Bedzie na bank bo juz sprawdzone:P
Wersja do druku
Widać że w dniu premiery wszystkie duże, opiniotwórcze media mają go w łapkach, coś czuję że dość szybko ten sprzęt pojawi się na półkach.
Puszka wyglada na bliska idealu...ciekawe czy jest autoiso (he he).
Jednak na moje obecne potrzeby styka mi mk2 i szczerze mowiac mk1 tez by starczylo...wiec spokojnie poczekam az cena spadnie do bardziej rozsadnego poziomu.
a sprawdzał ktoś, czy mkII robią jeszcze zdjęcia? ;)
5DIII vs D800
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Canon wysłał sygnał zakłócający z satelity by je unicestwić :grin:
to jest ciekawe $2995 for D800, $3500 for 5DM3
z tego co widziałem zdaje się, że fotojoker oferuje d800 za 19998 zł, a więc ...
http://www.bsmultimedia.sklep.pl/pl/...-III-Body/4210 w Polsce teoretycznie już można zamawiać. Inna sprawa to wiarygodność ceny i sklepu :D Ktoś odważny do przetestowania ? ;P
Puszka piekna.
Jest tylko jeden problem, koniec zabawy z wymiennymi matowkami.
Te dwie puchy to zupełnie coś innego. W nikonie teraz nie ma odpowiednika 5DMkIII. Ciągle D700 to super pucha ale leciwa i 12mpix, iso, brak filmu może być uciążliwe. Wszyscy czekali na D800 ale jak dowalili tam pierdylion mpix to każdemu kopara opadła i wydaje mi się, że dużo osób może zmienić system. Ja spokojnie czekałem na nowe jasne stałki, na nowy model. Stałki okazały się klapą, następcy nie było to rzuciłem to w cho***ę i przyszedłem tutaj :).
Moje marki chyba sprytnie omijają sygnał z satelity i jeszcze jako tako dają radę :).
nie dosc, ze jest, to zostalo przepieknie rozwiniete:
Auto ISO Improvements
The 5D Mark III's Auto ISO mode now offers additional customization options. You can now set a minimum ISO as well as a maximum, and define a specific minimum shutter speed too. And, unlike the 5D II, can be used in Manual shooting mode, allowing you to specify the shutter speed and aperture you want, and leaving the camera to worry about ISO.
http://www.dpreview.com/previews/canoneos5dmarkiii/5
dla mnie bomba :)
Nie wiem czy ktoś poruszał temat czułości układu AF, ale według tej strony:
http://www.canon.pl/for_home/compare...s/digital_slr/
wynika, że zakres działania autofocusa zaczuna się teraz od -2 EV, a nie tak jak w 5DmkII od -0,5 EV. Nieźle, nieźle. Naprawdę zapowiada się świetna pucha!
Tez sie ciesze z mkIII, kto wie - moze go kupie bo cena mnie nie odstrasza chociaz uwazam, ze jest zdecydowanie przesadzona - ale bylbym ostrozniejszy w "hurra" opiniach, zwlaszcza, ze te opinie dzisiaj sa bardzo podzielone. Dla kogos takiego jak ja, kogo w ogole nie interesuje filmowanie (w moim 7d uzylem go raz gdy mi "przeskoczyl" guzik), tudziez fajerwerki typu HDR opinie o samych zdjeciach sa najwazniejsze. A tutaj na forach zachodnich duzo opini krytycznych (i to nie od fanow Nikona). Chyba trzeba jednak poczekac na wiecej testow, opinii, popatrzec na zdjecia, szumy, dzialanie AF. I tak potem okaze sie, ze w zaleznosci od celow trzeba bedzie wybrac najoptymalniejszy sprzet.
xxxxxxxxxxxx
Jeszcze taki schemat znalazlem:
najbardziej śmiać mi się chce z tego że nie pokazali nowego Canona 650d (pewnie boją sie że klienci od 60d i 7d odpłyną).
Na papierze wygląda super....no i chwała im za to że nie poszli drogą matrycy 36 mln
... i znów nie dali kukułki :)
Mam pytanie... podejrzewam, że teraz najlepszy okres wychwycić 5d mark II w dobrej cenie, czy w związku z wprowadzeniem następcy canon odrazu zaprzestaje produkcji II? Czy trzeba się śpieszyć z zakupem?
No chłopaki z C faktycznie się spieszą. Podobno już pod koniec marca ma być w sprzedaży w Stanach, a sadząc po tym ile egzemplarzy poszło w świat z okazji prezentacji, to jest szansa, by przed wakacjami pojawił się w polskich sieciach sprzedaży.
