Podatek na koniec roku, przy corocznym rozliczeniu czyli PiT
Wersja do druku
Podatek na koniec roku, przy corocznym rozliczeniu czyli PiT
Szczegóły to Ci najlepiej wyjaśni jakiś księgowy :-) Ja robię dużo rzeczy na umowę-zlecenie (ale nie fotograficznych, broń Boże!) - ale moim zleceniodawcą jest firma (wydawnictwo), więc ich księgowość się wszystkim zajmuje: sami odprowadzają podatek od umowy-zlecenia (ja dostaję kwotę netto), sami informują skarbówkę etc. Ja tylko na koniec roku dostaję od niech PIT, który muszę uwzględnić w swoim rocznym zeznaniu.
Natomiast kiedy zleceniodawca jest osobą prywatną - nie wiem, jak to się szczegółowo rozgrywa. Najlepiej o szczegóły zapytaj jakiegoś księgowego.
Składka zdrowotna to w moim przypadku 204zl, zatem skoro miałabym to płacić z własnej działalności to czy zakład pracy doda mi ta kwotę do wynagrodzenia?
Jakie są tu zasady?
No właśnie, przecież jeśli pracuje na pełen etat i ma odprowadzany ZUS to nie musi płacić całego świadczenia... o_O
Dokładnie. Płaci tylko składkę zdrowotną. 233 i chyba 32 grosze o ile dobrze pamiętam ;)
Jeśli masz własną firmę + jesteś zatrudniony u kogoś to na pewno musisz płacić składkę na ubezpieczenie zdrowotne. W moim przypadku 233,32.
Żeby nie płacić ZUSu w obu firmach musisz złożyć deklarację, że Twoje główne źródło dochodu to praca X. (nie jest to zależne od tego ile w jakiej pracy zarabiasz). Wyrejestrowujesz się.
Lepiej jak pracodawca za Ciebie odprowadza ten złodziejski podatek, bo wtedy masz mniej papierkowej roboty po swojej stronie.
W przypadku otwarcie działalności często przez 2 lata masz obniżoną składkę na ZUS, wtedy prawdopodobnie bardziej opłaca się samemu opłacać ZUS.
Trzeba zapytać jakiegoś księgowego, ja nigdy nie ogarniałęm tej kuwety.
Najlepiej wychodzi rozliczanie na zasadach ogólnych w tym przypadku, ale to moje subiektywne zdanie.
Więcej informacji znajdziesz w wątku wklejonym powyżej.
no dobra a mi wychodzi 198 zl na karcie podatkowej. zkad wziasc kwote skladki zdrowotnej. jako ze pracuje to moge ubiegac sie o ulbe 80%,, ale od 198 zl czy samego podatku. skladka z tego co wyczytalem to 233 zl a wiec wiecej niz samej podstawy na karcie. nie kumam. i nie rozumiem tych 7,75% skladki zdrowotnej. o co chodzi? sory za bledy pisze z tel.
Jeśli dobrze sobie sprawdziłeś stawkę podatku na karcie: 198 zł i pracujesz na etacie, to wychodzi na to że będziesz miał do zapłaty jakieś 40 zł co miesiąc.
To że jesteś na etacie zaznaczasz na wniosku o kartę podatkową, jest tam odpowiednia kratka (chyba pit -16 to jest).
Jeśli chodzi o składkę zdrowotną to jest ona ustala z góry i aktualnie wynosi: 233,32, natomiast odliczyć od podatku nie możesz całej tylko część tj. zdaje się 200,92 gr.
z tym, że skoro podatku masz do zapłacenia tylko 40 zł, więc nie będziesz go płacił w ogóle. No ewentualnie za pierwszy miesiąc.
Całość rozliczysz przy rozliczeniu rocznym chyba PIT-16A gdzie wpisujesz ile płaciłeś składki zdrowotnej i w jakich miesiącach i ile odliczasz od podatku.
Resztę zdrowotnego zdaje mi się, że można rozliczyć od dochodów pozostałych w normalnym rocznym rozliczeniu.
Witam,
W tym tyg. chce otworzyć działalność gosp - samo zatrudnienie. Będę świadczył usługi głównie fotograficzne (zdjęcia reklamowe) oraz graficzne (loga, www, grafiki, itd.) wyłącznie dla firm.
