Kolego pieciak,
1. blue print,
2. w zakładce PARAMETERS góra/dół wybierasz COLOR TEMP.(K),
3. lewo/prawo zwiększasz/zmniejszasz wartość w Kelvinach.
4. potem krótko migawka i symbol K na ekranie świadczy o manualnych ustawieniach WB.
Wersja do druku
Kolego pieciak,
1. blue print,
2. w zakładce PARAMETERS góra/dół wybierasz COLOR TEMP.(K),
3. lewo/prawo zwiększasz/zmniejszasz wartość w Kelvinach.
4. potem krótko migawka i symbol K na ekranie świadczy o manualnych ustawieniach WB.
Ja mam wersję hacka oznaczoną jako R-1119 (w zakładce INFO).
Zakres wartości dla temp. w Kelvinach to 1800-11000, nie wiem skąd u Ciebie to "4 na 5".
Jesteś pewien, że zmian dokonujesz w PARAMETERS -> Color temp.(K) W CZERWONEJ RAMCE?
ja mam V-20120415-5, a skad pobrac ta Twoją??
Najlepiej ze źródła:)
http://code.google.com/p/400plus/
Zakładka DOWNLOAD.
Baterię wyjmowałeś?? Spróbuj wyjąć baterię i wrzucić czystą kartę. Aparat powinien się obudzic.
Pichu,
magic latern jest od 500d... skoro teraz kolega próbuje z ustawieniami WB to znaczy że obudził aparat...
pieciak,
rzeczywiście jest nowa wersja. Jeśli chcesz mogę Ci podesłać na mejla pliki, które u mnie działają (wersja 1121).
dalej w ustawieniach hacka - opcja zmiany kelvinow mam tylko liczbe 4 albo 5... :| wtf?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
bardzo chetnie, prosze o pliki na: pietreks14@gmail.com
Witam. Czy ktoś mi powie jak odczytać Licznik Przebiegu Klatek w nowej wersji oprogramowania 400plus-20120415-7 bądź 400plus-20120514-r1365 ?? Widzę iż ta opcja istnieje, ale nie mogę się do niej dostać.
wchodzisz do menu hacka przez wciśnięcie przycisku drukowania, przewijasz kółkiem do menu "INFO" i pierwsza pozycja u góry "Release count" - przebieg migawki.
Niżej masz nr seryjny puszki, a jeszcze niżej wersję hacka
We wcześniejszym poście napisałem Z tego wynika iż wiem, gdzie jest opcja licznika. Sęk w tym, że we wcześniejszej wersji wystarczyło dojechać do opcji Stanu Licznika by uzyskać informację. A teraz jak jest... U mnie problem stwarzał plik "językowy". Zbyt długie przetłumaczenie zabierało miejsce wartości licznika.
Witam,odkopię trochę temat.
Pytanie moje brzmi czy coś wskóram bez czytnika kart pamięci a jedyni na samym kablu usb? I czy macintosh będzie stwarzał przy tym jakieś kłopoty musi być windows ?
Nie musi być windows, czytnik musi być
Hmmm...doszedłem do momentu w którym zapisuję EOS_DEVELOP i BOOTDISK w odpowiednich kolumnach,zapisałem zmiany,karta w aparat i nic. Karta sandisc 8gb. Wcześniejsze czynności jak w opisie. Pomoże ktoś rozwiązać problem?
Witam,
Jeśli gdzieś jest stosowniejszy wątek- b. przepraszam.
Zamierzałem kupić EOS60D, ale widzę, że sprzedawca sprawdzał przebieg narzędziem "Canon EOS Camera Info" o dyskusyjnym pochodzeniu- zob. wymianę rewelacji FINALLY! A simple shutter count program for (many) EOS cameras -- Canon EOS Digital Cameras in photography-on-the.net forums .
Czy gdybym kupił tą puszkę zdołam bezpiecznie wytępić zarazę? Jak się do tego zabrać?
Odkopię stary temat bo po wielu wielu latach przypadkiem znalazłem info, że można zrobić taka przeróbkę. Posiadam jeszcze poczciwego 400d a właściwie podarowałem Go żonie która coś się tam na nim uczy. Szczególnie brakuje jej wyższego Iso. Czy jeszcze można gdzieś znaleźć programy do przerobienia 400setki? Wiele linków jakie znajduję są już nieaktywne. Mam ewentualnie zamiar posłużyć się tym tutkiem https://www.youtube.com/watch?v=a_J24RUih1k
Zobacz tutaj: https://github.com/400plus/400plus/releases
Instrukcja: https://github.com/400plus/400plus/w...k-Installation
Tylko,ze trzeba mieć dwa programy. Który to jest ten pierwszy a który drugi, tym bardziej że są tam linki do trzech?
Instrukcja jest do 400 plus nie do 400d to chyba tez różnica?
