-
Odp: Grip BG-E6 parę pytań o oryginał i nieoryginał
Witam serdecznie, trochę odświeżę wątek. Kupiłem wczoraj gripa do 5dII. Sprawdzałem, że to oryginał więc wszystko powinno być ok tylko... po zamontowaniu pasuje jak ulał z tą małą różnicą, że jest mały około 1-2mm ruch w miejscu gdzie grip łączy się z wejściem na akumulator w aparacie co powoduje, że lekko się rusza. Odczuwalne to jest szczególnie przy ciężkich obiektywach. Powiedzcie czy to norma czy mam odsyłąć, kupiony na allegro.
Dokładnie ten: FOTOit: Canon Battery Grip BG-E6 (do EOS 5D MarkII (2478331665) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Dziękuję
-
Cytat:
Zamieszczone przez
paddy
Raczej norma , też tak miałem z gripem do canona 400D.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zbyszko666
Raczej norma , też tak miałem z gripem do canona 400D.
kurcze jak na taką kwotę to trochę lipnie ale nic trochę mnie uspokoiłeś dziękuję
-
To wcale nie jest norma - ja uzywam tego modelu gripa i u mnie jest bez luzów na sztywno.
Swoją drogą to słono zapłaciłeś za niego :( Można czasem trafić sporo taniej, ale trzeba szukać.
-
ale nawet przy ciężkim szkle masz na sztywno?
jak to taniej nóweczkę? ja niecierpliwy jestem ;)
-
to co odesłalibyście tego gripa sprzedawcy?
-
Opisując jeden przypadek trudno mówić o normie, ale jak miałem 50D i grip Alfa nic nie ruszało się, przy 50E i oryginalnym gripie również nic. Weź pod uwagę, że luzy mają tendencję to zwiększania się, więc jeżeli możesz odesłać to raczej odeślij.
-
No to jasne już do nich piszę.
Dzięki
-
-
o cie co w takiej sytuacji? piszemy do allegro?
-
Miałem kiedyś oryginalnego gripa do 400D i wszystko było spasowane doskonale. Miałem też później oryginalnego gripa do 40D i tu ku mojemu zdziwieniu było mizernie. Grip trzymał się puszki ale pomiędzy nimi była prześwitująca szpara nie do skasowania. Trochę kiepściutko jak na oryginał za takie pieniążki. Po doświadczeniach z 400D nie spodziewałem się takich niedoróbek.
-
Jak ktoś ma konto na forum nikona to można ostrzec ludzi bo ten sprzedawca ma także podróby do nikona. Wszystko było by okej, gdyby informował o tym, że to jest podróba i puszczał w cenie zamiennika... bo to takiej samej jakości jest :D
Model do 40D też ma w ofercie, czyżby też podróba? Trudno powiedzieć bo oryginał też jest z plastiku, trzeba by wziąć 2 i porównać. Jedno jest pewne ja od tego sprzedawcy nic bym nie kupił :-D
-
Jasne że bym odesłał - za taką kasę ? ja kupiłem nóweczkę od człowieka, który dostał w prezencie, ale się pozbywał bo za ciężko mu było. Dałem 680 zeta + wysyłka za gripa z gwarancją w oryginalnym pudle :) Nic nie trzeszczy, nic się nie rusza i tak powinno być w oryginale.
Twój na pierwszy rzut oka wygląda na oryginalny.
- - - Updated - - -
W temacie tego podrabianego to już nie pierwszy taki przypadek - z daleka widać po gumie, że to podróba i po kiepskim hologramie na pudełku można poznać.
-
odkopuję temat aby dowiedzieć się jak tam wasze alphy przetrwały próbę czasu?
-
używam ponad rok z 5DII, zero jakich kolwiek problemów...