Info o terminie wprowadzenia jest dosyć wiarygodne i pochodzi z:
http://www.washingtonpost.com/busine...imR_story.html
Dzisiaj caly dzien spedzilem na obserwacji prezentacji, opiniach mniej lub bardziej znanych "fotonapalencow", ogladaniu sampli itd - i mam szczerze mowiac coraz wiecej watpliwosci. Od ok. 2 miesiecy przymierzam sie do zakupu nowego sprzetu biorac pod uwage charakter fotografii ktora lubie robic - czekalem na mkIII bo chcialem dostac pelnoklatkowy aparat z super AF znanym z modeli hightopowych, szybki z duza iloscia klatek na sekunde - ale takze z bardzo dobrym obrazem , z duzym IQ, malym szumem itd. Mam coraza wiecej watpliwosci czy to sie uda z mkIII.Oczywiscie powiecie, ze nie mozna miec jednego aparatu "do wszystkiego" - zgoda. Ale jest wiele opinii np. że jakosc zdjec mkIII nie ulegla zdecydowanej poprawie, wrecz sa opinie ze przypominaja obrazy z 7D (!). Cena jest na pewno przesadzona.
Naprawde nie wiem, czy nie zdecyduje sie jednak na sprawdzone 1d mkIV - oczywiscie mozna poczekac na 1dx.
można się przyczepić do rozmieszczenia punktów AF. Why the hell all are in the middle? Czy nie mogliby trochę rozstrzelić je po kadrze?
Przy takiej różnicy w cenie między MkII a III to naturalne. Dużo ludzi czekało z zakupem na trójkę a tu się okazało że aparat i owszem lepszy, ale poza zasięgiem wielu kupujących. Jeśli Canon zakończył produkcję MK II to popyt na niego wzrośnie równocześnie z ceną.
Na pewno okaże się że można i to będzie powód do zmiany na Mk IV.
jak wchodził 5d mk II to na jedynki był wtedy cash-back, można było wyrwać jedynkę w b.dobrych cenach ale "tosenewrati" ;) niestety.
Uważam, że z 5d2 będzie jak z 50d - cena poszybuje lekko w górę lub będzie trzymać przyzwoity poziom cenowy. Nie liczyłbym na to, że zacznie spadać. To ciągle wyśmienita puszka oraz obiekt westchnień wielu zapaleńców i jeśli cena 5d3 będzie znacząco wysoka to zobaczycie, że 5d2 przeżyje swoją drugą młodość.
"...Nowością w wersji DPP v3.11 jest cyfrowy optymalizator obiektywu — rewolucyjne narzędzie, które radykalnie zwiększa rozdzielczość obrazu..."
Ma już ktoś DPP z płytki 5D MKIII? ;)
Wow.....
Teraz już trzeba zacząć narzekania :D.
Miał być Eye Controlled Focus i gdzie jest?:-P
http://www.youtube.com/watch?v=JnFaIPCU3d8&t=5m25s
Od tej minuty jest porównanie między 5d3 a 5d2, dajcie na full hd, coś tam widać, zwłaszcza na wyższych czułościach ;)
Kay "rape button" lol, lubie tego gościa ;)
Patrząc na to, to ISO 12800 jest cudowne. Kurcze będzie co testować.
7D – $1699
5D III – $3,499
Aż się prosi o aparat w granicach 2500 $.
We wrześniu czeka nas PHOTOKINA !!
Bajki opowiadasz 8-).
Tryb cichy był już w jedynkach drugiej generacji, nawet 40D miał taki tryb. Nie jest to żadna nowość u Canona, dopracowują to co już było.
Chodzą ploty, że podobno Nikon po tej premierze wypuści D700s - podejrzewam że to klasyczne wishful thinking Nikoniarzy 8-).
http://www.youtube.com/watch?v=JnFaI...8bFUAAAAAAAAAA
materiał video , całkiem fajnie sie prezentuje , ciut mniejszy od mkII :)
Jeśli nie widzisz tu http://www.youtube.com/watch?v=JnFaIPCU3d8&t=5m25s
różnicy od ISO 12800 w górę to chyba z twoim wzrokiem jest coś nie tak.
Widać, widać.
25600, 51200 zaskakuje.
Jeżeli będzie tak, jak na tym filmiku to rzeczywiście dobrze. Tym niemniej, żadna puszka nie daje ładnego iso 12800. Pewnie do neta sie nada i tyle. Wole poczekać na duże sample i porównania, może japoniec oszustował :)