a czy w takim przypadku można prosić o kilka fotek..
... najlepiej pokazujących jego Zalety ale też i Wady.
Wersja do druku
a czy w takim przypadku można prosić o kilka fotek..
... najlepiej pokazujących jego Zalety ale też i Wady.
bj5, jak pracuje AF?
Do fotek muszę się przygotować (nie będę Wam pokazywał wnętrza swojego biura) Postaram się.
AF działa celnie szczególnie wersja z lupką jest użyteczna jednak spodziewałem się że będzie szybszy, dobrze radzi sobie w ciemnych pomieszczeniach nawet bez wspomagania lampką. W nocy ustawiając fokus MK-II przy zdjęciach gwiazd najpierw ostrze na jakiś odległy punkt i blokuję obiektyw. Tutaj przełanczam na manual i ustawiam ze skali (mowa o odległych punktach w nocy)
Pozdrawiam
bj5: jak porównasz szybkość ostrzenia AF G1X do G11 w standardowych warunkach? Mam ten ostatni i zastanawiam się czy jest sens zamienić. Czy jest szansa w miarę trafnie fotografować idącą w naszym kierunku osobę?
Fokus jest oczywiście znacznie szybszy od G11 jednak nie można porównywać z Mk-II. Natomiast co do śledzenia idącej osoby to nie ma tu żadnych problemów, jest funkcja śledzenia i daje sobie rady całkowicie. Porównując do G11 trzeba się liczyć z tym że G1X jest znacznie cięższy i trochę większy, ale matryc nie da się tu porównywać.
Pozdrawiam
Dzięki bj5. Jak by były 24 mmm, to bym się w ogóle nie zastanawiał, a tak jeszcze podumam :)
@ GrzeSiuu @ - tu masz fotki w raw z G1X. Możesz też wybrać jpegi. Są już chyba od miesiąca.
http://www.dpreview.com/previews/canong1x/7
Pozdrawiam Krzysztof
dzieki. sieciówkę mam przejrzaną ;)
wywiad z Canonem:
http://www.techradar.com/news/photog...r-size-1063154
David Parry says that smaller size of the G1 X sensor shouldn't have any impact on picture quality.
"You don't actually notice much difference in depth of field, and things like this, because it is so close to APS-C. It comes from the same stable as the EOS sensors, which means that as far as image quality is concerned it's going to be very close to the Canon EOS 600D," he said.
Aparat ciekawy, tylko AF słaby.
Najnowsze micro43 bije ten AF na głowę, a matryca podobnej wielkości i opcja podpięcia jaśniejszych szkieł niż ten zoom, także spoza zakresu zooma.
Gdyby AF był lepszy, aparat byłby ciekawą alternatywą bezlusterkowców...
Swoją drogą wyjaśnienia Canona ciekawie wypadają przy krytyce micro43 za "malutką matrycę".
Micro43 zrobiło duży postęp z AF-em, ale inne bezlusterkowce mogą być na poziomie GX1. W najnowszym DVF w sklepach jest opis doświadczeń z nowym bezlusterkowcem Fuji i wg nich ma AF na poziomie tego Canona (ale lepiej niż w X100).
Canon się spóźnił z tym wynalazkiem o jakieś 2 latka. Tak to era tego typu wypasionych kompaktów padła .. chyba że jakieś szkło f2.0 by wsadzili przy dobrej cenie końcowej.
i z końcówką max f2.8
jednak albo raczej niestety moje przeczucia się sprawdziły,
g1x wrócił do oferty eurortv w wyższej o 500zł cenie (2999zł) , a nasze zamówienia olali.... znaczy się anulowali, tak nie postępuje "gigant na rynku" żadnej propozycji z ich strony aby wybrnąć godnie z tej sytuacji, odechciało mi się zakupów u nich a kupiłem tam już niemało.
Cena paranoiczna, biorac pod uwage lustrzanki Canona i to co oferuje konkurencja bez lustra, za g1x mozna dac 1,5 - 2 tys. a i to tylko na zasadzie frycowego za nowosc...
aby zakup miał sens cena powinna być nie wyższa niż 2500 i to na początku sprzedaży, a później powinna naturalnie spadać, płacić za g1x więcej niż za Panasonica gx1 z kitem jest jak dla mnie bezsensem
Dla mnie badziew, pakować się w aparat z tak ciemnym szkłem oznacza masochizm albo sorry bezmyślność wiedząc jaki jest wybór na rynku.
Można wiedzieć jaki jest wybór aparatów z jaśniejszym,nie wymiennym obiektywem i taką matrycą?
ewentualnie wymiennymi obiektywami o takim zakresie ogniskowych?
Rozumiesz znaczenie słowa najnowszy?
