ja nie mam tamrona ale na canonowskich szklach nie widze zadnych problemow z af w 7d
no jest pewien problem ale tylko z operatorem - nie moze sie zdecydowac jakiego trybu af i w jakiej konfiguracji uzywac ;) chyba jak dla mnie jest tego za duzo ;)
Wersja do druku
ja nie mam tamrona ale na canonowskich szklach nie widze zadnych problemow z af w 7d
no jest pewien problem ale tylko z operatorem - nie moze sie zdecydowac jakiego trybu af i w jakiej konfiguracji uzywac ;) chyba jak dla mnie jest tego za duzo ;)
z tym operatorem to święta prawda...
Ja to się nie mogę zdecydować, ale na to czy kupić już czy jeszcze poczekać, bo w sumie nic mi się nie stanie jak poczekam trochę, tym bardziej, że aparat na chwile obecną byłby wykorzystywany rzadziej.
Obserwuję od dłuższego czasu ten wątek jako zainteresowany puszką i zauważyłem, że za ostatni miesiąc dyskusja jakoś mocno obumarła. Jakie są losy serwisowanej puszki MoVera ?
Moim zdaniem AF działa rewelacyjnie - w szczególności do sportu. Bardzo mało pudeł, szybko trafia w punkt, servo bardzo dobre!
Poniżej link do moich pstryków z barbórki. Wszystko robione 7D wraz z 24-70 /F2.8 i 70-200 /F2.8
http://canon-board.info/showthread.php?t=56057
pozdrawiam szumofobów i onanistów oraz zachęcam do dalszych "testów" ...
pozdr
wik
bardziej mimo wszystko interesuja mnie osobiscie losy kolegow majacych problemy z af... i kwestia jak to sie ostatecznie wyjasnilo...
bo to ze sa puszki dzialajace ok i te dzialajace "be" to juz wiemy
dodatkowo test af na obiektach wielkosci auta i przy tak przymknietym szkle chyba jednak jest malo precyzyjny.
ależ nie ma problemu - zaraz Wam wrzucę coś z pełnej dziury :)
swoja droga to jeszcze nie widzialem (a juz sporo widzialem) dynamicznych i technicznie zadowalajacych fotek z 7 + dlugie teleobiektywy,wszedzie mam wrazenie ze jest slaba ostrosc,juz nie wiem czy too przypadlosc puszki czy wszystko inne
Odszumianie można wyłączyć.
Na pbase jest trochę fotek czapli w locie autorstwa Romy'ego Ocona robionych 7d i dłuuuugimi tele. Wiadomo jednak, że nie jest to zbyt wymagający cel i podobne kadry można bez problemu uzyskać np. za pomocą 40d + 400/5.6.
noo z checia zobacze dobre technicznie zdjecia z takiego zestawu jak ktos znajdzie to niech zapoda namiary
ale po co chcesz oglądać skoro już masz wypracowane zdanie na temat tej puchy? :mrgreen: Żebyś na siłę próbował się do niej przekonać??? nie kumam ... po prostu to body nie odpowiada Twoim oczekiwaniom więc szkoda czasu chyba na bicie piany ;-)
sorry za OT :roll:
mylisz sie ,mam wlasnie dylemat bo specyfika puszki jest prawie idealna jak dla moich zastosowan i juz dawno bym ja kupil gdyby wasnie ten brak w sieci dobrych fotek z wspomnianego wczesniej zestawu nie zapalil mi czerwonego swiatla.
To jest wlasnie odwrotnie niz myslisz....chialbym zeby byly takie zdjecia bo za stosunkowo niewielkie pieniadze mialbym puszke nie wiele rozniaca sie ergonomia i predkoscia od jedynek .
no tak af w nikonie byl wzorowy jednak kolorystyka tego co wychodzilo z puszki bardzo mnie denerwowala do tego w nikonie jak sie okazalo nie ma tak naprawde przyzwoitej puszki z cropem (co dls mnie jest jednak dosyc istotne) d700 okazal sie aparatem nieomal idealnym gdyby jego powszechna zaleta dla mnie nie byla wada czyli -pelna klatka .
generalnie wrocilem do canona z powodu jednak znacznych roznic w obrazowaniu,nie powiem lepszych czy gorszych ale ja przez lata przyzwyczailem sie jednak do tych canonowskich
Stałem się szczęśliwym posiadaczem 7D.
