nie wiem dlaczego ale bardzo lubię packshoty w LowKey... (na czarnym tle)
tu jeden ze starszych w podobnej konwencji do zdjęcia eLi ... wisi juź od jakiegoś czasu na mojej stronie:)
pozdr
Wersja do druku
nie wiem dlaczego ale bardzo lubię packshoty w LowKey... (na czarnym tle)
tu jeden ze starszych w podobnej konwencji do zdjęcia eLi ... wisi juź od jakiegoś czasu na mojej stronie:)
pozdr
Pierwsze przygody z fotografią.
Jest to moje pierwsze zdjecie robione na stoliku bezcieniowym. Fotografia szkła i cieczy jest bardzo trudna. Wieć zacząłem od najtrudniejszego.
Proszę o ocenę i wszelką krytykę.
http://www.grapx.pl/upload/69/143m.jpg
U mnie jest jakaś kicha z kolorami coś to wszystko jakieś takieś zielonkawe. Pominę sprawę kadru, tematu, światła, perspektywy a właściwie wszystkiego. A swoją drogą dlaczego tak wielu ludziom wydaje się że powinni zaczynać naukę od trudnych rzeczy ? Przecież to głupota. Czy w pierwszej klasie podstawówki uczyli cię na matmie całek ?
P.s. Jeżeli łączy Cię coś ze stroną w stopce to najlepszej reklamy jej nie robisz.
Packshot_ami zaczolem sie bawic kilka dni temu. Kupilem do tego namiot bezcieniowy i 2 lampy blyskowe. O to efekt.
Co radzicie dokupic, jednak jakies odbicia mi powstaja. Moze softboxy, albo parasolki?
robootb czy te 2 lampy błyskowe to 2 żarówki błyskowe z fotocelą na statywach po 2 stronach namiotu czy jak?
Pozdrawiam
dokladnie tak, 2 lampy blyskowe rostawione po 2 stronach z foto celami ...
Az tak tragicznie?
Jesli masz jakies porady, albo chcesz pogadac gg 2620737 ;] zawsze nie widok ;p
Niee, wybacz zapomniałem napisać że mi się podoba choć może widział bym więcej światła. Pytam bo ja też mam namiot bezcieniowy i raz coś zacząłem robić ale nie miałem lamp błyskowych a zwykłe lampki i mocne żarówki, efekt nie zadowalający w porównaniu z Twoim.
kabu, wedlug mnie to nie jest jeszcze cos o czym marze ;] Dlatego pytam co jeszcze bym mogl dokupic bo jak widac na przycisku lekkie odbicia ;p.
Pozdrawiam
robootb nie znam się na packshot'ach ale może więcej dałbyś światła, może jakąś blendę z lewej strony i od dołu coby przedmiot miał efekt trójwymiarowy...
Good Job
zdjecie jest ciemne bo z rawa chcialem FFFFF xD
hmm od dolu czym to oswietlic?
od dołu miałem na myśli od strony gdzie stał aparat... sorry, że wyraziłem się niezbyt jasno. Bierzesz blendę, tj. kawałek steropianu i musi być dobrze :)
mozesz dokladniej rozwinac to, bo troszeczke nie rozumiem. Moze noc i dlatego
Blenda powodoje fajne rozproszenie swiatla i odbicie zgadza sie?
Tzn Przedmiot ma na niej lezec?
Owszem, dla tego napisałem że dodał bym więcej światła, co do odbić to nie będzie to takie łatwe, obiekt fotografowany silnie odbija nawet jak nie ma za dużo światła bo jest właśnie z takiego materiału a nie z innego zrobiony i nie wiem czy tu nawet jakieś blendy pomogą.
Witam,
Jakich przeslon( F) powinienem uzywac przy packshotach, na bialym tle?
Co jest optymalne, aby uzyskac dobra ostrosc.
Do oceny w pelnych wymiarach
http://img143.imageshack.us/img143/9470/robootbdn5.jpg
Nie jestem profesionalistą w tej dziedzinie (zresztą jak i w wiekszości dziedzin), ale nie trafiłeś w ogóle AF na nóż. Poza tym zależy co chcesz uzyskać na packshotach, czy duże czy małe GO. Myślę, że większa przesłona niż F5.6 nie występuje w packshotach.
Poza tym część osób udostępnia swoje exify do zdjęć więc możesz podpatrzeć kto co i jak robi oraz jakie są tego efekty.
moj pierwszy 'packshot', powstal gdy ogarniała mnie nuda, a co:
robione KITem; w domciu teraz nie mam nic Lepszego
Pzdr.
Też polubiłem ten klimacik, wzorowałem się własnie na Twojej pracy :)
A góre przepalilem poziomami, ponieważ chcialem uzyskac 'żywe' kolorki.
pzdr.
Witam,
to ja też dołączam
Poniżej moje pierwsze próby, wszelkie uwagi, zwłaszcza te krytyczne mile widziane :)
bomba!:D
[QUOTE=pawelpaciorek;435956]Witam,
to ja też dołączam
Poniżej moje pierwsze próby, wszelkie uwagi, zwłaszcza te krytyczne mile widziane :)
bardzo efektowne dobre techniczne i z pomysłem zdjęcie :)
pozdrawiam
Zdjęcie Lecha jest bardzo... apetyczne ;) Dobra robota!