"A firmware hack for the Canon 400D / XTi digital camera"
Reszta informacji dot. sposobu instalacji w podanym linku.
400plus-20160404-10.bin.zip to jest na pewno pod 400d i ten jest tym pierwszym?
source code (zip)
source code (tar.gz)
To jest to samo? To jest ten drugi program?
Powoli to ogarnąłem ale nic mi się nie udało....
1. Format karty
2 wgranie "testfir.fir"
3 wrzucam kartę do body robię aktualizację. po ok 3 min wyłączam, wyciągam baterią
4 (tu nie wiem czy kartę znów formatować? próbowałem standardowy format też ) wrzucam "autoexec" do stworzonego folderu "400plus"
5 wkładam do body. Nie świeci dioda na niebiesko, nic się nie wydarzyło
Wiem że karta 4gb format Fat 32
Programy ściągnąłem spod linków pod filmikiem na tych linkowanych nie ma "testfir.fir"
Formatowanie tym programikiem zablokowało mi body i nie dało się wgrać "testfir.fir"
Chyba pominąłeś jeden krok.
O ile pamiętam, karta na której jest autoexec musi być ustawiona jako "bootujaca", używałem do tego programu "CardTricks" (CardTricsk-144-SFX.exe - samorozpakowujące się archiwum), i chyba autoexec miał być w głównym folderze na karcie.
--- Kolejny post ---
Znalazłem swoją "ściągę":
Firmware dla 400d musi być 1.1.1
1) testfir - aktualizacja z menu, odczekać 2min, wyłączyć, wyciągnąć baterię
2) zrobić kartę "bootującą" z cf boot sector
3) wgrać odpowiednią nakładkę autoexec.bin
Z Twojej ściągi wynika że pkt 1 robię dobrze a pkt 2i3 nawet nie wiem o co chodzi. Pomożesz mi przejść przez to? Opierałem się na filmiku jednak coś robię źle...
Żeby zadziałało, jest konieczne kilka czynności:
1) aktualizacja firmware do wersji 1.1.1
2) "zmuszenie" aparatu, żeby podczas uruchamiania się zaczynał od pliku na karcie pamięci, a jak go nie znajdzie, to dopiero wtedy startował z pamięci wewnętrznej (to jest robione tym "testfir", po którym aparat gaśnie, oprócz zielonego LEDa, i trzeba poczekać 5 min nie dotykając niczego, potem wyłączyć i wyjąć baterię)
3) przygotowanie karty pamięci, żeby była "dyskiem startowym"
4) wgranie na kartę pamięci pliku "autoexec.bin", który będzie uruchamiany za każdym razem podczas włączania aparatu (to jest to "rozszerzenie możliwości").
Filmiku nie oglądałem, musiałem nadrobić - zobacz:
https://youtu.be/a_J24RUih1k?t=402
"Preparing CF Card" - chyba można sobie darować dodatkowe formatowanie, ale to
https://youtu.be/a_J24RUih1k?t=480
"Run CardTricks" - jest konieczne, musisz wybrać swoją kartę klikając na obrazek karty SD (Twoja CF musi być w czytniku, podłączonym do komputera), zaznaczyć "CF boot sector" (po prawej, na dole), i kliknąć "Make Bootable".
Jak to zrobisz, możesz wgrać (dawno nie robiłem, ale chyba dawałem do głównego folderu) autoexec.bin i gotowe.
Aha, zalecam ustawienie języka w aparacie na "angielski" przed uruchomieniem nakładki. Jeśli pamiętam gdy był dodany plik "languages" i jęz. polski, to coś się źle wyświetlało, i chyba był problem z możliwością zmiany języka. Najlepiej sprawdzić na angielskim menu, i bez pliku "languages.ini".
Jeszcze raz spróbuję i bez j. polskiego. Jak się nie uda to pasuję. Bez PL też nie bardzo mi się to widzi. Co to znaczy wgrać do folderu głównego?
--- Kolejny post ---
Zatem jest tak, że po przepuszczenie przez "CardTrick" i wgraniu "autoexec" body nie odpala. Ustawiłem też na j. ang.
Czy bez karty się uruchamia?
Jednak się udało:lol:. Przewertowałem cały wątek i znalazłem odpowiedź. Otóż robiłem to na 4GB i formatowałem FAT 32 gdy trzeba było FAT 16. Powyżej 4GB trzeba FAT 32 a 4GB jeszcze FAT 16. Tu poległem.... Tym razem robiłem to na karcie 2GB. Jeszcze muszę to zrobić na tej 4GB żeby można było z dwóch kart korzystać. Mam nadzieję że pójdzie bez problemów, bo z wątku wynika, ze wiele osób miało problemy z 4 GB. Dzięki wszystkim za podpowiedź i rady.