AF w Canonie to Sigma zgaduje. Możesz jeszcze ją czipować w serwisie. Czy pomoże niewiem. Najgorszym błędem jest włączenie wspomagania ostrości w lampie w trudnych warunkach. Ostrzy gdzie popadnie.Cytat:
Zamieszczone przez MARANTZ
Wersja do druku
AF w Canonie to Sigma zgaduje. Możesz jeszcze ją czipować w serwisie. Czy pomoże niewiem. Najgorszym błędem jest włączenie wspomagania ostrości w lampie w trudnych warunkach. Ostrzy gdzie popadnie.Cytat:
Wyobraź sobie że nie :oops:Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
http://www.optyczne.pl/index.php?tes...t_ob=30&roz=10Cytat:
Zamieszczone przez bundy
Gietrzy, moje szkiełko już było w serwisie. Przysłali nowe bo w tamtym miałem na 17mm przy f/2.8 takiego BF, że głowa bolała. Nie miało znaczenia z lampą czy bez. Za to po wywołaniu zdjęć z kliszaka wszystko było bardzo ok. Więc szkło jest dobre. Body mu nie leży.
:)Cytat:
http://canon-board.info/showthread.php?t=2758
he he to Ci koledzy doradzają 20d, 30d szkoda, że nie 1dynki:). W zupelności wystarczy 300 lub 10d, 50 f1,8 20 f2,8 ex 550 i więcej Ci do szczęścia nie potrzeba:)
a jak ewentualny klient zapyta czm robisz powiedz, że zenitem z 12mpx matrycą. będzie zachwycony.
Cytat:
Zamieszczone przez Triszer
Brakuje E-TTL II . Dlatego 350D to wg mnie minimum.
Ze o skutecznym oproznianiu bufora przy szybkich seriach w czasie reportazu nie wspomne :roll: .
eee tam, ja robie tylko w jpg to mi wystarczy... czasem tylko brakuje czegoś powyżej 50mm
(raz mi się zdarzylo i Vitez wiesz co dalej trzeba robić:))
Ale fakt, że przy dzisiejszych cenach 350tka jak najbardziej.
Prawie tak jak mowisz, tez wymieniam (czasem) 6szt. AA w CP-E2, w lampie raczej dopiero po powrocie do domu !!Cytat:
Zamieszczone przez Mikołaj
A cena CP-E2 zwraca sie szybko i nawet nieraz mawiam,
ze kasa wydana na CP-E2 to jedne z najlepiej wydanych pieniedzy :)
Nastepne tego typu urzadzenia kosztuja 3x wiecej i wiecej.
A tu cena packa i 16 szt. AA solidnej pojemnosci i :D
Polecam
Doradzasz człowiekowi format jpg na ślubach? :evil:Cytat:
Warunek absolutny. Bez E-TTLII to lepiej przejść do konkurencji IMHO:twisted:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
To ja może doargumentuje czemu proponowałem 30D:
E-TTL II
AF pewniejszy niż w 350D zwlaszcza z jasnymi szkłami ( F1-2.8 )
Ciut jaśniejszy wizjer
5 FPS i dłuższa seria - przydaje się przy fotografowaniu ryżu i lecących w powietrzu kieliszków
Spot który w kryzysowej sytuacji może się przydać
350D też da radę, ale 30D zrobi się to wygodniej :p
To czemu nie 20D?Cytat:
Zamieszczone przez LFB
no prawda, zapomnialem, że on dopiero zaczyna, ale skoro zaczyna to raczej powinien zacząć od imienin cioci albo innych mniej "zobowiązujących" imprezek.Cytat:
Jak dla mnie głowna zaleta to 11 RAW w serii zamiast 6-ciu no i ów magiczny spot :DCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Niekoniecznie jest to przewaga dla której warto zmienić 20D na 30D, ale dość (jak dla mnie) by nie mając żadnego z nich, myśleć o zakupie 30D a nie 20D.
