nie jest złe :) ciekawa kompozycja z tym golfem ci wyszła :) ale ostrość zjechała na sweterek, oczka trzeba by było podostrzyć, czym było doświetlane? bo trochę płaskie światło...
pozdrawiam
Wersja do druku
nie jest złe :) ciekawa kompozycja z tym golfem ci wyszła :) ale ostrość zjechała na sweterek, oczka trzeba by było podostrzyć, czym było doświetlane? bo trochę płaskie światło...
pozdrawiam
Cały czas mam problem z tą ostrością...mam wrażenie,że moja 50-ka ma front focusa.Czy to możliwe w nikonie?:)Podostrzać pojedyncze fragmenty nie za bardzo umiem.Doświetlane było wbudowaną lampą.Wiem,że to tragiczny pomysł,ale poza nią mam tylko manualnego Sunpaka,z którym jest więcej kombinowania niż pożytku.Dzięki za zainteresowanie.
co do doświetlania następnym razem spróbuj duży kawałek bristolu, lub tektury owinąć folia aluminiową, umieść go z boku pod kątem 45' do osi obiektywu lub nosa modela, najlepiej z góry wtedy wyeliminujesz cienie pod oczami, najbliżej jak się da do modela, byle by tylko w kadr nie właził:)
co do problemów z BF miałem podobne w 20D - staraj się nie przekodowywać, celuj odpowiednim punktem AF w oko modelki i na wszelki wypadek strzelaj seria 3, 4 klatek - będziesz miał wieksze prawdopodobieństwo że ustrzelisz fotkę perfekcyjnie ostrą, tam gdzie być powinna, pamiętaj żeby łokcie, trzymać blisko tułowia i rób fotki na bezdechu:
wdech, wydech do połowy, seria, wydech, wdech, wydech do połowy, seria.... tak jak w wojsku, po jakimś czasie będziesz to robił automatycznie ...takie "strzelanie" to najtańszy IS i dale gwarancje nieporuszonych zdjęć, acha dobrze stać w lekkim rozkroku z ciężarem ciała przesuniętym na dominującą nogę :)
pozdrawiam
Dzięki wielkie za rady.Nie myślałem,że sposób stania i oddychania ma tak wielkie znaczenie w stabilizacji rąk.Następnym razem sprawdzę to w praktyce.
Co do brystolu to mam fragment płyty styropianowej.Nadaje się to na blendę?
jest jak najbardziej ok, nie wiem jak w Polsce, ale u mnie sprzedają w marketach na działach motoryzacyjnych takie srebrne pseudo blendy, które się kładzie na deskę rozdzielczą w samochodzie, by się w lecie nie nagrzewało, kupiłem ostatnio dwie takie, nie dają takiego super światła jak oryginalna blenda ale są ok i dużo tańsze, za oryginalną (5w jednym) zapłaciłem ok $50
a samochodowe dwie kupiłem za $10 w Polsce są pewnie jeszcze tańsze :)
pozdr
Hmm,takiej maty do samochodu nie wiem gdzie miałbym szukać,ale w aptece można dostać specjalne maty termoizolacyjne służące do przykrywania ofiar wypadków.Z tego co pamiętam to mają podobną budowę.Teraz trzeba jeszcze znaleźć czynny targ niewolników i sprawić sobie jednego do trzymania blendy;)
Pozdrowienia.
Dodaję zdjęcia z koncertu Eska-hity na czasie.
1.
2.
3.
4.
To na zachęte.Jak się spodobają to dam więcej,a mam sporo:D
a ja nie widze zdjec :(
A ja je widzę bardzo wyraźnie.Odśwież stronę,może pomoże.
EDIT:Rzeczywiście było coś nie tak.Wrzuciłem na fotosika.Teraz nie powinno nic znikać.
Również nic nie widzę...odświeżyłem.
Nikt się nie wypowie?Dorzucę 3 następne
5.
6.
7.
7 kiepsciutka ziarno widac dorzuc wiecej September:D
7-ka to duży crop.Akurat miałem podpiętą tylko 50-ke,a jeszcze jakiś klient mi zasłaniał głową.