Będę prowadził tą działalność w domu. Kosztów praktycznie nie będę miał żadnych lub będą one znikome. Jestem osoba niepełnosprawną.
Zakres moich usług określają poniższe kody PKD:
PKD: 7311Z - Działalność agencji reklamowych
PKD: 07312 - Działalność związana z reprezentowaniem mediów
PKD: 7410Z - Działalność w zakresie specjalistycznego projektowania
PKD: 7420Z - Działalność fotograficzna
PKD: 5911Z - Działalność związana z produkcją filmów, nagrań wideo i programów telewizyjnych
PKD: 5912Z - Działalność postprodukcyjna związana z filmami, nagraniami wideo i programami telewizyjnymi
PKD: 6201Z - Działalność związana z oprogramowaniem
Podobno karta podatkowa nie wchodzi w grę ponieważ aby rozliczać się w formie karty podatkowej, działalność, którą chcemy prowadzić musi być wymieniona w załączniku nr 3 do Ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne z dnia 20 listopada 1998. Ustawę możemy odnaleźć w Dzienniku Ustaw z roku 1998 nr 144 pozycja 930.
W załączniku tym są tylko 'usługi fotograficzne: świadczone z wykorzystaniem urządzeń do samoczynnego automatycznego naświetlania odbitek (samoczynnych printerów) usługi pozostałe'. Jak mam rozumieć ten zapis?
Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 17 % ze świadczenia usług fotograficznych (PKWiU 74.81), z zastrzeżeniem załącznika nr 2 do ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Z tegoż załącznika wyczytamy że wyłączone są z ryczałtu : 74.81.23 Usługi wykonywania fotografii reklamowych i podobnych, a już 74.81.22 Usługi wykonywania fotografii portretowych pozostałe, a także 74.81.24 Usługi fotografowania obiektów w ruchu oraz 74.81.25 Usługi wykonywania fotografii z powietrza i 74.81.26 Usługi fotografii specjalistycznej pozostałe i obróbka już nie.
Wybierając PKD 7420Z - Działalność fotograficzna, oraz formę opodatkowania ryczałt (17%), jak rozliczam się ze zdjęć reklamowych? Jak formułuje umowę i ile place podatku od takiej umowy?
Jeśli PKD będę miał tylko jedno (7420Z), a zlecenie otrzymam na stronę www/logo, Jak formułuje umowę i ile place podatku od takiej umowy? Będę mógł wystawić rachunek na www/logo?
Do tej pory sprzedając firmie np. zdjęcia podpisywałem "umowę o dzieło oraz licencji majątkowych praw autorskich". Przy podpisaniu takiej umowy miałem koszty uzyskania przychodu na poziomie 50%, a podatek płaciłem tylko od drugiej połowy. Gdzieś na forum czytałem, że prowadząc działalność, nie będę mógł podpisać umowy o dzieło, które zawiera się w moich PKD. Jak to jest z tymi kosztami uzyskania przychodu?
Podatek VAT narzucany jest po przekroczeniu pewnej kwoty dochodu/przychodu czy przypisany jest tez do konkretnych PKD, które podaje przy rozpoczęciu działalności? Jeśli tak to, które PKD podać abym nie musiał być VATowcem?
Czy kody PKD pisać wszystkie? Jeśli nie to które?
Jaka forma rozliczania jest dla mnie najkorzystniejsza?
Chętnie podejmę współpracę z biurem rachunkowym, które zna się trochę na tym.
Polecam Ci serwis ePorady24 z którego sam dosyć często korzystam, za niewielkie pieniądze otrzymasz profesjonalną poradę prawną
na konkretne odpowiedzi z zakresu prawa podatkowego na forum fotograficznym raczej bym nie liczył
w tym wypadku to i tak musisz być na zasadach ogólnych w sumie , przy ryczałcie foto reklamowe odpada ( jeśli ma się z tego tytułu przychodu , wchodzisz na zasady ogólne ) , przy tylu profilach i o KP raczej można zapomnieć
Tylko zasady ogólne. Przerabiałem już ten temat. Możesz nie wchodzić w VAT, ale od podatku nie uciekniesz.
M.S.