A dostosowales swoja porade do wymagan finansowych autora watku czy tak sobie dywagujesz?Cytat:
Zamieszczone przez LFB
Pisałem o beznadziejnej szybkości AF w Tamronie a nie jego dokładności. Co do dokładności Tamrona, to akurat na to nigdy nie narzekałem - moja sztuka zawsze ostrzyła bezbłędnie. Wolno, ale bezbłędnie :-) Jednak czasami to jeszcze nie wszystko, co potrzebne jest do szczęścia :-)Cytat:
Zamieszczone przez LFB
Jak najbardziej dostosowałem z kąd podejrzenie że nie ?Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
30D (4600) + Tamron 17-50 F2.8 (1540) + 580EX (1700) = 7.840,-
z założeń mietix nie spełniony jest tylko grip, ale uważam że lepiej 30D bez gripa niż 20D z gripem (bo grip można dokupić za jakiś czas).
W założonym przez mietix budżecie możemy myśleć o dwóch szkłach 17-40 F4 L USM lub Tamronie 17-50 F2.8. O ile pierwszy jest szybszy bo ma USM to ciężko jednak powiedzieć czy dodatkowe właściwości AF dla F2.8 w warunkach słabego oświetlenia (a śluby to zasadniczo słabe oświetlenie) nie dadzą lepszego efektu. Moim zdaniem lepiej mieć pewniejszy i ciut wolniejszy AF niż szybszy i bardziej się mylący.Cytat:
Zamieszczone przez bundy
Wybór pomiędzy Canonem 17-40 F4 L a Tamronem 17-50 F2.8 nie jest jednoznaczny, można wybrać tego lub tego, ja wybrał bym Tamrona i dla tego jego polecam.
Niedawno rozmawiałem ze znajomym fotografem który obskakuje 1-2 śluby w miesiącu od kilku lat z 20D. Jak mi pokazywał zdjęcia zapytałem czemu nie używa RAW? Zrobił takie oczy :shock: "do zdjęć za 5zł??".Cytat:
Niestety po nieoczekiwanym wydatku zostało 6500zł.
Co powiecie o takim zestawie:
Canon EOS 350 D + Canon 18-55 II 2850zł
Canon BG-E3 (battery grip do 350D) 420zł
Tamron 28-75 1400zł
Canon 580 EX 1700zł
Razem 6370 zł
Ceny z interfoto.pl - wszystko nowe.
Sytuacja zmusiła mnie do kombinowania w ten sposób:
Tamron do kościoła a KIT na salę weselną.
Powiedzcie czy dobrze kombinuję?
Zapytaj się go proszę z jakiego ustawienia balansu bieli korzysta na ślubie w kościele, w którym z okien mamy jedno źródło światła, gdzieś z boku tli się mała lampka a jeśli ma szczęście to jeszcze w kadr wskoczy popularna w kościołach świetlówka i jeszcze flesz Canona :)Cytat:
Zamieszczone przez MMM
No i ile czasu zajmuje mu podjęcie decyzji pod co ustawić balans.
Tak na poważnie: jeśli to co piszesz/on mówi jest prawdą to żal mi jego klientów. 20D to nie 30D/5D/1D2N gdzie poprawiono jakość jpg stosując presety. Poza tym histogram z jpg to większe ryzyko przepału.
mietix: a może spróbuj zamienić 580 na 550 i dołożyć do drugiego dobrego szkła (zamiast kita). może nawet wywal póki co gripa... ten kit jest ciemny. :)
Nid dobrze kombinujesz :DCytat:
Zamieszczone przez mietix
Zamień tamrona 28-75 na 17-50 i będzie ok.
Bo:
Primo - Bez trudu trafisz kościół w którym z 28 mm x 1,6 się skichasz
Secundo - Bez sensu jest focić na sali weselnej (duża część zdjęć) KIT-em ja możesz focić tamronem 17-50
Jak brać 350D to obiektyw musowo z USM. Ale to i tak nie zrekompensuje różnicy w AF w porównaniu do np. 20D.