Chcesz September,masz September;)
8.
9.
nikon to ma jednak ziarno!!! a mogło być tak pięknie :)
Gdzie nie wstawię tam te same komentarze:P No to zainstaluje sobie noise ninja jak mi już na nikonie poradzili;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dodaje dwa zdjęcia odszumione.Wydają mi się pozbawione detali i plastikowate,ale oceńcie sami.
10.
11.
no fajne! 10 mogła by mieć mini :)
Ale 1 i 4 to efekt ISO z nikona czy za bardzo PSules?
Żeby nie mieć całkowitego mydła.Wiadomo,że na pełnej dziurze żadne szkło nie jest rewelacyjne.Wolałem mieć większe szumy niż nieostre zdjęcia.
A co w 1 i 4 jest takiego charakterystycznego?Bo przyznam,że nie wiem o co wam chodzi.
tz ost mialem moglem na chwile na koncercie wziasc d50+50 f1.8 i na pelnej dziurze bylo ostro(jak na pelna dziure):D
po 2 zawsze mozna wyostrzyc
Jeśli mam być szczery to kiepsko mi idzie wyostrzanie,więc wolę ,,sprzętowo'' produkować ostrzejsze zdjęcia.Może miałeś w rękach lepszy egzemplarz 50-ki niż mój.Ja już zdążyłem w miarę poznać możliwości mojego sprzętu i jednak wolę przymykać;)
W sprawie reszty zdjęć z Eski zapraszam do mojej mini galerii www.festyk.prv.pl
A teraz wrzucę zdjęcie w wczorajszego mini plenerku Bydgoskiego.
Londynek-tu nie ma policji...
Nikt nic nie napisze?Aż tak tragicznie?
Tytuł jakoś mi nie podpasował. Londynek, tu nie ma policji. Trochę nie kminie co ma smutne dziecko do tego, że nie ma policji. Do tego tytuł narzuca mi z góry jakąś interpretację, którą nie bardzo potrafię pojąć. Fotka jest ładna, b&w szczególnie;) Szkoda tylko, że się wali.
W sumie to nie miał być tytuł,lecz bardziej opis okolicy.Może rzeczywiście należało go sobie odpuścić.Bardzo żałuję,ale niestety nie miałem czasu na powtórkę ujęcia z prostym oknem.Może jeszcze kiedyś;) Dzięki za odwiedziny bo już straciłem nadzieję,że ktoś poza mną tu zagląda.
tak jak juz mowilem zdjecie oddaje klimat naszego Londynku, troche leci kadr, ale klimat trzyma ;)
mz rewelacja!!!
Dziękuję bardzo.Podbudowałeś mnie trochę bo skoro Ty napisałeś,że jest dobrze to już naprawdę musi być:)
poważnie klimat świetny (szczególnie ta "mała"):)
pozdr
Festyk fajna ta fota BW ... nieco za duza winieta ale ogolnie naprawde niezly strzal. Pozdrawiam
Dzięki.Prawdę mówiąc chciałem uzyskać taką winietę,żeby ładnie sciemnić mniej ważne części kadru.
Pozdr.
Ja tak jeszcze do hitów : miałeś akredytację czy bardzo wcześnie przyszedłeś? Bo ja za cholerę się nie mogłem dopchać do sceny. A i do fotozone mnie nie wpuścili pomimo że miałem plakietkę z "Letniej Szkoły Reportażu i Dokumentu 2007" :D.
No i druga sprawa, widzę że tak samo jak ja udało ci się uciurać kaskę na jakiś sensowniejszy sprzęt... No ale wiesz co, nikon? Zdrajca! :D
Akredytacji nie miałem,ale dzięki wrodzonym zdolnościom mojego brata dostaliśmy się do strefy dla fotoreporterów.Do tego legitki,które dostaliśmy obowiązują nie tylko na ten jeden koncert,ale komu by się chciało jechać;)
Ja się za zdrajcę nie mam;)Wybrałem to co dla mnie było bardziej rozsądne i sprzęt,który daje mi większe możliwości. Gdybym nie wziął nikona,a np.350D prawdopodobnie nie miałbym żadnego porządnego szkła.A tak mam już całkiem sensowny komplet szklarni,który w zupełności mi wystarcza:)
Pozdrawiam.