Panowie, pomóżcie odnośnie powyższej kwestii. Zbliża mi się termin opłacenia karty podatkowej i ZUS-u. Działalność rozpocząłem 1.07. Kilkanaście dni temu przyszło mi pismo z US o ustaleniu wysokości stawki na karcie. Wyszło tak jak myślałem, 255 PLN. Termin płatności do US mam do 7.08, a do ZUS-u do 10.08. I moje pytanie brzmi - czy da się zrobić tak, żebym nie musiał w tym pierwszym miesiącu płacić pełnej kwoty do US, a pomniejszoną o podstawę składki zdrowotnej?
Z tego co napisał mastercheat zrozumiałem, że jeśli ZUS opłacę jeszcze w lipcu, to już będę mógł odliczyć te 200,92 podstawy składki. Dobrze myślę? Czy jednak będę musiał tym razem zapłacić całą kwotę?
o ile się nie mylę , to 10.08 płacisz ZUS za miesiąc 07 , więc może od podatku odliczyć
co zwykle wpisujecie na rachunku/fakturze za usługę foto dla firmy ?
"wykonanie fotografii na zamówienie" czy jakoś inaczej?
rozpisujecie na cenę jednostkową za zdjęcie? Czy raczej jako jednostkę traktujecie cała usługę?
proszę o podpowiedź.
to co sobie firma życzy ? ;]
a jak nic , to ogólnie "usługa fotograficzna"
spoko :)
zastanawiałem się po prostu czy, pisać coś o licencjach itp...
to zrób załącznik/umowę
Zamierzam otworzyć działalność zajmującą się Fotografią i komputerami (obsługa firm, sprzedaż komputerów i urządzeń/akcesoriów z tym związanych na fv, czasem dla detalu, serwis ww sprzętu - oprogramowania, tworzenie/projektowanie reklam i banerów itp.).
Stoję przed wyborem PKD i wybrałem takie:
74.20.Z FOTO
59.12.z postprodukcja związana z filmami, nagraniami video (tworzenie prezentacji dla młodych) chyba, że tego nie potrzebuję ?
18.13.Z Przygotowanie do druku
47.41.Z Sprzedaż detal. komp (tylko czy nie będę musiał wejśc na vat w tym wypadku?)
62.02 doradztwo informatyczne
95.11.Z naprawa i konserwacja urządzeń komputerowych
73.11.Z działalność Agencji Reklamowych
Vatowcem na razie nie chcę być bo obsługi firm będzie nie dużo, traktuję to jako dodatek poza sezonem, bo kilka firm stałych powinienem mieć.
Jeśli ktoś ma podobny charakter działalności będę wdzięczny za podpowiedź.
Witam,
kwestia ile zamierzasz zainwestować na początek,
jaki będziesz miał koszty działalności (szacunkowo)
i wtedy dopiero się okarze czy opłaca się być vatowcem czy nie.
pozdrawiam
Inwestowanie będzie z dotacji (18 000) przez pierwsze dwa laty mniejszy ZUS. Nastawiam się na działalność FOTO, ale z racji dużego doświadczenia w branży IT - serwis/sprzedaż, chcę się zając tez tym. Zwłaszcza, ze jest grono osób, które znając mnie i chętnie "przejdą" pod moją opiekę. Pod działalność będę chciał wciągnąć autko, ale to tylko raz na jakiś czas części, km dużo robił nie będę a ropkę kombinuję z "innych źródeł" przynajmniej na razie. Na wielką sprzedaż sprzętu komputerowego nie liczę, może czasem się trafi jakieś większe zamówienie z Urzędu (informatyk - znajomy). Żadnego sklepu mieć nie chcę, koszt najmu i zamrażanie gotówki w sprzęcie mnie nie kręci, już się w takim nasiedziałem u eks pracodawców.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak dobrze pójdzie to po roku lub dwóch zatrudnię się u znajomego co by nie płacić zusów itp, on sobie wrzuci w koszta, ja mu co jakiś czas fv wystawie na serwis. Jeśli dobrze kombinuję.
dobrze kombinujesz ;)
co do meritum to w VAT bym się nie pakował.. zwłaszcza jak większość to będą usługi..
firmom wbrew obiegowej opinii wcale faktura VAT nie jest potrzebna bo VAT jest "transparentny" a rachunek i tak w koszty wrzucają.. usługi informatyczne (mam wpisane jako dodatkowe PKD) robię a jak jest jakaś sprzedaż to przez kolegę który ma sklep komputerowy..
