Odp: Oslony przeciwsloneczne
Mam pytanko, gdyż zakupiłem niedawno osłonę przeciwsłoneczną i założyłem na mojego kita 18-55. Przy najmniejszej ogniskowej widać tą osłonę w kadrze... Nie wiem czy to z osłoną coś nie tak, czy jest tak zawsze... Może ktoś mi poradzić co zrobić w takiej sytuacji ?
Do kita powinna być taka osłona - EW-60C - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Ona nie wystaje. Tulipan może być dopiero w kicie od 700D (18-55 STM).
Jak możemy Tobie pomóc skoro nawet nie napisałeś jaką osłonę posiadasz . Jedyne co może być nie tak, to tylko to, że jest ona nieodpowiednia do tego typu szkła :) .
Znalazłam ostatnio tulipany dedykowane do 70-200 f/4 L -
JJC Lens Hood F Canon EF 70 200mm F4 L USM W ET 74 Black | eBay
Sonnenblende F Canon EF 70 200mm F4 L USM Weiß W ET 74 NEU | eBay.
Przecież oryginalnie to szkło powinno mieć okrągłą osłonę, chyba że może być i tak :P.
W ogóle to myślałam, że tulipan jest dla obiektywów które nie kręcą przednią soczewką, a okrągłe osłony dla tych w których się ona obraca podczas ostrzenia, ale zauważyłam, że niektóre obiektywy nie kręcące szkiełkiem też mają dedykowane okrągłe osłony. W takim razie od czego jeszcze to zależy?
Witam, odnowię temat po 10 latach, szukam osłony
po szkło Canona RF 35mm, na allegro jakiś chińczyk
szaleje i woła prawie 150zł. Może coś z EF pasuje,
do RF 50mm, spasowała ze szkłą EF28mm.
Dzięki za wszelką pomoc.
Cytat:
Zamieszczone przez
baracuda
Witam, odnowię temat po 10 latach, szukam osłony
po szkło Canona RF 35mm, na allegro jakiś chińczyk
szaleje i woła prawie 150zł. Może coś z EF pasuje,
do RF 50mm, spasowała ze szkłą EF28mm.
Dzięki za wszelką pomoc.
Nie pomogę w kwestii RF 35, ale dodam, że do RF 50 1.8 STM pasuje też bardzo dobrze osłona z EF 85/1.8.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
dodam, że do RF 50 1.8 STM pasuje też bardzo dobrze osłona z EF 85/1.8.
I nie winietuje? Mam oryginalną odsłonę do RF 50/1.8, miałem 85/1.8 z oryginalną osłoną i ta druga jest znacznie większa/ dłuższa.
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
I nie winietuje? Mam oryginalną odsłonę do RF 50/1.8, miałem 85/1.8 z oryginalną osłoną i ta druga jest znacznie większa/ dłuższa.
Może trochę, ale nie jakoś szczególnie gorzej niż oryginał (patrząc na foty z netu).
Może w morzu różnych opcji ta informacja pomoże.
Canon oznacza osłony przeciwsłoneczne wg schematu: EW-73, ET-67, ES-68 i tak dalej:
- pierwsza litera E to chyba EOS lub EF
- druga litera: W = szeroki kąt, S = standard, T = tele,
- kreska oznacza kreskę,
- liczba to średnica bagnetu osłony,
- czasem jest dodatkowa litera, która nie wiem co znaczy, prawdopodobnie odmianę osłony o tej samej średnicy i kącie.
Podpowiem inne rozwiązanie.
O ile rozmiar obiektywu z założoną osłoną nie jest problemem w transporcie, to najprościej jest kupić od Chińczyka prostą, metalową osłonę wkręcaną w gwint filtra. Jeżeli jest to obiektyw szerokokątny, to trzeba wziąć nadmiarową średnicę osłony i użyć redukcji filtrowej. Te osłony mają zewnętrzny gwint, w który można wkręcać większe filtry, niż w gwint obiektywu, oraz można zakładać na nie standardowy dekielek. Osłona bardzo dobrze zabezpiecza przednią soczewkę i przeważnie można się obyć bez zakładania przedniego dekla, dzięki czemu obiektyw jest szybciej dostępny, i dekle się nie gubią.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, jak się okazało miałem w klamorach,
wkręcaną, metalową osłonę. Jest, jak jest, szkło jest chronione,
150 zł to ja nie dam za kawałek plastyku :)
Cytat:
Zamieszczone przez
baracuda
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, jak się okazało miałem w klamorach,
wkręcaną, metalową osłonę. Jest, jak jest, szkło jest chronione,
150 zł to ja nie dam za kawałek plastyku :)
A bo wiodący producenci aparatów i obiektywów do nich sprzedają je poniżej kosztów produkcji, a prawdziwe pieniądze zarabiają dopiero na deklach, kapslach, osłonkach i kawałkach gazrurki pociętej na plasterki, tudzież na bateryjkach. Uszanujmy więc ich poświęcenie dla ogółu :mrgreen:
Do RF 50/1.8 tu kupowałem, do 35 też pewnie są https://pl.aliexpress.com/item/1005003610654275.html
Szkło 50 z osłoną mieści się do futerału po przelotce canona rf-ef po nałożeniu w drugą stronę. Osłona jest bardzo wygodna, sprawdza się w podróży.
Do 50tki mam tą https://pl.aliexpress.com/item/10050...yAdapt=glo2pol
Można znaleźć, różne od 15 PLN w górę.
https://pl.aliexpress.com/item/10050...ec%21PL%21%21A
Są i takie z gwintem ale wg mnie one są niewygodne w używaniu, lepsze są dla mnie na klik.
https://pl.aliexpress.com/item/10050...ec%21PL%21%21A
Wygodne na aliexpress jest to, że od jakiegoś czasu mają płatność blikiem oraz mogą wysyłać do paczkomatów inpost.
Wiele zamówień od różnych dostawców przychodzi często jedną paczką. Zamawiałem kilkukrotnie chińskie okulary do sesji zdjęciowych, jest szybko i sprawnie.