Jak dla mnie - poniżej 10D do reportażu (śluby, wesela, etc.) zejść nie można.
350D do pracy to chory pomysłCytat:
30D
EF 17-55/2,8 is
ex 580
za 6500zł biorę od razuCytat:
Zamieszczone przez sven
Staaaaaaaaaaary ale przywaliłeś :lol: :lol: :lol:Cytat:
Zamieszczone przez sven
Czemu ?Cytat:
Zamieszczone przez MMM
AF, ergonomia [żeby dużo nie pisać]Cytat:
Zamieszczone przez LFB
Troszkę poczytałem i chyba będzie tak:
Canon EOS 20 D + 18-55 4200zł (bo róznica między samym body a zestawem z kitem to 150zł)
Canon 580 EX 1700 zł
Tamron 17-50 1800zł
Razem to 7700zł.
Trzeba bedzie kredycik wziąć bo to 1200 ponad mój budżet.
W kredyty się kurde nie pakuj bo to niezłe gówno jest. Pożycz od mamy albo od kogoś z rodziny. Wiem, z rodziną to się najlepiej na zdjęciach wychodzi - ale spróbuj :grin:Cytat:
Zamieszczone przez mietix
Zestaw wydaje się być ok. Powodzenia!
Aha, 550EX to naprawdę zajebioza lampka. A napewno sporo tańsza na dzień dzisiejszy.
kumpel sprzedawał praktycznie nieużywaną 550EX za 1300 zł - jak chcesz to sie spytam czy jeszcze ma. Za te samą cenę jest też nieużywany Tamron 28-75 f.28
ja na twoim miejscu bym kupił body 30D różnica miedzy 20 a 30 nie na tyle duż by sobie żałować - można je chyba za 4500 kupić
Na 30D to mnie narazie napewno nie będzie stać więc zostaję przy 20D.
Gdzieś wyczytałem że 20D współpracuje tylko z kartami CF Sandiska, prawda to?
Teraz tylko muszę szybko opchnąć:
E-1 + 14-54 + Fl-36 + grip
no i jak to prawda z tymi kartami to i 2x512 ElitePro.
Chciałbym za to wziąć ok.3500zł.
Macie może kogoś znajomego kto szuka takiego zestawu?
aktualnie u mnie w 20d chodzą karty:
kingston, pretec i jeszce jakaś tam gówniana. ;)
i wszystkie działają. :)
Gratuluję sapomoczucia. Bo wiedzy i doświadczenia zdecydowanie nie powinienem. Dawno nie czytałem takiej bzdury.Cytat:
Wisz, ja już chyba "nie zaczynam". I nie odważyłbym się zrobić ani jednego zdjęcia w jpg. Szczerze mówiąc, jak czytam te Twoje rady to aż się boję, że inni też je czytają.Cytat:
Co do kart z 20D to ja mam Kingstona Elite Pro, Lexara x80 i sanDiska Extreme III. Wszystkie chodzą jak złoto. W robocie na takim samym body jest SanDisk II i zero negatywów. Jak chcesz zaoszczędzić pieniędzy a nie robisz długich serii w RAW-ch to Kingston x50 wystarczy. Na śluby kup sobie kartę 4 GB i tylko RAW-y. Choć może lepiej dwie po 2 GB. Jak jedna padnie to zawsze masz drugą. Raczej nie padnie, ale uprzedzam innych, SanDisk też może paść :P
Cytat:
sluby robisz tylko w jpegu? powodzenia ci zycze...