Witam,
poniekąd masz rację...rachunek w koszty... ale
taki przykład:
firma zamawia u ciebie modernizację sprzętu komputerowego (części + usługa).
Ty zakupujesz cześci tanio na f-vat.
Nie będąc Vatowcem mógłbyć wystawić rachunek na firme (tylko w tym przypadku już może jej zależeć na Vacie - logiczne),
Mógłbyś na tym sprzęcie zarobić (no bo kupiłeś taniej) ale jeżeli nie możesz wystawić f-vat to firmy zazwyczaj chcą na sprzęt fakturę od gościa od którego ty kupiłeś (żegnaj zarobek) + rachunek na usługę.
chyba że się mylę
pozdrawiam
po pierwsze założenie takie jest nie do końca jak piszesz bo kolega ma takie:
- usł. informatyczne są "przy okazji" a sprzęt to już w ogóle rzadko..
ja jak muszę wystawić fakturę sprzętową to fakturuje mi to kolega, który handluje sprzętem - fakturę wystawia po normalnych cenach a na marżę (lub marżę i robotę) dostaje ode mnie rachunek.. ale to naprawdę rzadko bo ja raczej robię usł. inf. dla tych samych kontrahentów zawsze i usługi typu antywirusy, kopie zapasowe, instalacje itp.
a co do VATu to jak w firmie jest normalna księgowa to VAT im zwisa i powiewa ;)
bo nie ma różnicy czy wystawisz im rachunek na 1000 zł (bez VAT) czy na 1000zł netto plis VAT.. 1000 idzie i tak w koszty a VAT najpierw tobie płacą a potem odpisują w rejestrze.. więc są z VATem na zero..
[QUOTE=arturs;862731]
a co do VATu to jak w firmie jest normalna księgowa to VAT im zwisa i powiewa ;)
QUOTE]
no i tu jest pies pogrzebany....
No dobra a jak jestem zatrudniony na umowę o pracę i nie chce działalności. Czy mogę podpisać z młodymi UMOWĘ ZLECENIE I odprowadzić od tego 18%?? jak się z tego ewentualnie rozliczyć na koniec roku?
Dla działalności fotograficznej sądzę że lepiej wybrać zasady ogólne niż ryczałt.
Na Ryczałcie nie można robić zdjęć reklamowych.
Ale możesz na karcie podatkowej.
Na karcie praktycznie nie masz "dochodów" więc nici żeby w przyszłości coś wziąść na raty czy cokolwiek.
heh , fakt z kredytem na mieszkanie jest problem , ale można go łatwo obejść , z innym rzeczami jakoś nie ma problemu
a wole to niż co rok oddawać powiedzmy 10k podatku zamiast 600 zł
Ja już mam mały mętlik w głowie bo nie wiem jaką formę opodatkowania wybrać a muszę jakąś wybrać :(
I nastała taka niezręczna ciszaaa.
no bo co tu pisać.. za i przeciw masz powyżej... skąd mamy wiedzieć jaki masz pomysł na biznes - czy będziesz miał stałe "koszty", jaki planujesz dochód/przychód, czy dla firm i reklamowe będziesz robić.. nie mamy szklanej kuli więc ciężko radzić.. w tym wątku masz gotowe rozwiązania tylko sam musisz zdecydować co dla Ciebie będzie optymalne..
weź kartkę w kratkę porób rubryki i rozważ ile kasy masz zamiar dostawać, co i kiedy kupować, jakie od tego podatki zapłacisz i ile ew. odliczysz..
i już..
Mam pytanie do osób rozliczających się za pomocą karty podatkowej. Czy opłacając składkę za styczeń odliczacie od karty podstawę składki zdrowotnej obowiązującą w tym roku, czy roku poprzednim?
Wybaczcie jeśli odpowiedź na to pytanie już była....na jednej z 25 poprzednich stron :(
Czasami (raz na kilka miesięcy, albo i rzadziej) mam możliwość "dorobienia sobie" Nie jest to wyłącznie kwestia fotograficzna, bardziej coś w formie "usług konsultingowych" :twisted: i nie sa też specjalnie duże pieniądze.