Zastanawiałem się nad 5Dmk II.
Choć z 5D obrazek jest przyjemniejszy ze względu na płytszą głębię ostrości,
zdecydowałem się na 7D z racji lepszego AF. No i możliwość filmowania w trybie 25fp . Czasami to dużo załatwia i nie trzeba ciągnąć dodatkowego sprzętu.
Poprzednio był 30D. Pięknie działał z różnymi obiektywami, ale irytował mnie trochę przy współpracy z moim 50/1,4. Wolny i nie celny i używalny od przesłony maksymalnie 1,8-2,0 a nawet 2,2, ale to norma. Bo było straszne mleko dalej.
Ciekawostka 7D i 50/1,4
Nie wiem jakim cudem (pewnie rozdziałka matrycy) ale z 7D i 50/1,4 jest dobrze nawet na 1,4 i bez mleka i w punkt.
Jeszcze nie wiem jak na bardziej ogólnym bo robiłem portret ale sprawdzę.
Czytając posty poprzedników zauważyłem, że paru ma problemy z AF.
I powiem tak z 3 pierwszymi trybami
- AF punktowy
- jedne punkt AF
- rozszerzony pkt. AF
trafia dobrze nawet przy 1,4 i 1,2,
ale już wybierając
- strefowy AF
- automatyczny 19 pkt AF
niezależnie od przesłony czy to będzie 3,5 czy 1,4 to tragedia , mleko.
mam też pytanie bo kupiłem tuż przed sylwestrem w sklepie internetowym i wiem że można niby zwrócić w ciągu 10 dni od daty zakupu.
Czy w związku z taką wadą mogę go reklamować, zwrócić i żądać zwrotu gotówki, lub inny wolny od wad.
Pozdrawiam
Niby wszystko, ale jak jest w rzeczywistości, bo niby jak już robione zdjęcia to traktowany jest jako używany, a jak inaczej sprawdzić aparat jak nie zrobisz zdjęcia ?
Ale doczytałem się w instrukcji, że w tych dwóch trybach strefowym i automatycznym 19pkt. mają tendencję do nie łapania, bo ustawiają na bliższy obiekt. Tylko jak wytłumaczyć kiedy jest to szafa. Ostrość ustawiana jest na na płaską kontrastową powierzchnię z wzorkami i ustawia ewidentnie przed i nie ważne jaki to jest obiektyw czy 35/1,4 czy 16-35/2,8. Robi się mydełko, zwyczajne rozstrzenie niezależnie od przesłony.
pozdrawiam
Odświeżam temat i mam pytanie - ostatnio nie pojawiają/wyciszyły się kwestie odnośnie AF 7D. Mam pytanie czy to przez to, że użytkownicy poznali już nowy AF, czy... pogodzili się z tym jaki jest :mrgreen: .
Czy jest znaczny postęp w stosunku do 50D? Czy jest blisko pewności D700, czy ciągle jest to duży dystans?
u mnie śmiga jak należy i nigdy nie miałem z nim problemów. z aparatu jestem coraz bardziej zadowolony. generalnie polecam - fajna puszka. a cena o wiele atrakcyjniejsza niż jak sam kupowałem.
AF jest ok. Ostrość fotek też. O czym tu więcej pisać. Na początku było wiele narzekań, teraz ucichło. Sam się złapałem, że 7D produkuje mydło, ale szybko wyszło, że to złudzenie. Po prostu oglądając np. w DPP powiekszenie 100% trzeba trochę poczekać na odświeżenie obrazka 1:1 - na poczatku pokazuje mydło (ale w dolnej linii pisze, że właśnie tworzy obraz wysokiej jakości - na wolniejszych komputerach może to trochę potrwać 10 - 30 s). Często z zakupem dużej matrycy trzeba połączyć wymianę komputera niestety.
Mam pytanie.
W jakim formacie wykonujecie najczęściej zdjęcia; RAW czy któryś z mniejszych RAW-uf, czy JPEG. Zauważyłem,że u mnie najlepsza jakość i najostrzejsze zdjęcia są w mRAW.
JPEG, RAW tylko jak muszę i raczej przy niskich ISO, przy wyższych rzeczywiście lepszy jest mRAW (mniejsze szumy).