Bardzo dobre tylko uprzątnąłbym podłoże, bo jakieś takie zakurzone itd... Wiem, czepiam się :D
Dzięki panowie :)
Ernest, czepiaj się ile wlezie :)
Im więcej potu na treningu tym lepsze efekty w boju, czy jakoś tak :)
Racja też wyznaję tę zasadę.
Generalnie wszystko oprócz podłoża w tym zdjęciu mi pasuje, ładne estetyczne światełko i kolorki. Dobry kontrast tła do kolorów produktu. Pozdrawiam!
no to jeszcze jedno, dzisiejszy "wypiek" :)
Podoba się bardzo, może mały opisik co i jak? :)
Pawle, powiem tyle - chciałoby się złapać tą szklankę bądź butle w swoje łapska :D
Delikatnie za mocny ten blink na szkle.
Powiedz Paweł czym i jak to fociłeś?
Dzięki!
Co do wykonania to:
główne światło, lampa 150Ws na pełną moc + softbox
na kontrę żarówka 68Ws + softbox
Czarna blenda przy głównym świetle, żeby tła nie doświetlić
Podstawa to szyba z podłożonym czarnym kartonem.
ISO 100, F9, 1/160
Wielkie dzięki i oczywiście czekam na więcej :)
Niedawno pstryknąłem takie zdjęcie
Pewnie technicznie nie jest idealne, ale chyba nie najgorsze ;)
fota jest super fajna GO - ale minimalny retusz by się przydał LD bród na szkle, oraz zarysowania na obudowie na godz 7 -ej
pozdrawiam
jutro pstryknę swój zegarek ;) zrobiłeś mi apetyt
Szkiełko na 200% było czyste, jedynie osiadało na nim co chwila pełno kurzu...
To co wydaje się być na obudowie rysą to też dwa pyłki kurzu...
Dmuchałem w zegarek powietrzem z kompresora ale i to nie pomagało.
Przy zbliżeniach z kurzem był jeszcze większy problem >
teraz tylko trochę stamp-tool i healing brush i po kurzu :)
to pierwsze fajne, mi też narobiłeś smaku :)
Foto niezłe - zegarek nie, komu potrzebne są te dni tygodnia w Seiko? Masakra. ;)
Michał powiem tak WOW, nigdy takich zdjęć jeszcze nie robiłem ale mam wielkie chęci aby się za to zabrać,mam nadzieję że na chęciach tylko nie zostanie, bardzo mi się podobają jak i zdjęcia Pawła Paciorka, mam prośbę czy mógłbyś też tak jak Paweł opisać jakiego obiektywu użyłeś do zrobienia tych zdjęć no i w ogóle jak powstały te zdjęcia. Będę bardzo wdzięczny.
Namiot bezcieniowy.
Tło to szyba i czarne tło dołączone do namiotu.
Oświetlenie to trzy świetlówki o mocy 300 wat normalnej żarówki i temperaturze 5600 K
Body 400D.
Szkło EF-s 60mm macro.
Statyw taki jak w stopce.
Zdjęcia są sklejanie z dwóch, jedno dla tarczy, drugie dla koperty i bransolety zegarka.
O ile dobrze rozumiem świeciłeś po prawej i lewej stronie namiotu oraz z góry, nie za bardzo rozumiem tego "Zdjęcia są sklejanie z dwóch, jedno dla tarczy, drugie dla koperty i bransolety zegarka." Czy to oznacza że jedno zdjęcie to ekspozycja ustawiona na poprawne naświetlenie tarczy zegarka a drugie to ekspozycja na poprawne naświetlenie bransolety i koperty zegarka?
Może i zadaję oczywiste pytania ale życie nauczyło mnie że warto pytać nawet o te oczywiste sprawy aby mieć pewność że dobrze myślę.
Dziękuję i pozdrawiam
Tak dokładnie świeciłem z prawej lewej i z góry.
Dokładnie to wywołane z jednego RAWa, jedno dla jaśniejszej tarczy a drugie dla ciemniejszej nie prześwietlonej reszty :)
Super, bardzo dziękuję za informacje, oczywiście czekam na więcej zdjęć.
Bardzo podoba mi ten ruch wskazówki, próbowałeś może lekko wydłużyć czas naświetlania aby ten zakres ruchu był nieco większy?
Nie próbowałem wydłużać czasu, ale kiedyś spróbuje tak by ruch sekundnika był widoczny przez 15 sekund :)
W zegarkach Seiko, sekundnik rusza się kilka raz na sekundę (chyba 5-6 razy, ciężko mi to zaobserwować) i efekt przez to jest fajnie widoczny ;)
Czekam zatem na inne zdjęcia, również innych użytkowników. Jak ja coś wykombinuję to też się pochwalę ale na razie narzekam na brak wolnego czasu :(
VanMurder, jak zdjęcia Twojego zegarka ?
Chętnie bym je zobaczył bo wiem że pokażesz coś ciekawego :)
Może ktoś miał styczność z tym urządzeniem ?
http://www.packshot-creator.com/
Fajne urządzenie.
Ciekaw jestem ile kosztuje?
W Polsce tego nie widziałem.