Możesz coś dokładniej? Chciałbym wiedzieć co na przyszłość mam gadać :D.Cytat:
Zamieszczone przez -=Festyk=-
E tam, kit też jest fajny. A i do tego można zawsze dokupywać. Właśnie jestem na etapie zamawiania 50 1.8 do Bydgoszczy, bo nigdzie nie mają...Cytat:
Zamieszczone przez -=Festyk=-
No widzisz.Tylko,że jak bym wziął 350D to by mnie było stać tylko na kita.Bo reszty gratów bym nie sprzedał.A tak mam piękny komplecik,tylko lampy mi brak;)
Szukałeś może 50-ki w fotojokerze lub foto-bazarze?Tam mają duży wybór,może będzie.
Szczegóły odnośnie koncertu zaraz dostaniesz na PM.
Sorry za OT w Twoim T, ale ile dałeś za każdy element Twojego zestawu?
D70-1300zł-używka
50-ke dostałem od brata
Soligora też
18-55mm za 280zł z allegro
Tamrona 55-200mm za 280zł-promocja w fotojokerze
No właśnie tylko lampy mi brakuje,ale na nią będę dłuuugo zbierał:)
No to ja dodam zdjęcia z kolejnego koncertu,na którym miałem okazję być.Tym razem nie dostałem się pod scenę,ale byłem niedaleko. Wszelkie komentarze mile widziane.
1.
2.
3.
4.
5.
Tyy, widziałem cię! Trochę po prawej w tłumie z tym tamronem i lampą z bouncerem hand-made na zieloną gumkę recepturkę! Dobrze kojarzę? Ja też mam fotki z tego eventu, też na początku zza barierek, ale później kolega Kacper pożyczył mi swój identyfikator z CB i mnie wpuścili :
www.micles.cba.pl/galeria/wydra/pionowe
www.micles.cba.pl/galeria/wydra/poziome
EDIT : i proszę się nie wystraszyć domeny :D
Tak,to ja:) Byłem z dziewczyną,ale Ciebie to nie kojarzę,żebyś się gdzieś tam kręcił.
Niektóre zdjęcia masz naprawdę ciekawe.Mnie by pewnie wpuścili bo miałem jeszcze tamtą legitkę z eski,ale nie chciałem zostawiać dziewczyny samej.
Pozdro.
trzebabylo dobrze pogadac to i dziewczyne by wpuscili
A już nie chciałem kombinować.Czekam,aż w końcu przyjdzie ID to ja będę wchodził na legitymację prasową,a ona na ID canon-boardu:D
Kolejny offtop : legitymacja prasowa to jest jakiś ogólny dokument coś aka prawo jazdy czy chodzi tu o legitkę z jakiejś gazety?
raczej wydaje mi sie ze raczej na wieksze koncerty to trzeba miec akredytacje ktora dostaje sie od organizatorow
tak np bylo na koncercie rmf fm w krosnie-dostalem od nich akredytacje i tylko tak mozna bylo wchodzic pod scene:D
raczej wydaje mi sie że raczej masz rację, ale na te mniejsze eventy można wejść na "fotoreportera" tylko ciekaw jestem czy jest jakaś taka ogólna legitymacja fotoreporterska którą można sobie wyrobić bez zatrudniania się jako fotoreporter.
Festyk, IMHO miewałeś lepsze foty. Te są zaszumione i nieostre. Czy nie lepiej było ustawić światło na najjaśniejszy punkt i pobawić się światłem zamiast robić "wszystko ma być widać za wszelką cenę"? Wtedy i czasy by ci krótsze wychodzily, zdjęcia ciekawsze i nierozmazane. Pozatym na ostatnim masz prześwietlenia[np. przy uchu]. I te zdjęcia są za jasne nawet na moim ekstra ciemnym monitorze:)
Pzdr!