Ja używam sigmy 18-200 F:3.5-6.3 DC OS, sigmy F:10-20 DC EX i sigmy 50 F:1.4 EX DG. Wszystkie trzy trafiają w punkt. Jedynie ten trzeci na największej dziurze miał lekki FF ale wyregulowałem to sobie bez trudu w body. Ta 50 to jest rewelacja śliczny bokeh plus głębia jak z FF i przepiękna plastyka. Kupiłbym je nawet wtedy gdybym musiał ostrzyć ręcznie.
Jako że od niedawna fotografuje innym systemem mam problemy których kiedyś nie miałem... liczę na to że to kwestia braku wyczucia nowego sprzętu.
Zacznę od początku. Chciałbym zrobić ostre zdjęcie małemu ptaszkowi w 'chaszczach'
Ptaszek ten przesiaduje głownie w trzcinie, pomiędzy nim, za nim i wszędzie gdzie spojrzę w wizjerze widzę małe badylki/trzcinę. Ustawiam AF na jeden centralny punkt i celuje w ptaszka (idealnie trafiam ze statywu). Problem w tym że AF głupieje, nie wyostrza. Czy to będzie tryb ostrzenia ONE SHOT czy też AI SERVO nie mogę złapać ostrości. (firmware 1.0.1)
W poprzednim systemie celowałem w ptaka i była fotka (czasami ostra lub nie ostra, ale nie było sytuacji że AF nie chciał złapać).
Po wyłączeniu funkcji C.Fn III -4. sytuacja się poprawiła bo AF coś łapał ale nie zawsze celnie.
Po wielu próbach i chyba nawet ręcznie podostrzając zrobiłem zdjęcie (pokazuje żeby trochę naświetlić sytuacje o której pisze - jakby nie było dość specyficzną)
większość zdjęć była nie ostra!!!
Mam też jedno pytanko bardziej technicznie
Poniżej są pokazane dwa animowane gify
1) Manual AF point selection:
2) Spot AF mode:
mam pytanie dot. 2) Spot AF mode
czy podczas potwierdzenie ostrości w wizjerze widzicie punkt na czerwono podobnie jak na powyższej animacji? (czyli podświetla tylko mały kwadracik w środku)
U mnie podświetla duży kwadrat i ten mały na czerwono... :-? czy to normalne?
U mnie podobnie jeden i drugi plus siatka ktora mam ustawiona w wizjerze.
thx za info! przez chwile zgłupiałem że coś mam nie tak (gif to sciema marketingowa).
Wgrałem najnowszy firmware i chyba lepiej działa mi AF w takich "ciekawych" warunkach jak opisywałem wcześniej.
pozdrawiam
Z doswiadczenia na 7D, sporadycznie centralny swieci sie na czerwono, czesto pudłuje, ostrzy sam nie wiem gdzie, tryb manualny przestawia sie sam, np wchodzi automat lub AV, mimo tego ze nadal jest na M, bede mial teraz "oczko" w weselach i od razu serwis, poza tym wiesza sie 7D, oryginal baterie i karty Kingstona x233, dopiero wyjecie baterii, uruchamia aparat, mam duza liste wad produktu, zmiana software nie pomogła, ogolnie jestem niezadowolony 7D, mam je jako drugie body i lipa....
Moim zdaniem do "takich zdjęć ptaków" musisz aplikować pomiar punktowy, mnie ela głupiała zupełnie na matrycowym w podobnych warukach a na punktowym odrazu znajdowała ptaszora pośród gałęzi na 50D a 7d ma jeszcze ciaśniejszy punktowy... a co do drugiej wypowiedzi to tylko niefrasobliwość autora że użytkuje zepsute body 7d bo odrazu powinno wylądować w serwisie.
Podświetlanie aktywnego punktu przecież się ustawia w menu: może być na stałe lub podświetlenie automatyczne - w słabych warunkach świetlnych podświetla, w dobrych tylko powiększa czarny kwadracik punktu (jeśli ustawione na wyświetlanie wszystkich). Ustawień tam jest wiele - instrukcja się kłania i to nie po łebkach, a na poważnie. Trzeba to rozpracować i wtedy o dziwo zaczyna trafiać
To jest niestety problem ludzi, którzy przesiadają się z prostego automatu na jednak w miarę profesjonalne body, gdzie trzeba odpowiednio wszystko poustawiać, żeby efekt był taki jak chcemy, a nie jest to wcale takie proste. Daje natomiast swobodę jeżeli już się pewne opcje opanuje.
