego zdjęcia z doświetleniem w południe (1/250s f8 )
(mogłem jednak mocniej doświetlić, przykład nie jest może zbyt "artystyczny", , ot fotka albumowa mająca wartość sentymentalną dla rodziny).
Podsumowując dla mnie liniowy Marumi tylko z 2 powłokami jak najbardziej ok, a prawie połowę tańszy od wielopowłokowego liniowego lub 3 razy od wersji DHG lub WPC.
Pozdrawiam
Filtry B+W NC to .. bla bla bla - to marketingowe ;)
W odróżnieniu od filtrów MRC, nie posiadają powłok antyodblaskowych.
:)
Pozdrawiam - aha, to ze strony jednego sklepu internetowego
Filtr 77 mm + redukcja na 72 mm. Odwrotnie to filtr byłby mniejszy od obiektywu, a to raczej nie wpływałoby pozytywnie na jakośc Twoich zdjęć :-).Cytat:
Zamieszczone przez Marfackib
pozwole sobie dodac pytanie odnosnie filtrow do tego watku
było o filtrach Hoya, B+W, a czy ktos moze napisac jak wyglada 'stopniowanie' i oznaczenia w filtrach Marumi??
Oznaczenia w filtrach Marumi:
CPL-polar kołowy, CPL MC-z powłokami, Wide CPL- polar kołowy slim, Wide CPL MC- jak poprzedni plus powłoki przeciwodblaskowe.
UV MC-UV z powłokami. Są jeszcze inne(konwersyjne,szare,połówkowe, zmiękczające itp.) tylko nie wiem o które Tobie chodzi.
Robson01 wielkie dzieki
Nie ma za co. Zerknij do Raysfoto: http://www.raysfoto.pl/ - na maila przyślą Ci info o Marumi i nie tylko.Cytat:
Zamieszczone przez EchoX
Witam
Jakiej firmy polecacie filtr polaryzacyjny? Przyznam, że nie mam rozeznania w filtrach - używam aktualnie HOYA HMC. Czy filtr firmy np. B&W będzie wyraźnie lepszy? Czy mimo swojego lepszego działania nie przyciemni mi za bardzo obiektywu? Interesuje mnie granica cenowa ok. 300 zł. Liczę jak zawsze na Wasze sugestie i podpowiedzi :)
Z góry dziękuję.
Zdecydowanie polecam Marumi - zastanów się nad serią DHGCytat:
Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
B+W MRC > MarumiCytat:
Zamieszczone przez Costus
właśnie skończyłem wywoływać rawy architektury (koscioły luterańskie, elewacje o ekspozycji wschodniej) robione dziś rano 6.00, kontrastowe światło wschodnie. CPL 77 mm Marumi DHG. Po prostu odjazd :D ! Ci, którzy robią architekturę w słońcu bez CPL powinni poważnie przemyśleć kwestię zubożenia budżetu o 100~700 zł. I proszę nie mówić, że Curvemeister załatwi sprawę :smile: .
No, ja również nie wyobrażam sobie robienia bez polarka. Planuje kupno 62mm i dlatego rozeznaje temat :)
Osobiście polecam B+W - nie będziesz żałował.
B+W lub Heliopan, niestety wielopowlokowe, czyli drozsze. Nie polecam filtrow Hoya, na posiadane trzy sztuki w dwoch wylatuja podkladki przytrzymujace szklo