-
Witam. W związku z poruszanym ww. tematem dotyczącym gripu z 5DmarkII, ja używam (oryginalnego) od ponad roku (jeżeli się nie mylę, do sprawdzenia wcześniejszych postach). Aparatem fotografuję ze standardowym obiektywem tj. EF L 24-70/2,8 oraz EF L 100 2.8, nie są to może najcięższe z obiektywów, ale grip trzyma się body jak przyspawany i nie wymaga siłowego skręcania śruby mocującej. Ponadto wielokrotnie go odkręcam i przykręcam, nie ma to jednak jakiegokolwiek wpływu na jego sztywność i pewność mocowania. Nic nie trzeszczy, nic nie drga, po skręceniu stanowi jedną bryłę z body. Podkreślam, oryginalny grip jest odlewem magnezowym, a nie plastikową podróbką Jego faktura i kolor są identyczne z body aparatu. Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Imperatyw
Witam. W związku z poruszanym ww. tematem dotyczącym gripu z 5DmarkII, ja używam (oryginalnego) Nic nie trzeszczy, nic nie drga, po skręceniu stanowi jedną bryłę z body. Podkreślam, oryginalny grip jest odlewem magnezowym, a nie plastikową podróbką Jego faktura i kolor są identyczne z body aparatu. Pozdrawiam.
Ja używam Phottix'a, również nic nie trzeszczy, ŻADNYCH luzów i faktura niemal identyczna..
Czy ten grip ma służyć do wbijania gwoździ? Chyba inne ma przeznaczenie, więc "skoro nie widać różnicy..."
Wysłane z I9100 za pomocą Tapatalk 2
-
Mógłbym prosić o jakąś głębszą recenzję użytkowników gripa Newella i Phottixa? Zaklinałem się, że do 5D2 gripa nie kupię, ale ... tylko krowa nie zmienia poglądów :) . Tym bardziej, że od lat we wszystkich puszkach miałem gripy. Tyle, że wydatek 700zł na oryginał niezbyt mi się uśmiecha... Z góry dzięki za pomoc.
-
Grip do 5D II to jest cegła a nie uchwyt. Możesz wziąć pod uwagę pixela - Pixel E6 Battery Grip for Canon 5D Mark II
Wygląda na inaczej wyprofilowanego, nieco przypomina gripa od 5D III
-
Sądząc po zdjęciu: plastik kiepawy i okładziny mocno cieniutkie...
-
Pytanie brzmi: Phottix, Newell czy wspomniany dwa posty wyżej Pixel Vertax? Zależy mi na bezproblemowości, nieodklejających się gumach i dobrym spasowaniu. Oryginał niestety odpada. 500 - 600 zł może bym za niego dał. 800 - 900 zł - NEVER.
-
Witam,
odświeżę wątek - nie widział ktoś jakiegoś zapaleńca, który robił zestawienie zamienników gripa z oryginałem? Nie miałem w ręku żadnego zamiennika a nie chciałbym też za "lipę" płacić. Lepiej nie kupić nic, niż lipę, która będzie mało przydatna..
Dzięki wielkie
-
W przypadku tego gripa nie warto kupować zamienników, bo grip jest magnezowy i lepiej wyważony a na aukcjach można trafić oryginał za 400-500zł.
Skoro jednak uprzesz się na zamiennik to newell lub phottix są dość solidnie wykonane.
-
Czy ktoś miał kontakt/doświadczenie z zamiennikiem gripa do 5DII firmy APUTURE?
-
Mam pilot zdalnego sterowania firmy APUTURE (radiowy), jak na pilota akceptowalne, ale jeśli gripy wykonane są podobnie to bym nie kupił - delikatne to i słabo spasowane (np. klapka do wymiany baterii).
-
jak szukasz dobrego gripa do dużego body jak 5dmk2, to albo wybierz firmówkę, albo dobrze zrobione zamienniki. Osobiście do 6d i 5dmk3 korzystam odpowiednio z newwella i photixa. Oba sprawuja się oki. nawet jak montuję je do statywu z ciężkim obiektywem. Oba mają głębokie uchwyty, gumki nie barwią sie od potu na bialo. Użytkuję oba dość intensywnie od paru miessięcy i jestem zadowolony. Przed zakupem, polecałbym Ci jednak wycieczkę do sklepu i przymiarkę do body - sprawdzisz wszystko sam.