Myślę o założeniu działalności + postać w mojej obecnej pracy na etacie, (którą zresztą bardzo sobie chwalę)
W takiej sytuacji koszt miesięczny to składka 233zł z czego odliczyć można ok 190 z tytułu podatku co jak napisali poprzednicy daje ca 40zł miesięcznie.
A co jeśli w miesiącu nie wygeneruję obrotu i nie będę miał żadnego podatku do zapłacenia ? czy wówczas płacę również tylko te 40zł.
Jak prowadząc DG wygląda wspólne rozliczenie z małżonkiem + odliczenie podatku "na dzieci".
Nigdy się nad tym nie zastanawiałem. A ostatnio stwierdziłem, że kilka razy w roku przydaje się być jednoosobową firmą.
Oj oj ale pomieszałeś, płacisz co m-c te ca 233 pln zdrowotnego, jeśli zarobisz pieniążka i wyjdzie Ci z tego podatek to wtedy możesz sobie część z tego zdrowotnego odliczyć. Może wyjść tak że np w maju wyjdzie Ci 600 pln podatku a że zapłaciłeś za styczeń-kwiecien ca 930 zdrowotnego z czego możesz odliczyć ca 760 wiec nie płacisz podatku i jeszcze masz 160 zapasu na przyszłość. Przy zasadach ogólnych możesz się normalnie rozliczać z żoną, wszystkie dochody z etatu i z dg zbierasz na jednym picie tak samo zdrowotne z dg.
[Jak prowadząc DG wygląda wspólne rozliczenie z małżonkiem + odliczenie podatku "na dzieci".]
Jeśli działalność gospodarcza jest opodatkowana w formie ryczałtu lub karty podatkowej nie masz możliwości rozliczenia ze współmałżonkiem. Składki płacisz cały rok, chyba że zawiesisz działalność.
Dodajmy że jeśli na KPiR wybierze podatek liniowy również wypadnie ze wspólnego opdatkowania
Tak, z pracy i ew. zleceń (tzn. umowa zlecenie i umowa o dzieło) tradycyjny PIT np. 37. Nie ma możliwości wspólnego rozliczenia - zastrzeżone w przepisach. Z karty podatkowej PIT-16a. Dochody z karty nie pojawiają się w PIT-37, nie mają więc wpływu na progi podatkowe.
Skorzystałem, ale i tak nie wszystko jasne. OK jestem głąb i jak ktoś mi tego nie wytłumaczy jak krowa na rowie to wiedział nie będę:-)
Podpisuje UMOWĘ O DZIEŁO (jako osoba nie firma) z drugą osobą (też nie firmą) na wykonanie zdjęć np. ślubnych i biorę za to 1000 zł.
Pytanie??:
1. Czy podatek mam zapłacić w miesiącu, w którym otrzymałem zapłatę za dzieło, ewentualnie jaka deklaracja.
2. Ile by tego podatku było w zł i dlaczego tak dużo:) ??
3. jaki pit roczny muszę złożyć?
4. Czy nie przeszkadza to we wspólnym rozliczaniu się?
Wszystkim wyrozumiałym z góry dziękuję.
Witam,
Zastanawiam się nad założeniem własnej działalności, czytam wasze posty i tak nie mogę się zdecydować czy karta podatkowa czy ryczałt.
Nie wiem czy to coś daje czy przeszkadza ale jestem studentem. Mam portfolio fotograficzne, ale nie jest jeszcze nie ślubne, dlatego chciałbym zacząć na ślubach (za nie duże pieniądze) ale legalnie tzn ze muszę mieć własna działalność.
Jaką formę płacenia podatków wybrać na starcie? tzn jeśli w miesiącu nie będę miał żadnego zlecenia (jestem pesymistą) to co zrobić aby w takiej sytuacji nie ponosić kosztów? albo je jak najbardziej zminimalizować? o ile dobrze rozumiem to i na karcie i ryczałcie co miesiąc musimy odprowadzać podatek tak ?
Problemem nie jest podatek - zazwyczaj po odliczeniu składek zdrowotnych wychodzi na zero - ale ZUS. Wydaje mi się, że jako student masz opłacone składki ZUS, więc płacisz tylko zdrowotne - ok. 230 zł. Działalność możesz w każdej chwili zwiesić - w tedy nie ponosisz kosztów.