Śluby zrobiłem dwa (oczywiście za darmo i znajomym -zdjecia sie podobały a to najważniejsze). Pierwszy robiłem w jpg, z braku kart - masakra i od tego czasu sobie powiedziałem że przenigdy nie zrobie w jpg. No i drugi poszedł w RAW. Jeżeli śluby to tylko w Rawach.
ja tam lubie jak konkurencja robi sluby w jpegu :-)Cytat:
Zamieszczone przez Robert P.
no coż ja Ci na to poradzę, jak boisz się jpga to już Twój problemCytat:
Zamieszczone przez oskarkowy
coś mi się źle zacytowalo ale chyba sobie poradzisz. swoją drogą to dobry sposób na konkurencję, napiszesz "mlodemu", że musi wsadzić w sprzęt ze 20 patoli to już mu się ślubów odechciewa...
jezeli na sluby za 6 kola nic nie zdzialasz nie bedzie efktu ja pstrykam 5d +24-105 + 580 ex i wszystko w rawach
acha i jakis storage box bo potrzebujesz duuuuzo miejsca
Grabex, pstrykasz fotki slubne na wyspach ? bo ja sie wlasnie do tego przymierzam, narazie sie ucze i ten sezon slubny chce cos pofocic pewnie za free zeby sie poprostu uczyc na bledach (najpewniej jako jakis drugi fotograf), planuje dokupic troszeczke sprzetu typu lampa itd.Cytat:
Zamieszczone przez grabex
Czasami mi sie zdarza pracowac na slubach w innym charakterze i zawsze przygladam sie czym sa fotografowane, ostatnio np koles robil Nikonem D200 + nikkor bodajze 18-70, jego asystentka biegala z 10D + sigma 24-70 + chyba 550ex, wczesniej widzialem kilku focacych na D70s + 70-200 nikkor 2.8 z 'IS', oczywiscie co poniektorzy robia takze plenery srednim formatem ale to tylko wyjatki. Na nastepnej imprezie poprzygladam sie dokladniej to napisze czym focili
Tylko nie zaniżajcie za mocno cen za takie usługi na Wyspach :roll: :-D
Jak to moj kumpel by powiedzial "nie uprawiajcie prostytucji" - nie sprzedawajcie sie tanio.
Nie jest zle
w polandzie trzeba obskoczyc ok 10 za ta sama kase
Ale tutaj fotografow jest mnustwo i jeszcze na dodatek dla nich zakup dobrego sprzetu to pryszcz.
A ja robię 350d + Canon 10-22 f/3.5-4.5 + Sigma 17-70 f/4.8-4.5 + Canon 70-200 f/4.0 L + Canon 50 f/1.8 + 430ex + stofen. Mam ten zestaw mniej więcej od roku i odpukać nie miałam niezadowolonych klientów. Wszystko w RAW.Cytat:
Zamieszczone przez grabex
Biorąc pod uwagę, że w mojej okolicy większość dłużej działających fotografów, w dodatku posiadających studio, co często czyni ich bardziej znanymi dla ludzi (bo wiedzą, że to ten, co ma zakład i studio tam i tam, a ja jestem znana co najwyżej z wesela na wesele) używa sprzętu z dużo wyższej półki, mam sporą konkurencję... Co nie zmienia faktu, że nie narzekam na nadmiar wolnych weekendów... Do czego zmierzam? Nie do końca najważniejszy jest sprzęt (banał znany i wałkowany). Aczkolwiek wiadomo, że jest dużym ułatwieniem...
Robisz zdjęcia zawodowo 350D!? Trzeba mieć zdrowie...
Chyba bardziej samozaparcie i tupet..Cytat:
Cytat:
Nie przesadzajcie. Niektóry wybierają takie rozwiązanie ze względów finansowych. Nie każdego stać na 5D. Choć przyznaję że zawodowo z 350D to się zapewne nieźle zirytować można.
Tupet? Nie przesadzaj oskarkowy. Obrażasz mnie mówiąc w ten sposób.Cytat:
Zirytować? Co masz na myśli?Cytat:
Zamieszczone przez aptur