Rzeźnia nie, ale zapewne jest równie lekki jak 70-300DO...
… błagam nie zabierajcie mi Mirka, ty się zachłysnąłeś jak pozostali, akustyk walczy, ale ręce precz od Mirka.
BTW. Jednak m43 coś tam w Azji ugrało skoro G1X się reklamuje jak swego czasu NX10
http://www.canonwatch.com/is-canon-u...s-sensor-size/
Dziękuję za recenzję.
Na DPR mają podobne spostrzeżenia.
Ale ja nie o tym... Tak naprawdę, to chciałem spytać, czy to zdjęcie jest prosto z aparatu?
To zdjęcie zrobiła pora dnia, światło, aura i kadr. Na końcu aparat i nie upatrywałbym tutaj zalet konkretnego modelu :)
No i jeszcze fotograf :-)
To robione jest MkII i sporo pociągnięty kontrast
Cena niebawem zacznie się kształtować.
Wystarczy zerkać np. tu:
http://www.ceneo.pl/15224731
I gdzie te 3300 zapowiadane przez niektórych?
No to powiem Ci, że to jest masakra jakaś i robienie ludzi w bambuko. Myślę sobie, że byli przygotowani marżowo na 2499, ale jak zobaczyli, co robi konkurencja, to szybko wyczuli okazję i stąd taka akcja. W każdym razie bardzo nieładnie. Ale jak się jest silnym na rynku, to się takie rzeczy robi....
Co do ceny S100- tak, to jest prawdziwa makabra. Chciałem zastąpić swoje S90, za które zapłaciłem 1,3- właśnie S100. Ale za 1,7-1,8 to niech się ugryzą.
Opisywałem pierwsze wrażenia zabawy tym sprzętem i niestety znalazłem pewien mankament, otóż wyłączenie wyświetlacza przyciskiem display lub przez zamknięcie klapki ekranu wyłącza funkcja Manual Focus i to w każdym trybie. teoretycznie mały problem ale w moim przypadku jest to problem duży ponieważ robię zdjęcia poklatkowe np http://www.youtube.com/watch?v=HP655xWzG_c i tutaj zamknięcie wyłączenie ekranu ma kolosalny wpływ na żywotność baterii oraz czas pomiędzy kolejnymi wyzwalaniami. Dodatkowo przy ustawieniu MF mogę zamknąć klapkę i korzystając z wcześniejszych ustawień focić używając wizjera optycznego. Mankament jednak wyklucza taką pracę. Zgłaszałem wadę do Canona i otrzymałem odpowiedź że moja uwaga zostanie przekazana dalej. Jakoś jednak nie sądzę żeby defekt został naprawiony przynajmniej w moim egzemplarzu
Pozdrawiam
Ten model tak już ma. U mnie też przechodzi na MF po zamknięciu ekranu lub po jego wyłączeniu. Mi to w niczym nie przeszkadza może przy następnym FW to zmienią zawsze jest nadzieja. Ogólnie aparat oceniam bardzo pozytywnie ale wiadomo jak to jest na początku człowiek wad nie widzi. Podoba mi się skokowy zoom, poziomica, jakość zdjęć na ISO do 3200, sterowanie do którego jestem przyzwyczajony po G11, jakość wykonania.
Moim zdaniem bardzo fajny aparacik bez makro i to jest jedyna jego wada ( na dzisiaj )
Pozdrawiam
Powoli wychodzą mankamenty, dla jednych mniej dla innych bardziej istotne, to wychodzenie z MF to faktycznie głupia niedoróbka, w panasonicu LX5 jest to dobrze rozwiązane - mechanicznym przełącznikiem trybów ostrzenia, za to są inne mankamenty które czasami bardzo wkurzają,
Czy moglibyście podesłać pare zdjęć, szczególnie coś na niskim ISO, średniej i maksymalnej ogniskowej i przy otwartej przesłonie, najlepiej portret lub coś zbliżonego :) w LX5 brakuje mi namiastki ładnego rozmytego tła, a nie zawsze można mieć przy sobie 5d :)
A czy ktoś sprawdzał jak ten aparat działa z zewnęrzną lampą błyskową? Mam Nissina 622 z dedykacją dla Canona, z G11 działa bardzo dobrze. Po podpięciu do G1X jest jakaś masakra. W trybie automatycznego pomiaru światła, błysk ma około sekundy opóźnienia. Czy to możliwe aby tyle trwało obliczenie potrzebej ilości światła? A może przyczyna leży w zastosowaniu lampy innego producenta?