PS
Ktoś już ma jakieś dopracowanie doświadczenia z ustawienie AF? Jest kilka opcji, które można zmieniać. Macie już przyporządkowane jakieś swoje ustawienia do konkretnych dziedzin fotografii? Mówię tu o Servo oczywiście.
Witam z moim 7D też jest problem z AF,ostrzy gdzie chce,tzn.ff-bf,zależy jak mu akurat pasuje,na tych samych obiektywach.Przykładowo robię zdjęcie portretowe ostrzę na oko modela,a zdjęcie mydlane bo ostrość na czubku nosa,kalibruję obiektyw w body ,następnie robię ponowne identyczne zdjęcie i ostrość już jest ok ,ale na kolejnym zdjęciu już nie,i tak w kółko,totalnie nie przewidywalny,czy ja coś źle robię czy taki felerny mi się trafił i tylko Żytnia się kłania?
Jaki obiektyw?
Maykster na "sąsiednim" forum jest wątek nt. problemów z AF w 7D:
http://www.cyberfoto.pl/canon/106773...do-serwisu.htm
Obiektywy na których występuje to 70-200 f4 L , Tamron 28-75 f2,8 Sigma 18-70 F2.8 ze stabilizacją
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dodam jeszcze że te same obiektywy z 40D nigdy nie miały takich problemów
Pokaż zdjęcia. U mnie z obiektywami Canona AF działa dobrze (70-200 2.8 IS i 50 1.8), na Tamronie jest rozjechany trochę i o dziwo odwrotnie niż z 350D.
Na One Shot prawie zawsze trafia, chociaż zdarzyło mi się być np. w lesie na sesji i nie chciał ostrzyć poprawnie, z kolei na drugi dzień w tym samym miejscu już było OK. Jest to raczej normalne w Canonie, że przy różnym oświetleniu przesuwa się punkt ostrzenia.
Z Servo jest różnie, raz jestem zadowolony, a raz nie. Chociaż raczej to mój kiepski refleks niż problem z aparatem jest tego powodem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ale masz zdjęcia całkiem nie trafione czy lekko? U mnie na sporcie czasem są jakby lekko nie trafione, ale to jest też to o czym pisałem wcześniej, co się zdarza w Canonach - wszystko zależy od warunków.
tzn.ff lub bf tak na ok 4 cm z odległości 2 metrów ,przy ostrzeniu ok 4-5 metrów ostrości po prostu niema ,zauważyłem ,że przy fotkach z ostrość raczej jest łapana ok,, na poniższym zdjęciu ostrość była ustawiana na twarzy dziecka ,a widać ją na liściach, dobry metr za dzieckiem po lewej stronie
Uploaded with ImageShack.us
No to raczej jest coś nie tak z aparatem/obiektywem. U mnie są to ew. milimetry, a nie metry i to akurat mieści się w jakiejś normie. Jeżeli takie zdjęcia są regułą to pozostaje tylko serwis.
Witam
Pod linkiem http://w577.wrzuta.pl/plik/4Twozwd2KfT/7d wrzuciłem 8 wywołanych jpg bez wyostrzania itp.
Wg mnie moj 40d robił znacznie ostrzejsze zdjęcia od posiadanej przeze mnie 7d.
Jak tak patrze na tablice to niby AF trafia /proby robione w spot af tryb one shot, na statywie z wyzwalaczem/.
W codziennym użytkowaniu większość to mydło. Nie wiem czy to moja niewiedza i brak umiejetnosci :(.
Na 40d zarowno 17-55is jak 400 5.6 byly ostre - tu nie wiem co się dzieje.
Pozdr
Przemek
To pokaż zdjęcia z codziennego użytkowania, a nie te które Ci się wydają OK. Z tego co zamieściłeś to nie widać nic niepokojącego, ale takie testy nic nie wnoszą. Matryca w 7D jest wymagająca i zdjęcia muszą być idealnie trafione, żeby były ostre.