Może nowiutki teścik ?
http://www.optyczne.pl/175.1-Test_ap...st%C4%99p.html
Tylko czemu ten obiektyw taki ciemny :(
28mm/2.8 to jest ciemno?:)
Tak, bo w EX1 mam f1.8
A jakie to ma znaczenie dla prędkości migawki?
może porównać jakość zdjęcia z G1X i EX1 przy czułości np.800 iso?
myślę że 2.8 canona będzie się "jaśniejsze" od 1.8 samsunga.
Nie robię na iso większym niż 200.
Oczywiście piszę wszystko subiektywnie, pod moje preferencje.
I tak 2,8 i iso 200 GX 1 będzie jakościowo takie samo , o ile nie lepsze od 1,8 przy iso 100 Ex-a.
Porównywałem 1.8 ZX-1,wprawdzie z nexem 5n i 7d,i wyszło że matryca ma znaczenie.
Kolejny minus g1X brak trybu bulb (nie zauważyłem aby ktoś o tym pisał, dopiero w teście optycznych to wyszło), najdłuższy czas naświetlania to 60sek. dla większości będzie to bez znaczenia ale przy takim systemie jak tworzy od lat canon nie rozumiem zupełnie co ma na celu usuwanie takich funkcji, człowiek kupuje następcę danego modelu licząc że będzie on miał "więcej", że będzie pod każdym względem lepszy a tu niespodzianka, której zupełnie by się nie spodziewał, przecież to nie wpływa na obniżenie kosztów tak jak np usunięcie chyba od G7 czujnika podczerwieni do możliwości sterowania pilotem, a swoją drogą to była kapitalna rzecz, taki pilot do obsługi funkcji fotograficznych jak i odtwarzania, bardzo mi tego brakuje, pilot genialnie zastępuje samowyzwalacz a przy odtwarzaniu podłączamy aparat do TV i oglądamy zdjęcia czy filmy... ale cóż, canon widocznie koniecznie chciał zaoszczędzić po ~5$ na każdej sprzedanej sztuce
Dziś jakoś tak wyspało recenzjami: http://www.mirrorlessrumors.com/cano...-news-roundup/ - w skrócie: ni pies, ni wydra.
Witam.
Czytam forum od dawna i regularnie, rzadko piszę. Tu jednak podzielę się swoimi uwagami dotyczącymi fotografii i Canona G1X.
1/ Fotografia daje więcej życia - to slogan reklamowy enerdowskiegio rzutnika z lat 60, który stał się MOIM credo życiowym.
2/ Motto, które powtarzam wszystkim i wszędzie to to, że "najlepszy aparat na świecie to ten, który mamy przy sobie". W związku z tym porównywanie G1X do innych fizycznie wiekszych i nie mieszczących się w kieszeni aparatów jest bez sensu - co z tego, ze Sony nex jest lepszy skoro ze zmiennoogniskowym obiektywem za nic nie mieści sie w kieszeni.
Właśnie jadę na narty i chyba jest to jedyny aparat do kieszeni, który daje dobrej jakosci zdjecia. Mam korpusy od 1Ds, przez 5d MkII do 600 - gwarantuje Wam, ze żaden z nich nie mieści mi się w kieszeni. Natychmiast kupiłem G1X bo wchodzi.
3/ Mam G-10 - jakoscią zdjęć G1X dystansuje go wielokrotnie - inna bajka.
4/ Porównywałem jakość zdjęć z 600 z obiektywem C15-85 i G1 - różnice w realnej fotografii są niezauważalne - w prędkości działania a i owszem co jasne i z czego nic nie wynika bo do kurtki narciarskiej ten pierwszy nie mieści się.
5 Uważam, że G1X to strzał Canona w dziesiątkę. Aparat ten nie konkuruje z lustrzankami i co jeszcze raz podkreślę, że chyba jako jedyny ze sporą matrycą wraz z obiektywem mieści sie w kieszeni a
NAJLEPSZY APARAT NA ŚWIECIE TO TEN, KTÓRY MAMY PRZY SOBIE.
Pozdrawiam wszystki forumowiczów. Życzę udanych eskapad fotograficznych.
Michał
@MIT - ciekawa dewiza:) Ja sam sprzedałem Panasa LX5 i zakupiłem Canona s100 bo co mi po Panasie który leżał - był lepszy ale nieużywany.
Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć jak radzi sobie AF G1X w gorszych warunkach oświetleniowych i jak wygląda pomiar światła? Miałem s90, Panasa LX5, teraz posiadam s100 i jeśli pomiar przypomina ten z s100 to go nie chcę - do kompaktu wystarczy ale po takim aparacie spodziewam się czegoś lepszego.
Szukam jakiegoś bezlusterkowca na wyjazdy - czasem strach gdzieś zabierać lustrzankę a i waga swoje robi.